Czym oddychasz?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubił: 0
Polubione posty: 5 razy

Czym oddychasz?

Post 30 wrz 2015, o 10:59

http://www.polskialarmsmogowy.pl/

najbardziej rozwala statystyka.. radary stawiano, by teoretycznie uratować tysiacpiecet osob.. tu w sprawie 45 tysięcy rocznie nie robi się nic...

Podpisujemy, nie wiem na ile proponowane rozwiązania sa trafne, ale wierze, ze samo zwiększenie swiadomosci poprawi sytuacje.
Pisalem o moich obserwacjach dot. czystości powietrza na forum już dawno, ciesze się, ze nie jestem sam i ktoś się za to zabral.

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Re: Czym oddychasz?

Post 30 wrz 2015, o 12:10

gregski, pozdrawiam z Krakowa :mrgreen: I w sumie już nic więcej pisać nie trzeba :-/ A i tak mam szczęście bo mieszkam w okolicy jednej ze stref napowietrzania aglomeracji i w jednym z jego (miasta) najwyższych punktów...

Stronka poświęcona zagadnieniu:
http://www.krakowskialarmsmogowy.pl/

tutaj prosty monitoring jakości powietrza w Małopolsce:
http://www.malopolska.pl/Obywatel/EKO-p ... fault.aspx

I jeszcze taki bilboard trafiłem obok stadionu jednej z drużyn piłkarskich w KRK:
Obrazek
Na pomarańczowo jest napisane: odejście od paliw kopanych, na czarno: uwsiowienie, dom na przedmieściach, nieudana inwestycja. No i sądząc po budynku to jakiś amerykański domek idzie z dymem... :wall: :wall: :wall:
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

gregski
6 gwiazdek

Czym oddychasz?

Post 30 wrz 2015, o 18:35

No wlasnie...
Ja w zasadzie powinienem ineczej napisac:

Kochani!
Mam rodzine i wielu przyjaciol w Polsce. To taki kraj nad Baltykiem w srodkowej Europie (niektorzy twierdza, ze we wschodniej). Zalezy mi na nich, chcial bym, by nie wdychali na codzien tego syfu w powietrzu ktory czuje za kazdym razem jak do nich jade na swieta. Pomozecie?
Wystarczy poprzec petycje pod adresem:
https://dzialaj.akcjademokracja.pl/campaigns/powietrze

Licze na posty w stylu: podpisane.

Gootek
6 gwiazdek

Post 30 wrz 2015, o 20:13

Podpisane!

Ze względu na smród palonych śmieci od dawna rozważam wyprowadzkę na odludzie.
Mieszkanie na odludziu ma jednak również wady.
Dużo lepsze byłoby jakieś okiełznanie problemu smrodu.
Może takie akcje to jakieś światełko w tunelu.

Rommel
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Outback 2006 2,5 , byl Forester 2010 2,5X
Polubione posty: 0

Post 30 wrz 2015, o 20:24

Ale jesteście świadomi ze nawet jak każdą inicjatywą ustawodawczą oni się podetrą, prawda? Prędzej miejscowo, jak np. to miało w Krakowie się problemem będą zajmować ;)
"Non homo sed vero mentula magna minax."

dareq
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forester sturbo01 & Legacy 93

Post 30 wrz 2015, o 20:28

Zapraszam na Śląsk :)

Gootek
6 gwiazdek

Post 30 wrz 2015, o 20:32

Rommel pisze:Ale jesteście świadomi ze nawet jak każdą inicjatywą ustawodawczą oni się podetrą, prawda? Prędzej miejscowo, jak np. to miało w Krakowie się problemem będą zajmować ;)
Rommel,
w Krakowie też mogą się na razie podetrzeć swoją inicjatywą:
http://www.tvn24.pl/krakow,50/w-krakowi ... 80381.html
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2015, o 20:44 przez Gootek, łącznie zmieniany 1 raz.

Gootek
6 gwiazdek

Post 30 wrz 2015, o 20:34

dareq pisze:Zapraszam na Śląsk :)
Bywam.
Najczęściej przejazdem.
Przejeżdżam wtedy na zamkniętym obiegu wentylacji w aucie.
;-)

H4lik
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Silver Esprit

Post 30 wrz 2015, o 21:03

Hehe, mieszkając kilka lat w Finlandii, miałem fińską pannę, której tato ma kolegę Fina, pracującego gdzieś koło Częstochowy, w jakiejś fińskiej firmie. No i opowiadał, że ten jego kumpel mu mówił, że podobno u nas zimą bardzo śmierdzi, bo ludzie ogrzewają domy węglem. Potwierdziłem jego słowa, że to prawda z tym opałem, w duchu sobie myśląc "dobrze człowieku, że naszej reszty pomysłów nie widziałeś i jakby każdy tylko węglem palił, to jeszcze pół biedy, ale np. 100 metrów od moich rodziców mieszka wesołek, który fajczy przeróżne śmieci, że aż oddech ciężko złapać, a dym taki nawala, jakby papieża wybierał". :o
Dom na mieszkanie własny mam, w niczym nie biegłem w cudzy ślad,
Każdego mistrza -m wyśmiał rad, który nie wyśmiał siebie sam...

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 7 razy

Post 30 wrz 2015, o 22:41

gregski pisze: Licze na posty w stylu: podpisane.
Podpisane. Co i rusz takie petycje podpisuję, bo mieszkam w mieście, które jest na krajowym pudle, jeśli chodzi o zatrucie powietrza.
Ale po tych petycjach za wiele się nie spodziewam. W ub. przed wyborami samorządowymi rozgorzała w moim mieście dyskusja na ten temat. Urzędujący prezydent wszystkie swoje siły i środki włożył w to, żeby zdyskredytować pomiary i instytucję przeprowadzającą te pomiary. I póki co na tym się skończyło. Według niego powietrze mamy super, a badania są niewiarygodne.
Ponadto, przyznanie gminom możliwości ograniczenia palenia paliwami stałymi, co zakłada nowelizacja, wydaje się być dla tychże kłopotliwe. Jednak póki co ludzie uważają, że węglem taniej niż gazem, a śmieciami jeszcze taniej. Więc poprawność polityczna i ekologiczna nakazywałaby podjęcie takiej decyzji przez gminę, ale kalkulacja polityczna wskazuje, że taka uchwała to raczej samobój.

gregski
6 gwiazdek

Czym oddychasz?

Post 1 paź 2015, o 00:01

Imho mimo wszystko warto podpisywac i wspierac. W kupie sila. Inaczej nie pozostanie nam juz nic.

Dzieki ludziska.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 82 razy
Polubione posty: 6 razy

Post 1 paź 2015, o 08:53

Generalnie nosem.
Podpisałam.

pol052
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Impreza GD
Polubił: 5 razy
Polubione posty: 28 razy

Post 1 paź 2015, o 09:24

Лукашэнка pisze:Podpisane!

Ze względu na smród palonych śmieci od dawna rozważam wyprowadzkę na odludzie.
Mieszkanie na odludziu ma jednak również wady.
Dużo lepsze byłoby jakieś okiełznanie problemu smrodu.
Może takie akcje to jakieś światełko w tunelu.
ja niby na odludziu ale zawsze sie znajdzie jakis ktory stwierdzi ze wyreczy zaklad oczyszczania i wywozki smieci w ich ciezkim kawalku chleba ....

a z mieszkaniem na odludziu jest jak parkowaniem pod supermarketem najdalej jak sie da na pustym parkingu, wracasz a wokol Twojego auta juz poparkowali ...
Impreza na codzien a w weekendy 126p900

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 1 paź 2015, o 10:14

Podpisane.
Po pierwsze, kary za palenie śmieci (plastyki, gumy, o zgrozo pampersy etc.) powinny być dotkliwe i nieuchronne ale chyba brakuje pomysłu jak je egzekwować.
Po drugie, przydałyby się konsekwentne akcje edukacyjne w mediach. Wydawało się, że - jeśli chodzi o śmieci- przerzucenie na gminy kwestii "śmieciowej" i nałożenie na mieszkańców obowiązkowych opłat za odpady zlikwiduje proceder ich spalania ale niestety tak ciągle nie jest. Rozmawiałem z gościem, który pali plastyki i na zarzut, że truje siebie, rodzinę, mieszkańców osiedla reagował uśmiechem takim który mówił "dobra, dobra gościu nie czepiaj się; trochę pośmierdzi i przestanie a zaraz wiatr rozwieje i nie ma tematu" - po prostu brak jest totalnie świadomości konsekwencji.
Co do spalania węgla, ze względów ekonomicznych zdecydowałem się kilka lat temu na piec na ekogroszek. Nie wiem, z czego to wynika, czy ze specyfiki spalania w tego rodzaju piecach czy z czegoś innego ale z mojego komina nigdy nie śmierdzi, nie czuć smrodu palenia węglem. Sąsiad ma piec na miał i przy niekorzystnych wiatrach niestety zaczadza ulicę.
pozdrawiam
Grzegorz

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 1 paź 2015, o 10:42

Grzegorz pisze:Wydawało się, że - jeśli chodzi o śmieci- przerzucenie na gminy kwestii "śmieciowej" i nałożenie na mieszkańców obowiązkowych opłat za odpady zlikwiduje proceder ich spalania ale niestety tak ciągle nie jest. Rozmawiałem z gościem, który pali plastyki i na zarzut, że truje siebie, rodzinę, mieszkańców osiedla reagował uśmiechem takim który mówił "dobra, dobra gościu nie czepiaj się; trochę pośmierdzi i przestanie a zaraz wiatr rozwieje i nie ma tematu" - po prostu brak jest totalnie świadomości konsekwencji.
To raczej nie o koszt wywozu śmieci chodzi, a o koszt zakupu paliwa do pieca.

pol052
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 1 paź 2015, o 14:39

Grzegorz, tez mam na ekogroszek i tam po prostu proces spalania jest dosc dobrze sterowany z odpowiednim stosunkiem paliwo-powietrze.
W piecach tradycyjnych niestety w wiekszosci wypadkow procedura wyglada tak ze zaladowywuja pod sufit rozpalaja i pozamykaja wszystko bo przeciez bedzie sie dluzej palic ....
O paleniu smieci sie nie wypowaidam ale tez mam takiego jednego wokol i argumentacja jest dosc podobna ...

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 6 paź 2015, o 14:59

Apele pomogły, nowela podpisana. Ciekawe ile samorządów i w jakim zakresie z tego skorzysta.

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/ustawa-a ... ent/de3rfr

gregski
6 gwiazdek

Post 6 paź 2015, o 15:04

you did it! :)

no to teraz zobaczymy co dalej... dzięki!

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Post 6 paź 2015, o 15:25

Nie rozumiem dlaczego nie można u nas wprowadzić kaucji na butelki PET tak jak to jest w DE i dodatkowo pomiarów badających skład sadzy w kominie. Jeśli pomiar z sadzy potwierdzi spalanie plastiku: to odpowiednia kara administracyjna. Bardzo szybko skończyło by się palenie śmieciami.

Dodatkowo należy poprawić ustawę śmieciową, bo niby każdy musi płacić a w praktyce nie każdy to robi po drugie nie wszystkie śmieci są przyjmowane.
Jest ryzyko, musi być wybór.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 6 paź 2015, o 19:52

ptk22, w skrócie.
Wszystko wynika z biedy.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 paź 2015, o 21:55

FUX tak ogólnie masz rację.

Ale palenie śmieci wynika z głupoty :wall:
Czyste powietrze, woda i ziemia są więcej warte niż zaoszczędzenie paru PLN przez spalanie PET.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 6 paź 2015, o 22:02

ptk22 pisze: Ale palenie śmieci wynika z głupoty :wall:
Czyste powietrze, woda i ziemia są więcej warte niż zaoszczędzenie paru PLN przez spalanie PET.
Jasne. Wytłumacz to tym, którzy do pierwszego ciągną na zasiłku, albo na tym co dostaną w skupie puszek.
czarne jest piękne...

pol052
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 6 paź 2015, o 22:05

ptk22 pisze: [...] i dodatkowo pomiarów badających skład sadzy w kominie. Jeśli pomiar z sadzy potwierdzi spalanie plastiku: to odpowiednia kara administracyjna. Bardzo szybko skończyło by się palenie śmieciami.

Bo w skrocie sadza to nie butelki PET i śmieci tylko nieodpowiednio prowadzony proces spalania wiec może dlatego.
Uwierz mi wyreguluje Ci tak palnik gazowy, że będzie większym generatorem sadzy niż niejeden odpowiednio prowadzony kociołek węglowy...

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 6 paź 2015, o 22:07

ptk22 pisze: Czyste powietrze, woda i ziemia są więcej warte niż zaoszczędzenie paru PLN przez spalanie PET.
:giggle: :giggle:
Trochę Cię poniosło :idea:
To po prostu bieda Tych w większości ludzi zmusza do takich działań :idea:
1m sześcienny gazu w Polsce kosztuje jakieś 2 zł z dobrym hakiem a w germanii a konkretnie w munchen jakieś 1,4 zł .
I tu jest pies zagrzebany :idea:

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 paź 2015, o 22:13

Nie do końca, znam kolesia, który ma firmę remontową. Pali śmieciami bo ma ich pełno. Wcale nie jest biedny i nie ma dociągniętego gazu do domu. Ma do wyboru:
1. spalić śmieci i zaoszczędzić parę PLN na węglu
2. ch...j wie co zrobić z tymi śmieciami bo śmieci odbierają 2x w miesiącu a on miał by ich tyle, że nie zmieściły by się w 5ciu kubłach

więc on wybiera opcję numer 1 i truje wszystkich dookoła.

ODPOWIEDZ