Centrum Badań nad Terroryzmem Collegium Civitas
ma zaszczyt zaprosić na spotkanie rocznicowe z cyklu
„11 września – 9 lat później”.
Spotkanie odbędzie się w siedzibie Collegium Civitas
w Auli A w dniu 14 września 2010 r. o godz. 16:00
Spotkanie poświęcone będzie roli ewolucji i adaptacji systemów bezpieczeństwa do nowych wyzwań,
w tym do zmieniającej się postaci terroryzmu.
Program spotkania:
16:00 otwarcie konferencji
16:10 – 16:30 wykład inauguracyjny „Ewolucja systemów bezpieczeństwa w dobie zagrożeń terrorystycznych”: Grzegorz Cieślak
16:30 – 17:15 Panel I „Zabrze: strzelanina w mieście”: prowadzenie – Grzegorz Cieślak
Tematyka panelu: podłoże incydentów, reakcje społeczeństwa, działania Policji, przygotowanie do działań kontrterrorystycznych w świetle możliwości taktycznych, strategii i instrumentów prawnych
Uczestnicy panelu: prof. Kuba Jałoszyński, płk Dariusz Zawadka, Andrzej Mroczek, Dariusz Piotrowicz (psycholog śledczy), Jan Gołębiowski (psycholog kryminalny)
17:15 – 17:30 przerwa kawowa
17:30 – 18:15 Panel II „Filipiny: porwanie autobusu”: prowadzenie – dr Tomasz Aleksandrowicz
Tematyka panelu: okoliczności zdarzenia – różnica – sytuacja zakładnicza, obcokrajowcy, reakcja Policji – pomimo funkcjonowania systemu CT, charakterystyka incydentu – element obszaru kulturowego czy zjawisko globalne
Uczestnicy panelu: prof. Kuba Jałoszyński, płk Dariusz Zawadka, Andrzej Mroczek, Dariusz Piotrowicz (psycholog śledczy), Jan Gołębiowski (psycholog kryminalny)
18:15 Podsumowanie konferencji: dr Krzysztof Liedel
18:30 Część nieoficjalna spotkania ( dla zainteresowanych)
Kogo interesują takie klimaty, niech się wbija. Myślę, że nudno nie będzie
PS. Tak myślałem, w jakim wątku by to dać... i pomyślałem, że jastrzębie, nie tylko waszyngtońskie, byłyby dumne z mojego ostatecznego pomysłu