pytania z cyklu "dziwne"

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Re: pytania z cyklu "dziwne"

Post 2 lip 2013, o 23:21

danikl pisze: Poza tym zlecona księgowa bierze odpowiedzialność za to co jest w papierach.
Chyba, że narobi bałaganu i spieprzy za granicę. Kolega przerabiał temat i przez kilka lat się kajał oraz płacił w ratach zobowiązania i kary. A taaaaaaaaaaaaaaką dobrą księgową miał, wszystko potrafiła załatwić i wrzucić w koszty :giggle:

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 168 razy

Post 2 lip 2013, o 23:49

rrosiak, oczywiście jest takie ryzyko, ale chyba przy kilku fakturach na m-c raczej ciężko będzie taki wał zrobić, żeby spieprzać za granicę. Poza tym pewnie można znaleźć solidna księgową z długim stażem i pozycją na rynku (czyli mająca rozeznanie w obyczajach lokalnej skarbówki ;-) )

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 3 lip 2013, o 09:22

j33mbo pisze:czy ktoś z prowadzących tu własną działalność prowadzi sam swoją księgowość?
ja prowadzę
Zajmuje mi to 3-4 godziny raz na kwartał.
danikl pisze: Czy dla 200-300 zł warto sobie wrzucać kolejny obowiązek i związany z tym stres
W sumie tak można powiedzieć o każdej czynności. Np. mycie pleców. Czy dla 200-300zł warto machać szczotką i nie widzieć efektu, a płacąc możesz wynająć sobie młodą i jurną ukrainkę, która zrobi to dokładnie i z dbałością o szczegóły? :-p

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 3 lip 2013, o 09:39

Konto usunięte, nie do końca się zgodzę.
Galopujące zmiany w przepisach mogą wprowadzić Cię w czarną otchłań.
Sami księgowi przyznają, że prawo podatkowe jest przeładowane; wszędzie ustawodawca doszukuje się oszustw.
Po kolejnych „przypadkach" wprowadza się interpretacje, rozporządzenia, wykładnie.
Pół biedy, kiedy powtarzasz co miesiąc sytuacje z poprzednich; mniejsze ryzyko wtopy.
Korzystam z księgowej i zdarzało mnie się w sytuacjach „dziwnych" sprawdzać jeszcze w dwóch źrodłach.
O US nie wspominam, gdyż to było oczywiste.
No i fajnie, jeżeli jest to PKPiR.
Przy pełnej księgowości to troszkę inna bajka, jeżeli ktoś nie miał styczności.

Znam przykład, gdy zarozumiała osoba, która wszystko umi, sama zabrała się za prowadzenie tejże.
W umowie wynajęcia ze spółki z Niemiec kilku samochodów, źle użyła jeden wyraz.
Po kilku latach zapłaciła słony rachunek za samodzielne sporządzenie umowy bez przekazania osobie kumatej do sprawdzenia.
Oszczędność nie popłaciła.

Koszt tej „imprezy" to wynagrodzenie księgowej lub firmy zewnętrznej przez 10 lat. ;-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 3 lip 2013, o 09:45

Konto usunięte pisze: możesz wynająć sobie młodą i jurną ukrainkę, która zrobi to dokładnie i z dbałością o szczegóły? :-p
Zaoszczędziłeś na księgowości ale myć samemu już się nie chce :lol:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 3 lip 2013, o 09:50

Kruszyn, :thumb:

FUX, j33mbo pisał o...
j33mbo pisze: sęk w tym, że będę wystawiał 2, może 3 faktury miesięcznie, kosztowych faktur może być z 10.
Pełna księgowość to zupełnie inna liga. Trzeba mieć uprawnienia, umieć robić roczne bilanse i takie tam. Zakładam, że nie mówimy o pełnej księgowości tylko zakupie prostego programu na rynku, który umożliwi wpisanie 10 faktur, potem wygeneruje deklaracje do US i ZUS i koniec tematu.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 3 lip 2013, o 09:55

FUX, pełna księgowość to zupełnie inna bajka, a w Twojej branży Vaty zworty i inne cuda to naprawdę trzeba umieć.
W Wojtka przypadku zakładając działalność w stylu samozatrudnienie można robić to samemu. no ale jak się chce wrzucać w koszty wszystko co się da, jeszcze ze dwa auta i trzecie szwagra no to już trzeba nawet przy działalności dużo wiedzieć. i wtedy księgowa konieczna.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 lip 2013, o 12:05

FUX pisze: Pół biedy, kiedy powtarzasz co miesiąc sytuacje z poprzednich; mniejsze ryzyko wtopy.
FUX pisze: No i fajnie, jeżeli jest to PKPiR.

A co napisałem?
:cofee:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 3 lip 2013, o 12:28

FUX, czytaj też inne posty, nie tylko swoje :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 lip 2013, o 12:43

Konto usunięte, za dużo wklejania; odniosłem sie do Waszych.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 3 lip 2013, o 12:48

FUX, no ale co chciałeś udowodnić, bo mam wrażenie, że nie ma tutaj sporu żadnego, nawet nie ma małej różnicy zdań? ;-)

subarutux
2 gwiazdki
Auto: Forester 2.0D 09
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 3 lip 2013, o 13:44

Ja prowadziłem sam księgowość mojej mikrofirmy i już dawno temu zrezygnowałem. Przy obecnych zmianach z miesiąca na miesiąc i przy obecnym nastawieniu urzędu do przedsiębiorcy (czyli a priori uznanym za przestępcę) jest to stąpanie po cienkim lodzie. Gdy zobaczyłem, jak to robi biuro, to przez kilka lat odliczałem dni do momentu przedawnienia prowadzonej przeze mnie dokumentacji. Ja wiem, że teoretycznie jest to poziom szkoły podstawowej (czyli czytelne pisanie, dodawanie, odejmowanie i mnożenie), ale takie coś można robić w przypadku rejestracji firmy np. w GB. U nas nawet zmiana wersji formularza VAT może być problemem.

Lepiej podpisać umowę z jakimś biurem rachunkowym i mieć spokój.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 18 lip 2013, o 21:38

Dzisiaj mnie zszokował gostek z serwisu skrzyń AT - powiedzcie mi czy to jest normalne
Dzwonie i pytam, czy przy okazji wymiany oleju i filtrów w mojej skrzyni mogliby zrobić jakąś diagnozę w jakim jest stanie, a gostek odpowiada tak - skrzynię rozbieramy i sprawdzamy co jej jest, po czym dzwonimy do pana i mówimy jaki będzie koszt ewentualnej naprawy/regeneracji - jak pan nie zaakceptuje kosztów, to wrzucamy wszystkie te śrubki i zębatki do kartonu i panu oddajemy... :wall:
Więc grzecznie się zapytałem, czy on se jaja robi, bo co ja ze skrzynią w kartonie zrobię, a on odpowiada - no bo przecież tego się nie da złożyć spowrotem
:o :? WTF :o :?
A to jeden z większych serwisów skrzyń w regionie, co nawet do rajdówek skrzynie robią (przynajmniej tym się chwalą)
spotkaliście się z czymś takim? bo mi się odechciało z takim serwisem gadać
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 18 lip 2013, o 22:48

busik, tak szczerze, to ja bym zadzwonił jeszcze raz i poszukał właściciela i zadenuncjował. bo taka odpowiedź jest typowa dla polskiej rzeczywistości biznesowej i albo to akceptujesz (rzeczywistość, znaczy), albo nie.

a poza tym:
1. skrzynie automatyczne bywają skomplikowane (zwłaszcza nowoczesne), ale to ludzie je składają/rozkładają/serwisują, a nie kosmici.
2. odpowiedź tego pana jest jednoznaczna: nie umiemy. to nas przerasta.

więc lepiej pojedź ze swoją skrzynią do lepszego serwisu. nie droższego, nie takiego, co ma jeszcze większe zadęcie, tylko lepszego. na przykład za Odrą.

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0
Polubione posty: 0

Post 19 lip 2013, o 00:18

Mój sąsiad ostatnio chwalił się jakie ma zdolne wnuki . Opowiadał jak to one potrafią grac na komputerze . Chwalił się jak one szybko operują palcami po klawiaturze i w ogóle jakie to geniusze . W niedzielę poszedłem do nich zaproszony przez sąsiada . Okazało się że młodzież nie potrafi odpalić kuchni , bo nie ma prądu - nie wiedziały że można odpalić zapałkami . Nie potrafią kroić chleba nożem .
Dla mnie to obaj maja dwie lewe ręce i mózgi wyłączone .
To tak a propos naprawy skrzyni biegów :-p

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 19 lip 2013, o 08:06

damaz pisze: 1. skrzynie automatyczne bywają skomplikowane (zwłaszcza nowoczesne), ale to ludzie je składają/rozkładają/serwisują, a nie kosmici.
2. odpowiedź tego pana jest jednoznaczna: nie umiemy. to nas przerasta.
damaz, odpowiedź nie jest jednoznaczna, bo rozmowę z nimi zacząłem od zaznaczenia o jakiej skrzyni rozmawiamy, a zatem Subaru E4AT - na co gostek stwierdził, że zna tą skrzynię bo już wiele ich robili - więc tym bardziej WTF :? :o
Ale podjadę se dziś do innego serwisu, bo na szczęście to nie komunizm, że tylko jeden mechanik na wsi :-p
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 19 lip 2013, o 08:45

busik pisze: tylko jeden mechanik na wsi
Fakt na zadupiu mieszkasz nieziemskim :mrgreen:

A co do gościa od skrzyń , to myślę ,że powinieneś podjechać do tej samej firmy i zapytać się właściciela czy to jest standard w jego firmie :idea:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 19 lip 2013, o 09:55

Kubik1 pisze:Mój sąsiad ostatnio chwalił się jakie ma zdolne wnuki . Opowiadał jak to one potrafią grac na komputerze . Chwalił się jak one szybko operują palcami po klawiaturze i w ogóle jakie to geniusze . W niedzielę poszedłem do nich zaproszony przez sąsiada . Okazało się że młodzież nie potrafi odpalić kuchni , bo nie ma prądu - nie wiedziały że można odpalić zapałkami . Nie potrafią kroić chleba nożem .
Dla mnie to obaj maja dwie lewe ręce i mózgi wyłączone .
To tak a propos naprawy skrzyni biegów :-p
Miłość i zaślepienie dziadkowo-babcine nie ma granic. Nie wiedziałeś? ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 19 lip 2013, o 13:02

Bo noże są dla prymitywów. W społeczeństwie ludzi cywilizowanych trzeba natomiast umić zaprogramować krajalnicę :giggle:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 19 lip 2013, o 13:19

Dziś słyszałem historię jak to tatusiowie pojechali w Bieszczady z 7-10 letnimi synami. No i tatusiowie sobie siedzą przy ognisku i przychodzi z płaczem 7 letni zuch i mówi "Tatusiu, uderzyłem Stasia w głowę siekierą".

Okazało się, że ów jest małym fanem gier rycerskich. I nikt mu nie powiedział do tej pory, że siekierą można zrobić krzywdę. W grach walą się siekierami po głowach, więc w czym problem....

Całe szczęście siekiera się zsunęła po ramieniu drugiego nieszczęśnika i większych szkód nie było :wall: :wall:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 19 lip 2013, o 16:07

Konto usunięte pisze: Dziś słyszałem historię jak to tatusiowie pojechali w Bieszczady z 7-10 letnimi synami. No i tatusiowie sobie siedzą przy ognisku i przychodzi z płaczem 7 letni zuch i mówi "Tatusiu, uderzyłem Stasia w głowę siekierą".

Okazało się, że ów jest małym fanem gier rycerskich. I nikt mu nie powiedział do tej pory, że siekierą można zrobić krzywdę. W grach walą się siekierami po głowach, więc w czym problem....

Całe szczęście siekiera się zsunęła po ramieniu drugiego nieszczęśnika i większych szkód nie było :wall: :wall:
Normalnie wierzyć się nie chce :o
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 19 lip 2013, o 18:52

Całe szczęście, że rączki nawykłe do klawiaturki niezbyt sprawnie operują siekierami i nożami - jest to jakaś szansa na bezpieczniejsze zakamarki naszych miast oraz opłotki wiejskich wesel, w przyszłości.
Już widzę oczami wyobraźni, jak jeden podchmielony juhas, miast tradycyjnie chlasnąć drugiego ciupaskom, wrzeszczy "zaraz Cię wywalę ze znajomych" :giggle:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 19 lip 2013, o 19:27

WiS, jesteś nie na czasie ;-) Kolega z poprzedniej fabryki opowiedział mi historię. Kolega został wezwany do szkoły. Syn włamał się koledze na gmaila, zmienił hasło i wysłał parę rzeczy tu i ówdzie :mrgreen: Zrobił to w odwecie za jakąś tam sprzeczkę na boisku. :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 lip 2013, o 09:27

Możecie polecić bezpłatny serwer do umieszczania zdjęć?
Ten był fajny http://picturepush.com , ale się skończył...

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 23 lip 2013, o 09:56

picasa?

ODPOWIEDZ