Auto dla dziada

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 7 razy

Re: Auto dla dziada

Post 3 paź 2015, o 01:15

Лукашэнка pisze:
Konto usunięte pisze:A wzięliście pod uwagę, że Emil Frej jest w sumie "zależnym" importerem i jak sprzedaż wzrośnie ponad dotychczasowe parametry, to FHI narzuci swoje zasady. Ale do tego czasu rządzi EF?
Mój Forester został zakupiony przez brokera w jednym z duńskich salonów Subaru, więc nie ma wpływu na powyższą kwestię.
;-)
No i słusznie. Ale moich kilka plejad, kupionych przez sieć FHI ma na to wpływ, z czego do niedawna sprawy sobie nie zdawałem.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 3 paź 2015, o 11:20

Лукашэнка pisze:
Konto usunięte pisze:Przez jakiś czas pracowałem w firmie, która robiła software dla producentów aut. I standardy jakości były o rząd wielkości bardziej restrykcyjne (czytaj droższe) od standardów jakie obowiązują w komercyjnych zastosowaniach. A już w ogóle się to nie porównuje do firemek piszących software na tablety. Więc jedyne co łączy dwa światy to przekątna ekranu
Konto usunięte, a co za nawigację masz w MB?
Garmin MAP PILOT?
Od lat nie natrafiłem na takie dziadostwo wśród fabrycznie zainstalowanych nawigacji.
Wiem, że niedawno MB na spółkę z AUDI i BMW kupili od Nokii HERE.
Czyli może ten Garmin to jakaś tymczasowa zapchajdziura?
Ale jednak moim zdaniem to wstyd aby w roku 2015 wkładać coś takiego do samochodu, bądź co bądź, premium. :roll:
Nie mam nawigacji, wolałem czarne lusterka ;-)
Zgadzam się, że interfejs tego całego GUI MB jest po prostu do bani. Nawet głupiej listy utworów nie można wyświetlić, tylko +1/-1... Nie mówiąc o tym, że do dziś nie ogarnąłem czy w ogóle można zaprogramować tylko swoje ulubione stacje. Ciągle mam wszystkie jakie się ruszają.

Zgadzam się z Alanem, że wystarczyłoby zatrudnić kilku gości, którzy mają pojęcie o designie, interfejsie użytkownika i wygodzie obsługi. Pod spodem mogłaby być ciągle ta sama wyśrubowana jakość...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 3 paź 2015, o 13:49

gregski pisze: ale dzisiaj Warszawa kupuje mercedesa - nie bez powodu.
tzw Warszawa, o ile rozumiem co masz na myśli, jutro może kupować Dacię jeżeli to będzie modne.
gregski pisze: dwa to solidna tradycja dawania aut ktore jezdza. Tu szkopy maja bmw i probuja zbudowac kult na quattro w audi. Subaru bedac homogenicznym dostawca skutecznych aut skonczylo sie na justynie od dajhadsu.
nie rozumiem. Subaru co by nie mówić jeżdżą zupełnie nieźle.
Dlaczego kult subaru jest zły, kult awd też rozumiem, natomiast w bmw i audi quattro jest już ok?
gregski pisze: Era samochodow na czas leasingu nastala i pewnie za kilka lat bedziemy sie zastanawiac jak przerobic zlomy na elektryke, bo sie okaze, ze afera volksauta zmusila do prundu, ostatnie pomysly na wycisniecie kasy z oleju polegly
z tymi erami to różnie bywa. Zupełnie niedawno głosili koniec ery PC. A dwa, ciężko mi sobie wyobrazić że wszyscy Kowalscy i Browni będą brać w leasingu. Co np. firy leasingowe robiły z autami starszymi. Raczej by im się nie opłacało ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 3 paź 2015, o 14:08

Też mam takie wrażenie, że VW-gate po trochę wyniknęła z chęci wypromowania nowych amerykańskich producentów aut elektrycznych (Google, Tesla), a trochę z chęci ochrony macierzystych istniejących marek (np. Jeep), które jak już Bilex pisał jakiś czas temu miały przeogromne kłopoty z uzyskaniem homologacji na europejskich rynkach, gdzie normy CO2 były śrubowane z roku na rok do granic absurdu

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 paź 2015, o 14:14

Konto usunięte pisze: gdzie normy CO2 były śrubowane z roku na rok do granic absurdu
no i teraz pytanie. Co by było jakby unia przyłapała amerykańskie auto na takim oszustwie. Moim zdaniem by im siekli bez problemu.

To nie wina USA, że VW oszukiwał.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 3 paź 2015, o 14:15

Alan, Alan, Alan! pisze: To nie wina USA, że VW oszukiwał.

Ależ oczywiście. EU sama zawiązała sobie sznurek i założyła pętlę na szyję. US tylko kopnął stołek ;P

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 3 paź 2015, o 14:32

Alan, Alan, Alan! pisze:
Konto usunięte pisze: gdzie normy CO2 były śrubowane z roku na rok do granic absurdu
no i teraz pytanie. Co by było jakby unia przyłapała amerykańskie auto na takim oszustwie. Moim zdaniem by im siekli bez problemu.

To nie wina USA, że VW oszukiwał.
Amerykanie (a może to jednak Włosi...) sa zadziwiająco uczciwi w tej materii.
Grand Cherokee diesel 2015 wszedł dopiero niedawno do sprzedaży podobno, bo nie mógł przejść testów na te kretyńskie normy.
Podejść robili kilka...
A może w końcu zainstalowali ten malutki diwajs z VW? :evilgrin:
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 paź 2015, o 14:41

Bilex pisze: A może w końcu zainstalowali ten malutki diwajs z VW?
jeżeli nawet, to zło w służbie naszym jest dobrem. :mrgreen:

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubił: 0
Polubione posty: 5 razy

Auto dla dziada

Post 3 paź 2015, o 21:45

Remek, na przykladzie forka nie jezdza ...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 paź 2015, o 19:17

Nie rozumiem. Wszystkie nie jeżdżą? Niektóre?
Czy tylko forek, który od 2008 roku jest innym autem niż wcześniej.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 4 paź 2015, o 21:09

niektore, kiedys jezdzily wszystkie.. nawet justyna...
szkopy typu beemwu tez maja po kolka modeli ktore jezdza i reszta jaka jest kazdy widzi..
priorytety sie odwrocily

poza tym co ty mnie pytasz co ja w piatek wieczorem mialem na mysli? :wall: :mrgreen:

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 4 paź 2015, o 22:18

150 KM w dzisiejszych subaru odczuwa się jak 90 porównując do byle niemieckawego wozidla.
Ciężkie są i to czuć, wystarczy porównać z fotela kierowcy

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 4 paź 2015, o 23:07

Лукашэнка pisze:
Arno pisze:Wystarczy mieć system command z lepszą nawigacją... ja jestem wyjątkowo zadowolony.proste w obsłudze, intuicyjne, dobrze pokazuje - ma tylko niewgrane kilka dróg, np łódź wrocaław, ale jakoś przejechałem :)
Ale narzekać zawsze można na wszystko, z definicji, bo każda skoda lepsza od Merca
Na czym polega ta prostota i intuicyjność obsługi?
Że nigdy nie znajdzie ulicy Modrzewskiego, jeśli nie wpiszesz Frycza?
Albo, że musisz dokładnie wpisać każdą literę diakrytyczną?
Tak, ma niewgrane kilka dróg - wszystkie te, które się zmieniły w ciągu ostatnich dwóch lat.

Zapytam inaczej, znasz jakąś współczesną nawigację bardziej upierdliwą w obsłudze? (podpowiem tylko, ze ta w Skodzie jest dużo łatwiejsza w obsłudze ;-) )
Powiem ci, że łatwiejsza jest niż Garmin, który mam, a porównując z nawigacją w XV żony to jest w ogóle poezja.
ZrobiliśĶy po włoszech z 3000km wpisywaliśĶy tonę miejscowości - żadnych problemów.
A to że pacany nie mają super świeżej mapy - nosię zdarza... pamiętaj, narzekać zawsze można.
Ja to auto bardzo lubię. Nie wiem, czy tobie po prostu nie wstyd, że jeździsz Mercedesem.
Są takie zjawiska przyrody.
Jako parszywy filolog jeszcze poinformuję, że nie ma liter diakrytycznych są znaki diakrytyczne, za co przepraszam wszystkich zgromadzonych
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 4 paź 2015, o 23:14

esilon pisze:150 KM w dzisiejszych subaru odczuwa się jak 90 porównując do byle niemieckawego wozidla.
Ciężkie są i to czuć, wystarczy porównać z fotela kierowcy
Pewnie porównujesz silnik wolnossący z turbo?
Oczywiście odczucia są zupełnie inne.
W Leonie 1.2 masz 175 Nm dostępne od 1400 obr./min
W Subaru XV 2.0 jest wprawdzie 196 Nm, ale dopiero przy 4200 obr./min
Więc w tym drugim, żeby jechało, trzeba trzymać prawą nogę mocno wciśniętą w podłogę.
Traumatycznie wspominam np. jazdę Mitsubishi Lancer z wolnossącym 1.8
Co z tego, ze ma niby te 143 KM, skoro moment 178 Nm (czyli taki sam jak w 1.2 Leon) jest dostępny dopiero przy 4250 obr./min? Na wolnych obrotach to w ogóle nie chciało jechać, a jak kręciłem na wysokie, to wyło jak stara sokowirówka zelmer :wall:

Gootek
6 gwiazdek

Post 4 paź 2015, o 23:30

Arno pisze: Ja to auto bardzo lubię. Nie wiem, czy tobie po prostu nie wstyd, że jeździsz Mercedesem.
Są takie zjawiska przyrody.
Wstyd? Bez przesady. Nie wstydzę się jeździć żadnym samochodem.
To, że jeżdżę Mercedesem może oczywiście powodować niepożądane odczucia ale raczej u osób trzecich, nie u mnie. Szczęśliwie, nie ma to obecnie dla mnie większego znaczenia. Przypominam, że ja ten samochód wybrałem, nikt mi go nie narzucił. Przyznaję jednak, ze wybrałem go wiedząc, ze na rok. Na dłużej nie chciałbym. Jest zbyt nudny.
Jak już pisałem wcześniej, tą C-klasą jeździ mi się zupełnie wygodnie. Jutro na przykład czeka mnie dystans ponad 600 km i nie obawiam się o zmęczenie. Ale z drugiej strony, specjalnie zachwycać też się nie ma czym. Równie dobrze mógłbym przejechać tą trasę choćby takim Seatem Leonem.
Arno pisze:Jako parszywy filolog jeszcze poinformuję, że nie ma liter diakrytycznych są znaki diakrytyczne, za co przepraszam wszystkich zgromadzonych
OK, nie ma za co.
;-)

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Post 5 paź 2015, o 09:08

esilon pisze:150 KM w dzisiejszych subaru odczuwa się jak 90 porównując do byle niemieckawego wozidla.
Ale Ty porównujesz auta z silnikami na ropę?
Jest ryzyko, musi być wybór.

esilon
6 gwiazdek

Post 5 paź 2015, o 09:22

ptk22 pisze:
Ale Ty porównujesz auta z silnikami na ropę?
nie, mówię o tym że inni producenci odchudzają nowe modele, dodają Nm, KM, a subaru ni

wybieram się na jazde próbną Levorgiem 1,6turrrbo , może jednak masa nie przeszkadza, zobaczymy

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 5 paź 2015, o 10:46

Лукашэнка pisze: Jutro na przykład czeka mnie dystans ponad 600 km i nie obawiam się o zmęczenie. Ale z drugiej strony, specjalnie zachwycać też się nie ma czym. Równie dobrze mógłbym przejechać tą trasę choćby takim Seatem Leonem.

Równie dobrze, można by też zrobić ten dystans skodą rapid. I też pewnie byłoby wygodnie o ile pasowałoby to do teorii, którą chce się udowodnić ;-)

Mnie się jeździ super. I nawet ten czuły układ kierowniczy zaczyna mi sprawiać frajdę. No ale mnie się jeździło super w 2litrowym wolnossącym foresterze. Z kolei zaś S-Max wydawał mi się zwykłym mondeo, które trochę rozdmuchano, żeby ludziom się wydawało, że mają prawie VAN'a. Niestety, ale jakość materiałów w środku pozostawiono na zwykłym korporacyjnym poziomie dla krawaciarzy 8-)

Gootek
6 gwiazdek

Post 5 paź 2015, o 11:37

Konto usunięte pisze:Równie dobrze, można by też zrobić ten dystans skodą rapid. I też pewnie byłoby wygodnie o ile pasowałoby to do teorii, którą chce się udowodnić ;-)

Mnie się jeździ super. I nawet ten czuły układ kierowniczy zaczyna mi sprawiać frajdę. No ale mnie się jeździło super w 2litrowym wolnossącym foresterze. Z kolei zaś S-Max wydawał mi się zwykłym mondeo, które trochę rozdmuchano, żeby ludziom się wydawało, że mają prawie VAN'a. Niestety, ale jakość materiałów w środku pozostawiono na zwykłym korporacyjnym poziomie dla krawaciarzy 8-)
Fido_, za chwilę ruszam w 7-godzinną trasę na Dolny Śląsk, a potem na Południe Czech, oczywiście głównymi drogami. Czego mi potrzeba? Wygodnego fotela, żeby mnie nie rozbolały plecy. Ciszy w środku, również przy większych prędkościach, żebym mógł komfortowo rozmawiać przez telefon. Jakiejś akceptowalnej dynamiki, żebym się nie stresował wyprzedzaniem. Rozsądnego zużycia paliwa, zebym nie zatrzymywał się co chwilę na stacjach benzynowych. Niezawodności, tak żeby mi się auto nie rozkraczyło po drodze. Gdybym jechał w kilka osób, to jeszcze potrzebowałbym odpowiedniej ilości miejsca w kabinie i w bagazniku. Ale jadę sam, więc ostatni punkt dzisiaj jest nieistotny. Co jeszcze? Chyba nic.

Nie wiem, czy Skoda Rapid spełniła by te oczekiwania.
Ale na pewno spełnia je jeszcze kilka innych samochodów, które znam, poza Mercedesem.

Różnica między C-klasą a S-Maxem jest taka, że tylko w tym drugim może podróżować wygodnie 5 osób z bagażem.

A co do jakości materiałów, to gdy się spotkamy pokażę Ci w C-klasie jak słabo zamocowana i wykończona jest podsufirtka. Mnie to wprawdzie w niczym nie przeszkadza, ale być może naruszę jakąś cegiełkę w świątyni jaką budujesz na temat cudowności merca.
;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 5 paź 2015, o 11:43

Лукашэнка pisze: być może naruszę jakąś cegiełkę w świątyni jaką budujesz na temat cudowności merca.
PROWOKACJA

:mrgreen:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 5 paź 2015, o 12:41

esilon pisze: PROWOKACJA

Wiadomo. Ale przynajmniej coś się dzieje :-)
Лукашэнка pisze: Czego mi potrzeba? Wygodnego fotela, żeby mnie nie rozbolały plecy. Ciszy w środku, również przy większych prędkościach, żebym mógł komfortowo rozmawiać przez telefon. Jakiejś akceptowalnej dynamiki, żebym się nie stresował wyprzedzaniem. Rozsądnego zużycia paliwa, zebym nie zatrzymywał się co chwilę na stacjach benzynowych. Niezawodności, tak żeby mi się auto nie rozkraczyło po drodze. Gdybym jechał w kilka osób, to jeszcze potrzebowałbym odpowiedniej ilości miejsca w kabinie i w bagazniku. Ale jadę sam, więc ostatni punkt dzisiaj jest nieistotny. Co jeszcze? Chyba nic.
Pełna zgoda. Przy tych podstawowych kryteriach mondeo daje radę w zupełności.
Kilkanaście lat temu, już po tym jak Polska zaczęła być w miarę wolnym krajem (jeszcze nie takim wolnym jakim będzie po 25 października, ale troszkę wolnym), wielką popularnością cieszyły sie trabanty i wartburgi z silnikami VW. Zastanawiałem się dlaczego. I teraz już wiem, że do komfortu, przestrzeni, wygodnych foteli, VW dodał akceptowalną dynamikę. I dlatego zwłaszcza starsze osoby kupowały je na potęgę ;-)

Gootek
6 gwiazdek

Post 5 paź 2015, o 12:51

Esi,
nie biegnij po orzeszki, bo zza kółka nie będę wiele pisał :-p

Konto usunięte,
w pełni się zgadzam.
A Mercedes do tego dodaje jeszcze gwiazdę na masce/grillu, która zupełnie inaczej ustawia kierownika w korpo-światku oraz środowisku rodzinno-towarzyskim.
Odpowiednik gwiazdki na pagonach, można by rzec.
I wszystko gra :-)

esilon
6 gwiazdek

Post 5 paź 2015, o 12:53

Лукашэнка pisze: zza kółka nie będę wiele pisał
to mercedes nie ma apki przetwarzającej mowe na tekst ?

niedoróbka

Gootek
6 gwiazdek

Post 5 paź 2015, o 12:58

esilon pisze:
Лукашэнка pisze: zza kółka nie będę wiele pisał
to mercedes nie ma apki przetwarzającej mowe na tekst ?

niedoróbka

Ma, ale nie w skromnych wersjach dla gołodupców z ambicjami.
;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 5 paź 2015, o 13:07

Лукашэнка pisze: Konto usunięte,
w pełni się zgadzam.
A Mercedes do tego dodaje jeszcze gwiazdę na masce/grillu, która zupełnie inaczej ustawia kierownika w korpo-światku oraz środowisku rodzinno-towarzyskim.
Odpowiednik gwiazdki na pagonach, można by rzec.
I wszystko gra :-)

Ale nuda, tutaj ja się zgadzam :-) W rodzinie moje akcje poszybowały w górę (ciocie szaleją), w korpo ze względu na to, że wszyscy mają taki sam budżet raczej pojawiło się zaciekawienie, bo do tej pory dominowały volvo i BMW (kiedyś się łapały na CO2). Koledzy z innych firm się jedynie dziwią, że zwykły inżynier (nie kierownik - sic!) ma fajne służbowe auto, co znaczy, że firma jest bardzo w porządku i może warto ją rozważać przy okazji poszukiwania roboty.

Gwiazdki na pagonach? Wiadomo, że marka premium łechce nieco próżność. Ale to nie zmienia faktu, że oprócz kryteriów "zdroworozsądkowych" mam frajdę z jazdy. I to jest prawdziwa wartość dodana. Przejechać 600km bez bólu kręgosłupa jest pożądane, ale mieć dodatkowo z tego radochę, to już jest coś ;-)

Przyczepności i nie pisz jadąc :thumb:

ODPOWIEDZ