Wredne puszki

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Re: Fotoradary

Post 9 paź 2012, o 11:53

skoro nic smiesznego to proponuje :niech wprowadza zapis że 10% od kazdego mandatu jest kierowane na budowe toru wyścigowego ( w każdym województwie) ,
szef od insigni powinien poprzec taką ideę :giggle:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 9 paź 2012, o 12:08

Arno pisze: Bo tak jak pisze A.A.A. co za różnica. No serio. Czy wydał powiedzmy 150 czy 100. A ile kosztują auta jakimi jeżdżą ludzie na podobnych stanowiskach w rządzie? No coś w podobie.
to nie do końca to co napisałem.
Arno pisze: Nie ma znaczenia, według mojego rozeznania, czy to T.P. czy ktoś iny - ktoś by to wprowadził. I może byłoby jeszcze gorzej, jakby
ma. A może byłoby lepiej.
A może inaczej. Jakim prawem ktokolwiek to wprowadza z buta? W imię czego? Grabieży, drnenowania szmalu - niczego innego.

Na miejscu Połecia sam bym się podpieprzył. Miesiąc będzie kłótnia o 200 koła, z której nic nie wyniknie, a w tym czasie coś sobie cichaczem przepchnął. Niestety zrobił to pewno jakiś ciołek, który najzwyczajniej w świecie nie dostał takiej fury. Nie z innego powodu. Szkoda się podniecać.

AMI
5 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Post 9 paź 2012, o 12:09

esilon pisze: skoro nic smiesznego to proponuje :niech wprowadza zapis że 10% od kazdego mandatu jest kierowane na budowe toru wyścigowego ( w każdym województwie) ,

Na jakies fanaberie bandy gowniarzy jezdzacych autami od rodzicow? Chyba oszalales... Poza tym to niebezpieczne. A kto potem za leczenie bedzie placil?
Jacek "AMI" Rudowski

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 9 paź 2012, o 13:20

Obawiam się≤ że poza kwestiami drenażu $$ z naszych portfeli, możemy mieć do czynienia z jakimiś dyrketywami unijnymi i europejską urawniłowką.
Tak samo jak wy uważam, że jestem najlepszym kierowcą na świecie i wiem, gdzie można bezpiecznie szybko jechać. I że wprowadzanie radarów to zakusy na moją polską wolność, swobody obywatelski i debilizm, bo nie ma autostrad.
Ale też wiem, że nie ma przed tym ucieczki, świat nam się psuje na naszych oczach. Nie sądzę, żeby był od tego odwrót. Całe narody żyją steroryzowane radarami, karami i to od lat. Przyzwyczaili się. Przypomne, w Norwegii gdzie jest 80 i duże odległości i podwójne cały czas nikt nie szaleje i żyją. Daje się, choć jest to wbrew naszym oczekiwaniom i marzeniom i sposobowi prowadzenia auta.

Na czym polega wprowadzanie radarów z buta - na instalowaniu ich wszędzie na raz? Zobaczcie, co parę lat temu we Francji się stało.
Pani Bubel-Bublewicz chce podwyżek kar, założę się, że chętnie by po pensjach jechali.
pełno pomysłów, i jak zwykle każdy wie lepiej.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 9 paź 2012, o 13:39

Arno pisze: Nie ma znaczenia, według mojego rozeznania, czy to T.P. czy ktoś iny - ktoś by to wprowadził. I może byłoby jeszcze gorzej, jakby to np. pani Bublewicz robiła... On przynajmniej walczy z punktami.

Ma znaczenie. Przynajmniej dla mnie. Wolę, żeby idiotyczne przepisy wprowadzały rządowe głąby, niż facet, który ma (miał) w garażu Evo i prywatnie wie, że nie w prędkości główny problem zachowania bezpieczeństwa na drogach.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 paź 2012, o 13:48

Konto usunięte, i myślisz, że on o tym decyduje jaki jest problem z bezpieczeństwem? Dostał rozkaz, że w kasie pusto i robi. Normalny plan jak w korpo ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 9 paź 2012, o 13:57

Alan, Alan, Alan! pisze:Konto usunięte, i myślisz, że on o tym decyduje jaki jest problem z bezpieczeństwem? Dostał rozkaz, że w kasie pusto i robi. Normalny plan jak w korpo ;-)
Nie wiem czy decyduje, czy nie. Ale wyobrażam sobie, że na pewnych stanowiskach ministerialnych chyba o pewnych rzeczach się decyduje w miarę samodzielnie.

Jestem naiwny, może dlatego nie zostanę nigdy żadnym dyrektorem. Ale nie wyobrażam sobie zawodowo wykonywać projektów, które są całkowicie sprzeczne z moimi osobistymi przekonaniami. Nawet jeśli kasa świeci pustkami ;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 9 paź 2012, o 14:03

AMI pisze: Na jakies fanaberie bandy gowniarzy jezdzacych autami od rodzicow? Chyba oszalales... Poza tym to niebezpieczne. A kto potem za leczenie bedzie placil?
yyy, rozumiem że ten pomysł był juz omawiany ? :giggle:
Konto usunięte pisze: nie wyobrażam sobie zawodowo wykonywać projektów, które są całkowicie sprzeczne z moimi osobistymi przekonaniami

uuu, z taką przypadłością to nawet radnym nigdy nie zostaniesz

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 paź 2012, o 14:04

Konto usunięte pisze: Ale wyobrażam sobie, że na pewnych stanowiskach ministerialnych chyba o pewnych rzeczach się decyduje w miarę samodzielnie.
pewno można. W ramach obranej strategii np. ;-)
Konto usunięte pisze: które są całkowicie sprzeczne z moimi osobistymi przekonaniami.
a kto mówi, że są sprzeczne. ;-)
Konto usunięte pisze: Jestem naiwny
a może i generał jest naiwny. :mrgreen:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 9 paź 2012, o 15:14

Arno pisze: O ile zakład, porszę ludności, że takie bramki co są nad drogami, w krótce będą nam średnią liczyć? Z
Oczywiście ,ze już się przymierzają tylko nie widzimy...

Link: http://www.youtube.com/watch?v=vTqcBPc3 ... plpp_video
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 9 paź 2012, o 15:30

Arno ma rację.

Czy nam się to podoba, czy nie (mnie nie), kierunek rozwoju jest przesądzony. Decyduje kwestia skali - żeby biznes się kręcił, motoryzacja musi być masowa, czyli jeździć autem musi każdy kretyn, każdy pryszczaty nastolatek, każda przygłucha emerytka i każdy inwalida bez rąk, nóg albo oczu. Nie tylko Jarmaj, Kubica, i może jeszcze paru aspirujących do ich poziomu...
I tylko wtedy będzie to względnie tanie, a więc i mnie, średniozarabiającego szaraka w Polsce, i Waśkę ze Swierdłowska, i Li z chińskiego interioru, i Bwanakubwę Makumbę z Dolnego Lesotho będzie stać na przyzwoite auto albo dwa, i będą do nich jakie-takie drogi i cała infrastruktura.
Gdy auta sa dla nielicznych, są może i fajniejsze - ale dużo droższe w zakupie i utrzymaniu. Po dowody odsyłam do historii.
Niestety, masowość ma swoje złe skutki uboczne. M.in. takie, że reguły ruchu trzeba dostosować nie do poziomu mistrzów, tylko niedrobionych nieudaczników. Oni też muszą, przynajmniej w większości, wychodzić z tej zabawy bez szwanku - bo inaczej się zrażą.
Stąd konieczność jeżdżenia wolno, z ESP, czujnikiem przeszkód, samowłączającymi światłami i wycieraczkami, nawigacją, etc. Bo inaczej kretyni zginą, albo przynajmniej zabłądzą.
System represji, to tylko narzędzie w służbie globalnego celu. Jedno z wielu, dotkliwe, acz wcale nie najważniejsze.
A co dla nie-kretynów?
Oczywiście, zamknięte ośrodki do wyżywania się.
Tam się będzie (bogaci, oczywiście), trzymało fajne auta i tam będzie można się nimi pobawić.
Ale za prywatne pieniądze i na komercyjnych zasadach, proszę się nie łudzić, że jakiś rząd do tego dopłaci. Bo niby czemu ma dopłacać? Ktoś gdzieś zauważył dotowane z budżetu ośrodki jazdy konnej dla amatorów konia, żeby osłodzić życie tym, którzy nie mogą się pogodzić z końcem świata szwoleżerów...?
Cieszmy się, jeśli trzeba będzie płacić tylko za czlonkostwo w klubie, sprzęt i utrzymanie konia, pardon, auta. Bo mogą jeszcze dojść koszty licencji i corocznych badań lekarskich, na przykład, no i specjalne podatki od luksusu.
Bym się wcale nie zdziwił.
A komu się taka oferta nie podoba, to won na drogi publiczne - do zautomatyzowanych, powolnych i bezpiecznych meleksów... oczywiście, "z dynamiczną i agresywną stylizacją...", blebleble, bleble.
Niech żyje Postęp.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 paź 2012, o 18:03

kiedyś tak będzie.
może nie za naszej kadencji, ale będzie.
wtedy, znowu będzie 30 lat budowania nowych dróg, więc już mój syn na emeryturze...
Fido_, DOPÓKI CZŁOWIEK SAM NIE MA DZWONA w którym ktoś ginie, często lekceważy prędkość.
Nie możemy udawać, że nie rozumiemy pewnych zasad:
1. jeśli jedziesz 90 to masz szansę wyhamować w sytuacji, kiedy ktoś ci gdzieś wyskakuje (nie wchodzę w szczegóły), przy 130 niekoniecznie.
2. jadąc szybko wąską drogą między autami stojącymi wzdłuż chodnika, nie masz szansy uratować się przed więzieniem, kiedy ci wyskoczy dziecko za piłką.
prędkość niestety powoduje, że czas reakcji ma duży wpływ na drogę hamowania, zachowanie auta... to są oczywiste rzeczy. Nie okłamujmy się, im szybciej, tym niebezpieczniej. To że nigdy nie miałem wypadku - szczęście od Boga. A może zachowywanie jakiegoś marginesu bezpieczeństwa - zwłaszcza jak się jedzie 250 przez Niemcy jest ten margines strasznie szeroki. Ojejej jak szeroki. Tak jak na Katowickiej, wydaje nam się, że 180 to żadna prędkość. Dla niektórych i 220 to nic na tej trasie.
Niejeden z nas dojechał do Kuźnic z Warszawy w 4 godziny. I to bezpiecznie. Ale inni nie. Wcale nie jest powiedziane, że gorzej jedżący lub pijani. Akurat nam nic nie wyskoczyło przed auto, albo TIR nie zjechał na lewy pas...

Młodość nam przymyka oczy na niebezpieczeństwo. Młodość nie wie, co to wyobraźnia w takich kwestiach.

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 9 paź 2012, o 19:00

Arno pisze: albo TIR nie zjechał na lewy pas...
Kiedyś raz jeden miałem taką sytuację(naprawdę niewiele brakowało) i do dziś jakiś lęk został. Najbardziej żałuję że nie zadzwoniłem na policję -kolega jechał ze mną i byłby świadkiem zamachu jakby nie patrzeć na życie; ciekawe w jakich kategoriach prawnych takie przypadki się traktuje.
pozdrawiam
Grzegorz

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 paź 2012, o 19:12

nie wiem czy wiecie, ale w USA jazda ze zbyt wielką prędkością np w mieście może być zakfalifikowana w niektórych stanach/miastach jako próba zabójstwa.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 9 paź 2012, o 19:34

Arno, jechałem w sobotę po A4 do Krakowa i nazad.
Zajechania drogi przez spieszących sie inaczej z LKW, spokojnie można było pod ten paragraf podciągnąć.
Jechałem korekt 140-150km/h

esilon
6 gwiazdek

Post 9 paź 2012, o 19:42

ojej, sprawą szybkiegoopla zainteresował sie sam premier :o , chyba zanosi się na słony mandat

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 paź 2012, o 19:47

esilon pisze: ojej, sprawą szybkiegoopla zainteresował sie sam premier ,
no to trzeba robić edity, inaczej abw rano niektórzy maja :mrgreen:

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 9 paź 2012, o 19:53

esilon pisze: chyba zanosi się na słony mandat

A to Gjenerał nie ma immunitetu na niewłączanie kierunkowskazów ? :o
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 paź 2012, o 20:16

esilon pisze: sprawą szybkiegoopla zainteresował sie sam premier
Najwyraźniej ktoś skojarzył, że lud lubi takie igrzyska - i chętnie gania złych urzędników zamiast dobrego cara.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 9 paź 2012, o 20:27

WiS, obawiam się, że lud jednym pożartym przez lwy się nie zadowoli. Treser ciągle w niebezpieczeństwie.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 paź 2012, o 20:30

Wszak po drodze, tak czy owak, jeszcze jest minister Nowak ;-)

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 9 paź 2012, o 20:46

WiS pisze: Wszak po drodze, tak czy owak, jeszcze jest minister Nowak
Nie, to jeszcze nie jego pora :idea:

Trza będzie zainwestować w dobre zawieszenie i będzie się śmigało po wiejskich drogach :thumb:

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0

Post 9 paź 2012, o 20:55

Piter 35 pisze:
WiS pisze: Wszak po drodze, tak czy owak, jeszcze jest minister Nowak
Nie, to jeszcze nie jego pora :idea:

Trza będzie zainwestować w dobre zawieszenie i będzie się śmigało po wiejskich drogach :thumb:
A tam już czeka dzielna straż wiejska z trójnogiem i fotoradarem wielkości paczki papierosów . Czekają tak schowani że np siedzą po sklepem z butelka coca coli ubrani w ciuchy robocze . :x Dostajesz pozdrowienia, bo nikt nie był w stanie ich dostrzec . Fotoradar jest ładowany ładowarką z sieci i to wystarcza na kilka godzin pracy i kilkadziesiąt zdjęć . Wystarczy włożyć ręce w kiszeń i czekać aż frajerzy zapłacą i kasa rośnie . Po Skandynawii zrobiłem ok 30 kkm i nigdy nie widziałem przenośnych fotoradarów - nie wiem czy są dozwolone :idea:

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 9 paź 2012, o 21:00

Kubik1 pisze: Po Skandynawii zrobiłem ok 30 kkm i nigdy nie widziałem przenośnych fotoradarów - nie wiem czy są dozwolone :idea:

Oni maja takie ręczne, w Finlandii widziałem zamaskowaną ekipę w krzakach, wyglądali niemalże jak wojskowi snajperzy. Parę kilometrów dalej zatrzymywali wszystkich do kontroli pod kątem alko, więc pewnie Ci którzy przekroczyli mieli dodatkową rozmowę.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 10 paź 2012, o 16:30

Wprawdzie to nie na drogach, ale pomysły na działania prewencyjne bardzo zbliżone.
O szczegółach przygotowanej w ramach tej kampanii akcji "Zero tolerancji dla przechodzenia przez tory kolejowe w miejscach niedozwolonych"
http://stooq.pl/n/?f=656006

Ja proponuję w ramach działań prewencyjnych strzelać do tych niesfornych pieszych.
ech.
:wall:
czarne jest piękne...

ODPOWIEDZ