dlaczego media mają wpływ?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: dlaczego media mają wpływ?

Post 24 sty 2014, o 20:46

Arno pisze:A nie, dziś niestety odpuszczam. Żona, po narkozie, wychodzi później na wyczyn śnieżny.
A jednak, o 2:30 wyszedłem na 1:30 h. Wziąłem stare, wielkie buty górskie ( z 81 roku - ale w idealnych stanie Dachstein) waga pewnie z 1.5kg śtuka.
No to powiem, że te dodatkowe kilogramy mnie mocno wymęczyły.
No ciekawe, jak jutro rano będzie.

Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 27 sty 2014, o 08:48

"Pani premier Bieńkowska jest po prostu normalna. To zagrożenie dla klasy aroganckich nierobów"

"To był szok. Świat polityki zatrząsł się w posadach. Świat czekających na każdą sensacyjkę z obozu władzy internautów otrzymał nową pożywkę. Szok dla całego społeczeństwa" - pisze w najnowszym "Newsweeku" Krzysztof Materna. Komentuje w ten sposób zeszłotygodniową wypowiedź Elżbiety Bieńkowskiej, która pytana o utrudnienia na kolei i opóźnienia pociągów, powiedziała: "Pasażerom to można tylko powiedzieć jakby sorry, mamy taki klimat, no niestety".

Zdaniem Materny po słowach Bieńkowskiej pojawiło się zaledwie kilka mądrych wypowiedzi. No, bo w końcu polityk, który "nie kłamie, nie podlizuje się, nie wdzięczy do dziennikarzy, zwłaszcza tych, którzy ten rodzaj wdzięczenia uznają za swoiste kumpelstwo, nie jest uznawany społecznie za normalnego".

"Zagrożenie dla aroganckich nierobów"

Satyryk podkreśla, że w Polsce normalność to "obłuda, lizusostwo, PR-owskie wykręty przygotowane przez fachowców i serwowane naiwnym, którzy dają się bez przerwy politycznie oszukiwać".

Bieńkowska jednak jest inna, "normalna". W opinii Materny minister mówi to, co myśli, nie traci czasu na "polityczne pierdoły i konwenanse". "A w swoich ministerstwach każe pracownikom chodzić pięć razy szybciej, niż chodzili dotychczas, i z właściwymi papierami. To jest zagrożenie dla klasy aroganckich nierobów" - podkreśla komentator.

Cały felieton Materny w najnowszym "Newsweeku".
Trafne.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 27 sty 2014, o 13:40

To jest trafniejsze:
" Władza, która chce zarządzać wszystkim dziwi się, gdy pociągają ją do odpowiedzialności za wszystko.” ;-)

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 28 sty 2014, o 12:37

może czas najwyższy żeby media wzięły się za zwracanie uwagi na to co promują na swoich antenach
chociażby w ten sposób
http://muzyka.interia.pl/pop/news/amery ... 1986873,50
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 sty 2014, o 12:49

Bieńkowska,
Ciekawe dlaczego nikt nie powiedział dziennikarzom, że w Polsce jest "W 2010 roku długość linii kolejowych PKP PLK wynosiła 22 046 kilometrów" i żeby to odkurzyć jednocześnie trzeba by zatrudnić na przykład tysiąc ekip i pojazdów.

MNIE, JAKO OBYWATELA, interesuje czy trasa we Włoszczowej była przejezdna. I czy peron był odkurzony.

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 28 sty 2014, o 18:26

busik pisze:może czas najwyższy żeby media wzięły się za zwracanie uwagi na to co promują na swoich antenach
chociażby w ten sposób
http://muzyka.interia.pl/pop/news/amery ... 1986873,50
reakcja będzie tylko wtedy gdy hajs przestanie się zgadzać...

A mi zwyczajnie Biebera jest żal... Niby gość może mieć wszystko (fury, siksy,podróże, ciuchy, domy itd), ale ciągle w napięciu (bo jest jak zwierzyna biegająca przed karabinem myśliwego) + stado klakierów wmawiających mu zajebistość (które się wiezie na jego plecach i robi kaskę) + presja i spełnianie wymogów (bo musi być na topie, bo kontrakty itd). Jedyne co gościowi zostaje to ucieczka w jakieś "dziwne" przygody...
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 30 sty 2014, o 14:59

Barthol pisze: A mi zwyczajnie Biebera jest żal... Niby gość może mieć wszystko (fury, siksy,podróże, ciuchy, domy itd), ale ciągle w napięciu (bo jest jak zwierzyna biegająca przed karabinem myśliwego) + stado klakierów wmawiających mu zajebistość (które się wiezie na jego plecach i robi kaskę) + presja i spełnianie wymogów (bo musi być na topie, bo kontrakty itd). Jedyne co gościowi zostaje to ucieczka w jakieś "dziwne" przygody...
ja znam to powiedzenie, że kasa nie daje szczęścia, ale wolałbym popłakać nad swoim losem w moim Bentleyu :-p
ale mi jakoś nie jest go żal - każdy jest kowalem własnego losu. Jest wielu znanych i bogatych na tym świecie, którzy takiej maniany nie odstawiają - po prostu mają równo pod sufitem, a ten gostek niestety nie.
Dzisiejsze "gwiazdki" medialne żyją zgodnie z teorią, nie ważne jak o Tobie mówią, byleby mówili - a właśnie wycinanie ich z mediów pozbawi ich tego "chleba powszedniego"
więc dla mnie, taka mała akcja kilku lokalnych rozgłośni radiowych, powinna dać do myślenia.
Zobacz co się stało z posłanką P... która najechała na Owsiaka? Wszystkie media mówiły o kimś, kto nie reprezentuje sobą żadnego poziomu, kto nie zasługuje nawet na to żeby wspominać nazwisko - a jednak zaistniała znowu. Jest o wiele więcej ważniejszych rzeczy, które można promować, ale niestety nie są skandalami - przez co się nie "sprzedają" tak dobrze.
Więc cieszy mnie mała akcja kilku rozgłośni, bo pokazuje, że można jeszcze w świecie dzisiejszych mediów, zachować pewien poziom :cofee:

PS.
A jak w Polsce parę stacji zmieni front i pewnych ludzi przestanie pokazywać - to uwierzę, że u nas też można... ale tu jestem pesymistą, bo podniosą się zaraz głosy, że wraca cenzura, i że ...Boże coś Polskę itd itp :wall:
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

barton
6 gwiazdek

Post 30 sty 2014, o 15:41

busik pisze: ale mi jakoś nie jest go żal - każdy jest kowalem własnego losu. Jest wielu znanych i bogatych na tym świecie, którzy takiej maniany nie odstawiają - po prostu mają równo pod sufitem, a ten gostek niestety nie.

pytanie tylko czy "kariery" zaczynali w wieku lat 10'ciu. I teraz sobie wyobraź, że zaczynasz dorastać na oczach opinii publicznej i jesteś poddany jej presji/oczekiwaniom. W sumie jesteś traktowany jako jej własność. Masz zero prywatności/intymności (zawsze znajdzie się ktoś, kto anonimowo doniesie o czymś z życia młodego gwiazdora...Tym bardziej, że teraz prawie każdy telefon jest na stałe wpięty do sieci i robi dobrej jakości zdjęcia). Zresztą przypadki młodocianych pokazują, że Biber wcale nie jest wyjątkiem pod względem tego rodzaju wyskoków. Gość ma mocno zrytą banię (jest totalnie oderwany od rzeczywistości) + otoczenie (poklepuje go po pleckach) przekonuje go o pewnego rodzaju boskości. W tle są jeszcze spore pieniądze!!! Przeważnie finał takiego życia jest raczej mroczny ;-)
busik pisze: Dzisiejsze "gwiazdki" medialne żyją zgodnie z teorią, nie ważne jak o Tobie mówią, byleby mówili
To prawda. I też mi się to nie podoba. Ale być może jest to pokłosie "przyspieszenia rzeczywistości", które wynika z dużej ilości źródeł informacji (głównie media internetowe) i mamy w efekcie szum informacyjny, wynikający z nadprodukcji newsów (które żyją krótko jak motyle). I tym samym najważniejsze jest by nazwisko nie zostało przekręcone w komunikacie (bo reszty nikt nie będzie pamiętał już za kilka godzin albo dni)...

Zresztą świetnym przykładem tego zjawiska (przyspieszenia) są płyty z muzyką... Gdzie proces wydawniczy średnio trwa rok (rzadko się zdarza by wykonawca wydawał płytę częściej). Potem jest publikacja, promocja (często na zasadzie skandalizującej wrzutki) i 2-3 tygodnie zainteresowania, a potem gwałtowny spadek sprzedaży (bo jest w internetach, są inne nowe płyty).

To już nie te czasy gdy o jakimś wydarzeniu mówiło się przez tygodnie albo miesiące, ale to też wynik ilości źródeł informacji (i szybkości z jaką są w stanie nam dostarczyć news'a)
busik pisze: a właśnie wycinanie ich z mediów pozbawi ich tego "chleba powszedniego"
więc dla mnie, taka mała akcja kilku lokalnych rozgłośni radiowych, powinna dać do myślenia.
tylko, że te rozgłośnie też z tego żyją ;-) Zrezygnują tylko wtedy, gdy hajs nie będzie się zgadzał lub będą mogli się przystroić w piórka obrońców moralności (przykład Chris Brown, którego przestali grać po pobiciu swojej dziewczyny).

Zresztą w tym miejscu można poruszyć inną ciekawą sprawę, a mianowicie korporacje medialne i iluzja wolnego wyboru, którą ma słuchacz... Bo nagle się okazuje, że za nastoma rozgłośniami stoją 2-3 korpo ;-)
busik pisze: Zobacz co się stało z posłanką P... która najechała na Owsiaka? Wszystkie media mówiły o kimś, kto nie reprezentuje sobą żadnego poziomu, kto nie zasługuje nawet na to żeby wspominać nazwisko - a jednak zaistniała znowu.
ale jest szoł dla gawiedzi, kliklaność, ferment w komentarzach. Materiał budzi emocje (taki samograj)...
Między innymi dlatego przestałem oglądać, słuchać debaty publicystyczne i/lub polityczne, ponieważ w większości przypadków można je streścić na zasadzie: "ale ja Panu nie przerywałem". Zero konkretów , jest tylko podgrzewanie emocji.A na końcu wniosków brak, każdy został przy swoim.

Być może taka koncepcja programowa to wynik sytuacji, że musi się coś dziać na ekranie (i nie musi mieć to wcale sensu). Najważniejsze to zatrzymać uwagę widza, bo jak zmieni kanał to stacja emitująca dany program traci pieniądze..
busik pisze: Jest o wiele więcej ważniejszych rzeczy, które można promować, ale niestety nie są skandalami - przez co się nie "sprzedają" tak dobrze.
Ano, niestety społeczeństwo mamy dość mocno ogłupiałe (lub zagubione), oraz dość mocno zestresowane (co wynika z codziennej walki o byt). A przy okazji już mające dość stępioną reakcję na bodźce, więc by jakoś zaistnieć w świadomości mas prezentowane przykłady/sytuacje muszą być jeszcze bardziej jaskrawe.

barton
6 gwiazdek

Post 2 wrz 2014, o 17:02

Dawno w wątku nic się nie działo.... Ale skoro trafiła się taka perełka to warto podlinkować:

Propaganda sukcesu, że aż głowa mała. Wywiad z Panem Słońce o MŚ w siatkówce, które rozgrywane są w Polsce

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 wrz 2014, o 18:13

No dawno tak dobrej roboty dziennikarskiej żem nie widział.

Co do Biebera - no niestety, tak to jest, że głupi rodzice pchają dzieci w kariery i nie leją im do głowy żadnego oleju, bo chodzi jedynie o pieniądze.
A skoro dorośli nie potrafią dać sobie rady ze sławą, czy pieniędzmi, to co mówić o dzieciach? Nikt mu dobrze nie doradza, Biberowi, nie ma żadnych wzroców, nie ma co się dziwić.
Inne dzieci go oglądają, szaleją za nim, widzą jak się zachowuje i maj taki wzór. A rodzice tych innych dzieci kupują im tablety, monitory na zagłowki w autach, żeby tylko dzieci się zamknęły, to tatuś albo sam siedzi na jakimś forum, albo gra w Czołgi... i dzieci już nic nie wiedzą...
Jadą autem 1000 km i zamiast myśleć, gadać z rodzicami, dręczyć rodziców pytaniami, słuchać jak mam czyta im na głos, grać w intelginecję... gapi się siedmsetny raz na ten sam film.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 wrz 2014, o 18:37

Arno pisze: Jadą autem 1000 km i zamiast myśleć, gadać z rodzicami, dręczyć rodziców pytaniami, słuchać jak mam czyta im na głos, grać w intelginecję... gapi się siedmsetny raz na ten sam film.
Głosisz bardzo niepopularne tezy zwłaszcza obce klasowo korporodzicom i innym roszczeniowym osobom, które pragną za wszelka cenę zwalić ciężar i obowiązek wychowania na przedszkola, szkołę czy fejsy lub inne podobne.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 wrz 2014, o 13:32

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 paź 2014, o 07:51

Obrazek

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 lis 2014, o 16:35

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 9 lis 2014, o 14:38

i.iplsc.com/-/0003MXVSEJJ65AY3-C116.png
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 13 lis 2014, o 01:16

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 14 lis 2014, o 01:29

Nie mam dźwieku, więc nie wiem co tutaj mówi - ale uwaga, Ulfkotte to gość znany w branży z nienajlepszej strony. Lekkie odloty w kierunku teorii spiskowych, podlane czasami strumyczkiem rubli.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lis 2014, o 09:57

WiSie, czy wszystkie teorie spiskowe są do wyrzucenia?
Zakładając, że wszystkie są wymysłami chorych umysłów dajemy sobą manipulować w pełni.
No bo czyż nie ma spisku polityczno medialnego mającego na celu rekonfigurację umysłów, stworzenie populacji bezwolnych idiotów - za pomocą serwowanego zestawu programów w szeroko pojętych mediach? "Niech nie myśli, a wierzy, niech nie myłi a kupuje, niech nie myśli a pracuje)... Częścią tego programu jest także tendencja w korporacjach do zatrudniania ludzi tu po maturze - "I my ich wykształcimy".

Czy to jest spisek spisany na papierze, podpisany krwią? Wątpię. Czy świadomie owe media tak funkcjonują - możliwe. Widz głupi jest bezkrytyczny. Czy jest ratunek? Nie ma.
Powstaje nowy człowiek, uzależniony od elektroniki, nie mogący bez niej się poruszać, odrzucając treści intelektualne jako za trudne i nudne... Człowiek, który ma wdrukowane zasady multikulti, greenpeace-owe mantry, liczę się ja i moja przyjemność... itd. - zaczynamy z wolna żyć w Nowym Wspaniałym Świecie.

Czy to przypadkowe, czy spiskowe?

gregski
6 gwiazdek

Post 14 lis 2014, o 10:11

Wis, zawsze wolalem ciekawych waryatow od nudnych normalesow

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 14 lis 2014, o 10:54

Arno, zaczniemy hodować ludzi i powstanie "Nowy wspaniały świat" :->

gregski
6 gwiazdek

Post 14 lis 2014, o 11:14

So! skad ten czas przyszly?

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lis 2014, o 11:18

gregski pisze:
So! skad ten czas przyszly?
Bo dopiero dojdziemy do etapu opisanego w książce ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lis 2014, o 12:56

So What, dziś już tam jesteśmy, różnica jest taka, ze zmiast podłączać prąd do książek, żeby bachory nie czytały, zamulamy im mózgi durną telewizją, grami... tworzy się nowy typ człowiek amyślącego.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 lis 2014, o 15:10

Arno, nie mam oczywiście wątpliwości co do tego, w jakim kierunku zmierzamy :-> Pozostaje jedynie dbać o to, by nasze dzieciaki były choć trochę inne. Żeby zmobilizować je do czytania, ale w taki sposób, by traktowały czytanie jako przyjemność, a nie jako karę. Na razie idzie mi przyzwoicie, choć znacznie poniżej moich oczekiwań. Pytanie tylko, czy to cokolwiek da? Czy taki myślący odmieniec nie spotka się z ostracyzmem? Czy nie będzie traktowany jako gorszy, bo inny, niezrozumiały?

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 14 lis 2014, o 18:34

Arno pisze: WiSie, czy wszystkie teorie spiskowe są do wyrzucenia?
Oczywiście, że nie wszystkie - ale niektóre są bardziej durne, inne mniej, a zdarzają się i takie całkiem do rzeczy. Sztuka - umieć odrózniać. A herr Ulfkotte do tej pory znany mi akurat raczej z tych durniejszych, łamane przez "sponsorowane z Jasieniewa".
Arno pisze: czyż nie ma spisku polityczno medialnego mającego na celu rekonfigurację umysłów, stworzenie populacji bezwolnych idiotów -
Jest :-)

ODPOWIEDZ