WRX czy STI ???? Potrzebuję wsparcia... informacji ;-)

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 0

Re: WRX czy STI ???? Potrzebuję wsparcia... informacji ;-)

Post 11 gru 2009, o 00:38

Temat widzę w stronę BiEmdablju zdryfował więc i ja się wypowiem :-d Pojeździłem ostatnio 750iL `99 i się cholera zakochałem :oops: Już poczytałem, że akurat silniki 5,4 V12 są raczej mniej polecane, a więc stwierdziłem, że kiedyś se kupię 740 V8. Trudno, zmienię wkład w szafie z ubraniami na takie bardziej szeleszczące ale cholera naprawdę spodobało mi się to auto. A dźwięk V12... no po prostu mnie zmiażdżył :evilgrin:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 11 gru 2009, o 03:58

omg, znowu bmw. To auto dla byznesmanów, nie nadajecie się :mrgreen: Któryś chociaż tombak widział na oczy? :mrgreen:

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0

Post 11 gru 2009, o 09:49

Jak BMW to BMW - ostatnio miałem frajdę (autentyczną) pojeżdzić trochę M5. I szczerze - fajna fura, bardzo fajna. Chyba bym się mieniał za Forka ( :-) ), gdyby mi ktoś taki dobry dla niego deal zaproponował 8-)

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 11 gru 2009, o 09:51

pablonas, Ty się czymś z xDrive lepiej przejedź... :cofee:
Tak np. 335i lub 330D... Mmmhhhmmmmm....
Dolce far niente ;-)

pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 11 gru 2009, o 11:20

remek pisze: Któryś chociaż tombak widział na oczy? :mrgreen:
Tom...co? Obrażasz mnie? :x A w ryj*? :mrgreen:
FUX pisze: pablonas, Ty się czymś z xDrive lepiej przejedź... :cofee:
Tak np. 335i lub 330D... Mmmhhhmmmmm....
325xi znam dość dobrze. 330D jeździłem ale RWD. Gdybym już miał BMW kupować to tylko RWD. Nie żebym miał jakieś zastrzeżenia do napędu ale po co mi on w bmw? Na OS w lesie pojadę? Beemką? Bez sensu. A tak to chociaż podriftować przy mniejszych prędkościach można :) Inna sprawa, że charakter BMW w mojej opinii jest kompletnie nie wyczynowy. To jest dupowóz mniej lub bardziej szybki. Kropka. W takim aucie mogę mieć nawet (TFU) ABS/ASR/ESP/ i inne brzydkie 3 literowe znaczki. Przy obecnych zimach te znaczki wystarczą do normalnego (oczywiście nie w jarmajowej definicji) jeżdżenia.

*Trzeba wyrabiać w sobie nawyki i słownictwo adekwatne do posiadanego samochodu :giggle:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 11 gru 2009, o 13:34

michal pisze: jak Ci się E65 sprawuje?
Spodobało się Waści? ;)
remek pisze: znowu bmw. To auto dla byznesmanów, nie nadajecie się :mrgreen:
Że, ku...rka blaszka, jak?! ;>
pablonas pisze: Tom...co? Obrażasz mnie? :x A w ryj*? :mrgreen:
Kajdan, kurna w tytę, kajdan! Na nek. :)

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: STi 2004

Post 11 gru 2009, o 19:16

no proszę... a ja sądziłem, że okrzykną mnie innowiercą, heretykiem i spalą na stosie za bymywy. Beemy są super i jestem wielkim fanem tak jak subaru. Uważam, że 5 i 7 to najlepsze lizuzyny, chociaż nie miałem jeszcze nigdy audi. Co do produktów beemwu to moja dziewczyna ma coopera i muszę powiedzieć, że to najlepszy maluch jakim jeździłem. Zawieszenie pięknie pracuje, samochodem pomyka się jak gokartem a w ciasnych zakrętach miniak uwielbia zarzucić tyłkiem i co najważniejsze pięknie wychodzi. Tylko silnik mi się nie podoba 1,6 ale to podobno produkt rovera.115 koni - zaczyna śmigać dopiero na wysokich obrotach, na które wchodzi niechętnie i strasznie wyje. Podejrzewam jednak, że mini cooper s to ogień w szopie! W każdym razie zawias, wzornictwo bomba!

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 11 gru 2009, o 19:34

matzerath pisze: że mini cooper s to ogień w szopie

Dosłownie, bo silniki wybuchają ;-)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

krzysiek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Impreza WRX blue

Post 12 gru 2009, o 13:23

Mario28, Miałem dokładnie taki sam dylemat z autem jak Ty, WRX czy STI. Przeczytałem wszystkie fora+rozmowy z użytkownikami i dopiero nie wiedziałem co kupić :) W końcu jeden mądry człowiek powiedział, żebym kupił sprawdzonego, dobrego WRX (te auta z reguły są mniej upalane) pojeździł trochę, nauczył się dobrze jeździć i po tym czasie stwierdził czy mnie to bawi czy nie, jeżeli tak to dopiero wtedy kupić STI...teraz mija 1,5 roku od kupienia WRX i nie żałuję, że mam WRX.
W WRX od razu wymienia się wydech (to raczej obowiązek :) silnik lepiej wkręca się na obroty) ale to jedyna rzecz którą warto zrobić, później po normalnym zużyciu lepsze klocki+tarcze i niedawno amortyzatory takie jak w STI, dobre opony na lato i tyle. Żadnych zmian w silniku i napędach, tak jak je fabryka zaprojektowała. Jak wmówisz sobie, że 218-230 KM to za mało to za chwilę będziesz miał 500 KM w STI i ciągle Ci nie wystarczy, a z powodu awarii auto będzie więcej stało niż jeździło.
Jak założysz dobre opony do WRX, pouczysz się jeździć na torze, nauczysz się wykorzystywać możliwości WRX to gwarantuję, że nie będzie Ci brakować STI przez długi czas. Polecam wejście w temat Subaru Imprezy małymi krokami, po roku jeżdżenia na torze poproś kogoś, żeby Ci dał poprowadzić STI, dopiero wtedy docenisz to auto i będziesz umiał je wykorzystać. WRX to naprawdę szybkie sportowe auto, a seryjny silnik to podstawa bezawaryjności. Dodatkowo jak zaliczysz bandę w zimie, krawężnik przy parkingu itd, a na pewno w końcu zaliczysz :) to i koszty będą dużo mniejsze. Różnicę w zakupie WRX i STI przeznacz na benzynę, opony i opłaty za jazdę na torze :), a na pewno nie raz zdarzy Ci się śmignąć na zakręcie przerażonego gościa w STI, który będzie się bał swojego auta :) STI to zupełnie inny samochód, dużo lepszy niż WRX, ale dla kogoś kto już umie jeździć.

Tytułem podsumowania :) naucz się jeździć WRX i dopiero kup sobie STI.

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 12 gru 2009, o 13:50

krzysiek pisze: a na pewno nie raz zdarzy Ci się śmignąć na zakręcie przerażonego gościa w STI, który będzie się bał swojego auta :)

hehehe coś w tym jest... :giggle:

pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 12 gru 2009, o 14:29

krzysiek, świetnie powiedziane :idea:

Osobiście nie mogę pojąć tego "parcia" na STi. Pewnie, że jest "lepsze" Ale lepsze do czego? Jak ktoś kupuje wrx`a do upalania bo go nie stać na STi to pewnie będzie rozczarowany. Ale do wożenia za przeproszeniem dupy wrx jest super. Powiem więcej. Do okazjonalnego upalania również.

Dobijają mnie ludzie którzy osobom nie zdecydowanym, szukającym swojego pierwszego Subaru radzą brać od razu STi. Ale ja dziwny jestem bo przez półtora roku jeżdżę GTkiem z seryjną mocą i mi ta moc wystarcza. Inna sprawa, że nie wożę wieczorami blachar z dyskotek, więc ryzyko skopania na mieście przez diesla z wirusem jakby mnie nie dotyczy :whistle:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 gru 2009, o 16:50

no w końcu normalne wypowiedzi ;-) podpisuję się.

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05

Post 12 gru 2009, o 21:35

Trzeba kupić WRXa 2.5, w którym się sypnie motor, jak będziesz chciał zrobić remap (dla lepszego komfortu jazdy) - sypnie się skrzynia, a hamulce nie wystarczają w serii. I wychodzi na to, że taniej było kupić STi.
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT Rally Car & STI GH

Post 12 gru 2009, o 21:57

krzysiek, no świetnie napisane, poważnie. 8-)

owoc666 pisze:Trzeba kupić WRXa 2.5, w którym się sypnie motor, jak będziesz chciał zrobić remap (dla lepszego komfortu jazdy) - sypnie się skrzynia, a hamulce nie wystarczają w serii. I wychodzi na to, że taniej było kupić STi.
Można kupić WRXa 2.0, w którym motor nie wysra się za rogiem. Można w nim nie robić remapu, bo seryjny motor pracuje bardzo dobrze i skrzynia znosi seryjną moc przy rozsądnym traktowaniu. Hamulce w serii nie są wyśmienite ale po założeniu dobrych aftermarketowych klocków dają radę. I można nauczyć się jeździć w "zwykłym" WRXie niż mega wypasionym Stiju. A jak przychodzi ochota na jazde po torze czy OSach no to faktycznie tylko STI.
Obrazek

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 12 gru 2009, o 23:20

Arti pisze: A jak przychodzi ochota na jazde po torze czy OSach no to faktycznie tylko STI.

Dlatego dziś na Jodłowniku nie było ani jednego STi :mrgreen: ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Sławek
3 gwiazdki
Auto: Forester 2.0XT,Justy G3,Outback H6
Polubił: 2 razy

Post 13 gru 2009, o 00:36

krzysiek pisze: Tytułem podsumowania :) naucz się jeździć WRX i dopiero kup sobie STI.krzysiek

Auto: Impreza WRX blue
{ PROFiLE }Prywatna wiadomośćEmail

Szacun. Wreszcie ktoś kto prawi normalnie bo już czasem myślałem że Subaru to tylko dla nawiedzonych małolatów. :thumb:

Mario28
0 gwiazdek

Post 13 gru 2009, o 23:06

Panowie, koledzy...
Dziękuję wam serdecznie za wszystkie wypowiedzi...i powiem Wam... ze dezycja zapadla na WRX...
Mało tego będzie to 2.0 z USA i od razu w trakcie zakupów kupię wydech, amorki, belkę rozpierającą, i może jakiś fajny dolocik... I tyle starczy...
No chyba ze mi odbije total i pójdę w Audi S4...
Ale ze mną tak jest - od bandy do bandy...
Tak tylko nadmienię że już jeździłem STi... łeb urywa, twardo, kregosłup napier...la głośno jak przy odkurzaniu... ;-) To jest dobre na tor a nie do codziennej jazdy...
Na codzień jeżdżę autkiem 4x4 ( passek 2.5 V6 TDi - i nie psuje się ;-) ) ale to nie o to chodzi... Subarynka ma jeszcze brzmieć i jeszcze fajniej jechać...

Dzięki za opinie... Pomogliście podjąć diecezję... ;-)
Pozdro
Mario

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 13 gru 2009, o 23:18

Mario28 pisze: I tyle starczy..
Hamulce dorzuć.

AMI
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 13 gru 2009, o 23:25

Mario28 pisze: i może jakiś fajny dolocik...

Odpusc sobie.
Jacek "AMI" Rudowski

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK

Post 14 gru 2009, o 01:13

Mario28 pisze: ze dezycja zapadla na WRX...
Mało tego będzie to 2.0 z USA
a to były 2.0 w jues& ei?
Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05

Post 14 gru 2009, o 02:26

WRXy - tak.
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2009, o 06:15

Mario28, no i dobry wybór. Jeżeli szukasz fajnego dupowozu z możliwością pobawienia się za sensowne pieniądze to strzał w dziesiątkę.

A jak ktoś nie umie jeździć to kupuje STI, a później EVO* :mrgreen:

*przepraszam wszystkich dobrych kierowników ale ta paranoja naprawdę mnie rozwala ;-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 14 gru 2009, o 11:13

remek pisze: A jak ktoś nie umie jeździć to kupuje STI,
Jak Al Dżarmadż? ;> (wiem, Al Dżarmadż kupił go lewą ręką pod prawym kolanem ;)))

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

matzerath
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 14 gru 2009, o 16:19

eeee tam. Kup STi albo beemwu. Kompromisy są nudne :cofee:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 14 gru 2009, o 16:29

matzerath pisze:eeee tam. Kup STi albo beemwu. Kompromisy są nudne :cofee:
Popieram. Kup STi choćbyś miał potem szlifować i drutować szkiełka reflektorów :cofee:

ODPOWIEDZ