Rondo po raz 1045

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 18 lut 2008, o 16:31

Mnie rozczuliły nieco strzałki do skrętu w lewo :mrgreen:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 18 lut 2008, o 16:37

Kiedyś wszystkie (większość?) rond w PRL tak malowano - i było OK, bo to jest oczywista i logiczna organizacja ruchu na rondzie, zwiększajaca jego przepustowość do maksimum.
Komuś to po drodze przeszkadzało...

Idę niestety o zakład, że tłum tłuków będzie po tym rondzie jeździł tak, jak się przyzwyczaił ostatnio - tzn. prawym pasem dookoła ronda, w przekonaniu, że ma pierwszeństwo.

Się będzie tam działo... :evilgrin:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 19 lut 2008, o 00:44

WiS, już się dzieje. :mrgreen:
Ludzie jeżdżą na pamięć.

Kolega mi ostatnio tłumaczył, jak to teraz jest zawile i bez sensu. Tak patrzę, na ten schemat i nie wiem co ma być niejasne. No, chyba, że śniegiem przysypie pasy. :mrgreen:
czarne jest piękne...

JacekD
0 gwiazdek
Auto: SIWRXSFXSDMS4KEXCR

Post 19 lut 2008, o 02:30

A dla mnie na tym rysunku bez sensu są te strzałki przed wjazdem. Sugerują one, że na rondzie można jechać: w lewo, prosto, lub w prawo. A na rondzie przecież można jechać tylko prosto (tzn wokół ronda) lub w prawo (tzn zjechać z ronda).
Poza tym niejasna jest kierunkowość tych strzałek ponieważ jadąc prosto (tak jak strzałka) będziemy musieli włączać kierunkowskaz - zmieniamy pas ruchu - patrz linie na drodze, a skręcając w prawo (za strzałką) kierunkowskazu nie musimy włączać bo nie zmieniamy pasa ruchu....i jeszcze coś: wjeżdżając na rondo np środkowym pasem teoretycznie mamy możliwość jazdy tylko na wprost (strzałka) a pas jest wymalowany nieco inaczej....albo jestem zmęczony albo to jest bez sensu :roll: :mrgreen:

Marko Rally
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Impreza WRC (w planach)

Post 19 lut 2008, o 09:24

JacekD pisze: Sugerują one, że na rondzie można jechać: w lewo, prosto, lub w prawo. A na rondzie przecież można jechać tylko prosto (tzn wokół ronda) lub w prawo (tzn zjechać z ronda).
Ciekawe spostrzeżenie, nie sposób się z tym nie zgodzić.
Paweł, co Ty na to ?
JacekD pisze:skręcając w prawo (za strzałką) kierunkowskazu nie musimy włączać bo nie zmieniamy pasa ruchu
ale zmieniamy kierunek jazdy.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 20 lut 2008, o 00:07

a według mnie strzałki w lewo przed wjazdem na rondo są ok. bo są PRZED wjazdem na rondo. "prosto i w prawo" jeździmy NA rondzie. a te strzałki w lewo wyraźnie odnoszą się do wspaniałego nawyku polskich kierowców: nieważne, gdzie będę rondo opuszczał, i tak przejadę przez nie prawym pasem.

Paweł_BB
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Evo VIII GT340

Post 20 lut 2008, o 09:06

Marko Rally pisze:Ciekawe spostrzeżenie, nie sposób się z tym nie zgodzić.
Paweł, co Ty na to ?
Też mi się wydaje, że przekombinowali z tym malowaniem, z tego prawego pasa mogli zrobić tylko strzałkę w prawo (tak wzkazują pasy na rondzie), ze środkowego prosto, a z lewego prosto i w lewo ;-) Reszta ronda wydaje się OK.
Marko Rally pisze:ale zmieniamy kierunek jazdy.
Dokładnie tak, kierunkowskaz trzeba włączyć.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 20 lut 2008, o 11:41

A czy na tym rysunku czasem nie ma błędu przy zjeździe ? Z wewnętrznego pasa ?

Obrazek

Niedawno w Krakowie powstało niewielkie rozmiarowo, ale spore jeśli chodzi o ruch pojazdów rondo.Zjazdy też są dwupasmowe a jednak zjeżdżać można z niego tylko z zewnętrznego pasa ronda. Nawet był o tym program w TVP Kraków:

http://ww6.tvp.pl/View?Cat=6287&id=548508

Marko Rally
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 20 lut 2008, o 11:51

WRC fan pisze: zjeżdżać można z niego tylko z zewnętrznego pasa ronda.
A dlaczego tylko z zewnętrznego? no chyba nie dlatego że w telewizji mówili?

Jadę od dołu rysunku i chcę z ronda wyjechać w lewo ( nie skręcić w lewo ! ) ustawiam się zatem na lewym pasie zgodnie z oznakowaniem. Jadąc w ruchu okrężnym mijam pierwszy zjazd, po minięciu drugiego zmieniam pas na prawy(kierunkowskaz) i opuszczam rondo (kierunkowskaz) Ale mogę również nie zmieniać pasa na prawy, a opuścić rondo z lewego ustępując pierwszeństwa jadącemu z mojej prawej strony jeśli przecinają się nasze kierunki jazdy.

[ Dodano: 2008-02-20, 11:46 ]
WRC fan, nie zwróciłem uwagi na załączony film na dole Twego posta, teraz go obejrzalem. Czy zauważyłeś że skrzyżowanie które narysowałeś różni się znacznie od tego na filmie ? Do rysunku moja odpowiedź j.w. natomiast co do filmu, odpowiedź tam padła jednoznaczna, z którą w pełni się zgadzam. Nareszcie ktoś to wytłumaczył prawidłowo bez zbędnej nadinterpretacji.

Trochę się gostek zaplątal mówiąc że prawym pasem nie można jechać dookoła ( przy braku strzałek na pasach oczywiście) motywując to tym iż lewy pas jest wtedy wolny. W dalszej części wypowiedzi stwierdził że prawym pasem możemy jechać dookoła i wyjechać kiedy chcemy. Ale ogólnie git !

imgw
1 gwiazdka

Post 20 lut 2008, o 12:57

vibowit pisze:WiS, już się dzieje. :mrgreen:
Ludzie jeżdżą na pamięć.

Kolega mi ostatnio tłumaczył, jak to teraz jest zawile i bez sensu. Tak patrzę, na ten schemat i nie wiem co ma być niejasne. No, chyba, że śniegiem przysypie pasy. :mrgreen:
i własnie do tego ronda mam pytanko ;-)
nowe znaki poziome sa, ale nie zdjeto znakow pionowych przed wjazdem ( znak ustap pierwszenstwa i znak ruch okrezny czy jakos tak sie nazywa)
czyli na rondzie dalej obowiazuje ruch okrezny i wszsytkie przepisy z tym zwiazane ?
czy sie myle ?

Marko Rally
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 20 lut 2008, o 13:12

imgw pisze:
vibowit pisze:WiS, już się dzieje. :mrgreen:
Ludzie jeżdżą na pamięć.

i własnie do tego ronda mam pytanko ;-)
nowe znaki poziome sa, ale nie zdjeto znakow pionowych przed wjazdem ( znak ustap pierwszenstwa i znak ruch okrezny czy jakos tak sie nazywa)
czyli na rondzie dalej obowiazuje ruch okrezny i wszsytkie przepisy z tym zwiazane ?
czy sie myle ?
Czy na zwykłym skrzyżowaniu z sygnalizacją świetlną powinno się zdejmować znaki "ustąp pierwszeństwa" czy "stop" ???
art.5ust.3 ustawy "Prawo o ruchu drogowym" stanowi:
"Sygnały świetlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi regulującymi pierwszeństwo przejazdu"
Gdy światła będą wyłączone, pierwszeństwo regulują znaki

Paweł_BB
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Evo VIII GT340

Post 20 lut 2008, o 13:18

imgw pisze:nowe znaki poziome sa, ale nie zdjeto znakow pionowych przed wjazdem ( znak ustap pierwszenstwa i znak ruch okrezny czy jakos tak sie nazywa)
Ruch okrężny to jest tylko jakaś tam nazwa i nie ma się co nią przejmować, najważniejsze są znaki a jeśłi przed rondem jest ustąp pierwszeństwa to po prostu ustępujesz tym co znajdują się już na rondzie.
Marko Rally pisze:Gdy światła będą wyłączone, pierwszeństwo regulują znaki
Tak, a przed światłami pierwszeństwo mają jeszcze znaki dawane przez osoby kierujące ruchem.

Filmik właśnie oglądam....
EDIT - filmik git, dobrze gościu prawi ;-)

imgw
1 gwiazdka

Post 20 lut 2008, o 13:46

Paweł_BB pisze:Ruch okrężny to jest tylko jakaś tam nazwa i nie ma się co nią przejmować, najważniejsze są znaki a jeśłi przed rondem jest ustąp pierwszeństwa to po prostu ustępujesz tym co znajdują się już na rondzie.
no i teraz sobie pomyslalem ze pasy nie musza biec do okola ronda ( tak jak zazwyczaj) ale moga tak jak na Rondzie Babka i juz wszystko rozumiem.

Marko Rally pisze:Czy na zwykłym skrzyżowaniu z sygnalizacją świetlną powinno się zdejmować znaki "ustąp pierwszeństwa" czy "stop" ???
art.5ust.3 ustawy "Prawo o ruchu drogowym" stanowi:
"Sygnały świetlne mają pierwszeństwo przed znakami drogowymi regulującymi pierwszeństwo przejazdu"
Gdy światła będą wyłączone, pierwszeństwo regulują znaki
chodzilo mi o zjazd z ronda,a nie zdejmowanie znakow, ale juz wszystko ponial 8-)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re:

Post 8 mar 2008, o 21:31

WiS pisze:Kiedyś wszystkie (większość?) rond w PRL tak malowano - i było OK, bo to jest oczywista i logiczna organizacja ruchu na rondzie, zwiększajaca jego przepustowość do maksimum.
Komuś to po drodze przeszkadzało...

Idę niestety o zakład, że tłum tłuków będzie po tym rondzie jeździł tak, jak się przyzwyczaił ostatnio - tzn. prawym pasem dookoła ronda, w przekonaniu, że ma pierwszeństwo.

Się będzie tam działo... :evilgrin:
I sie dzieje, teraz znacznie wiecej czasu nalezy poswiecic na przejazd :x
A metoda skuteczna juz nie dziala. Teraz trzeba przez arkadie omijac zazwyczaj.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Re: Rondo po raz 1045

Post 16 sie 2011, o 15:57

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 16 sie 2011, o 16:04

Czy ja dobrze widzę, że jadąc środkowym pasem i dojeżdżając do Słomińskiego można tylko zjechać? Bo prosto jest ciągła linia... :wall:

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 16 sie 2011, o 16:14

Właśnie miałem okazję się przejechać po nowym rondzie i toczymy w biurze dyskusję nad jego wyższością w stosunku do tego, co było.
Wszystko jest git - mały problem mam tylko przy zjeździe na Żoliborz. Jeżeli jadę od JPII jak Bóg przykazał lewym pasem, to na rondzie wyrzuca mnie na środkowy (wszystko ok) ale potem murzę skręcić koło Arkadii. Problem w tym, że jadący od Dworca Gdańskiego mogą prawym (!) pasem objeżdżać w stronę Powązek (w dwóch miejscach tak mogą, a w dwóch nie), bo nie mają nakazu skrętu tam, gdzie ja jadę - czyli na Żoliborz.
I teraz pytanie - kto ma pierwszeństwo?
W starym układzie miałem je ja - a oni musieli mnie przepuścić - i właśnie z tego powodu dochodziło do stłuczek...
Czy teraz działa zasada prawej strony? Czy może światła uniemożliwiają wjazd samochodów z dwóch odnóg na raz?

Obrazek
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 16 sie 2011, o 16:17

damaz pisze:wykopki, bo eksperyment trwa. :cofee:

http://www.zyciewarszawy.pl/artykul/2,6 ... kadii.html
Teraz to będzie zabawnie dopiero z tymi wysepkami :lol:
Pomysł generalnie jest rozsądny, tylko że trzebaby założyć że ludzie patrzą na znaki pionowe i poziome, a następnie się do nich stosują. A w Warszawie najpierw wjadą na rondo (jak zawsze wszyscy na prawy pas) a potem pomyślą. W większości miejsc, gdzie widzialam próby regulacji ruchu ciągłą linią w tym mieście widzę że właściwie nikt na nie nie zwraca uwagi (patrz zjazd na łazienkowską przy Waryńskiego). Będzie rzeź. :-d

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 16 sie 2011, o 16:19

Każdy rysunek jest inny :wall:

Obrazek

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 16 sie 2011, o 16:19

Jest sobie rondo. Ma trzy zjazdy/wjazdy,. Rondo ma dwie jezdnie, i tylko jedna droga jest dwujezdniowa. Do czego w takim razie służy wewnętrzna jezdni ronda jeśli ktoś na nią wjedzie z lewego pasa dwujezdniowej drogi dochodzącej? Rozumiem, że z tego środkowego pasa nie można bezpośrednio wjechać w żaden zjazd (chyba, że się zrobi 360 i wróci do tej drogi dwujezdniowej, czy tam też ni można zjechać z wewnętrznego pasa?)?

cubikon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Subarek Legarek

Post 16 sie 2011, o 18:35

Fido_, ten twój rysunek to lepiej usuń bo bzdur na nim grafik nasmarował co nie miara. GW początkowo też miała jakiś kwas na stronie ale już wstawili prawidłowy szkic (Bilex wstawił już poprawiony).
... a poza tym każdy przecież wie że żaden to Radosław tylko zwykła Babka :giggle:
"Choďte srát s vaším psem před váš dům"

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 sie 2011, o 20:10

barbie pisze:Będzie rzeź. :-d
nieee, no skąd. przecież drogowcy wszystko przemyśleli, obmalowali, oznakowali...
ale rada damazi uchwaliła, że do Arkadii inaczej niż Pająkiem nie jeździmy. :whistle:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 16 sie 2011, o 20:17

Mnie się podoba - rozwiązanie jest IMHO jak najbardziej logiczne, zaś widok ciulów, mających w zwyczaju objeżdżać rondo prawym skrajnym pasem, głupiejących gdy już dojadą do przeszkody - będzie cieszył me wredne oczęta :evilgrin:
Proszę więcej takich rond w Ojczyźnie.
Mam tylko nadzieję, że krawęzniki będą odpowiednio wysokie, tzn. by rzeczone ciule nie dały rady ich sforsować - nawet czymś terenowszym, ani nawet słuzbowym :evilgrin:
Też często jeżdżę do Arkadii, z róznych stron, więc będę na bieżaco monitorować sytuację 8-)

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Impreza 2,0GX (czarna!!!)

Post 16 sie 2011, o 20:28

Bilex pisze:Właśnie miałem okazję się przejechać po nowym rondzie i toczymy w biurze dyskusję nad jego wyższością w stosunku do tego, co było.
Wszystko jest git - mały problem mam tylko przy zjeździe na Żoliborz. Jeżeli jadę od JPII jak Bóg przykazał lewym pasem, to na rondzie wyrzuca mnie na środkowy (wszystko ok) ale potem murzę skręcić koło Arkadii. Problem w tym, że jadący od Dworca Gdańskiego mogą prawym (!) pasem objeżdżać w stronę Powązek (w dwóch miejscach tak mogą, a w dwóch nie), bo nie mają nakazu skrętu tam, gdzie ja jadę - czyli na Żoliborz.
I teraz pytanie - kto ma pierwszeństwo?
W starym układzie miałem je ja - a oni musieli mnie przepuścić - i właśnie z tego powodu dochodziło do stłuczek...
Czy teraz działa zasada prawej strony? Czy może światła uniemożliwiają wjazd samochodów z dwóch odnóg na raz?

Obrazek
Nie wiem gdzie się skąd i dokąd jedzie ale analizując schemat ronda/nie ronda (no skrzyżowania), to jest całkiem proste i logiczne. Ale to tak zwyczajnie po polsku: kto jest winien? On, nie ja :thumb:
Oczywiście nie wiem jak to wygląda z płaszczyzny drogi ale jeżeli oznakowanie pionowe jest faktycznie takie jak na schemacie to musi być OK!

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 sie 2011, o 20:37

maf1, ty lepiej odpowiedz na pytanie Bilexa dot. pierwszeństwa. to jest ważne o tyle, że tuż za krawędzią rysunku - zaraz za strzałką "ŻOLIBORZ" (dosłownie) - jest początek zjazdu do dużego centrum handlowego.

ODPOWIEDZ