rekordzista w STI - 150km po odbierze auta - chmura białego dymu, sklejone sprzęgło, samochód nie był w stanie ruszyć z miejscaKonto usunięte pisze:Po 1000 km sprzęgło nie powinno raczej paść.
Subaru Diesle
Re: Subaru Diesle
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
ujar, ale może zwróć jednak uwagę na to co pisze Ossa.
wracając do mojego posta, na który zwróciłeś uwagę (miło mi):
- rozumiem, że SIP (bądź ASO) musi się zachowywać jak prokurator, bo to pieniądze są, ale nawet prokurator powinien (trochę źle zabrzmi) zebrać dowody winy. Ossa ujeżdża dość mocne Subaru od dawna. więc należy przyjąć, że wie jak używać sprzęgła w czterołapie. tej samej marki, podkreślam. może w tym samochodzie coś źle wyregulowane było? może wystarczy, że pedał sprzęgła dziwnie działał? (nie znam się na tym. chodzi o ideę)
- pisaliśmy sobie o podśmiechujkach. przyrównywanie Ossy (może niechcący, ale taki jest wydźwięk) do pani "której śmierdzi". jest letko...
edit: bolda jednego zabrakło
wracając do mojego posta, na który zwróciłeś uwagę (miło mi):
- rozumiem, że SIP (bądź ASO) musi się zachowywać jak prokurator, bo to pieniądze są, ale nawet prokurator powinien (trochę źle zabrzmi) zebrać dowody winy. Ossa ujeżdża dość mocne Subaru od dawna. więc należy przyjąć, że wie jak używać sprzęgła w czterołapie. tej samej marki, podkreślam. może w tym samochodzie coś źle wyregulowane było? może wystarczy, że pedał sprzęgła dziwnie działał? (nie znam się na tym. chodzi o ideę)
- pisaliśmy sobie o podśmiechujkach. przyrównywanie Ossy (może niechcący, ale taki jest wydźwięk) do pani "której śmierdzi". jest letko...
edit: bolda jednego zabrakło
Ujar mnie rekordy jak szybko sprzęgło w subaru pada nie interesują , przytoczyłeś bardzo jasny przykład twojego GT , ja to w 100 % potwierdzam na własnym przykładzie , tak się składa że właśnie mam takie Stadko OBK i GT interesujące jest jak taką sytuację interpretujesz jako specjalista , sytuację która sam przedstawiłeś jako przykład OBK vs znacznie mocniejszy i katowany GT .
OK - generalnie już mamy ustalone, że te ok. 350Nm nie jest dla sprzęgła obojętne. Pytanie więc do bardziej doświadczonych kolegów - JAK JEŹDZIĆ OBK (który jest bądź co bądź przynajmniej w teorii przeznaczony do zjechania w trawę) aby tego sprzęgła nie palić. U wielu użytkowników samochodem jeździ więcej niż jedna osoba i nie wszyscy w rodzinie są zainteresowani śledzieniem różnych wątków na forach żeby wiedzieć że akurat w danym modelu ze sprzęgłem należy jak z jajkiem.
Z drugiej strony ciekawy jestem jak sprawa sprzęgła wygląda w innych krajach - czy ludzie je palą, czy ich dystrybutorzy wymieniają je na gwarancji itd. - sytuacja powinna być podobna do naszej - skrzyni AT na razie nigdzie jeszcze nie sprzedają (a tej na zachodzie byłoby wtedy więcej)
Z drugiej strony ciekawy jestem jak sprawa sprzęgła wygląda w innych krajach - czy ludzie je palą, czy ich dystrybutorzy wymieniają je na gwarancji itd. - sytuacja powinna być podobna do naszej - skrzyni AT na razie nigdzie jeszcze nie sprzedają (a tej na zachodzie byłoby wtedy więcej)
Zależy jak sie rusza , zmienia biegi , może i po 150 km jak w jednym STI...Konto usunięte pisze: Po 1000 km sprzęgło nie powinno raczej paść.
sedno sprawy to odpowiedz forumowicza na Twój opis próby wjazdu do domku w górach.Ossa pisze: to jest właśnie sedno sprawy , które kolega odkrył wreszcie
To mają kierowcy ciężarowek na budowie powiedzić...ujar pisze: To temat rzeka a szczególnie w dieselku AWD koła nie zapiszczą a sprzegło tak.
Tam kółka też raczej nie piszczą, a sprzęgla także mają...
Dolce far niente 
Nie ma co pisać o jednostkowych przypadkach bo, jak rozumiem, nie o tym jest wątek - wątek jest o tym, czy sprzęgło w dieslu jest prawidłowo dobrane do tego silnika. A o tym będzie świadczyła statystyka - jeżeli te sprzęgła będą palone częściej niż w innych samochodach o podobnym momencie obrotowym i napędzie AWD, to znaczy, że sprzęgło jest niewłaściwe - i tyle.
To jest przecież ta sama historia co z tarczami/klockami do Legacy; tarcze nie gięły się u każdego, a do tego u jednego były pogięte po 1'000 a u innego po 20'000km - wniosek; klient nie umie hamować - na SJS!. A jednak nawet u tych którym udało się załatwić tarcze w 1'000km, wymiana klocków na Foresterowe powodowała, że nagle w cudowny sposób nauczali się hamować i tarcze się nie gięły.
Dlatego czas pokaże na ile to sprzęgło w dieslu jest dobrane właściwie.
To jest przecież ta sama historia co z tarczami/klockami do Legacy; tarcze nie gięły się u każdego, a do tego u jednego były pogięte po 1'000 a u innego po 20'000km - wniosek; klient nie umie hamować - na SJS!. A jednak nawet u tych którym udało się załatwić tarcze w 1'000km, wymiana klocków na Foresterowe powodowała, że nagle w cudowny sposób nauczali się hamować i tarcze się nie gięły.
Dlatego czas pokaże na ile to sprzęgło w dieslu jest dobrane właściwie.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
ujar pisze: a szczególnie w dieselku AWD koła nie zapiszczą a sprzegło tak.
W Audi i Mercedesie też te sprzęgła padają?
Ja rozumiem, że każdy przypadek jest indywidualny, ale nie róbmy z jazdy autem AWD jakiejś sztuki do opanowania tylko dla wybranych.
Gal pisze: Dlatego czas pokaże na ile to sprzęgło w dieslu jest dobrane właściwie.
otóż to a tymczasem ujarały sie tylko 2
Dwa były naprawiane w serwisie ujara. Ile się ujarało tego nie wie dokładnie pewnie nikt (z SIPem włącznie).esilon pisze:Gal pisze: Dlatego czas pokaże na ile to sprzęgło w dieslu jest dobrane właściwie.
otóż to a tymczasem ujarały sie tylko 2
PS> Ale nicka to dobrał bezbłędnie...
Gal pisze: PS> Ale nicka to dobrał bezbłędnie...
a jak sie SIP zaloguje to dopiero bedzie wesoło
Najprościej mówiąc nie jeździć na półsprzęgle, szczególnie w połączeniu z wysokimi obrotami silnika.TOKSU pisze: aby tego sprzęgła nie palić.
Proponuję abyście wpadli do rajaesilon pisze:Dwa były naprawiane w serwisie ujara. Ile się ujarało tego nie wie dokładnie pewnie nikt (z SIPem włącznie).
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Gal pisze: Dwa były naprawiane w serwisie ujara
Znalazłem Drink Bar "U Jara" (http://legnica.naszemiasto.pl/kontakty_ ... l?opinie=1), ale serwisu takiego ni chu chu, nie mogę znaleźć
ujar pisze: Proponuję abyście wpadli do raja do garażu, to się ujaramy a jak będzie mało to ujaramy jakieś sprzęgło
mówiłem przecież, że zawsze z usmiechem w TYM ASO
To jest propagowanie zakazanych substancji! Do SIPu i prokuratury zgłosić cza natychmiast.esilon pisze: Proponuję abyście wpadli do raja do garażu, to się ujaramy
A skąd wiesz, że nie mają homologacji?michal pisze:To jest propagowanie zakazanych substancji! Do SIPu i prokuratury zgłosić cza natychmiast.
Cycaty Ci się pomieszały.
czarne jest piękne...
- Gump
- 5 gwiazdek
- Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
- Polubił: 29 razy
- Polubione posty: 85 razy
ujar, jedziemy po zioło enikacemobilem i jeszcze na halucysie wpadniemy na chwilę 
Legio Patria Nostra
"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "
"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "
bo nie spełniają euro-norm a tjunink człowieka jest zakazany i źle widziany ;)vibowit pisze:A skąd wiesz, że nie mają homologacji?michal pisze:To jest propagowanie zakazanych substancji! Do SIPu i prokuratury zgłosić cza natychmiast.
Cycaty Ci się pomieszały.
[quote="ujar"]
Kolega opisał, że żona w 2.0 XT Forku przy małych prędkościach obrotowych silnika też przypala sprzęgło. Być może w ciągu 22 tyś km pojechałeś na pół sprzęgle 11 tyś razy
Wystarczyło!!!
Wytłumacz mi proszę jak w tym aucie jechać na pół sprzęgle , może SJS by pomogło bo ja nic w świecie nie wiem , musiał bym mieć nogę z betonu na siłownikach hydraulicznych , to jest nie wykonalne .
Kolega opisał, że żona w 2.0 XT Forku przy małych prędkościach obrotowych silnika też przypala sprzęgło. Być może w ciągu 22 tyś km pojechałeś na pół sprzęgle 11 tyś razy
Wytłumacz mi proszę jak w tym aucie jechać na pół sprzęgle , może SJS by pomogło bo ja nic w świecie nie wiem , musiał bym mieć nogę z betonu na siłownikach hydraulicznych , to jest nie wykonalne .
Czasami mam okazję pojeździć małżonki OBK diesel. Ogólnie wrażenia bardzo pozytywne. Jednak coś jest nie tak z tym autem. Za mało gazu gaśnie, później problem z odpaleniem. Kiedyś zostałem na środku skrzyżowania - ale wstyd. Próbowałem wjechać w uliczkę z zaciągniętym ręcznym (wciśnięte sprzęgło), też zgasł.
No cóż, do normalnej jazdy, wszystko niby ok, ale zabawy wielkiej nie ma. Dlatego wolę chyba benzynę.
No cóż, do normalnej jazdy, wszystko niby ok, ale zabawy wielkiej nie ma. Dlatego wolę chyba benzynę.
jak już pisałem, poniżej 1300 Obr/min ma takie tendencje - długie przełożenia skrzyni. Ale jakie wrażenia na trasie w czasie wyprzedzania, gdy Ty na IV biegu kręcisz auto do 160 km/hmbo pisze:Za mało gazu gaśnie
pamiętasz o świecach żarowych? wiem jak jest jak w ruchu ulicznym auto zgaśnie. panika, stre, człowiek jak najszybciej chce uruchomić sprzęta. W dieslu czekasz aż zgaśnie kontrolka świec żarowych, w benzynie też wypada poczekać aż zegary skończą swój happening i pogasną kontrolki - takie procedury startumbo pisze:później problem z odpaleniem. Kiedyś zostałem na środku skrzyżowania - ale wstyd.
tego manewru nie komentuję, bo nie wiem, nie byłem, nie widziałem a wśród moich znajomych za jazdę na ręcznym biją po łapachmbo pisze:Próbowałem wjechać w uliczkę z zaciągniętym ręcznym (wciśnięte sprzęgło), też zgasł
no i to cieszymbo pisze:Ogólnie wrażenia bardzo pozytywne
Pozdrawiam
Świece żarowe to nie problem, bo autko odpala jak jest zagrzane. Problem jest z kierowcą bo nie wciska sprzęgła do końca, ot taki głupi nawyk.
Wiedziałem że za ręczny dostanę burę
I wszyscy wiedzą czym to grozi, ale jakoś tak..., mam wymówkę..., śnieg był
Wiedziałem że za ręczny dostanę burę
I wszyscy wiedzą czym to grozi, ale jakoś tak..., mam wymówkę..., śnieg był