kupilem impreze 2,5 wersja usa jak jest wasza opinia ????

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Re: kupilem impreze 2,5 wersja usa jak jest wasza opinia ????

Post 22 wrz 2009, o 22:16

jarmaj pisze: Nie.
I olej bzdurne posty w tym wątku.
I już Cię lubię. :mrgreen:
remek pisze: Zdaje sie, ze na forum citan takie ma (z A/T) i jest calkiem zadowolony :)
"Całkiem zadowolony" to bardzo dobre określenie.

dariusz_subaru2,5, spalanie 2.5i, którego posiadam widzisz w stopce - dojazd Bełchatów - Łódź (do samiuśkiego centrum, więc w korkach spędzam połowę czasu). Moim zdaniem takie spalanie dla 2.5 litrowego silnika jest jak najbardziej akceptowalne.

Auto ma 173 (albo jak niektóre źródła podają 175) koni mechanicznych, których - z racji automatycznej skrzyni biegów - nie czuć specjalnie, za to autko rozpędza się bardzo przyzwoicie (płynnie do 180km/h, więcej nie miałem potrzeby). Trzeba się przyzwyczaić do takiego a nie innego zachowania hydrokinetycznej przekładni i dostosować swój styl jazdy... i już.

Oleju nie bierze (albo jakieś minimalne - niezauważalne ilości), ale młody jeszcze jest ('07). Zalewany jest MOTUL 8100 ECO-CLEAN C2 100% SYNTHESE SAE 5W30. Do tej pory wymieniłem kilka części w zawieszeniu - tuleje i sworznie wahacza. Winę zrzucam na torowiska w Łodzi oraz kilka dróg (np. ul. Rudzka), którymi musiałem dzień w dzień pomykać z racji remontów. Teraz będę wymieniał klocki. Skończyło się na Ferodo Premier (przód i tył), które dla większości forumowiczów do niczego się nie nadają, mam nadzieję, że w N/A wystarczą i nie będą gorsze niż seria.

Auto prowadzi się dobrze. Polecam ALK (Anti Lift Kit) firmy Whiteline - bardzo poprawia sposób prowadzenia się pojazdu - mam na myśli bardzo.

Jeżeli chodzi o automatyczną skrzynię biegów i przeniesienie napędu, to w zimą auto również prowadzi się pewnie.

Opony, które pewnie masz (Bridgestone Potenza 92a) to opony całoroczne - podobno nic nie warte, ale na zimę zakładam GoodYear UltraGrip 7. Chcę założyć coś innego na lato, ale ciężko draństwo zedrzeć.

Dyzio_d
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru impreza WRX MY '06
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 22 wrz 2009, o 23:13

Aleście gościa nastraszyli! Niedobrzy! Tosz to fajne auto, zwłazcza zimą. A zima a pasem ;-)
Nie ma tego złego co by nam nie wyszło ;-)

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 23 wrz 2009, o 11:11

Piter 35 pisze: Ale ja wiem o tym Bardziej jestem ciekawy o silniki z wiatrakiem

tak, w dobie oszczednosci, diesli, drzwi z ramkami, elektrycznego recznego subaru nagle wroci do 2.0 bo byl niezniszczalny :mrgreen: :mrgreen:
Piotrus, pobudka! :giggle: cueszmy sie, ze nadal jeszcze mozna cos kupic po 2000 roku co sie nadaje do smigania..
inne marki zdechly juz wczesniej..

gregski
6 gwiazdek

Post 23 wrz 2009, o 11:13

citan pisze: Oleju nie bierze (albo jakieś minimalne - niezauważalne ilości), ale młody jeszcze jest ('07). Zalewany jest MOTUL 8100 ECO-CLEAN C2 100% SYNTHESE SAE 5W30.

oj Citan, z tym roznie.. moj 2,5 doi olej.. ostatnio zalewalem 10W60 EDGE...
teraz wleje to co beda mieli w nagazie, bo jade do nich na przeglad instalki..

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 23 wrz 2009, o 11:16

gregski, 2.5 żrą często. 2.0 raczej nic (wolnossące).

gregski
6 gwiazdek

Post 23 wrz 2009, o 11:20

Azrael pisze: gregski, 2.5 żrą często. 2.0 raczej nic (wolnossące).

no ale see threadtitle ;)

dariusz_subaru2,5
0 gwiazdek
Auto: subaru impreza 2,5

Post 23 wrz 2009, o 11:23

a wonolossace 2,5 tez biora ?? czym go zalac najlepiej ?? ma przejechane ok 20tys km mam castrol magnatec 5w40 moze byc??

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 23 wrz 2009, o 12:01

Generalnie omijałbym wszystko, co ma na butelce Castrol. Możesz lać Mobil, Motul, Shell, Valvoline czy nawet syntetyczny Orlen (ponoć dobry), ale Castrola bym nie ruszył.

1. Dla zasady -- za to, że wywalczyli sobie przed hamerykańckim sądem prawo do nazywania oleju hydrokrakowanego syntetykiem, za to że po cichu zmienili recepturę RS 10W-60, za to że w przypadku problemów ponoć wykrecają się jak mogą, podczas gdy inne kompanie potrafią przebadać próbki oleju na własny koszt i uznawać reklamacje (poszukaj sobie wątków olejowych na racingforum.pl).

2. Parę silników po Castrolu nie wyglądało najlepiej.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 23 wrz 2009, o 13:08

dariusz_subaru2,5 pisze: czym go zalac najlepiej ??
Jak już wcześniej napisałem, zalewam Motulem 8100 ECO-CLEAN C2 5W30 (~260PLN/5l). Czy to jest "najlepiej" nie wiem. Niektórzy polecają 5W40, bo 5W30 w naszych warunkach może być za rzadki.

[EDIT:]
gregski pisze: oj Citan, z tym roznie.. moj 2,5 doi olej.. ostatnio zalewalem 10W60 EDGE...
No zobaczymy, na razie nie zauważyłem, żeby żarło. W GLu różnie z tym bywało, co olej (producent, bo lany był 10W40) to było inaczej. Jak zacznie ubywać też się nic nie stanie. ;)

cerbera
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: impreza wrx, legacy disel, evo X

Post 27 wrz 2009, o 15:15

znajomy ma 2.5 w legancy i zero brania oleju a rocznik 2005 chyba. :thumb: ogolnie to sie dziwie ze tak odradzacie komus marke ktora jest dla nas pasja. :thumb: kazde subaru to subaru. :mrgreen:
ŚWIEŻAK LEGACY DISEL MY09 - SREBNA LALKA WRX 04- RED MISIEK 08 I ZOO FAMILY DO TEGO MOJSPORT-PRESTIGE the north face salewa grizzly mammut black diamond alpinus campus milo itp itd duze rabaty dla czlonków rodziny Subaru ;-)

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 27 wrz 2009, o 16:05

remek pisze:
ta moda wraca jak boomerang. Ze 3-4 lata temu na kropce tez mialem wrazenie, ze najgorszym gownem na swiecie jezdze (GT, pomeczony, ale GT) i byle niemieckie auto (oprocz oczywiscie opla :mrgreen: ) jest sto razy lepsiejsze ;-)

Pamietam tez taka fale z Evo - ze STi to smietnik ;-)

Kropka była lepsza. Tutaj to jakieś niskie dno. Tam GT to był śmietnik, a później nawet najnowsze STi, które nie było EVO, a tu śmietnikiem jest jedynie 2.5 n/a, a wszystko powyżej jest objawieniem. :roll:

Forum trzeba zamknąć!
Czas założyć gwiazdkę (*) :!: Na której wszystko co lepsze od 20 letniego Justy będzie "łoł"!

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 28 wrz 2009, o 00:18

Witek pisze: Na której wszystko co lepsze od 20 letniego Justy będzie "łoł"!
Od 20 letniego Justy się proszę odstosunkować - kawał fajnego wozu, zwłaszcza w zimie.

ODPOWIEDZ