interesuję mnie subaru impreza:)

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Re: interesuję mnie subaru impreza:)

Post 31 sie 2013, o 14:01

fajny temat :-d

oczywiste :-> róznice między STi a WRX zauważalne staja się na torze,
na co dzień w mieście czy na trasie WRX jest bardziej niż wystarczający

laik
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 31 sie 2013, o 21:33

no i własnie o to mi chodziło:)...będę szukał... tylko czy warto szukać czegos w polsce od ludzi czy lepiej sobie sprowadzić?? i szczerze powiem musiał bym zobaczyć jak bedzie bo bym chyba chciał niestety pod gaz...:/

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 31 sie 2013, o 21:57

esilon pisze:na co dzień w mieście czy na trasie WRX jest bardziej niż wystarczający
esilon,
myślę, że to jest mało powiedziane.
Moim zdaniem, można śmiało stwierdzić, że WRX jako samochód do normalnej eksploatacji (nie jakiś "sportowych" poczynań) ma więcej zalet niż wad w stosunku do Sti.

laik
0 gwiazdek

Post 31 sie 2013, o 22:11

a jaka jest jego główna wada...jesli takową mozna znaleśc w nim co wkurza??...

barton
6 gwiazdek

Post 31 sie 2013, o 22:21

laik pisze: tylko czy warto szukać czegos w polsce od ludzi czy lepiej sobie sprowadzić??

Warto sobie pośledzić ichniejsze aukcje np: http://auto.ricardo.ch/ (i porównać ceny z zakładanym budżetem)... No i oczywiście kupno auto za granicą, wcale nie gwarantuje 100% satysfakcji z zakupu, tak samo jak objazd po Polsce ;-). Aczkolwiek warto poznać ceny u sąsiadów by potem uniknąć sytuacji w rodzaju: jechać oglądać u jakiegoś Mirka, świeżo sprowadzonego Subaraczka "lalkie" za 25k, a taki sam u jakiegoś germańskiego oprawcy jest za minimum 30k. I wtedy wiadomo, że Mirek albo kantuje, albo zaczyna bawić się w Caritas ;-)
Ostatnio zmieniony 31 sie 2013, o 22:28 przez barton, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

Gootek
6 gwiazdek

Post 31 sie 2013, o 22:27

laik pisze:a jaka jest jego główna wada...jesli takową mozna znaleśc w nim co wkurza??...
Dla mnie główną wadą WRX byłoby, że trudno znaleźć na rynku wtórnym egzemplarz z automatyczną skrzynią biegów.
Jednak pod tym względem Sti jest jeszcze gorsze, bo tu egzemplarzy z automatem w ogóle brak.

Jak widzisz, "to co wkurza" to bardzo indywidualna sprawa.
Najlepiej, żebyś sam to na sobie przetestował.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 31 sie 2013, o 23:12

laik pisze: chodzi mi o tą dyskusje w linku którą wysłąłem , ze wszyscy wuażają ze wrx jest do bani?? nie wiem czemu...i chciałbym to zrozumieć
To może zapytaj tych "wszystkich, co wuażają", a nie nas?
laik pisze: do dobrego wyprzedzania w mieścioe
Do dobrego wyprzedzania w mieście nie jest potrzebny WRX, wystarczy Seicento z podmienionymi tablicami i naklejką ;-)
laik pisze: dla komfortu jazdy rpzez okrągły rok przez nerwów ze jak mnie zasypie w zimie to nie wyjade...
Do tego to najlepszy jest UAZ. Wolny ssak Subaru tez wystarczy...
laik pisze: mi auto nie jest potrzebne do rozpieprzenia go
Chwala Bogu, bo tu znowu - stary Sej byłby lepszy :giggle:
laik pisze: żadko na trasie
Z jakomś żabko na trasie to najlepszy jest kabriolet, można wtedy żabke brać na romantyzm :whistle:
laik pisze: chce poznać wady i zalety jazdy wrxem:)....
Wady: drogi w zakupie, drogi w utrzymaniu, twardy, głośny, nisko się wsiada, źle wjeżdża na wysokie krawężniki, mało miejsca na tylnej kanapie, kiepskie radio, klima i wyciszenie, czasami żre olej, mało schowków w środku, twarde plastiki, nie jest estiajem.
Zalety: nie jest estiajem (tzn. że jest tańszy w zakupie i utrzymaniu, a mimo to i tak zapieprza szybciej, niż większość kierowców potrafi wykorzystać),
ma twarde plastiki łatwe do przetarcia szmatką i nie ma ramek w drzwiach (i czort, że świszcze, ale jest stylowo i kultowo!), jest twardy, głośny, nieźle skręca i lata bokami, no i nie jest wolnym ssakiem, a tym bardziej, jakimś VAGowskim padalcem.
STi ma te same wady i zalety, tylko znacznie bardziej.
Teraz jasne...? :cofee:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 sie 2013, o 23:19

laik pisze: warto szukać czegos w polsce od ludzi czy lepiej sobie sprowadzić??
Nie ma reguły.
I tu, i tu trafia się zakatowany złom.
I tu, i tu trafiają się zadbane perełki.
laik pisze: bym chyba chciał niestety pod gaz...:/
Jeśli nie będziesz robił bardzo dużych przebiegów (a tak wynika z tego, co piszesz) to raczej bez sensu gazować zaturbiony silnik.
Koszt instalacji plus dodatkowe koszty serwisowe nieprędko Ci się zamortyzują.
Radzę dobrze policzyć.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 31 sie 2013, o 23:32

Barthol, bez sensu jest porównywać ceny rynku ze szwajc :idea: . Opłaty jakie trzeba ponieść tj.około 52 % ceny zakupu zabijają cenę takiego auta :idea:
Lepiej poszukać coś w Eu :cofee:
Myślę ,że cyklon do WRX-a nie ma kompletnie sensu , jeśli się robi małe przebiegi np: jak Ja ( choć śmigam brutalem ) to można sobie spokojnie pozwolić na zaturbionego subaraka :whistle:

barton
6 gwiazdek

Post 31 sie 2013, o 23:48

WiS pisze:
laik pisze:
chodzi mi o tą dyskusje w linku którą wysłąłem , ze wszyscy wuażają ze wrx jest do bani?? nie wiem czemu...i chciałbym to zrozumieć
To może zapytaj tych "wszystkich, co wuażają", a nie nas?

pewnie chodzi o tzw. punkty respektu (szacunu na forum) u "e-buddies" (bycie środowiskową gwiadą, warte jest każdych $$$ :giggle: )... A mówiąc poważnie jeśli nie masz rajdowych (jakieś upalanko kilka razy w miesiącu)/tuningowych zapędów to WRX będzie autem wystarczającym, ale jeśli zaczniesz iść grubo to skończysz z lawetowozem (i nie ważne czy będzie to sti, evo czy wrx)
Piter 35 pisze: Barthol, bez sensu jest porównywać ceny rynku ze szwajc . Opłaty jakie trzeba ponieść tj.około 52 % ceny zakupu zabijają cenę takiego auta
fakt, ale warto poznać cenę auta (gołą) z różnych rynków, by potem nie kupić bajerki w rodzaju: Panie, Niemiec płakał jak sprzedawał ten świetny wóz... to co 18.5k i wracasz Pan na kołach tą igiełką :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2013, o 00:36 przez barton, łącznie zmieniany 2 razy.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 wrz 2013, o 00:02

Barthol pisze: punkty respektu (szacunu na forum) u "e-buddies"
Na tym (a i "tamtym" drugim, subarowym) forum, to rispekt chyba jednak nie zależy od liczby koni i niutonometrów, a czasami raczej wręcz przeciwnie - od umiejętności naklepania niepozornym wolnym ssakiem napompowanych potworów. Ewentualnie, jeszcze od paru innych czynników.
Chyba, że ja coś przeoczyłem.
Ostatnio coraz częściej mi się zdarza... ot, starość ;-)

barton
6 gwiazdek

Post 1 wrz 2013, o 00:16

WiS, ale tutaj też chodzi o blask: wpadasz na spota taką nadmuchaną 'eNką" jakimś open'em lub innym grubym projektem i chłopcom miękną kolanka, dziewczyny mdleją, światła w okolicy przygasają... Potem jeszcze wrzucasz na forum wykresik/ listę fantów i jest ferment: część ma bezdech bo stałeś się boski, inni jątrzą bo już Cię nie lubią... Wątek rozrasta się do nastu stron ;-) Jednym słowem: dolce vita :thumb:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 wrz 2013, o 00:18

Barthol pisze: wpadasz na spota taką nadmuchaną 'eNką" jakimś open'em lub innym grubym projektem
Dawno tego nie zrobiłem, może dlatego nie pamiętam ;-)

barton
6 gwiazdek

Post 1 wrz 2013, o 00:25

WiS, Yeti z dopałem ;-)

W ramach inspiracji do trwonienia $$$ ;-)

Link: http://www.youtube.com/watch?v=F94CAxwkK2c

laik
0 gwiazdek

Post 1 wrz 2013, o 09:13

teraz wszystko jasne:D dzięki mistrzowie kierownicy :d pośmiałem sie...:D fajnie tu piszecie i jestescie szczerzy do bólu:D... z tego co piszecie wrx wystarczy mi aż zanadto:D jeszcze jak możecie to napiszcie mi co jest tak drogiego w utrzymaniu bez modyfikacji ...bo mi seria zupełnie raczej wystarczy... a o gazolinie myślałem ponieważ subaru sporo pali...a czy mi to sie kalkuluje to nie pomyślałem ale chciałbym zostac przy aucie pare lat . Poza tym naprawde z tym wyciszeniem taka lipa??

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 1 wrz 2013, o 09:47

laik pisze: to napiszcie mi co jest tak drogiego w utrzymaniu bez modyfikacji

Silnik: a to uszczelka, a to panewka, a to tłok spłynie :evilgrin: :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 1 wrz 2013, o 16:16

największą zaleta i jednocześnie przewaga WRXa nad STi jest istnienie ełropejskiej wersji kombi :-)

Chloru pisze: a to uszczelka, a to panewka, a to tłok spłynie
wiele wad a da się załatwić jedną wizyta w warsztacie :-)

barton
6 gwiazdek

Post 1 wrz 2013, o 17:53

laik, tutaj gość fajnie napisał o tym dlaczego Impreza i to WRX a nie STi: http://racetec.pl/kupilem-sobie-impreze ... -marzylem/

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 wrz 2013, o 19:08

laik pisze: co jest tak drogiego w utrzymaniu bez modyfikacji
Szaleństw nie ma, ale zawszeć to drożej niż jakaś fabia 1.2 albo inna Astra.
Pali benzyny, ile zdąży. Olej trzeba lać przyzwoity i dość często. Klocki i tarcze też raczej nie te najtańsze. Opony - spory rozmiar, a w razie czego przy stałym AWD musisz wymieniać cały komplet (chyba, ze wolisz wymieniać wiskozę). Gdy coś się ukręci (rzadko, ale jednak), to "nic do Subaru kosztuje stówkę...", a zamienniki nie zawsze są dostępne.
I tak dalej, i tak dalej.
Krótko mówiąc, nawet przy dobrym, zadbanym aucie warto mieć jakiś zapas gotówki pod ręką.
No a gdy już przyjdzie do słynnej panewki... :cofee:
laik pisze: naprawde z tym wyciszeniem taka lipa??
No nie jest to cicha limuzyna podróżna. Bądź co bądź, nie z myślą o komforcie akustycznym było toto konstruowane.
esilon pisze: wiele wad a da się załatwić jedną wizyta w warsztacie
No nie wiem, muszę zapytać Edwina, co doradza na marny prześwit, zwisy i wykrzyż :mrgreen:

laik
0 gwiazdek

Post 2 wrz 2013, o 22:38

o dzięki za fajny artykuł podejście mam zupełnie jak ten koleś auto nie do katowania a do jazdy::) to mi się podoba poza tym...sti...by mnie zjadło kosztami:), mam jeszcze tylko jeden problem moja laska uparte bydle nie chce sprzedać bierzącego auta tzn mi zabrania buhehe...nie ejstem pantoflarzem ale potrafi wywrzeć nacisk na mnie:)...dziś widziałem subaru ze świnką srebrne na orkana w lublinie mega fajne odrazu pomyślałem o swoim aucie:D(przyszłym) wiem ze głupio spytam ale przy oszczędnej jeździe ile mozna spalić wahy??ja wiem ze wypije ile wleje itp. i ze trudno sie oprzeć pokusie nie przyciśnięcia... ale nie ejstem zwolennikiem gazu i chciałbym tego cholera uniknąć...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 wrz 2013, o 22:50

laik pisze: przy oszczędnej jeździe ile mozna spalić wahy??
Dane dla Forestera 2.0 turbo:
- łagodna jazda poza miastem (2-3 tys. obrotow, rzadkie depniecia przy wyprzedzaniu) - 10 litrów;
- łagodna jazda po mieście 200-tysięcznym, raczej bez poważnych korkow, ale na krótkich odcinkach, i z normalnym (bez zamulania) ruszaniem spod świateł - 13 litrów (zimą 14-15).
- analogiczna jazda po prawdziwym dużym mieście (powiedzmy, że od Warszawy wzwyż) - 15 do 18, zależnie od pory doby i pecha do korków.
Prawie cały czas z klimatyzacją.
WRX, niby bardziej podkręcony, ale z mniejszym oporem powietrza, będzie nieco oszczędniejszy na trasie i nieco bardziej paliwożerny w mieście.
Na większej ciotowatości drogowej, czyli już spowalnianiu ruchu, można pewnie jeszcze urwać litr.
Tyle, że nie po to się kupuje Subaru turbo, żeby cały czas jeździć po emerycku :evilgrin:
IMO, prosta zasada - jeśli koszty są problemem, nie ma sensu pakować się w takie auta. Lepiej kupić coś ekonomiczniejszego, a cieszyć się jazdą, zamiast non-stop w pamięci przeliczać wydatki.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 2 wrz 2013, o 23:21

Jak jest korek to powyżej 10/15* wychodzi czy chcesz czy nie. Jak nie ma korka i wychodzi ponizej 10/15* to właśnie robisz korek :mrgreen:

10 - dane dla wolnossących aut benzynowych z silnikami 1,6-2,0
15 - dane dla aut z doładowanymi silnikami benzynowymi ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 3 wrz 2013, o 07:42

laik pisze:wiem ze głupio spytam ale przy oszczędnej jeździe ile mozna spalić wahy??

Przy jeździe codziennej, 2-litrowy WRX palił 12-13 w trasie i 16-18 w mieście.

Z tym, że oszczędna jazda to ostatnia rzecz, jaka by mi przyszła do głowy. W jakimkolwiek aucie. Jazda ma sprawiać przyjemność.

chevchelios
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: CORVETTE C4R

Post 3 wrz 2013, o 21:32

Kupuj STi jest chamski, prostacki i ospojlerowany :lol: jest zajebisty. :thumb: Chcesz tanio..... kup golfa w dieslu. :whistle:

hati
4 gwiazdki
Auto: forester II, blob wrx kombi

Post 6 wrz 2013, o 13:17

Nie mam duzego doswiadczenia z wrxem, kulam si etakim do pracy jakies 4 miechy. Generalnie jak dla mnie jest ok, dobrze sie tym wyprzedza, jest dosc sztywne ale nie za bardzo - komfort podrozowania w sumie nie jest zly. Jak wypadam w gorki posmigac po zakretach, to kontroluje sie to auto calkiem przyzwoicie - w sensie gumu piszczą a auto dalej daje się kierowac. Pomimo 10 lat - auto jest dosc sprawne, wszystko dziala, kazda pierdółka w aucie jest sprawna(oprocz TGV - ale usunalem juz tego eko wrzoda). Mam totalną serię i najechane 175 tys. Dodatkowo dzial to na LPG, wiec dojazdy do pracy sa nei az takie kosztowne. No a zima sie zbliza wiec moze fanu tez troche bedzie ;) Moze moja opinia bedzie jakos przydatna. Ja zakupu nie zaluje, chociaz jakies drobne rzeczy musialem poprawic na dzien dobry ale tak jest chyba z większoscia uzywek.
Pozdrawiam - wszystkich z mijanych po drodze su
Poszukuję - ciekawych pomysłów na iOS /Android

ODPOWIEDZ