autazeszwajcarii.pl - macie jakąś opinię?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Interceptor
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: autazeszwajcarii.pl - macie jakąś opinię?

Post 25 kwie 2008, o 23:24

hogi pisze:
Doxa pisze: Ale na kanale nie byłeś, prawda? :razz:
Nie, położyłem się na ziemi :mrgreen:
To sie nazywa zaangazowanie :-d
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2008, o 12:58 przez Interceptor, łącznie zmieniany 1 raz.

I'm addicted to adrenaline ...

Obrazek

hogi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Kona Stinky
Polubione posty: 1 raz

Post 25 kwie 2008, o 23:53

Interceptor pisze: To sie nazywa zaangarzowanie :-d
Nie.
To się nazywa zaangażowanie. :-p :razz: ;-)
Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl

Interceptor
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 26 kwie 2008, o 12:59

hogi pisze:
Interceptor pisze: To sie nazywa zaangarzowanie :-d
Nie.
To się nazywa zaangażowanie. :-p :razz: ;-)
Cholera wiedzialem ze mnie predzej czy pozniej zlapiesz :-p
I'm addicted to adrenaline ...

Obrazek

corbis
0 gwiazdek
Auto: prawie SI

Post 4 cze 2008, o 09:19

Godlik pisze: To raczej poprzedni właściciel (patrząc na niebieskie przyciemnienie szyb...) był jakiś dziwny...
Cos musi byc na rzeczy bo GT , ktore ogladalem ze Szwajcarii tez ma tylne szyby niebieskie :o
Jestem akurat na etapie kupowania auta od Pana Radka , troche sie to wszystko przeciaga ale jak wszystko sie zakonczy sukcesem
to dla zainteresowanych moge opisac jak to wyglada i czy warto wydac troche wiecej ale miec pewne auto :)

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 4 cze 2008, o 09:56

Odświeżam, bo poradziłem sobie z częścią problemów (a właściwie E12 je rozwiązał przy okazji przeglądu :-) ) i wcale nie były poważne.
Godlik pisze: - słabo działająca klima (wiedziałem przed zakupem) - byłem dzisiaj na Jutrzenki u E12 i wg Niego wszystko działa jak należy (kompresor i wentylator), najprawdopodobniej wystarczy uzupełnić czynnik
Klimę wystarczyło uzupełnić i śmiga jak złoto.
Godlik pisze: - lekki problem z kołami - no tu dałem lekko ciała i nie sprawdziłem tego dokładnie... Podczas jazdy próbnej kierownica lekko trzepała w okolicach 100 km/h, ale obstawiałem niewyważone koła. Okazało się, że felgi mają złe ET (konieczne 1cm dystanse z przodu) i za duży otwór (potrzebne pierścienie). Dystanse i pierścienie mam, ale nadal czasami trzepie. Tym razem obstawiam opony... Zasugerowałem się ładnym wzorem bieżnika, a to straszny szajs. Chińskie (sic!), WANLI. Zero trzymania na mokrym.
Okazało się, że koła można "wyważać" i wyważać. Po dokładnym wyważeniu problemy ustąpiły (no poza jednym, czyli jakością opon WANLI... :mrgreen: ). Ale przynajmniej nic już nie drży.

Dodatkowo wymieniono mi z tyłu łączniki stabilizatora (bo stukały) i teraz GTek jest funfel nófka sztuka :thumb:

sekator
0 gwiazdek
Auto: 205 1,9gti, TribecaB9, KIA Sorento'15

Post 4 cze 2008, o 10:39

Ja też miałem krótką przygodę z autazeszwajcarii.pl i szczerze mówiąc nic złego powiedzieć nie mogę choć auta nie kupiłem.
Byłem zaintesowany WRX-em i wpłaciłem zaliczkę żeby jak auto się znajdzie to mieć zaklepane. Niestety przez ponad miesiąc auta nadal nie było na horyzoncie więc zacząłem własne poszukiwania :cofee: i kupiłem w końcu auto od Piter35. Z auta jestem zadowolony i nie znalazłem żadnych poważniejszych mankamentów a co wyjdzie zobaczymy :-)

Od Pana Radka z autazeszwajcarii.pl zaliczkę odebrałem bezproblemowo choć było małe :x bo czekałem na zwrot tydzień a kasa była pilnie potrzebna.

a kupując auto zawsze trzeba je dokładnie obejżeć żeby nie było potem "widziały gały co brały" 8-)

corbis
0 gwiazdek
Auto: prawie SI

Post 4 cze 2008, o 10:51

Kupiles tego srebrnego WRX 2001 ? Fajny ? :)
Ja sie tez zastanawialem nad WRX 03-> ale zdecydowałem sie na GT pomimo , ze starszy to jednak klasyk i do tego szybszy :)

auto
0 gwiazdek

Post 15 maja 2010, o 00:03

W ofercie sprzedaży Imprezy użyto zdjęć z innej strony. Ten owy komis to popularny plac na którym handlują irańczycy/libijczycy. Auta sprzedają tam jak leci. Większość aut sprowadzonych ze Szwajcarii pochodzi z tej okolicy, bo auta z rzeczywistym idealnym stanem przewyższają znacznie ceną te na placach. Ceny na tej stronie są nieco wyższe niż w rzeczywistości. Przy zakupie można spokojnie potargować się.
Auto na rachunku powinno mieć wartość CHF 9'900.- (wycena auto). Akcyza 3,6% od tej kwoty, więc owy handlarz sporo (8000-9000zł) zarobi na nowym właścicielu.
Obrazek
Oryginalna oferta:
Obrazek

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 15 maja 2010, o 09:35

:o
alleosssochodzi ?

AMI
5 gwiazdek

Post 15 maja 2010, o 11:09

Pewnie o gule, ktora jakiemus zazdrosnikowi skoczyla, ze ktos moze zarobic, a on nie.
Bo przeciez oczywiscie samochod ze Szwajcarii sam sie przywiezie, a czas sprowadzajacego jest nic nie warty.

Jeszcze, gdyby zobaczyc jakies zarzuty, ze licznik przekrecony, albo samochod stal rozbity, a teraz stoi caly podpisany jako bezwypadkowy - to byloby sie czego przyczepic (no ok - nie znam za bardzo niemieckiego, wiec moze tam stoi napisane, ze samochod byl "rozpizdzony w pincet", ale go posklejali kropelka, o czym oczywiscie potencjalnego kupujacego informuja :))

Co za roznica z jakiego komisu byl kupiony? Stan techniczny jest wazny, a nie to ,czy postal na placu takim, czy siakim przed sprzedaza.

Panu auto-rowi dziekujemy za ten "nice try" - a teraz "try harder" :)

Bo jakkolwiek sam z handlem samochodami wiele wspolnego nie mam (tyle co swoj kupie albo sprzedam :)) - to czuje, ze konkurencji tam zyla troche gdzies wychodzi jakiejs.
Jacek "AMI" Rudowski

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 15 maja 2010, o 15:39

Kolego auto, zanim zaczniesz się wypowiadać w temacie przywozu auta ze Szwajcarii to rozeznaj wpierw temat proszę, czemu tak twierdzę ponieważ , nie jest to samochód z unii europejskiej i opłaty są wyższe :
- opłata którą trzeba wnieść to nie jest tylko akcyza 3,6 % lecz
dolicz do tego jeszcze Vat -22 % i cło ( nie pamiętam już ile - wszystko robi spedycja ) , jeszcze trzeba doliczyć spedycję na granicy ( tzw,przekazówka na urząd celny w Polsce ) koszt około 80 euro , tablice rejestracyjne ( jeśli auto jechało na kołach ) koszt od 100 do 300 franków , i jeszcze pozostaje transport tak lekko licząc 1500zł jeśli laweta .
Tak więc łatwo się liczy czyjeś pieniążki , nie mówię jeszcze tu o czasie jaki trzeba poświęcić by dane auto znaleźć .
A jeszcze został koszt dojazdu do Szwajcarii ( jeśli jedziesz z paroma osobami ) to jakieś 200-300 zł .
A jeśli chcesz auto, oszczędzić to wolna droga i jedź sam sobie kup auto . Zobaczymy jak Ci to pójdzie :arrow: czekamy na relację :mrgreen:

auto
0 gwiazdek

Post 17 maja 2010, o 13:34

Piter 35 pisze:zanim zaczniesz się wypowiadać w temacie przywozu auta ze Szwajcarii to rozeznaj wpierw temat proszę
Zdaję sobie sprawę, że istnieją koszty dodatkowe jak i ukryte - urząd celny to nie tylko akcyza, cło, VAT, agencja, ale również rzeczoznawca i celnik. Szwajcarskie tablice to 300-400 CHF, ale można zaoszczędzić biorąc ze sobą niemieckie żółte - wyjdzie kilkadziesiąt EURO - o czym pewnie sam Piter35 nie wie.
Mój post ma za zadanie przedstawić przykładową ofertę tej firmy, a nie szczegółowe wyliczenie za dany pojazd.
To auto na miejscu nie było za cenę jaka widnieje na oryginalnej stronie, ani nie było w stanie w jaki opisuje się na oryginalnej jak i polskiej ofercie. Miejsce w którym zostało zakupione ma również znacznie, gdyż ma niewiele wspólnego z tym co istnieje w świadomości wielu osób nt. aut ze Szwajcarii. Do tego dodam, że oferta sprzedaży tego auta jest od dawna nieaktualna i jest jedynie wabikiem, dla tych którym marzy się kupić cukierek w złotym papierku.
Osobiście raz sprowadziłem auto z CH i nie widzę w tym nic nadzwyczajnego. Owszem, sporo przy tym czasu i pracy, ale o wiele więcej poświęci się na szukaniu w kraju auta w dobrym stanie.

Piter 35
6 gwiazdek

Post 17 maja 2010, o 14:33

auto pisze: Zdaję sobie sprawę, że istnieją koszty dodatkowe jak i ukryte - urząd celny to nie tylko akcyza, cło, VAT, agencja, ale również rzeczoznawca i celnik. Szwajcarskie tablice to 300-400 CHF
Zdajesz sobie sprawę z tych kosztów a nawet w swoim poście o nich nie wspomniałeś :idea: Nie uważasz ,że to trochę wprowadzanie kogoś w błąd :?:
auto pisze: można zaoszczędzić biorąc ze sobą niemieckie żółte - wyjdzie kilkadziesiąt EURO - o czym pewnie sam Piter35 nie wie.
Oczywiście iż można spróbować , zdaje sobie sprawę z tego , tylko nie wiem jak na takie tablice zareagują policjanci szwajcarscy ( pamiętajmy iż Szwajcaria nie jest w Unii i pewne przepisy i nich nie obowiązują )
Dla mnie osobiście to bez sensu bo nigdy nie wiesz czy kupisz auto :idea:
auto pisze: Mój post ma za zadanie przedstawić przykładową ofertę tej firmy, a nie szczegółowe wyliczenie za dany pojazd.
:-/
auto pisze: To auto na miejscu nie było za cenę jaka widnieje na oryginalnej stronie,
A jakie to ma znaczenie za ile ktoś kupi auto, sprzedający wystawia cenę jaką mu się spodoba , przecież nie musisz kupować jeśli się z nią nie zgadzasz ( nie wiem czy wiesz ale stara zasada mówi Tanio kupić drogo sprzedać :thumb: )
auto pisze: ani nie było w stanie w jaki opisuje się na oryginalnej jak i polskiej ofercie
Wybacz ale kupujesz auto tylko na podstawie opisu :arrow: zapakować i do domu :thumb:
auto pisze: Miejsce w którym zostało zakupione ma również znacznie, gdyż ma niewiele wspólnego z tym co istnieje w świadomości wielu osób nt. aut ze Szwajcarii
Jakie to znaczenie , liczy się stan techniczny :idea:
auto pisze: Do tego dodam, że oferta sprzedaży tego auta jest od dawna nieaktualna i jest jedynie wabikiem, dla tych którym marzy się kupić cukierek w złotym papierku.
Może ktoś zarabia na telefonach do niego ( minuta za 9 zł ) :mrgreen:
auto pisze: Osobiście raz sprowadziłem auto z CH i nie widzę w tym nic nadzwyczajnego.
Chwała Ci za to :!: , bierz się Kolego za sprowadzanie aut :thumb: tylko weź proszę pod uwagę iż nie każdy ma czas i chęci na takie wyprawy :idea:

auto
0 gwiazdek

Post 17 maja 2010, o 18:16

Piter 35 pisze: Zdajesz sobie sprawę z tych kosztów a nawet w swoim poście o nich nie wspomniałeś :idea: Nie uważasz ,że to trochę wprowadzanie kogoś w błąd :?:
A po co komu szczegółowe wyliczenia? Koszty mogą być różne, zależy od wiedzy, sprytu i znajomości.
Temat dotyczy konkretnego auta na które wydałem znacznie mniej (różnicę podałem) niż 40000zł.
Piter 35 pisze:...tylko nie wiem jak na takie tablice zareagują policjanci szwajcarscy ( pamiętajmy iż Szwajcaria nie jest w Unii i pewne przepisy i nich nie obowiązują )
Dla mnie osobiście to bez sensu bo nigdy nie wiesz czy kupisz auto
Szwajcaria nie jest w UE, ale właśnie należy zwrócić uwagę na przepisy. Umożliwiają poruszanie się czasowo na takich tablicach - również w samej Szwajcarii.
Jeśli jedziesz po konkretny model i nic nie kupisz to już Twój problem.

Piter 35
6 gwiazdek

Post 17 maja 2010, o 19:12

auto, Sam sobie przeczysz w tym co piszesz .
auto pisze: A po co komu szczegółowe wyliczenia? Koszty mogą być różne, zależy od wiedzy, sprytu i znajomości.
Chcesz normalnej rozmowy :idea: czy tylko nakręcić atmosferę ( bo mam wrażenie iż tylko o to Ci chodzi )
auto pisze: Temat dotyczy konkretnego auta na które wydałem znacznie mniej (różnicę podałem) niż 40000zł.
No to stary Brawo ciesz się iż zaoszczędziłeś :idea: , chwała Ci za to iż żeś taki sprytek :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 17 maja 2010, o 19:56

Piter 35, daj se luz...
za 2-3 lata Kolega dostanie z UC kwit z prosbą o wyliczenie się z papirów, które przedstawil... ;-)
Dolce far niente ;-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 17 maja 2010, o 20:08

FUX, w UKS-ie robisz? ;)

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 18 maja 2010, o 07:18

ky pisze:FUX, w UKS-ie robisz? ;)

r.
Nie.
Mam na mysli kolesia, który sprowadzil peugeoty pseudo ciężarówki 2os. w 2008 i dzisiaj ma wszczęte 24 postępowania akcyzowe o 400pln/samochodu.
Dolce far niente ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 18 maja 2010, o 09:27

auto, zdaje się, że marzy Ci się, żeby firmy sprowadzające auta prowadziły działalnośc charytatywną i w dodatku robiły lekkie wałki. Może unia dopłaca - wszak szczytny to cel.

No brawo brawo, też lubię tanio, ale jestem leniwy. ;-)

Ja kupiłem auto od Pitera i do tej pory nawet do głowy mi nie przyszło zastanawianie się ile "przepłaciłem". Jeżeli już to z czystej ciekawości czy taki biznes jest opłacalny, ale nie opierałem tego na żadnym konkretnym aucie. To nie moja sprawa - ja jestem zadowolony, kupiłem auto dobre, całość formalności ograniczyła się głównie do flaszki z Piotrkiem. A jak potrzebowałem jakiegoś kwitka, bo miałem go praktycznie od ręki, bez kombinowania.

Reasumując, jeżeli przykładowo Piotrek zarobił na mnie 20k, to nic mi do tego. Następne też prawdopodobnie kupię u niego.

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubione posty: 3 razy

Post 18 maja 2010, o 09:49

remek pisze: całość formalności ograniczyła się głównie do flaszki z Piotrkiem

Żeby to jednej...przecież spił Cię od nieprzytomności, żebyś Go wyzwolił od tego padła :mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 maja 2010, o 09:53

LouCyphre pisze:
Żeby to jednej...przecież spił Cię od nieprzytomności, żebyś Go wyzwolił od tego padła :mrgreen:
a ja go spiłem, żeby zszedł z ceny. ;-)

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 18 maja 2010, o 11:16

nie karmić auto 8-)

AMI
5 gwiazdek

Post 18 maja 2010, o 11:31

damaz pisze:nie karmić auto 8-)
Chyba nie tankowac ;)
Jacek "AMI" Rudowski

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 maja 2010, o 11:32

AMI pisze: Chyba nie tankowac ;)
tankować tankować, tylko nie gazować ;-)

Piter 35
6 gwiazdek

Post 18 maja 2010, o 14:16

Więcej nie sprzedaje aut po pijaku :mrgreen:

ODPOWIEDZ