Poradnik młodego komputerowca

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Re: Poradnik młodego komputerowca

Post 20 paź 2015, o 23:36

citan pisze:A, nawet miałem jeden projekt, który zaczął się w Mono, a skończył (ku mojej rozpaczy) przywiązany do Win32, bo Mono nie dawało rady i pewnie do tej pory próbuje dogonić pierwowzór.
Ale nie mam na myśli Mono tylko .NET 5 czyli najbliższą przyszłość. Mono to był projekt, który zawsze był mocno w tyle. I tak bardzo ambitnie, że ktoś zaczął robić jakiś projekt w Mono :-)
citan pisze: No właśnie problem polegał na tym, że jedna aplikacja do pewnego czasu działała na Linuksie
Na stronach PLD był opisany przypadek aplikacji oryginalnie napisanej pod DOS, ktoś chciał uruchomić to pod DOSEmu. Ale niestety były jakieś problemy. Jeden z adminów PLD napisał, że jest wykładowcą na jakiejś uczelni, żeby użytkownik zamiast walczyć z DOSEmu podał mu dokładny opis co ten program pod DOS ma robić i on zada to studentom jako zadanie domowe :giggle:

Jest ryzyko, musi być wybór.

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 28 paź 2015, o 13:13

Acer kupiony, wczoraj dostałem w swoje ręce żeby zainstalować koleżance. I.... jestem w szoku pozytywnym. Nigdy nie miałem kompa z dyskiem SSD, może dlatego prędkość uruchamiania czegokolwiek powala. Pozytywnie, bardzo pozytywnie zaskoczyły mnie głośniki; nigdy nie miałem styczności z laptokiem który by tak ładnie grał.
Co do matrycy FHD to jest ładnie ale tutaj jakoś specjalnego zachwytu nie ma. Dla krótkowidza trzeba będzie zmienić i tak rozdziałkę bo literki malutkie.
Pani będzie zadowolona na pewno.

Z innej beczki, nie było żadnych płyt z systemem, sterownikami w zestawie - rozumiem, że koniecznie zrobić obraz dysku na wypadek jakiegoś crashu systemu albo nośnika?
pozdrawiam
Grzegorz

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 28 paź 2015, o 13:29

Grzegorz pisze: nie było żadnych płyt z systemem, sterownikami w zestawie - rozumiem, że koniecznie zrobić obraz dysku na wypadek jakiegoś crashu systemu albo nośnika?

To polityka stosowana od lat przez większość producentów. Z reguły fabrycznie zainstalowane jest jakieś oprogramowanie umożliwiające utworzenie kompletu nośników ratunkowych.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 28 paź 2015, o 13:48

Grzegorz, który model?
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 28 paź 2015, o 14:02

Grzegorz pisze: Z innej beczki, nie było żadnych płyt z systemem
16GB usb potrzebujesz, jak chcesz mieć ratunkowy.
Grzegorz pisze: Dla krótkowidza trzeba będzie zmienić i tak rozdziałkę bo literki malutkie.
Rozdzielczość zostaw w spokoju ;-) Przeskaluj czcionki. (w tym samym okienku co rozdzielczość znajdziesz)

Grzegorz
5 gwiazdek

Post 28 paź 2015, o 14:25

pozdrawiam
Grzegorz

Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Post 29 paź 2015, o 00:12

Grzegorz pisze:Kupiony ten model Acera:
http://www.x-kom.pl/p/257467-notebook-l ... m-fhd.html
Grzegorz,
ja tam bym został przy tym Asusie, którego wybrałeś na początku.
Ewentualnie wziąłbym trochę droższą specyfikację.
Ale wiem, rozumiem.
Panie kupują oczami.
:razz:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 29 paź 2015, o 00:52

Лукашэнка, nie mąć. Sam napisałeś, że to ja jestem ekspertem ;-))

Grzegorz, wydaje się być ok do codziennego używania. Tak jak pisał 3xA - trzeba pobawić się DPI w Windowsie i będzie wszystko bardzo ładne i wyraźne.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 paź 2015, o 03:47

Chloru pisze: trzeba pobawić się DPI
DPI (dots per inch), w przypadku ekranu bardziej PPI (pixels per inch) to de facto rozdzielczość, a dokładniej ilość pikseli na cal ekranu. (pixel sam z siebie, do póki nie jest odwzorowany na jakimś nośniku nie ma rozmiaru)
Obstaję przy pobawieniu się "Zmień rozmiar tekstu, aplikacji i innych elementów" lub w zaawansowanych "Zaawansowana zmiana rozmiaru tekstu..." gdyby jakieś aplikacje zaczęły się źle wyświetlać (np. w przypadku podłączenia drugiego monitora) ;-)

Rozdzielczość na LCD należy zawsze trzymać jako natywną (tutaj Full HD). Zmiana rozdzielczości na mniejszą może spowodować poszarpane krawędzie niektórych elementów, a już na pewno mniej ostre/zniekształcone czcionki. Dlatego do czytania fajnie mieć dużą rozdzielczość (zachowując rozsądny rozmiar czcionki), np. powyżej 300dpi oko nie widzi pojedyńczych kropek i krawędź litery jest ostra.
Chloru pisze: wydaje się być ok do codziennego używania.
wygląda na bardzo ok za tę cenę. Moim zdaniem rakieta do tego do czego jest przeznaczony. Żeby kupić coś znacznie lepszego to trzeba dorzucić z 1-2k. Oczywiście ja sprzętowcem nie jestem, więc opieram się jedynie na tych ogólnych cyferkach ;-)
Лукашэнка pisze: ja tam bym został przy tym Asusie, którego wybrałeś na początku.
masz na myśli tego i3, z 4GB i zintegrowaną grafą za 300 mniej? No co Ty Killer...

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 paź 2015, o 09:00

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 29 paź 2015, o 09:11

Alan, Alan, Alan! pisze: masz na myśli tego i3, z 4GB i zintegrowaną grafą za 300 mniej? No co Ty Killer...
Tak albo o 500 drożej coś takiego:

http://www.kuzniewski.pl/p25437,asus-pr ... cenie.html

dlatego, że mam lepsze doświadczenia z notebookami z serii "pro"

Ale zgoda, że Grzegorz wybrał bardzo bogata konfigurację za te 3000zl.
Zadowolenia!!

Faktem jest, że się nie znam.
W prostych zastosowaniach, jedyna różnica miedzy i3 a i7 jaka zauważam, to różnica w zużyciu baterii.
A większa rozdzielczość kojarzy mi się z mniejszymi literkami i znam takich, którzy tego nigdy sobie nie przestawia ;)

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 29 paź 2015, o 10:48

Ktoś z Was używa jeszcze Google Apps do podpinania własnej domeny pod gmaila (czas teraźniejszy)?

Szukam praktyków, bo przeszukać Internet pod kątem teorii to sam potrafię. Remek...?

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 29 paź 2015, o 11:00

Ja używam, ale konfigurację robiłem ze 2 lata temu

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubione posty: 0

Post 29 paź 2015, o 11:40

Bergen pisze:Ktoś z Was używa jeszcze Google Apps do podpinania własnej domeny pod gmaila (czas teraźniejszy)?

Szukam praktyków, bo przeszukać Internet pod kątem teorii to sam potrafię. Remek...?
Ja... Ale nie dotykałem tego od paru lat.

Edit:
Konto usunięte, i teraz doszedłem do Twojego posta. :giggle:
czarne jest piękne...

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 29 paź 2015, o 11:50

Konto usunięte pisze: Ja używam, ale konfigurację robiłem ze 2 lata temu
Czyli już po tym, jak się zmienił interfejs i Apps przestało być darmowe?

Ja się w to bawiłem jeszcze przed 2010 rokiem, a wtedy działało na zupełnie innych zasadach.

Teraz, rejestry MX już podpiąłem pod Google, ale nie widzę jak podpiąć pod istniejące konto na gmailu? :?

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 29 paź 2015, o 12:08

Bergen, to było tuż przed tym jak google zdecydował się brać za to pieniądze, więc może i 4 lata temu.

Nie za bardzo rozumiem co chcesz osiągnąć. Żeby istniejące konto [email protected] wciągnąć do swojej domeny??
Ja to tworzyłem od początku wraz z kontami użytkowników, już po podpięciu domeny tworzyłem konta [email protected].

Grzegorz
5 gwiazdek

Post 29 paź 2015, o 12:40

Z innej beczki...
Zdarza mi się już 3 raz w tym roku taka sytuacja, że znajomi i nieznajomi z mojej ks. adresowej konta pocztowego na interii otrzymują - jakoby ode mnie - spamowe e-maile.
Czy to jest włam czy też ktoś podszywa się pod mój interiowy adres? Jak to sprawdzić?
Hasło do konta mam nietrywialne, które zresztą zmieniam po każdej takiej "akcji". Ostatnio zmieniałem też hasło do serwisu lastpass, gdzie trzymam też to hasło.
Korzystam z poczty tylko przez www; w statystykach konta na interii można sprawdzić ostatnie logowania i przy okazji ostatniego "włamu" sprawdziłem od razu i pokazuje mój adres (najprawdopodobniej mój adres, bo to dynamiczny adres netii).
POP3 i IMAP w statystykach interii konta pokazują stare daty (aczkolwiek są tam jakieś podejrzane adresy IP z czasów poprzedniego "włamu", które wtedy zwróciły moją uwagę),
Co robić droga redakcjo bo mnie znajomi zaraz wrzucą na czarną listę?

Na pc z których korzystam oczywiście najnowsze poprawki (Win 7 i Ubuntu) i antywirusy nie widzą żadnego syfu; nawet znalazłem jakiegoś antywira na Ubuntu i nic nie pokazał.
pozdrawiam
Grzegorz

AMI
5 gwiazdek

Post 29 paź 2015, o 12:56

Tak naprawde to bez informacji z naglowkow owych maili ciezko powiedziec cokolwiek.
Mozna jedynie gdybac.
Lacznie z tym, ze to moga byc najzwyczajniej w swiecie falszywe maile - z Twoim adresem podanym jako "mail from", a nadawca gdziekolwiek w swiecie, gdzie dochodzi Internet. Wyslanie takiego maila to zadna wielka filozofia.

Interia niby ma, z tego co widze, np. wpis SPF w swojej domenie, ktory teoretycznie powinien pomagac odsiac takie falszywki - ale w praktyce to przede wszystkim kwestia tego czy serwery odbiorcow Twoich maili to sprawdzaja i co dalej z takimi wiadomosciami robia.

Natomiast jesli faktycznie nadal wszystko wychodzi z Twojego maila - no, to pewnie nadal warto sprawdzic "czystosc systemu".
Ale skoro raz juz wyplynely te dane, to w sumie wszystko mozliwe.

Popros znajomych o naglowki (ale pelne, a nie tylko Od: Do: - bo to na nic) i tam bedzie widac jaka sciezke maile przyszly.

Ale tak czy inaczej - jesli administratorzy serwerow Twoich znajomych nie zadbaja o to, to oni i tak beda z czasem otrzymywac spam i "fejki", nawet jesli Ty zadnego nigdy do nich nie wyslales i nie wyslesz.
Jacek "AMI" Rudowski

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 29 paź 2015, o 13:51

Konto usunięte pisze: Nie za bardzo rozumiem co chcesz osiągnąć. Żeby istniejące konto [email protected] wciągnąć do swojej domeny??
Ja to tworzyłem od początku wraz z kontami użytkowników, już po podpięciu domeny tworzyłem konta [email protected].
Przyjmijmy dla dobra wywodu, że chcę utworzyć kolejne konto pocztowe w swojej domenie, podpiętej pod Google Apps.

Mógłbyś w ramach eksperymentu spróbować dodać nowe konto u siebie teraz, po tych wszystkich zmianach?
I jak się da, to podzielić się tym, jak to zrobiłeś?

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 paź 2015, o 13:56

Bergen, nowe konto pocztowe, w sensie nowego użytkownika?
czarne jest piękne...

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 29 paź 2015, o 14:02

vibowit pisze: Bergen, nowe konto pocztowe, w sensie nowego użytkownika?
Tak.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 paź 2015, o 14:06

http://www.google.com/a/[domena]
Loguję się.
Z konsoli wybieram użytkownicy i tam wciskam "+".
czarne jest piękne...

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 29 paź 2015, o 14:11

Bergen pisze:
Konto usunięte pisze: Nie za bardzo rozumiem co chcesz osiągnąć. Żeby istniejące konto [email protected] wciągnąć do swojej domeny??
Przyjmijmy dla dobra wywodu, że chcę utworzyć kolejne konto pocztowe w swojej domenie, podpiętej pod Google Apps.

Mógłbyś w ramach eksperymentu spróbować dodać nowe konto u siebie teraz, po tych wszystkich zmianach?
I jak się da, to podzielić się tym, jak to zrobiłeś?
Załączniki
Untitled picture0.png
Untitled picture1.png
Untitled picture2.png
Untitled picture3.png

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 paź 2015, o 15:04

Bergen pisze: Szukam praktyków, bo przeszukać Internet pod kątem teorii to sam potrafię. Remek...?
Bergen, Takie rzeczy to Marta. Ja nawet jak mam zamówić żarcie z neta to dzwonię do niej, bo mnie po dwóch minutach interfejs wkurza - a tu jeszcze trzeba zdecydować co jeść :mrgreen:

Z tego co pamiętam korzystamy z dwóch, założonych 7 lat temu. Jedno firmowe, drugie na to forum. Jak coś potrzebujesz jeszcze (bo widzę, że chłopaki odpisali) to pisz.
Chloru pisze: A mi chodzi o to
czyli o skalowanie ;-)

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 29 paź 2015, o 15:28

Dzięki Panowie, upewniłem się że tym razem to nie czynnik ludzki zawinił. Podejrzewam że Gugol cichaczem odciął mnie od Apps, jak tam długo nie zaglądałem. Napisałem do nich, zobaczymy.

ODPOWIEDZ