Zapach kawy o poranku

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Zapach kawy o poranku

Post 22 kwie 2008, o 15:11

Paul_78 pisze: Ekspres ma być:
a) do zabudowy
(...) Co do ceny, to liczę się z tym, że parę tysięcy to będzie kosztowało, ale im mniej, tym oczywiście lepiej.
A przemyślałeś ten pierwszy warunek?
Taki sam ekspres "do zbudowy" będzie Cię kosztował pewnie z 50% więcej niż "wolnostojący".

Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Paul_78
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: najfajnieszy foryś
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 22 kwie 2008, o 16:34

Gal - wchodzą w grę jeszcze kwestie miejsca itp. Zakładam, że większość ekspresów będzie miało po prostu wersję do zabudowy i wolnostojącą. Proszę więc o pomoc w doborze marki/modelu, faktycznie kwestię zabudowy zostawię na koniec.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 22 kwie 2008, o 17:25

Paul_78 pisze:Gal - wchodzą w grę jeszcze kwestie miejsca itp. Zakładam, że większość ekspresów będzie miało po prostu wersję do zabudowy i wolnostojącą. Proszę więc o pomoc w doborze marki/modelu, faktycznie kwestię zabudowy zostawię na koniec.
No właśnie nie do końca:
Większość ekspresów do zabudowy jakie widziałem to marki niemieckie: Krups, Miele, Siemens, AEG itd, a wśród wolnostojących dominuje włoskie Saeco (choć niemieckie też są) więc trudno porównywać tak bezpośrednio.
Można porównać na zasadzie podobnych funkcji/ parametrów;
- automat/półautomat
- młynek jest/brak
- jakie ciśnienie
- czy jest spienianie mleka
itp.
I wtedy wychodzi, że te do zabudowy są sporo droższe.

Ale jak chcesz recenzje, to mam dwa ekspresy:
1. Nespresso (http://www.nespresso-pro.pl/es100.htm)
Tylko z kapsułek, kawa bardzo dobra, dysza do spieniania mleka taka sobie, wygoda obsługi bdb, cena ok.PLN 2'200, cena kawy PLN 1.60 za kapsułkę.
Psuje się raz do roku (po upływie gwarancji) naprawa kosztuje ok. PLN 500 (ale w pracy mam taki sam i zepsuł się dotychczas tylko raz przez cztery czy pięć lat).
2. SAECO (http://www.saeco.home.pl/index.php?page ... 9&lang=POL)
Z kawy ziarnistej i mielonej, kawa gorsza, dysza do spieniania mleka bdb, wygoda obsługi gorsza (trzeba więcej i częściej myć), cena ok. PLN 1'800, cena kawy ok. 40-50gr. Psuje się raz do roku. Naprawa ok PLN 500.

BTW: Co do miejsca, to ekspres wolnostojący można wstawić dokładnie w to samo miejsce co taki do zabudowy. 8-)
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 235 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 22 kwie 2008, o 17:28

Paul_78 pisze: Ekspres ma być:
a) do zabudowy
Najlepiej sobie podaruj....
Do niezabudowy przyzwoity od 3999,-
Dolce far niente ;-)

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 13 maja 2008, o 09:46

Puste biuro...nikogusieńko... tylko ja... :cofee:

Teraz pan ma relaks :-)
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 13 maja 2008, o 10:36

Od siódmej rano gapię się tępo w pasek postępu. I jeszcze płacą mi za to.

Obrazek

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 243 razy
Polubione posty: 522 razy

Post 13 maja 2008, o 11:52

Bergen, kiedys mialem cos takiego powieszone nad biurkiem. A to byl duzy projekt ;-)

Edit: Juz wiem... dziś zapomniałem wypić kawy. Forum sie przydaje ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne Zło

Post 28 sie 2008, o 08:17

Dawno nie piłem kawy rano, w domu, w ciągu tygodnia. Dooobra :cofee:
Muszę się rozejrzeć za jakimś nowym ekspresem ciśnieniowym, ale takim żebym nie musiał bujać się z całym nabożeństwem.
Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru :-d

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 sie 2008, o 09:40

Pozwalam sobie na mały forward.

From: [email protected]
Subject: Re: Absolutnie totalny OT: dobra kawa
Date: 27 August 2008 11:48:54 GMT+02:00
To: [email protected]
Reply-To: [email protected]

Mógłbym się nieśmiało wtrącić?... :)
Niechciałbym burzyć tak skrzętnie poukładanego porządku świata wielu przedmówców, ale może uda mi się rzucic nieco światła... :)
Ja wiem, że pewne reguły nie są zbyt popularne, zwłaszcza wśród ludzi nie mających do tej pory wiele wspólnego z poruszanym tematem. Pewne stanowiska jako żywo kojarzą się z podejściem pececiarzy z klapkami na oczach, którzy uważają, że wydanie większej kasy na kompa i to tak gównianego jak mac, to debilizm... I oczywiście wszyscy wiemy, jak trudno przemówić im do rozumu, a właściwie to wiemy, że to niemożliwe...
Przepraszam za tą analogię do pececiarzy, ale celowo zastosowałem bardzo kontrastowy przykład... :)
Tak więc, do rzeczy. I spróbuję jak najkrócej... :)
Ekspres ciśnieniowy służy TYLKO i WYŁĄCZNIE do parzenia espresso, tudzież innych kaw na jego bazie - cappucino, latte, itd. Jeśli ktoś nie lubi espresso, to kupuje urządzenie kompletnie sobie nieprzydatne.
Oczywiscie teoretycznie mozna "parzyć" inaczej uzyskując inne efekty, ale ponieważ to nie do tego służy, wychodzą wtedy pomyje a nie kawa.
Jeśli ktoś preferuje większe ilości kawy - espresso to "tylko" 30ml... wtedy jedynym cywilizowanym sposobem na dobrą kawę jest zaparzarka/kafetierka czy jak tam zwał. Link do takowej gdzieś tam się w wątku pojawił. I tu polecam zaparzarki Bialetti - pan Bialetti wymyślił przed wojną to urządzenie i do dzisiaj produkuje najlepsze :) (nie sprzedaję zaparzarek, zeby było jasne... :) )
Jeśli jednak komuś sni się domowe espresso, to niestety - i tu analogia do różnic pomiędzy maciem a pecetem - nie da się tego zrobić kupując w sklepie ekspres za 700zł. Mając takie pieniądze jest tylko jedna możliwość - można znaleźć używane porządne urządzenie, ale i tu przydatna jest pewna wiedza, oczywiście...
Ale.
Być może wielu będzie zdziwionych - PODSTAWĄ dobrego espresso jest... młynek :) Przy odrobinie wprawy na słabym ekspresie można "wydusić" całkiem niezłe espresso dysponując dobrym młynkiem. Mając natomiast nawet super ekspres, ale bez odpowiedniego lub ze słabym młynkiem - zapominamy o espresso. Przyzwoite, ale absolutne minimum, to młynak za 700 - 1000zl.
Oj, dużo by można jeszcze pisać...
Reasumując - Jeśli nie możemy sobie pozwolić na takie wydatki, jedynym rozsądnym wyjściem jest zakup dobrej zaparzarki. Dobra kosztuje stokilkadziesiąt zł. co w kontekście zaparzarki może wydać się sporo, jednak porównując z ceną ekspresu plus wiele potem rozczarowań - wcale nie.
O kawie napiszę za chwilę, muszę odpocząć... I Wam też dam odpocząć... :)))
O kawie będzie zdecydowanie bardziej pozytywnie :)))

Date: 27 August 2008 12:58:53 GMT+02:00

Wiadomość napisana w dniu 2008-08-27, o godz. 12:55, przez Wojtek Wiciejowski:

> Ja jednak jestem zdania że lepiej mieć porządną kawiarkę niż ekspres za 1000 zł który się nie nadaje do parzenia kawy. Wszyscy piszą o
> ciśnieniu 15 barów - ale nie piszą że to ciśnienie jest tylko osiągane na starcie a potem ledwo się coś sączy. Jak ktoś chce kupić dobry
> ekspres do espresso to najlepiej jakiś używany włoski sprzęt. Może będzie potrzebny mały remoncik ale przynajmniej kawa będzie ok.
> Jak ktoś nie ma wygórowanych wymagań to lepiej zostać przy kawiarce lub za jakieś 2,5 tyś kupić automat w stylu saeco i mieć święty
> spokój z ustawianiem młynków itd.
> To oczywiście moje prywatne zdanie. Ja sam używam kawiarki z lat 90t'tych przywiezionej przez znajomego włocha + młynek żarnowy ale
> raczej z dolnej półki ;)
> A na dobrą kawę idę do lokalu znajomego.

Dokładnie tak. Zaparzarka też nie jest tak wymagająca w kontekście mielenia kawy, można spokojnie używać tańszych młynków, oczywiście żarnowych.

Date: 27 August 2008 13:07:34 GMT+02:00

Gdy kawa Ily jest tą dobrą wśród innych z półek sklepowych, to całkiem dobry znak. Bo rzeczywiście jest to chyba najlepsza kawa na półkach, nie licząc kilku sklepików, gdzie przez przypadek może pojawić jakaś lepsza... :)
Ale.
Mówimy tylko i wyłącznie o kawie w ziarnach.
Zasadniczy wpływ na smak zaparzonej kawy ma jej ŚWIEŻOŚĆ. I nie mówimy tu o terminie przydatności, bo ten służy jedynie informacji, że pijąc ją do tego dnia, nie wylądujemy z bólem brzucha u lekarza.
Kawa "idealna" to kawa zaparzana po dwóch, trzech tygodniach od palenia. Po dwóch, trzech miesiącach od palenia, smak jest już wyraźnie gorszy, choć dalej nie ma tragedii. Półroczna kawa jest do wyrzucenia.
Istotą espresso są mieszanki. Mieszanki komponuje się bardzo starannie i są to często "przepisy" od pokoleń wykorzystywane przez palarnie. W skład mieszanki wchodzi kilka, czasem kilkanaście gatunków arabik oraz robusta. Tzw 100% arabiki to marketingowy bełkot dla paniuś w hotelowych kawiarenkach. Tradycyjne włoskie espresso to zawsze mieszanka z mniejszą lub większą ilością robusty. I tu mała uwaga odnośnie pewnego wpisu - to arabiki bywają kwaskowe, robusta właśnie dodaje do kawy charakterystycznej goryczki. Oczywiście wiele zależy też od palenia, kawy jasno palone mają spore tendencje do bycia kwaskowymi, ciemniej palone - mniej.
Można w Polsce dostać kawę stosunkowo świeżą, prosto z włoskich palarni. Niestety, oprócz pojedynczych przypadków - nie występują one w sklepach. Należy rozejrzeć się za "prywatnymi importerami", których jest kilku chociażby na allegro.
I teraz najlepsze - cena.
W zależności od upodobań - DOBRA kawa kosztuje od 30 kilku zl do powiedzmy 80 zl za kg (!!!) Co w przeliczeniu na 25 dg sprzedawane w polskich sklepach daje... :)))
I mamy najlepsze z możliwych kaw. Cena ponad 100 zl za kg, to cena absolutnie najlepszych (teoretycznie) mieszanek. Teoretycznie, bo to są zazwyczaj ceny 100% arabic, które do espresso... już pisałem :)

pozdr.
Mariusz
http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 28 sie 2008, o 09:57

devlin, :?

A jak chcę po prostu rano, po wyjściu z łoża, bez specjalnej ceremonii napić się smacznej kawy?
Pewnie się dowiem, że nie da się, bo albo szybko, albo dobrze.

No właśnie. Ekspres ciśnieniowy z młynkiem, czy klasyczny + młynek? Ew. jakie, żeby nie zbankrutować.
czarne jest piękne...

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 sie 2008, o 10:14

Ekspres na pastylki wydaje się być rozwiązaniem.
http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 sie 2008, o 10:30

devlin, co znaczy ekspres na pastylki? Serio nie wiem.
czarne jest piękne...

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 28 sie 2008, o 10:37

vibowit, ekspres na tzw. patrony. Wkład który ma już w środku kawę i plastikowe sitko. Wtykasz toto w ten ekspres, naciskasz guzik, czary mary i masz kawę. Lavazza występuje w takiej formie np.
:arrow: http://sklep.kawalavazza.pl/product_inf ... ucts_id=42

PS kupiłam niedawno ekspres ciśnieniowy Krups XP 4000 :arrow: http://www.maxaudio.pl/sklep/artykul/id/9378
600zł w MediaMarkt.
To najprostsza i najtańsza konstrukcja jaką znalazłam ze stalową kolbą (zamiast dupnego aluminium). 3 sitka, spieniacz, bardzo sprytnie przemyślany konstrukcyjnie. Na potrzeby domowe - miód malyna 8-)

Paul_78
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 28 sie 2008, o 18:50

hogi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Kona Stinky

Post 28 sie 2008, o 18:54

Paul_78 pisze:Co sądzicie o takim? http://www.agdhome.pl/p,pl,5472,ekspres ... 8e751.html
15 bar

słyszałem, że im większe ciśnienie tym lepsza kawa (tak słyszałem)
Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl

liwit
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: A6 vel Odi
Polubił: 3 razy

Post 28 sie 2008, o 19:02

barbie, a czy jest jak w temacie? Zapach kawy rozchodzi się po całym domu? No, może nie całym, bo jak :giggle:
- Bagażnik nigdy nie jest wystarczająco duży /by Bilex/

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 sie 2008, o 19:03

Paul_78 pisze:Co sądzicie o takim? http://www.agdhome.pl/p,pl,5472,ekspres ... 8e751.html
Sprawdź, czy ma możliwość podlączenia wody aby nie latać z konewką...
Dolce far niente ;-)

Koron
1 gwiazdka
Auto: sTforek

Post 28 sie 2008, o 19:24

Czołem,
jeśli mogę i ja coś wtrącić, bo kawa jest moim ulubionym napojem bezalkoholowym i nie piję jej, aby "wrócić do żywych" , ale dlatego bo lubię.
Zgadzam się z przedpiszącymi, że musi być ekspres i to z młynkiem. Dobór kawy, to rzecz gustu wyłącznie.
Ja korzystam z ekspresu wyłącznie do espresso i innych kawek z rozczochranym mlekiem.
Polecam z własnego doświadczenia Krupsy, a nade wszystko ekspresy szwajcarskiej firmy Jura.
Nie wyobrażam sobie poranka bez dźwięku mielonej kawy i mruczenia maszynki wlewajacej kilkadziesiąt ml pysznego napoju.
Każdą kawę słodzę ...miodem, najlepiej pomarańczowym, ale może być każdy inny + drobinka soli.
Polecam, a dzień wyda się od razu lepszy ;-)

Pozdrowionka dla Kawoszy i Niekawoszy :->

Paul_78
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 28 sie 2008, o 19:25

FUX pisze:
Ma pojemnik na wodę, ale nie wiem, czy w warunkach warszawskich, gdzie w kranach płynie ściek, nie jest to lepsze rozwiązanie. Herbaty już od lat nie robiłem z kranówy...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 sie 2008, o 21:03

Paul_78 pisze:
FUX pisze:
Ma pojemnik na wodę, ale nie wiem, czy w warunkach warszawskich, gdzie w kranach płynie ściek, nie jest to lepsze rozwiązanie. Herbaty już od lat nie robiłem z kranówy...
Cena mocno kawiorowa; radzę skosztować kawę przyniesioną ze soba i ocena...
Dolce far niente ;-)

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 sie 2008, o 21:05

Patrz pan, jak się wszystkie rozgadały, co Wy żeście od maja kawy rano nie pili :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 sie 2008, o 21:17

mały 5150 pisze: co Wy żeście od maja kawy rano nie pili
Tylko Jacka Danielsa.... :giggle:
O poranku offkorse..... :? ;-)
Dolce far niente ;-)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 sie 2008, o 21:31

mały 5150 pisze:Patrz pan, jak się wszystkie rozgadały, co Wy żeście od maja kawy rano nie pili :mrgreen:
Boś mnie pod... zdenerwował z samego rana. Kawa w domu i w pracy mi się skończyła. :x
:giggle:
czarne jest piękne...

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 sie 2008, o 22:07

FUX pisze:
mały 5150 pisze: co Wy żeście od maja kawy rano nie pili
Tylko Jacka Danielsa.... :giggle:
O poranku offkorse..... :? ;-)
O, poranku to jak sobie kierowcę, albo kierowniczkę w liberii w końcu wynajmę :-)
FUX'iu rozumiem, że na Chlejadach jesteś i robimy kwadratowe w przekroju buteleczki :mrgreen:

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 sie 2008, o 22:10

vibowit pisze: Boś mnie pod... zdenerwował z samego rana. Kawa w domu i w pracy mi się skończyła. :x
Do mnie do domu rano na dobrą kawunię to trochę daleko, ale w ciągu pracy zapraszam - daleko nie masz :mrgreen:

ODPOWIEDZ