Piękny dzień dziś mamy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
l_ewy
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: Piękny dzień dziś mamy

Post 8 wrz 2016, o 12:26

Faktycznie, plastikowa skrzynia, nieporozumienie ;-)
A poważnie to bardzo gratuluję zakupu.
zofija, łamie stereotypy. Kobieta zazwyczaj nosi korale, a ją koral będzie woził :thumb:

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Piękny dzień dziś mamy

Post 8 wrz 2016, o 13:46

Sie smiejesz, slyszalem osstanio o lozyskach z plastikowymi waleczkami w skrzyniach manualnych kia... Ktos nie dopilnowal oleum i sie stopily...

l_ewy
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 8 wrz 2016, o 14:06

Ty mnie nie strasz :-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 8 wrz 2016, o 19:38

A co?
Kiję masz? :giggle:

l_ewy
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 8 wrz 2016, o 19:42

Dwa nawet :-)

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 8 wrz 2016, o 20:25

Kia ma dwa końce przecie :mrgreen:
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 8 wrz 2016, o 21:51

:lol:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 wrz 2016, o 09:43

jarmaj pisze: A że padło właśnie na Fiestę, to świetnie! :-)
:giggle: :giggle:
czy to nie to wnętrze :mrgreen:
jarmaj pisze:
Лукашэнка pisze: Obrazek
Koszmar.

Jakaś narkotyczna wizja metroseksualnego designera......
jarmaj pisze:Ośka potrafi być sprawna, ale dla mnie fun oski i mocnego czterołapa to stawianie kamyczka obok 8tysięcznika w Himalajach.
...
ale dopóki Ford nie wróci do 4x4 w tych autach (a pewnie nigdy nie wróci), to nawet przez myśl mi nie przejdzie, że chciałbym go kupić
:whistle: :whistle:
wiem wiem - zofija, wybierała :mrgreen:

tak mi się skojarzyło jakoś od rana, że swego czasu pół forum tu atakowało dyktatora za polecanie fordów, a teraz wszyscy gratulują świetnego zakupu - faktycznie dziadziejemy :cofee:
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 9 wrz 2016, o 11:12

Archeolog się znalazł :razz:

busik pisze:czy to nie to wnętrze :mrgreen:
Nie, na szczęście tu jest trochę spokojniejsze. I mniej metroseksualne ;-)
6455358707tyh_7.jpg
busik pisze:
jarmaj pisze:Ośka potrafi być sprawna, ale dla mnie fun oski i mocnego czterołapa to stawianie kamyczka obok 8tysięcznika w Himalajach.
...
ale dopóki Ford nie wróci do 4x4 w tych autach (a pewnie nigdy nie wróci), to nawet przez myśl mi nie przejdzie, że chciałbym go kupić
tak mi się skojarzyło jakoś od rana, że swego czasu pół forum tu atakowało dyktatora za polecanie fordów, a teraz wszyscy gratulują świetnego zakupu - faktycznie dziadziejemy :cofee:
Ja tam osobiście zdania nie zmieniłem. Dla mnie do funcara tylko 4x4 (warunek musi być dość mocny), lub RWD (już taki mocny nie musi być).

Natomiast czy Fiesta ST jest dowodem zdziadzenia? Czy ja wiem...? Boje się, że po przejażdżce na jakiejś fajnej drodze (na prawym oczywiście ;-) ) pampersik przeciętnemu dziadowi mógłby się przepełnić :giggle:

:mrgreen:

EDIT
"Ford nie wróci do 4x4 w tych autach (a pewnie nigdy nie wróci)" - czas pokazał, jak bardzo się wtedy myliłem. Na szczęście!
Na żywo nowa Foka RS podoba mi się jak diabli. Chętnie bym kiedyś przetestował, jak spisuje się ten jej skomputeryzowany napęd na 4 łapy. Może za jakiś czas trzeba będzie sobie go kupić :-)
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2016, o 16:58 przez jarmaj, łącznie zmieniany 3 razy.

vojta
4 gwiazdki
Auto: tojka jariska
Polubił: 66 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 9 wrz 2016, o 12:20

vivat dyktator ...?
:mrgreen:
ja tam lubię
foda, opla, szkodę, datsuna....
auta lubię...
i N.W.A....
VIVAT!

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 9 wrz 2016, o 13:17

busik pisze: tak mi się skojarzyło jakoś od rana, że swego czasu pół forum tu atakowało dyktatora za polecanie fordów
jesteś pewien, że za polecanie fordów? :p
vojta pisze: ja tam lubię
foda, opla, szkodę, datsuna....
auta lubię...
i N.W.A....
VIVAT!
ja lubiłem Nubirę :)

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 wrz 2016, o 13:18

za wychwalanie - nie raz padały sugestie, że ma jakiś deal z nimi
tak to ja zaKODowałem :mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 9 wrz 2016, o 13:22

busik pisze: za wychwalanie - nie raz padały sugestie, że ma jakiś deal z nimi
jest duża różnica między poleceniem forda, a nawet stwierdzeniem, że jakieś są fajnie, a pisaniem, że s-max czy tam inny focus jest lepszy od czegokolwiek co ma 4 koła ;-)

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 wrz 2016, o 13:47

A poza tym przepraszam. Nie wiem czy mogę z racji pełnionej funkcji.
w pełni się z Tobą zgadzam :-)

Gootek
6 gwiazdek

Post 9 wrz 2016, o 15:42

busik pisze:za wychwalanie - nie raz padały sugestie, że ma jakiś deal z nimi
dokładnie tak to wyglądało :->
Alan, Alan, Alan! pisze:jest duża różnica między poleceniem forda, a nawet stwierdzeniem, że jakieś są fajnie, a pisaniem, że s-max czy tam inny focus jest lepszy od czegokolwiek, co ma 4 koła ;-)
Ford to duży producent samochodów, który produkuje masę samochodów przeciętnych (bo na takie też jest popyt), ale również nie mało modeli czy wersji modelowych pozytywnie się wyróżniających i godnych polecenia.
Nigdy nie pisałem, że są one lepsze od czegokolwiek, bo nie miałem niestety jeszcze (i zapewne nie będę miał nigdy) okazji aby pojeździć wszystkimi autami, jakie są na świecie.
Porównywałem Fordy (np. S-Maxa) do innych aut, którymi też faktycznie jeździłem.

Ale jeśli miałby teoretyzować, to też bym założył, że na przykład ten Ford:
https://www.fordgt.com/pl_pl/performance/gt/
da nie mniej frajdy z jazdy niż cokolwiek co ma 4 koła... i znaczek SUBARU.
;-)

jarmaj
6 gwiazdek

Post 9 wrz 2016, o 16:32

Лукашэнка pisze: (...)że na przykład ten Ford (...)
Ten i wiele innych. Ford od dawna był mocno kojarzony z motorsportem (na przekór swojemu założycielowi ;-) ).

Ale przyznaj Лукашэнка, że ciut przesadzałeś wtedy z tą "promocją" - tak żeby prowokować :-)

Gootek
6 gwiazdek

Post 9 wrz 2016, o 17:19

jarmaj pisze:Ale przyznaj Лукашэнка, że ciut przesadzałeś wtedy z tą "promocją" - tak żeby prowokować :-)
A bo ja wiem, czy przesadziłem?
Naprawdę byłem pod bardzo pozytywnym wrażeniem tego S-Maxa, po latach jeźdżenia zupełnie innymi autami.
(nawiasem mówiąc z tego co wiem to w tej chwili, przy przebiegu 200 tys km, nadal nie wykazuje żadnych usterek i odwiedza warsztat jedynie na przeglądy co 20 tys. km)
Choć z drugiej strony trochę rozumiem, skąd brak zrozumienia u czytelników.
Na podobnej zasadzie mógłbyś opowiadać komuś o jeżdżeniu waszą Fiestą ST, komuś kto jeździł kiedyś na przykład zdezelowaną Fiestą VI 1.3 70KM. Bo ja wiem, czy znalazłbyś zrozumienie?
;-)

esilon
6 gwiazdek
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 9 wrz 2016, o 17:45

Лукашэнка, tak czy inaczej Twoje krople wydrążyły skałę :giggle:

jarmaj
6 gwiazdek

Post 9 wrz 2016, o 18:48

esilon pisze:Лукашэнка, tak czy inaczej Twoje krople wydrążyły skałę :giggle:
Prekursorzy byli wcześniej, przejażdżka Cossim to coś, czego pewnie już nie powtórzę - dzięki Az..!!

GUEST
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: STI PPP
Polubił: 5 razy

Post 9 wrz 2016, o 19:04

Jaki motor i rocznik tego S-maxa z bezawaryjnym przebiegiem 200kkm ?
Mam od nowości Mondeo 2.0 benzyna 145KM 2012 rok (85 000km przebiegu).
Zapycha się okresowo dolot (czyszczony już ze 3x + trzeba resetować KAN) Szarpie (tutaj było tyle teorii, regulacji sprzęgiełek itp że szkoda pisać nic nie pomogło). Cykliczny check (P0420). Koło dwumasowe dogorywa ...
Niby nigdy się nie zepsuł ale jestem tym samochodem rozczarowany bo wcześniej miałem (także od nowości) Focusa MK1 1.6 benzyna 2003r.
Sprzedałem z przebiegiem 210 000km (oryginalnym sprzęgłem i .... akumulatorem).
Poza sprawami eksplotacyjnymi w Focusie przez w/w przebieg (chyba 11 lat) NIC SIĘ NIE ZEPSUŁO.

Gootek
6 gwiazdek

Post 9 wrz 2016, o 21:16

GUEST pisze:Jaki motor i rocznik tego S-maxa z bezawaryjnym przebiegiem 200kkm ?
Rocznik 2009
SIlnik: benzyna 2.0 203 KM (EcoBoost)
Skrzynia biegów: dwusprzęgłowa (PowerShift)

Jeśli chodzi o ten silnik wolnossący 2.0 145 KM, to nie słyszy się, żeby był problematyczny.
Więc albo masz pechowy egzemplarz, albo pecha to co do jakości paliwa, które tankujesz (to może być kwestia konkretnej stacji).

esilon
6 gwiazdek

Post 9 wrz 2016, o 22:02

Focus 1,0 jeździ bajecznie. Gdyby nie światła tylne i równie paskudne wnetrze byłby nr 1 zamiast Leona ☺

jarmaj
6 gwiazdek

Post 9 wrz 2016, o 22:15

esilon pisze:Focus 1,0 jeździ bajecznie.
Piłeś, nie pisz. Nie piłeś, wypij. ;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 9 wrz 2016, o 23:46

jarmaj pisze:
esilon pisze:Focus 1,0 jeździ bajecznie.
Piłeś, nie pisz. Nie piłeś, wypij. ;-)
Zaczyna się :mrgreen:

Naprawdę fajnie jeździ w porównaniu do bezpośredniej konkurencji
wręcz bajecznie :-)

Ale przykladając do bmw 316 i faktycznie lipa :giggle:

GUEST
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: STI PPP
Polubił: 5 razy

Post 12 wrz 2016, o 10:21

Лукашэнка pisze: Rocznik 2009SIlnik: benzyna 2.0 203 KM (EcoBoost)Skrzynia biegów: dwusprzęgłowa (PowerShift)
Przebiegi rzędu 30kkm rocznie czyli podejrzewam jeździ w większości "w trasach" 203KM to nie 145KM więc motor być może "ma lżej".
Automat ...... - to chyba jest kluczowy przepis w nowoczesnym samochodzie na zwiększenie żywotności ogólnie pisząc: napędu.
Programiści sterowników wprowadzają takie algorytmy, które uniemożliwiają kierowcy "niepożądany styl jazdy".
Лукашэнка pisze: Jeśli chodzi o ten silnik wolnossący 2.0 145 KM, to nie słyszy się, żeby był problematyczny.
Dlatego właśnie go wybrałem godząc się z wysokim jednak jak na dzisiejsze standardy spalaniem i niskimi osiągami.
W mojej subiektywnej opinii szwankuje osprzęt i sterowanie a nie mechanika silnika sama w sobie.
W konsekwencji jednostka traktowana jako całość wymaga obsługi (już przy niskich przebiegach), której w porównywalnych motorach innych marek brak.
Лукашэнка pisze: Więc albo masz pechowy egzemplarz, albo pecha to co do jakości paliwa, które tankujesz (to może być kwestia konkretnej stacji).
Identyczna opinia z tymi usłyszanymi przeze mnie "na dzień dobry" w dwóch punktach ASO na Górnym Śląsku.
Co do paliwa z miejsca przechodzi mi przez głowę prosta obserwacja: użytkuje kilka innych samochodów i tankuje je na dokładnie tych samych stacjach - jest o.k. więc :?: ).
Ale wracając: Mondeo na działalność tankowane początkowo wyłącznie w sieci LOTOS,
po pierwszym zatkaniu dolotu (falowanie obrotów na zimnym silniku, które praktycznie uniemożliwiało normalną jazdę),
zgodnie z sugestią ASO (choć bez większej wiary w sukces) zmiana na STATOIL - niemal po identycznym interwale przebiegu dokładnie takie samo falowanko :mrgreen:
Następne eksperymenty (ORLEN, PB98) niczego nie wniosły - już się nie stresuję, leję tam gdzie mam po drodze.

I teraz najważniejsze: "pechowy egzemplarz". Kiedy pierwszy raz usłyszałem to w ASO to mnie zatkało.
Co do samochodów to ostatnio tak sobie tłumaczyłem pęknięcie wału korbowego w silniku Poloneza na początku lat 90tych ubiegłego wieku.
Ale u FORDa okazuje się jest to pojęcie używane swobodnie a nawet popierane argumentacją:
"bo wie Pan, ten egzemplarz jest z końcówki produkcji w belgijskiej fabryce w Genk a tam wtedy były problemy z załogą i strajki bo zapadła decyzja o jej zamknięciu".
Z poziomu Klienta, ja się pytam: co mnie to obchodzi ? Jaka to marka, która pozwala na wypuszczenie na rynek wadliwego czy jak kto woli pechowego egzemplarza ?
Jeżeli nawet "pechowy" to wydawałoby się, że ASO bez problemu tego "pecha" zdiagnozuje i naprawi (o gwarancji wspomnę nieśmiało).
Nic bardziej mylnego - brak błędów po podłączeniu komputera diagnostycznego - jest O.K. :thumb:

No ale trzeba tu oddać także rację, że samochód jak już wspomniałem: faktycznie jeździ i nigdy nie zepsuł się na drodze (w sensie zatrzymania i uniemożliwienia dalszej jazdy).
Jak sięgam teraz pamięcią to zasadniczo wszelkie dodatkowe czynności w ASO były wykonywane "przy okazji" standardowej obsługi,
więc również mogę napisać że samochód jak dotąd odwiedza warsztat jedynie na przeglądy co 20 tys. km i nie wykazuje żadnych usterek :mrgreen:
Pewnie zwyczajnie jako stary już tetryk jestem jednym z tych "trudnych klientów" :x

ODPOWIEDZ