Nowy Outback - juz mozna zamawiac

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Re: Nowy Outback - juz mozna zamawiac

Post 11 wrz 2009, o 15:29

sherif
2 gwiazdki
Auto: Outback 3.0 MY08
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 11 wrz 2009, o 20:41

So What! pisze: Są już polskie broszury reklamowe nowego
:arrow: Legacy: http://www.subaru.pl/docs/brochures/2010/legacy.pdf
:arrow: OBK: http://www.subaru.pl/docs/brochures/2010/outback.pdf

Tu jakby ciut lepiej sie prezentuje ;-)
Ma tez lepsze wyposazenie: nawiewy na tyl, kierownica w 2 plaszczyznach. automatyczne wycieraczki i swiatla, system bezkluczykowy, dodatkowa klamka w bagazniku :mrgreen: itd.
Za to chyba szyber sie zmniejszyl :razz:
Pozdrawiam
Marcin

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 13 wrz 2009, o 13:54

ky pisze: A jest tam szpera, czy znów dali elektrobożka, który przegrzewa hamulce?
Przegrzewacz hamulców (i to błyskawiczny, sprawdziłem niedawno, ku przerażeniu dilera :evilgrin: ) udaje szperę w normalnych MiTo (a szkoda, gdyby nie to, może bym takiego 1.4 turbo - 155 koni - nawet i przygarnął). GTA ma mieć prawdziwego torsena, ponoć takiego, jak wersje Q2 147-ki i GT, ale nieco mocniejszego.
WRC fan pisze: Ja słyszałem, że "kryzys" zabił MiTo GTA.
Poszła taka plotka przez prasę motoryzacyjną, ale potem Alfa to zdementowała. Wedle aktualnej wersji, GTA ma być w salonach około marca-kwietnia, i to podobno w cenie nieprzekraczającej 22 tys. euro.

Ad rem - będzie ładniejsza, niż OBK :mrgreen:

Gość
5 gwiazdek

Post 14 wrz 2009, o 14:27

WiS pisze:Poszła taka plotka przez prasę motoryzacyjną, ale potem Alfa to zdementowała. Wedle aktualnej wersji, GTA ma być w salonach około marca-kwietnia, i to podobno w cenie nieprzekraczającej 22 tys. euro.

Ad rem - będzie ładniejsza, niż OBK :mrgreen:
WiS,
ale przecież OBK (podobnie jak inne auta tej marki) nie ma być ładny... ;-)

Gdybyś szukał małego auta to polecam Ci Mazdę MX-5.
Wprawdzie to tylko wolnossące 2.0 160 KM, ale w takim lekkim aucie, z napędem rwd, to daje całkiem dobrze radę.
Jeździłem tym modelem kiedyś na torze.
Ponadto Mazda jest technicznie niezawodna, czego nigdy nie można było powiedzieć o Alfie...

A na targach, które zaczynają się w tym tygodniu, pokażą super-lekki koncept MX-5.
Poparz na zdjęcia...
ja Cię widzę w tym aucie:
http://www.japanesesportcars.com/mazda- ... _8184.html
:thumb:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 14 wrz 2009, o 14:40

MX-5 jest bardzo fajna, tylko ciut mało uniwersalna. No i pierwsza generacja jest trochę tak na żółtych skrojona, ;) chyba że masz na myśli drugą generację, ale znów auto najtańsze też nie jest.

Ten spider jest bardzo fajny, ale jako taki pewnie pozostanie tylko konceptem.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 14 wrz 2009, o 15:02

Siedziałem w Hondzie S2000...
Kto mnie widzial, postura :oops: , to tego typu auta nie dla mnie; dla WiS-a chyba także nie... :giggle:
Dolce far niente ;-)

Gość
5 gwiazdek

Post 14 wrz 2009, o 15:32

FUX pisze:Siedziałem w Hondzie S2000...
Kto mnie widzial, postura :oops: , to tego typu auta nie dla mnie; dla WiS-a chyba także nie... :giggle:
Jesteś postury WiS'a?

jak dla mnie to bardziej postura Dawida niż Goliata...
:mrgreen:

Prawdą jest, ze z miejscem (szczególnie nad głową) nie jest w MX-5 za bogato...
W wersji z hard-topen jest jeszcze parę centymetrów niżej, niż pod plandeką...
Ja mogłem jeździć tylko z otwartym dachem... dobrze, że nie lało... :giggle:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 wrz 2009, o 15:56

gootek pisze: dla mnie to bardziej postura Dawida niż Goliata...
Dzięki - :mrgreen:
gootek pisze: polecam Ci Mazdę MX-5.
Kiedyś na nią chorowałem ;-)
gootek pisze: ciut mało uniwersalna.
No niestety, jeszcze mniej od Alfy :evilgrin:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 wrz 2009, o 20:35

Ja Ci, WiSie, jeszcze powiem, że zanim bym się zdecydował na, jak to drzewiej określaliśmy, Cuore Brandzlivo, poczekałbym trochę, aż się model opatrzy i porozmawiałbym z właścicielami. Najlepiej z takimi spoza Ti Amo/Cuore Sportivo/whatever, bo ci często są spaczeni. ;) Jako syn byłego właściciela pewnej 146, gotów jestem przysiąc że dowcipy o alfistach, którzy po południu już się nie witają, z powietrza się nie wzięły ;) Rzeknę tylko, że jak sprzedawaliśmy paści (po 5 latach i 98kkm), to plik faktur z ASO składał się z około dwudziestu paru sztuk...

Ale jedno jest pewne, w tamtych Alfach pasek rozrządu nie miał prawa strzelić -- nigdy nie dożywał wieku godnego wymiany, bo zawsze go ubiegał wariator :P

r.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 wrz 2009, o 20:43

ky pisze: zanim bym się zdecydował na, jak to drzewiej określaliśmy, Cuore Brandzlivo, poczekałbym trochę, aż się model opatrzy i porozmawiałbym z właścicielami.
A nie, spoko, ja w takich sytuacjach (czyli jak mnie najdzie) po prostu siadam i czekam... aż mi przejdzie ;-)A zabawa w podgrzewanie hamulców i tak była przednia :evilgrin:

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 14 wrz 2009, o 20:51

ky pisze: gotów jestem przysiąc że dowcipy o alfistach, którzy po południu już się nie witają, z powietrza się nie wzięły ;)

chorowałem na 156 i na 166 tez swego czasu, a teraz codziennie widze jak po sąsiedzku srebrna piekna 156 parkuje

i już nie zastanawia mnie to dlaczego właściciel jeździ z wkręconym zaczepem do holowania w przednim zderzaku to chyba wieszak na chore cuore :mrgreen:

WiS, Mito ma wyłupiaste gały, proporcje jakies niedoważone , ble

na forum. subaru .pl http://www.forum.subaru.pl/viewtopic.php?t=127478 ktos Yarka TS poszukuje, masz okazję pozbyc się paździerza :razz:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 wrz 2009, o 20:51

Powiem Ci, że ja też przez ostatnie paręnaście miesięcy brałem czopeczek. A i tak w końcu nie pomógł ;)

r.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 wrz 2009, o 21:05

esilon pisze: i już nie zastanawia mnie to dlaczego właściciel jeździ z wkręconym zaczepem do holowania w przednim zderzaku to chyba wieszak na chore cuore :mrgreen:
Z bolączek standardowych to oczywiście padające wiariatory, które opanowali chyba dopiero gdzieś przy okazji 147 -- pomagał ponoć gęsty olej, dzięki czemu udawało się dotrwać do normalnego przebiegu do wymiany paska. Zdychające alternatory, bo ktoś zapomniał, że wypadałoby je osłonić. Zawieszenia stukające najdalej po 30kkm od ostatniej naprawy. TwinSparki zjadające krzywki jeśli właściciel poszedł w nowomodne oleje, zamiast lać gęstą oliwę. Niechlujny montaż (prawdopodobnie ktoś u nas spieprzył montaż odpowietrzenia zbiornika, co kosztowało nas dwie wymiany pompy paliwa). Po niecałych 100kkm ostatni tłumik już się powoli obierał, a czujnik położenia wału korbowego wyzionął ducha. Bezsensowny state-of-the-art owych czasów, czyli słynna głowica TwinSpark -- osiem świec platynowych (na szczęście, więc nie trzeba było wymieniać tego co chwilę), w tym cztery nietypowe, kilka stówek na zmianę. Oczywiście każdy Alfista powie, że to cymes, czysta moc i w ogóle, tyle że żaden z TS-ów nie prezentował jakiś strasznie wysokich liczb w porównaniu z konkurencją.

W 156 zdarzało się pasku pęc... Padre spotkał kilka sztuk w serwisie, jak bywał ze swoją.

Swego czasu Az opisywał swoje wrażenia z przejażdżki 147 z przebiegiem czterocyfrowym -- też było to niezłe przeżycie ;)

r.
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2009, o 21:13 przez ky, łącznie zmieniany 1 raz.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 14 wrz 2009, o 21:06

esilon pisze: na forum. subaru .pl http://www.forum.subaru.pl/viewtopic.php?t=127478 ktos Yarka TS poszukuje, masz okazję pozbyc się paździerza
To nie paździerz :!: tylko Złota Plomba :giggle:

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 15 wrz 2009, o 01:11

ky pisze: Swego czasu Az opisywał swoje wrażenia z przejażdżki 147 z przebiegiem czterocyfrowym -- też było to niezłe przeżycie ;)
:giggle:

Z tych ostatnich świeżych włoszczyzn to najbardziej mi się podoba Abarth Grande Punto, zwłaszcza, że na wejście miał jakąś całkiem atrakcyjną cenę.
Dziennikarze piszą o nim "małe Maserati" i coś w tym jest bo widziałem ostatnio takie w czarnym kolorze i jest ... :loving:

Paul_78
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: najfajnieszy foryś

Post 15 wrz 2009, o 07:42

Co by nie mówić o awaryjności Alfy Romeo, to są to wciąż jedne z najpiękniejszych samochodów. Mnie się np. Alfa Mito bardzo podoba, przede wszystkim oczywiście ze względu na design. Pewnie Yaris lepszy i bardziej niezawodny, ale przy Alfie wygląda jak niezgrabna kupa.

kajot
2 gwiazdki

Post 15 wrz 2009, o 09:07

sherif pisze:
So What! pisze: Są już polskie broszury reklamowe nowego
:arrow: Legacy: http://www.subaru.pl/docs/brochures/2010/legacy.pdf
:arrow: OBK: http://www.subaru.pl/docs/brochures/2010/outback.pdf

Tu jakby ciut lepiej sie prezentuje ;-)
Ma tez lepsze wyposazenie: nawiewy na tyl, kierownica w 2 plaszczyznach. automatyczne wycieraczki i swiatla, system bezkluczykowy, dodatkowa klamka w bagazniku :mrgreen: itd.
Za to chyba szyber sie zmniejszyl :razz:
Kierownica regulowana w dwu płaszczyznach to jest już w obecnym Legacy/OBK.
Ale że w kombi/OBK zrobili widoczny tylny słupek to już szkoda, że o ramkach w drzwiach nie wspomnę :-(

pkh
0 gwiazdek
Auto: OBK

Post 2 paź 2009, o 16:33

Grunt, że w nowym LEG/OBL jest przełomowe dla tego modelu rozwiązanie,którego nie sposób przecenić.....................
................można "zamknąć" centralne nawiewy :cofee: ........no i to by było na tyle.

Ostatnio, w którejś z gazet testując Legaca autor rzekł mniej więcej coś w tym kierunku, iż FHI robi wszystko by zaprzepaścić to czym przez lata pracowało na to czym pewnie jeszcze trochę jest. Myślę, że to sedno sprawy. A tak mamy kolejną Toyote, Szewroleta czy coś w ten deseń, tyle że prowadzi się pewnie dobrze jak zawsze (chociaż właściciel nowego Forestera twierdzi, że nie do końca).
Tylko kto to coś będzie kupował za taką kasę?, skoro wszystkie inne firmy idą do przodu. Jeszcze dwa lata temu, gdyby ktokolwiek zastanawiał się czy kupić Vectre czy Legaca to kazałbym się mu rozpędzić pochylić walnąć w ścianę i tak kilka razy do skutku.. a dziś... to już dylemat i to na forum, gdzie piszą ludzie którzy znają temat jak nikt inny :o

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 2 paź 2009, o 17:49

pkh, ano niestety.
pkh pisze: Tylko kto to coś będzie kupował za taką kasę?
to akurat nasze lokalne (europejskie?) zmartwienie. Subaru nie jest jakos szczegolnie drogie gdzie indziej.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 2 paź 2009, o 18:04

pkh pisze: (chociaż właściciel nowego Forestera twierdzi, że nie do końca).
Nowy Forester to najgorzej jeżdżące Subaru jakim jechałem, i jedno z gorzej jezdżacych aut.

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 2 paź 2009, o 18:12

pkh pisze: Legaca to kazałbym się mu rozpędzić pochylić walnąć w ścianę i tak kilka razy do skutku.. a dziś... to już dylemat

Nie ma żadnego dylematu. Jest Mazda. W każdym razie od subaru należy trzymać się z daleka.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 paź 2009, o 18:25

Witek pisze: Jest Mazda.
Co brałeś, że masz takie przemyslenia?
Dolce far niente ;-)

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 2 paź 2009, o 19:47

Drogi Fuxiu, ja nic nie muszę "brać", żeby myśleć.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 2 paź 2009, o 20:04

esilon pisze: WiS, Mito ma wyłupiaste gały, proporcje jakies niedoważone , ble
szkoda czasu na mito.
wypozyczylem to kiedys, wsiadlem, a w zasadzie wdrapalem sie na fotel, wsadzilem kluczyk, odpalil sie fiatowski wyswietlacz z ryjem mito majacym go odroznic od reszty fiatow, niestety nieskutecznie...
omal nie wypadlem z pierwszego wyjazdu z autostrady. zmylily mnie tytuly w gazetach: konkurent dla mini.
mini wymiata w porownaniu z mito.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 paź 2009, o 20:26

Witek pisze: ja nic nie muszę "brać", żeby myśleć.
To sugerowałbym zacząć... ;-)
Dolce far niente ;-)

ODPOWIEDZ