Nowe zasady ruchu na ulicach czyli tzw. uprzejmość

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Nowe zasady ruchu na ulicach czyli tzw. uprzejmość

Post 18 sie 2008, o 17:53

Konto usunięte pisze: Myśleć panowie, myśleć. Tego powinni uczyć zaraz po przepisach.
Żeby uczyć, dobrze jest umieć... :whistle:
FUX pisze: W Polsce władza będzie chodziła dumna, jak paw, że kolejne odcinki autostrad otworzą!
W życiu, zanim u nas powstaną autostrady - przestaną być potrzebne, bo ludzkość się w międzyczasie przerzuci na poduszkowce, a może nawet na teleportację... :giggle:

pawka35
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: legacy MY 96 kombi
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 18 sie 2008, o 20:03

piotruś - dobrze piszesz i trzeba dać ci wódki ,co do Niemców to są tacy którzy twierdzą że gdyby w czasie II wojny nie narabowali się odpowiednio no i gdyby nie wpierw robotnicy przymusowi a pózniej dobrowolni /z przymusu/ to nie byłoby u nich tak różowo,też mnie szlag trafia że mój dziadek strzelał do nich przez kilka lat/nie piszę dokładnie bo jeszcze walczył z japońcami/ a u nich wszystko poukładane.Pracujesz -stać cię na wszystko,są piękne drogi/bo ludzie płacą podatki / nawet cholera drzewa u nich prosto rosną i do tego żadnej zawiści i wszyscy uśmiechnięci.I jak tu ma człowieka ma szlag nie trafić jak nasz własny kraj /w postaci władz/nas okrada,zmusza do kombinacji i jeszcze ma nas gdzieś, no bo po co budować drogi?-lepiej postawić milion radarów + kilka tys. radiowozów a tam gdzie b. niebezpiecznie postawic ograniczenie do 40km/h.Nie pochwalam komuny ale jak chcecie zobaczyć jak towarzysz Gierek dbał o górników to proszę spojrzeć na dwujezdniówkę od Polkowic do Lubina.
PAWKA

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 18 sie 2008, o 20:12

pawka35 pisze: to proszę spojrzeć na dwujezdniówkę od Polkowic do Lubina.
Ta...
W pi...u 16km :lol:
Dolce far niente ;-)

pawka35
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 18 sie 2008, o 20:23

FUX pisze:
pawka35 pisze: to proszę spojrzeć na dwujezdniówkę od Polkowic do Lubina.
Ta...
No faktycznie warte śmiechu że od tego czasu praktycznie nic takiego w Polsce nie wybudowano a tylko poprawiają po Hitlerze :-) a nieeeee jeszcze jest sławetne 500m pod Gdańskiem co to jak w telewizorni mówili 10 lat budowali :lol: :-)

Ps. Nie jego wina że tylko na tym odcinku są kopalnie :-p
PAWKA

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 19 sie 2008, o 00:20

pawka35 pisze:... nasz własny kraj /w postaci władz/nas okrada...
Same te władze się nie wybrały.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Paweł_BB
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Evo VIII GT340

Post 19 sie 2008, o 06:51

leon, wybrały sie bo 60% ludzi z prawem głosu siedziało na dupie w domach...

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 19 sie 2008, o 10:31

pawka35 pisze: FUX napisał(a):

pawka35 napisał(a):to proszę spojrzeć na dwujezdniówkę od Polkowic do Lubina.

Ta...

No faktycznie warte śmiechu że od tego czasu praktycznie nic takiego w Polsce nie wybudowano a tylko poprawiają po Hitlerze :-) a nieeeee jeszcze jest sławetne 500m pod Gdańskiem co to jak w telewizorni mówili 10 lat budowali

Metro w Warszawie - odcinek 25 km - ciągle w budowie :-p

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 19 sie 2008, o 10:47

W ostatniej Polityce jest fajny raport o budowie autostrad. Wynika z niego, że najlepsze autostrady powstają w czasie dyktatur.

Przedwojenne Włochy, Niemcy, teraz Chiny. Tam budowa szła najsprawniej i najwięcej powstało. W Stanach sieć zbudowano tylko dzięki temu, że Eisenhower zobaczył je w hitlerowskich Niemczech i doznał fascynacji.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 19 sie 2008, o 10:48

Konto usunięte, czytałem, fajny artykuł. Ale skoro największa sieć autostrad jest póki co w USA, a rozwojowi autostrad sprzyjają dyktatury, to... :evilgrin:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 19 sie 2008, o 10:57

...popierajmy kaczorów? :mrgreen: :whistle:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 19 sie 2008, o 11:08

Konto usunięte, aż tak radykalny nie jestem :mrgreen: Zresztą oni też stawiali na fotoradary, jak PO :whistle:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 sie 2008, o 11:10

ale ameryka jest dyktatura komunistyczna, jesli sie kotos jeszcze nie zorientowal.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 19 sie 2008, o 13:49

wybrały sie bo 60% ludzi z prawem głosu siedziało na dupie w domach...
Masz rację!!!
A ci wybrani zawsze potem mówią, że mają 40% poparcie – taka część społeczeństwa akceptuje ich poczynania (i to jest średni wynik frekwencji w „nowoczesnych demokratycznych państwach”).

Ja myślę, że dopiero gdyby frekwencja wyniosła ok.10%, to nie dałoby się tego wyjaśnić inaczej jak tylko brakiem akceptacji większości społeczeństwa (90%!!! a nie „tylko” 60%) dla takich metod gospodarowania krajem. Bo przecież w tych wyżej, jak i w innych naszych narzekaniach zawsze chodzi o to jak „ci na górze” gospodarzą, jak handlują z sąsiadami, jakie mogą dać nam korzyści, jak dbają o kraj, w którym przyszło nam żyć, leczyć się, uczyć, jeździć po jego drogach.... A co 4 lata dajemy się nabierać na to, kto lepszy, kto bardziej czerwony, kto kiedyś srał do nocnika i teraz to zataił, kto jest prawy a kto koszerny, kto wierzy w tego boga a kto w innego. Słuchamy, co powiedzą ludzie, co kapłani, sami postanawiamy coś tam, żeby „wybrać mniejsze zło” i nawet nas nie dziwi, że sposoby sprawowania władzy (również samo administrowanie państwami) jest w dobie obecnych możliwości przepływu informacji, po prostu archaiczne, niewydolne i niepotrzebnie tak drogie.
.... I tak od „zarania dziejów”, co 4 lata zawsze jakaś ekipa może powiedzieć, że „przecież jesteśmy reprezentacją 40% społeczeństwa wybraną w demokratycznych wyborach” :wall: .
A co by powiedzieli gdyby przyszło ich wybrać jedynie 10%?
Powiedzcie mi, jak byście skomentowali taki wynik wyborów (tę frekwencję), Wy, ale również socjolodzy, politycy innych państw, każdy? Co handlowiec robi z towarem, który cieszy się tak małym zainteresowaniem? Co Wy byście z nim zrobili? ;-)

:oops: :oops: :oops: kurde...znowu OT mi wyszedł, a przecież miała być tyrrrrrada z przecinaniem trytytek :whistle:
piotruś - dobrze piszesz i trzeba dać ci wódki
pawka35, nalej jeszcze... :?

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik

Post 19 sie 2008, o 14:43

piotruś pisze:A co by powiedzieli gdyby przyszło ich wybrać jedynie 10%?

Przeciez to proste. Pozostale 90% jest zadowolone z tego, co jest.

g.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 19 sie 2008, o 15:40

z uprzejmością na drogach jest jak z dobrymi uczynkami w życiu: każdy dobry uczynek zostanie natychmiast ukarany,

co oznacza, że bywam na drodze masochistą aczkolwiek bez przesady :whistle:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 sie 2008, o 15:59

rowniez nie zapominajmy, ze jakie 137% spolecznestwa naszego kraju to najlepsze spece w kazdej sprawie i mistrzowie swiata w krytyce.
Slowem MAMY WSZYSCY POLACY MUCHI W NOSIE CALY CZAS.
Zamiast dzialac, krytykujemy. Zamiast isc walczyc z burmistrzem debilem, siedzimy na dupie i czekamy az sie moze samo zrobi - a korki rosna...

A autostrad nie ma, a....
a....
a....
i te burze sa wywolane przez dzialanosc TUSKA!

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 19 sie 2008, o 17:13

Koron pisze:
Nie mam domu przy głównej, ale są pewne zasady, których nie należy zmieniać, jak niektóre zasady ruchu drogowego.
Nie zależnie od tego, czy zmieniły sie realia na drogach, czy nie.
Spróbuj wyobrazić sobie, co byłoby, gdyby każdy wg swego uznania interpretował lub stosował przepisy. Niemal zawsze wpuszczam autka z bocznych uliczek, ale musi tu działać logika, a nie partykularne odczucia typu "zrobię dobrze, bo jestem wielki".
Trzeba pomagać, bo jest ciężko, ale logicznie, nie szkodząc innym.

Pozdrowionka ;-)
No dobra. To ogólniej:
Nie toleruję narzekania, "wkurzania się" na JAKĄKOLWIEK formę uprzejmości na drodze, również tę "nieudolną" czy "nielogiczną" i nie uznaję interpretacji "zrobię dobrze, bo jestem wielki".
Uprzejmość i dobrowolne rezygnowanie z egzekwowania "swoich praw" na drodze, generuje uprzejmość z drugiej strony. Bezwzględne postępowanie zgodnie z zasadą "mam prawo, więc to zrobię!" generuje wyłącznie agresję u innych.
Zapraszam na poligon zachowań agresywno/prawnych - Konstancin. Przejazd przez to miasto możliwy jest wyłącznie dzięki tym, którzy ze swojego "bycia w prawie" rezygnują. Sznurek aut jadących zderzak w zderzak w godzinach szczytu przez Konstancin, uniemożliwia nie tylko włączenie się do ruchu komuś z bocznej ulicy, ale przede wszystkim uniemożliwia skręt w lewo. Skręcający w lewo blokuje ruch setek aut jadących za nim (bo ominąć się nie da) i stoi tak TAK DŁUGO (i wszyscy za nim), aż ktoś, jadący w przeciwnym kierunku, nie zatrzyma się (zatrzymując jednocześnie setki aut jadących za nim) żeby temu skręcającemu w lewo umożliwić ten manewr...
To samo z wyjeżdżającymi tyłem z parkingu przy drodze...
To samo z włączającymi się do ruchu z parkingów...
To samo z zawracającymi na drodze...

To jest bizantyjskie podejście: "mam władzę, więc WON, szmondaki!"

Ja nie znoszę upokarzania innych, więc nie lubię zarówno nieuprzejmości, jak i wymuszania, a efektem braku uprzejmości staje się zwykle wymuszanie. To dwie strony tego samego medalu.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 sie 2008, o 17:43

Jakze czesto na tym poligonie wjezdzam jedynie dlatego, ze ktos chce sobie jechac za moim samochodem. Moja zona w swoim aucie jest bez szans.
na tym samym poligonie wymuszam wpuszczenie wjezdzajac w nieistniejace przerwy miedzy samochodami stojacymi w korku a ja wlaczam sie z boku. Ilez to trabienia, jakie komentarze o wszystkich wpuszczajacych od ciezarowkowcow, czyli osob przejezdnych. Staram sie tlumaczacy, ze oni tez moga byc w podobnej sytuacji. Okazuje sie ze NIE. Oni w takich sytuacjach nie bywaja. NIE WPUSZCAJ TEGO CH... slysze.
A jak czesto trabia za mna, kiedy ja sam wpuszczam.

A znajacy teren znaja rowniez drugi poligon kultury: wlazd do konstancina i zwezenie z dwoch pasow do jednego ( sprawa juz opisywana). SToi 600 metrow korka na prawym pasie i WIDAC ze stoja na jednym a nie na woh. Dlaczego to inne zagadnienie, raczej historyczne. I co: lokalni z rejestracja WPI gnaja lewym i wyprzedzaja wszystkich " BO PRAWO NA TO POZWALA" - a jak ktos z prawego zablokuje pas lewy, to generuje sie niebywala agresja. Wyprzedanie pasem trawy. Trabienie...Ja uslyszalem za to od motocyklisty, ktoremu sie USUNALEM! ze jestem CH!

Moze jestem, ale to tez inne zagadnienie.

Jazda szybka we przez wsie lub po uliczkach dojazdowych np BOROWA - to ta droga ktora prowadzi do ogrodu botanicznego i leca tam 100. A obowiazuje 50. - Czy chielibyscie, zeby po waszej uliczce, za plotem, kiedy wy siedzicie w ogrodzie, ktos prul autem szybciej niz rozsadek, nie przepisy, nakazuje? No nie. Ale odpowiedzcie sobie - czy u innych jezdzicie przy ich bramach, furtkach z ktorych wybiegaja dzieci za szybko?

A trasy przez wsie w terenie np do Gdanska. Wyobrazacie siobie pieklo w jakim zyja ludzie we wsiach przy E7?

Wracajacj bokiem z Gdanska widzialem wielu WIELU mlodych ludzi z Warszawy z deskami na dachu GANAJCYCH przez malutkie waskie wsie.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 sie 2008, o 17:46

Jakze czesto na tym poligonie wjezdzam jedynie dlatego, ze ktos chce sobie jechac za moim samochodem. Moja zona w swoim aucie jest bez szans.
na tym samym poligonie wymuszam wpuszczenie wjezdzajac w nieistniejace przerwy miedzy samochodami stojacymi w korku a ja wlaczam sie z boku. Ilez to trabienia, jakie komentarze o wszystkich wpuszczajacych od ciezarowkowcow, czyli osob przejezdnych. Staram sie tlumaczacy, ze oni tez moga byc w podobnej sytuacji. Okazuje sie ze NIE. Oni w takich sytuacjach nie bywaja. NIE WPUSZCAJ TEGO CH... slysze.
A jak czesto trabia za mna, kiedy ja sam wpuszczam.

A znajacy teren znaja rowniez drugi poligon kultury: wjazd do konstancina i zwezenie z dwoch pasow do jednego ( sprawa juz opisywana). Stoi 600 metrow korka na prawym pasie i WIDAC ze stoja na jednym a nie na dwoch. Dlaczego to inne zagadnienie, raczej historyczne. I co: lokalni z rejestracja WPI gnaja lewym i wyprzedzaja wszystkich " BO PRAWO NA TO POZWALA" - a jak ktos z prawego zablokuje pas lewy, to generuje sie niebywala agresja. Wyprzedanie pasem trawy. Trabienie...Ja uslyszalem za to od motocyklisty, ktoremu sie USUNALEM! ze jestem CH!

Moze jestem, ale to tez inne zagadnienie.

Jazda szybka przez wsie lub po uliczkach dojazdowych np BOROWA - to ta droga ktora prowadzi do ogrodu botanicznego i leca tam 100. A obowiazuje 50. - Czy chielibyscie, zeby po waszej uliczce, za plotem, kiedy wy siedzicie w ogrodzie, ktos prul autem szybciej niz rozsadek, nie przepisy, nakazuje? No nie. Ale odpowiedzcie sobie - czy u innych jezdzicie przy ich bramach, furtkach z ktorych wybiegaja dzieci za szybko?

A trasy przez wsie w terenie np do Gdanska. Wyobrazacie siobie pieklo w jakim zyja ludzie we wsiach przy E7? Moze zwolnienie w tych wsiach to WLASNIE UPRZEJMOSC? I co z tego ze stracimy az 15 minut na calej trasie?

Wracajac bokiem z Gdanska widzialem wielu WIELU mlodych ludzi z Warszawy z deskami na dachu GANAJCYCH przez malutkie waskie wsie.[/quote]

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 19 sie 2008, o 18:40

Gal pisze: Nie toleruję narzekania, "wkurzania się" na JAKĄKOLWIEK formę uprzejmości na drodze, również tę "nieudolną" czy "nielogiczną" i nie uznaję interpretacji "zrobię dobrze, bo jestem wielki".

A co z uprzejmością, która tworzy zagrożenie?

Aleja Krakowska koło OBI przy okęciu. Dwie godziny temu. Jedno przejście dla pieszych jest bez świateł. I jadą całkiem szybko trzy pasy. 100m przed tym przejściem są światła. Jak się zapalą, to piesi spokojnie przejdą.

I jeden uprzejmy ze środkowego pasa ni stąd ni zowąd staje przed przejściem. Zauważam o co mu chodzi w ostatniej chwili, ale za późno, żeby stanąć. Mówię tylko głośno "O kurwa" i cieszę się, że tym razem nie znalazł się śmiałek chętny do skorzystania z tego durnego zaproszenia. Uprzejmość jest tym, co ułatwia nam życie. Ale żeby być uprzejmym, też trzeba czasem pomyśleć.

A Konstancin. No cóż. Mam swoją teorię. Nie jest to najbiedniejsza miejscowość, a wręcz przeciwnie. Mieszkają tam raczej ludzie majętni. I owi, którzy są Dyrektorami, Prezesami Wielkich Firm, Country Managerami, Właścicielami Spółek Giełdowych, Mafiozami, którzy na codzień raczej wydają polecenia i są przyzwyczajeni do posłuchu, muszą stać karnie w korkach. Może dlatego są sfrustrowani i niechętni

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 19 sie 2008, o 18:48

Konto usunięte pisze: I jeden uprzejmy ze środkowego pasa ni stąd ni zowąd staje przed przejściem.
Bo na chodniku przed przejściem stał pieszy.
Taki przepis jest. To nie uprzejmość.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Koron
1 gwiazdka
Auto: sTforek

Post 19 sie 2008, o 18:53

Och ta mentalność nasza kochana, tj. Polaków. Zamiast myśleć, przyznać się, że mylimy się, wolimy szukać argumentów na poparcie naszego stanowiska (wszyscy pewnie robimy to nawet podświadomie).
A tak naprawdę, to 90% kierowców robi swoje niedozwolone manewry świadomie, tłumacząc wszystkim, czym popadnie.
Dalej uważam, że albo dążmy do zmiany przepisów istniejących, albo je przestrzegajmy. Inne zachowanie, czy tzw. uprzejmość bez logiki, to anarchia. I nieważnie, czy na drodze, czy w polityce, jest niebezpieczna, bo daje szansę kierować tym, którzy wierzą, że można funkcjonować w bajzlu. Pozdrawiam Wszystkich "wpuszczających i pieklących się na tych pierwszych". Wot żyzń.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 19 sie 2008, o 18:54

Gal pisze:
Konto usunięte pisze: I jeden uprzejmy ze środkowego pasa ni stąd ni zowąd staje przed przejściem.
Bo na chodniku przed przejściem stał pieszy.
Taki przepis jest. To nie uprzejmość.
Obawiam się, że poproszę o cytat tego przepisu. Według mnie nie ma takiego przepisu. A przynajmniej nie w naszym kraju.

Są za to:
Art. 13.

1. Pieszy, przechodząc przez jezdnię lub torowisko, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność oraz, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3, korzystać z przejścia dla pieszych. Pieszy znajdujący się na tym przejściu ma pierwszeństwo przed pojazdem.
Art. 14.

Zabrania się:

1. wchodzenia na jezdnię:
- bezpośrednio przed jadący pojazd, w tym również na przejściu dla pieszych,

Koron
1 gwiazdka
Auto: sTforek

Post 19 sie 2008, o 18:58

No właśnie, ale taki uprzejmy załatwiłby Tobie dzwona lub inna tragedię w ramach "uprzejmości" :mrgreen:

pawka35
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 19 sie 2008, o 19:02

Ja tam głosowałem i może przez to taki wściekły jestem bo z nie głosowania i z głosowania zawsze w Polsce wychodzi jedno g...o :x
PAWKA

ODPOWIEDZ