Auto dla dziada

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 118 razy

Re: Auto dla dziada

Post 16 kwie 2014, o 15:54

esilon, ale że co? ja nie ściemniam że mi pali 7,7 przy 180 :-p

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 16 kwie 2014, o 15:56

ale chwalisz się przed Krakowem że więcej na paliwo wydajesz :giggle:

aaa, zapomniałem że gaz asem w kieszeni :mrgreen:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 313 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 16 kwie 2014, o 16:00

busik pisze: jakoś w te 9,6 nie chce mi się wierzyć :cofee:
wiem wiem ... mam starszą wersję H6 i co z tego, pomarudzić se nie mogę :-p
No jest to do zrobienia przy płynnej jeździe - w Polsce raczej mało realne. Zresztą prducent deklaruje spalanie w cyklu pozamiejskim na poziomie 7,4 l/100 km :mrgreen:
BTW nie zapominaj, że OBK II H6 ma czterobiegowy automat. Instalacja podtlenku LPG też swoje waży :giggle:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 kwie 2014, o 16:09

esilon pisze:przed Krakowem że więcej na paliwo wydajesz
faktycznie przed Krakowem więcej wydaję, w poznaniu taniej :giggle:
So What! pisze:BTW nie zapominaj, że OBK II H6 ma czterobiegowy automat.
to fakt, że przy manualnej zmianie u Ciebie da się łatwiej zapanować nad obrotami

apropos - esi ile Ty leciałeś na autobanie? 180-190? ostatnio na A4 mnie na CB jakiś leon poganiał, żebym przyspieszył, przy 170 zaczął się kończyć i zostawać z tyłu - coś mi tu nie pasi :mrgreen:
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 16 kwie 2014, o 16:17

busik pisze: ile Ty leciałeś na autobanie

Załóżcie sobie z FUXem klub czystości języka polskiego kuźwa :-p

esilon
6 gwiazdek

Post 16 kwie 2014, o 16:19

busik, do 170 rozpędzisz nawet pod górke na autostradzie, aby jechać szybciej trzeba trochę zaczekać :giggle:

maksymalna ma 192 chyba ale 180-190 licznikowe bezproblemowo utrzymuje ( na obrotomierzu przy 180 bardzo daleko do czerwonego pola)
skrzynia manual 6 biegowa ;-)

a z górki to i 220 leciałem , w D oczywiście :mrgreen:

Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Post 16 kwie 2014, o 16:38

esilon pisze:
lusterka zewnętrzne w leonie są naprawdę cichutkie, wprawdzie niewiele w nich widać ale przy pewnych prędkościach nie ma czasu na boki zerkać :giggle:

a serio to naprawdę jestem pełen podziwu dla seata jak doskonale marny kompakt wyciszył,
możliwe że chodzi o to że szum jest równomierny na autostradzie a nie dochodzący z konkretnego punktu jak w: toyocie, volvo czy tez w mazda (maździe :p)

na razie mazda prowadzi :whistle:

6 jest cenowo porównywalna do XV, musze się chyba przejechać i sprawdzić jak w pozostałych konkurencjach
esilon,
BMW 525d (218KM) zmieniłem na Octavię 1.4 (140KM).
Beema paliła mi 8 litrów ropy, Skoda przy podobnej jeździe pali 7,5 litrów, ale benzyny!
Jeśli chodzi o dynamikę, to ta Octavia daję radę, v-max 215 KM/godz. to więcej niż oczekiwałem.
Na pewno Octawia ustępuje wyciszeniem.
Z drugiej strony, jest nie mniej jeśli nie bardziej ergonomiczna i praktyczna.
Nie mówiąc o takim drobiazgu jak fakt, ze kosztuje 1/3 beemki.

Jednak jeśli chodzo o prowadzenie, to to w Skodzie nazwałbym "drewnianym".
Przejechałem się ostatnio znowu Mazdą. Dużo większa przyjemność i czucie.
Jednak, każde z tych aut jest na swój sposób fajne.

A tak na marginesie, pozdrawiam z Makareszu.
Tu też się jeździ...
http://www.moroccoworldnews.com/2014/04 ... wtcc-2014/
choć ja akurat jestem wożony i oprowadzany.
;-)

:->

esilon
6 gwiazdek

Post 16 kwie 2014, o 16:51

Лукашэнка pisze: Skoda przy podobnej jeździe pali 7,5 litrów, ale benzyny!

nowa octavia nawet ładna jest :-) i tez chyba raczej lekka

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubione posty: 0

Post 16 kwie 2014, o 18:58

esilon pisze:
Лукашэнка pisze: Skoda przy podobnej jeździe pali 7,5 litrów, ale benzyny!

nowa octavia nawet ładna jest :-) i tez chyba raczej lekka
Ale zawieszenie w niej zepsuli w porównaniu do poprzednika, więc prowadzi się jeszcze gorzej.
czarne jest piękne...

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 176 razy

Post 16 kwie 2014, o 19:21

So What! pisze:
busik pisze: jakoś w te 9,6 nie chce mi się wierzyć :cofee:
wiem wiem ... mam starszą wersję H6 i co z tego, pomarudzić se nie mogę :-p
No jest to do zrobienia przy płynnej jeździe - w Polsce raczej mało realne. Zresztą prducent deklaruje spalanie w cyklu pozamiejskim na poziomie 7,4 l/100 km :mrgreen:
BTW nie zapominaj, że OBK II H6 ma czterobiegowy automat. Instalacja podtlenku LPG też swoje waży :giggle:

Jak wracałem z W-wy po kupnie OBK-a to mi spalił wg komputera 9/100 (reset przed wyjazdem), ale fakt jechaliśmy na dwa auta bardzo spokojnie i przepisowo. W tej chwili wychodzi mi 13 głównie po miescie (jeśli Siedlce można uznać za miasto :mrgreen: ).Myślałem, że będzie gorzej.

H4lik
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Silver Esprit

Post 16 kwie 2014, o 20:23

To sie dorzuce - do zrobienia i u nas, tyle, ze w specyficznych warunkach. Wyjechalem w sobote o polnocy ode mnie z dolu mapki, na sama gore mapki. Zatankowany bylem pod korek, w Gdyni zapalila sie rezerwa. Licznik wskazal 560 kilometrow. Akurat Shell pod nosem byl, takze skorzystalem, a przy okazji dostalem taki plecak czerwony, co to go nigdy nawet nie uzylem. Weszlo 52 litry i jeden sredni siur. Jechalem z panna, a z tylu Rumunia pod sufit. Z drugiej strony, jak juz wspomnialem - sobota, srodek nocy, a mnie sie wcale nie spieszylo i jechalem zgodnie z przepisami, czyli 90/140/50.
Dla odmiany wczoraj zrobilem jakies 120 kilometrow, a cos mi sie widzi, ze ze 20 litrow spalilem.
A przyznam sie, ze przed zakupem Outbaczka rozwazalem calkiem powaznie nowa Pande 4x4, Dacie Sandero ta taka wyzsza, a w kolejce bylo Punto. :-)
Dom na mieszkanie własny mam, w niczym nie biegłem w cudzy ślad,
Każdego mistrza -m wyśmiał rad, który nie wyśmiał siebie sam...

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
Polubił: 89 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 16 kwie 2014, o 20:26

H4lik pisze: i jechalem zgodnie z przepisami
Korkomaker.

:razz:

H4lik
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 16 kwie 2014, o 21:41

Szczegolnie o trzeciej w nocy. :razz:

No wlasnie - siostra ma mieszka we wroclawskiej Lesnicy. Nie wiem, jak jest teraz, ale droga prowadzaca do centrum to byla w miare dluga prosta, biegnaca rownolegle do linii tramwajowej. W miescie, jak to w miescie - zazwyczaj ograniczenie do piecdziesiatki. Jadac tam pierwszy raz zaczalem byc wyprzedzany niczym pacholek jakis, tak wiec postanowilem sie dostosowac i jakiez bylo moje zdziwienie, gdy stwierdzilem, ze tam NIKT nie jechal w miare przepisowo. Malo tego - tam wszyscy cisneli 80-90. :o
Cisnalem i ja... :oops:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 251 razy
Polubione posty: 355 razy

Post 16 kwie 2014, o 21:44

W zeszłym tygodniu koło stadionu za estakadą w kierunku Leśnicy właśnie widziałem tych niekorkomenów...
Studzeni byli laserem. Koncertowo. A droga kusiła, och kusiła. Gdybym sie nie zawijał koło nich tylko był tranzytem, to 4-5 stówek by pękło na pięćdziesiątce jak nic.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 277 razy
Polubione posty: 546 razy

Post 16 kwie 2014, o 22:01

H4lik pisze: Szczegolnie o trzeciej w nocy. :razz:

Niezależnie od warunków: "Jeżeli H6 pali Ci mniej niż 15 litrów a Ty nie widzisz korka to znaczy, że jedziesz na początku" :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 16 kwie 2014, o 22:48

Chloru, :mrgreen: :thumb: :mrgreen:

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 187 razy
Polubione posty: 112 razy

Post 16 kwie 2014, o 23:03

Chloru pisze: Niezależnie od warunków: "Jeżeli H6 pali Ci mniej niż 15 litrów a Ty nie widzisz korka to znaczy, że jedziesz na początku"
Chlorianie :thumb: tekst tygodnia :giggle:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 16 kwie 2014, o 23:11

Właściwie, to "H6" możnaby w tym tekście zastapić po prostu "Subaru".
No, ale wtedy zszedłbym moze do jakichś 13... :whistle:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 kwie 2014, o 09:38

Piter 35 pisze:
Chloru pisze: Niezależnie od warunków: "Jeżeli H6 pali Ci mniej niż 15 litrów a Ty nie widzisz korka to znaczy, że jedziesz na początku"
Chlorianie :thumb: tekst tygodnia :giggle:
Klorian :thumb: oplułem ekran :thumb: :giggle:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 kwie 2014, o 12:13

Arno, możesz drzeć łacha...

http://newageofdiscovery.landrover.pl

H4lik
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 17 kwie 2014, o 13:46

Coz poczac... :razz:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 kwie 2014, o 18:36

Pojawiło się wreszcie najlepsze auto dla dziada.
http://subaru.pl/2015sti_overview.html
Proszę zwrócić swą uwagę na szaloną pracę Wielkich Polonistów
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
Polubił: 89 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 17 kwie 2014, o 19:01

Ależ mi się ten nowy estijaj podoba! :-d

Szkoda tylko, że to taka wielka krowa, inaczej za parę lat może bym o nim pomyślał.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 kwie 2014, o 19:08

+/- 190 000,00
Czy dobrze pamiętam, że to Twoje majtkowe kosztowało wtedy ponad 200 000 ?

lukass
5 gwiazdek
Auto: To dziwne, ale mam Subaru, nawet dwa
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 159 razy

Post 17 kwie 2014, o 21:10

Odebrałem wczoraj wieśnika :thumb: Muszę przyznać, że to jest mega fantastyczny produkt klasy Premium - takze pod wzgledem niezawodności :idea: Ale, kurwa czemu tylko przez 10 kilometrów :?: Dokładnie po przejechaniu tylu wyjebało "check engine" i auto posiadło moc Fiuta 126p. Odprowadziłem auto do salonu, wziałem zastepczaka i te chujki przez cały dzisiejszy dzień nie ogarnęly tematu, albo nie potrafią - wstepnie coś mamroczą o sterowniu turbiną, ale jeszcze do końca nie wiedzą.
Sorry za język, ale mam mega wkurwa i to podwójnego, bo Miniak miał byc dla żony, a jej nastawienie w tej chwili jest że sie tego auta boi i go juz nie chce. I w sumie sie nie dziwię jak sie nówka spierdoliła po 10 kilometrach. :wall:
Pierwszy mój samochód to była Łada 2106 z lat siedemdziesiatych. Dostałem ją od ojca jeszcze tuż przed zrobieniem prawka, bo jemu nie była potrzebna i gniła w garazu juz ze 4 lata. I nawet ta łajza po takim postoju + to ze była pełnoletnia i jeżdzona na selektolu to pierwszy powazny problem miała po kilkutysiącach kilometrów :x

Miałem w sumie dzisiaj do zrobienia trasę (2 spotkania) na której plan był dotrzeć Miniaka: Warszawa - okolice Tarnowa - Kraków - Warszawa. No ale że ch..j go strzelił to pojechałem zastepczą BMW 318d. Auto z przebiegiem 8200 km, tzn tyle miało wczoraj bo teraz to już ciut powyżej 9tyś ;)
To nie jest auto dla dziada, no chyba ze wysportowanego, bo siedzi sie strasznie nisko i wsiadanie/wysiadanie nie jest idealne. Co do wrażeń:
Na plus:
- rewelacyjny ukłąd kierowniczy - swietne czucie i precyzja skalpela
- super balans auta - jest totalnie neutralne - nie płuży i nie zamiata tyłem nieproszone
- zawieszenie przyjemnie spręzyste ale i komfortowe mimo opon Run-Flat - 205/60R16
- niezłe wyciszenie do 140-150 km/h, póżniej słychac lusterka bo są spore
- niezle spasowane plastiki
- super działanie skrzyni AT - delikatne i bardzo szybkie w dół i górę
- rozsądne spalanie przy sporych prędkościach - 160 +
- przysiski, pokrętła itp w miare intuicyjne i szybkie do ogarnięci
Na minus:
- układ kierowniczy i zawieszenie - ten chirurgicznie dokładny układ lepiej pasowałby do twardszego zawiasu - ten co jest nie nadąża trochę za kierownicą
- silnik moca dupy nie urywa i przy spokojniejszych kawałkach specjalnie mało nie pali - tam gdzie mi wychodziło dziś około 7l/100 to spokojnie podobnym tempem 300 konnym S3 zamknąłbym sie w 9l/100 benzyny
- skrzynia - na co komu 8 biegów do przodu w aucie o V max 205-10 km/h. Ta skrzynia non stop coś zmienia. Przyśpieszenie 0-100 km/h wymaga użycia 4 biegu - tak krótkie są :idea:
- fotele - były takie podstawowe - niby nie tragiczne, ale bez polotu i nie mogłem sie idealnie dopasować. Trochę to wina tego ze oparcie ma regulację skokową, a nie porętło i albo było mi ciut za pionowo, albo za leżaco. Do tego debil wymyslił regulację wysokości fotela - dżwignia zwalnia blokadę i jak siedzimy to fotel opoada, a żeby sprężyna go uniosłą to musi być odciazony - weź to i ogarnij w czasie jazdy jak po niby dopasowaniu po 100 kilometrach czujesz że tak nie jest i chcesz centymetr wyżej :-/

Podsumowując, auto nie jest złe, ale tych 150 tyś bym za chiny za niego nie dał - kupiłbym sobie Octavię z 170 konnym dieslem dsg i 4x4 za 100 tyś i był szczęśliwy .
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD

ODPOWIEDZ