Kubica - rajdowa reaktywacja
Re: Kubica - rajdowa reaktywacja
eMTi, dobrze widziałeś

Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 
NASCARWRC fan pisze:
Link: http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... DLmohcd9JI
no bo co oprócz WTCC lub DTM mamy wyższego rangą w samochodach z dachem na torze? W sensie bardziej spektakularnego z rangą odpowiadającą jego ambicji
Ostatnio zmieniony 21 lis 2012, o 11:13 przez busik, łącznie zmieniany 1 raz.
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
Pamiętasz że ten gościu nie wytrzymywał 2 tygodniowych przerw między wyścigami F1 i musiał "dojeżdżać" w rajdach? To tym bardziej nie wystartuje w jednym może dwu wyścigach w roku, spędzając większość czasu na pracy testowej. Chyba, że mówimy o jakiejś całorocznej serii LeMansTERZO pisze:Le Mans?
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
busik, istnieje takie coś jak "Le Mans Series" 
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 
no tylko bez przeklinania mi tu proszębusik pisze: NASCAR?
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna
tak myślałem, tylko nie wiem czy LeMans Series są serią odpowiadającą jego ambicji. Czy jest to seria w której zdobycie mistrzostwa świata jest tak samo oceniane jak choćby WTCC czy DTM?burat pisze:busik, istnieje takie coś jak "Le Mans Series"
ależesz gdzieszzzzzz bym śmiał... sięeMTi pisze:no tylko bez przeklinania mi tu proszębusik pisze: NASCAR?
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna
Teoretycznie to DTM stoi niżej niż WTCC i WEC, bo to seria krajowa. Jeśli chodzi o kwestie "prestiżowe", ja postawiłbym upadające na ten moment WTCC niżej niż DTM i WEC.busik pisze: tak myślałem, tylko nie wiem czy LeMans Series są serią odpowiadającą jego ambicji. Czy jest to seria w której zdobycie mistrzostwa świata jest tak samo oceniane jak choćby WTCC czy DTM?
Ok, to rozumiemWRC fan pisze: Teoretycznie to DTM stoi niżej niż WTCC i WEC, bo to seria krajowa. Jeśli chodzi o kwestie "prestiżowe", ja postawiłbym upadające na ten moment WTCC niżej niże DTM i WEC.
pytanie zatem - jaka seria samochodowych wyścigów na świecie odpowiada jego prestiżowi, ambicjom, zasobności portfela sponsorów itp.
Oczywiście gdybamy
dla mnie nudny NASCAR daje niezłą kasę, prestiżu trochę też, ambicji mniej, bo wyścigi nudniejsze, ale wymagają cholernej koncentracji przez długi czas
WTCC, DTM, WEC - to wyścigi bardziej europejskie, niż globalne
dalej nie widzę serii wyścigów, którą mógłby mieć na myśli tak kręcąc, że WTCC i DTM to za niskie progi dla niego (tak odebrałem jego ton wypowiedzi)
hm...
busik pisze: dalej nie widzę serii wyścigów, którą mógłby mieć na myśli tak kręcąc, że WTCC i DTM to za niskie progi dla niego (tak odebrałem jego ton wypowiedzi)
Ja odniosłem wrażenie, że Robertowi chodzi o poziom rywalizacji i wyrównaną walkę. W WTCC w tym sezonie istniało wszystko pod warunkiem, że jest to Chevrolet Cruze, czyli z punktu widzenia zawodnika, któremu zależy na zaciekłej rywalizacji to raczej nuda.
W WEC też jest specyficzna sytuacja, że względu na podział na klasy - w LMP1 o czołowe lokaty walczy tak na prawdę 4-5 aut (Audi-Toyota), choć końcówka tego sezonu daje prognostyk na bardzo zaciekłą rywalizację między Audi i Toyotą. Osiągi takiego auta LMP1 są najbardziej zbliżone do topowych serii open wheel, a to może też mieć dla Roberta jakieś znaczenie.
Są jeszcze mistrzostwa GT, ale nie śledzę tego na tyle, żeby się wypowiedzieć o poziomie rywalizacji.
WRC fan, GT raczej jest dla emerytów i zaawansowanych gentleman drivers.
WRC fan, myślę że za małe wyzwanie dla niego. Ja bym raczej podejrzewał że mierzy w coś w rodzaju Le Mans series, tam jest paru kierowców na jego poziomie.
Chcesz powiedzieć, że 5 wyścigów rocznie (w sumie to 5 weekendów wyścigowych) dla niego to atrakcja?Azrael pisze: Ja bym raczej podejrzewał że mierzy w coś w rodzaju Le Mans series, tam jest paru kierowców na jego poziomie.
http://www.europeanlemansseries.com/en/ ... ?news=2214
Jako przerywnik w czymś co będzie robił regularnie to rozumiem, ale zwróć uwagę, że sam organizator tych serii mówi o:Each of the five race meetings will be held over two days, with practice on Friday and qualifying a 3-hour race on Saturday, and will be held alongside another high profile championship or series.
tzn że są lepsze serie w te same weekendy organizowanealongside another high profile championship or series
busik, 5 wyścigów + Le Mans + testy to już sporo dla rekonwalescenta, który na pewno ma dużo zajęć. Większość kierowców jeździ też w American LeMans.
'High profile' - nie 'higher profile', więc "wraz z innymi wysokiej rangi zawodami".
'High profile' - nie 'higher profile', więc "wraz z innymi wysokiej rangi zawodami".
...ugryzę się w język i nie skomentujęAzrael pisze:'High profile' - nie 'higher profile', więc "wraz z innymi wysokiej rangi zawodami".
mapka rajdu
http://www.rally-maps.com/country/Franc ... lye-du-Var
mapka w 3D dla tych co maja Google Earth zainstalowane
http://www.rally-maps.com/country/Franc ... ar/3D-Tour
Harmonogram Rallye du Var (godziny startu dotyczą pierwszej załogi):
czwartek, 22 listopada
14:00-19:00 odcinek testowy (Le Muy, 2,7 km)
piątek, 23 listopada
13:15 start (Sainte Maxime)
14:15 OS1 La Mole 1 (7,58 km)
14:55 OS2 Bormes las Mimosas (10,19 km)
15:25 OS3 Cogolin (17,93 km)
17:05 OS4 Le Plan de la Tour 1 (20,25 km)
sobota, 24 listopada
07:35 OS5 Le Plan de la Tour 2 (20,25 km)
09:10 OS6 Collobrieres 1 (32,57 km)
10:10 OS7 Pignans (16,65 km)
11:25 OS8 La Mole 2 (7,58 km)
15:20 OS9 Vidauban (31,74 km)
niedziela, 25 listopada
07:00 OS10 La Garde Freinet (11,17 km)
07:45 OS11 Collobrieres 2 (32,57 km)
09:10 OS12 Vidauban 2 (31,74 km)
10:50 meta (Sainte Maxime)
Ogółem: 240,22 km oesowych.
busik, ale podkradłeś komentarz z blogu Sokoła
Tutaj przeszpiegi z dzisiaj:
Link: http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... r3FNfNo_QA
Link: http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... r3FNfNo_QA
eMTi ale że co
przecie nie podkradłem słów Mikołaja, tylko linki które podrzucili komentujący jego artykuły
przecie nie podkradłem słów Mikołaja, tylko linki które podrzucili komentujący jego artykuły