Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 13 gru 2010, o 02:38

FUX pisze: mnie nie bawi... :-(

FUX, a takie :?:
Załączniki
DSC_1404.jpg
Czekamy na wędzenie
DSC_1366.jpg
Tyle szycia żeby pies się najadł....


Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 13 gru 2010, o 08:16

A co to?
Dolce far niente ;-)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 14 gru 2010, o 00:02

kiełbasa i salceson, nie widać :?: :giggle:

następne będą z psa :-)
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 14 gru 2010, o 00:14

inquiz, Z psa to chyba te bardziej lajtowe. Co powiesz na kiełbasę z gryzoni ? :mrgreen:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 14 gru 2010, o 00:20

inquiz, FUX, to kawior i nie wie co to salceson :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 14 gru 2010, o 01:21

Kruszyn pisze: inquiz, FUX, to kawior i nie wie co to salceson
ja lubiłem salceson, ale się cholera kiedyś przyjrzałem, a ja takich rzeczy nie mogę wiedzieć to zeżrę wszystko :mrgreen:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 14 gru 2010, o 01:26

remek pisze:
ja lubiłem salceson, ale się cholera kiedyś przyjrzałem,

Eee mięso pierwszej kategorii poszło :-d i do tego mistrz krawiectwa zszywał .... :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 14 gru 2010, o 12:15

Słyszałem, że połowa forum przenosi się na forum wędliniarskie :giggle:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 14 gru 2010, o 19:14

Kruszyn, :chair:
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 14 gru 2010, o 19:23

Kruszyn pisze: Eee mięso pierwszej kategorii poszło

Z ryja i podgardla... :roll:

;-)
Dolce far niente ;-)

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 14 gru 2010, o 20:51

FUX, Ty masz okres czy co ? :whistle:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 14 gru 2010, o 21:21

LouCyphre, to Ty nie wiesz, z czego sie salceson robi??? :o
Dolce far niente ;-)

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 14 gru 2010, o 21:34

Wiem. Piję do tego, że nic Ci ostatnio nie pasuje :roll:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 14 gru 2010, o 21:36

przekwitanie i okres :mrgreen: .
Dolce far niente ;-)

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 15 gru 2010, o 00:15

FUX pisze: przekwitanie i okres

No jak nic, prawie piszesz Waść ;-)

j33mbo
5 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 26 gru 2010, o 22:00

szukam, a w zasadzie maka szuka, przepisu na marynatę ormiańską, chodzi o mięsko do szaszłyków ormiańskich
google milczy

ktoś coś wie?

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 28 gru 2010, o 02:00

Papryka, chili, czosnek, koper włoski, kozieradka, czarny pieprz. Tyle wiem.
Oprócz tego, stałym składnikiem każdej ormiańskiej (i azerskiej) potrawy jest pęk "ormiańskiej bazylii" przy talerzu - do zagryzania.
To jest zioło o smaku pośrednim między bazylią, miętą i anyżkiem (lub raczej łączącym te smaki).
Nasiona dość trudne do dostania.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 28 gru 2010, o 22:36

Gal pisze: Kawałek mięsa (karkówka, schab, może być i łopatka, choć nie próbowałem) natrzeć (bardzo dokładnie, we wszystkich szczelinach) mieszaniną soli kuchennej z peklosolą 50/50 w ilości 30g na kg mięsa. Odłożyć do lodówki na kratce (odciekanie) na 5-6 dni. Obracać codziennie.
Obtoczyć w grubo mielonym pieprzu i kolendrze (ziarno) i włożyć w pończochę (włożyć, zakręcić i przełożyć ponownie i powtarzać aż pończocha się skończy). Pończocha jest po prostu imitacją warunków spowolnionego wysychania (chyba, że ktoś ma komorę z wilgotnością 85%).
Tak upakowane mięso położyć między dwie deski (takie do krojenia) i przycisnąć czymś ciężkim (tak z 20kg). W temperaturze pokojowej. Ze trzy dni. Przewracać codziennie.
Potem włożyć do papierowej torebki i ponownie do lodówki. Dwa razy na tydzień przekładać na drugą stronę. I tak przez minimum miesiąc. Lepiej dwa.
no to się przeleżało prawie dwa miesiące i czas najwyższy było spróbować. Galu czy tak powinno wyglądać?
Załączniki
szynka1.jpg
szynka2.jpg
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 2 sty 2011, o 15:22

Coś z 15 skladników.

0,8-1kg wieprzowiny z lopatki
oliwa
cebula
sos sojowy
ocet balsamiczny
jalowiec w ziarnie
galka muszkatłowa
świeży imbir
czosnek
duża puszka pomidorów bez skóry
puszka czerwonej fasoli
sól
pieprz
natka pietruszki
pół flaszki czerwonego, półwytrawnego wina (może być wiecej...)


Jedziemy...

Na patelnię nalać oliwy, zeszklić pokrojoną w kostkę cebuklę.
Wrzucic pokrojona w cienkie paski rzeczoną wieprzowinę.
W zależności od ilości nastrzykniętej wodą wieprzowiny :wall: , podsmażyć.
Zetrzeć galkę, imbir, wrzucić jałowiec, posolić, popieprzyć.
Wlać sos sojowy, ocet balsamiczny wstrzemięźliwie.
Przesmażać dalej, dodać wino, resztę do żolądka.
Wrzucić pomidory, fasolę, doprawić do smaku i dusic bez przykrycia na małej temperaturze, ma ledwo bulgotać.
Doprawic ew. posypać natką.
Podawać z makaronem np. rurki, dobrą kiszona kapustą.

Smacznego!

P.S. Ilościami mozna żonglować w granicach absurdu! :mrgreen:
Dolce far niente ;-)

maka
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Lokalizacja: Wrocław
Auto: FORESTER MY'09 2.0
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 2 sty 2011, o 22:02

Gal pisze:Papryka, chili, czosnek, koper włoski, kozieradka, czarny pieprz. Tyle wiem.
Oprócz tego, stałym składnikiem każdej ormiańskiej (i azerskiej) potrawy jest pęk "ormiańskiej bazylii" przy talerzu - do zagryzania.
To jest zioło o smaku pośrednim między bazylią, miętą i anyżkiem (lub raczej łączącym te smaki).
Nasiona dość trudne do dostania.
Dziękuję za przepis :-) Na pewno wypróbuję ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 12 lut 2011, o 08:34

Taki przepis z innego forum od doświadczonego wędzarniczego.



Pochodzi z Niemiec

2 kg schabu lub piersi z indyka lub też dowolnego innego w miarę chudego
2 l wody
1/3 - 1/2 szklanki soli (według smaku i rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek jest plaski jak w przypadku schabu można dać mniej, jeśli jest to bryłka mięsa np. łopatka to można dać więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
4-6 ząbków czosnku
2 łyżki majonezu lub musztardy można jedną tego drugą tego.
1 cebulka
przyprawy: liść laurowy, 3-4 kulki ziela angielskiego, kolendra, cząber, 3-4 kulki owoców jałowca, majeranek lub/oraz inne wg własnego uznania

Wieczorem wodę wymieszać ze wszystkimi przyprawami i majonezem(musztarda). Całość zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić do wrzenia i pogotować 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym pokrywka na cala noc na kuchence. Rano znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Przykrywamy pokrywka garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjmujemy mięso i gotowe.

To proste i naprawdę smaczne .....
Dolce far niente ;-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 16 mar 2011, o 18:13

damazia, jakiś czas temu szukałaś sklepu z dobrymi wędlinami i mięsem. Znajomy polecił mi coś takiego :
http://befsztyk.pl/index.php
podobno całkiem smaczne wędliny no i możliwość dostawy do domu.

Jeszcze jeden sklep dla lubiących orient i świeżą rybę;
http://www.meiasia.com.pl/galeria.html
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Piter 35
6 gwiazdek
Lokalizacja: Jelenia Góra
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 17 mar 2011, o 00:20

inquiz, I jak smakuje przepis Galowy na dwu miesięczne mięsko :?: . Tak bym zrobił ten wynalazek :idea:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 17 mar 2011, o 13:14

Piter 35, wyszło bardzo smaczne, zrobione z polędwicy wieprzowej. leżało w lodówce z 1,5 miesiąca i bardzo ładnie wyschło - trzeba było naprawdę ostry nóż do krojenia. a i wyszło mi bardzo mocno pieprzne z tego przepisu więc jak nie lubisz ostrego to warto by trochę ująć przyprawy.
pracy z tym nie ma wiele tylko czekać trzeba.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: Gliwice/Warszawa
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: Przepisy i przypisy

Post 17 mar 2011, o 18:02

Kruszyn pisze: Jeszcze jeden sklep dla lubiących orient i świeżą rybę;
http://www.meiasia.com.pl/galeria.html
Kruszynko a czy tam mają świeżą ostrą paprykę?
Tylko na prawdę ostrą a nie jakieś tam jalapeno, czy inne chilli dla dzieci. :evilgrin:
Czarownica prawdę Ci powie :D

ODPOWIEDZ