Opony na zime:)jakie ??gdzie??

Opony letnie, zimowe, szutrowe, rajdowe. Felgi, koła, dojazdówki. Wszystko to, na czym Subaru się toczy.
Zablokowany
gpruszko
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Avensis & GT
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Opony na zime:)jakie ??gdzie??

Post 6 lis 2009, o 11:17

:? :giggle:

szczerze jak Boga kocham nie wiem o co chodzi..

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 6 lis 2009, o 11:39

no więc oponki juz w bagazniku :razz: , szybko działa ta firma, moge polecić bo towar zgodny z zamówieniem ;-)

gpruszko
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Avensis & GT

Post 6 lis 2009, o 12:33

esilon, rzeczywiście w mgnieniu oka dostarczyli :o :thumb:, jak już masz je w bagażniku, a za chwilę pewnie na kołach

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 6 lis 2009, o 13:48

esilon pisze:no więc oponki juz w bagazniku :razz: , szybko działa ta firma, moge polecić bo towar zgodny z zamówieniem ;-)
Gratki :!: Kiedy oponki zostały wyprodukowane :?: Czy wszystkie cztery są z tego samego tygodnia produkcji :?:

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 6 lis 2009, o 14:19

So What! pisze:... Kiedy oponki zostały wyprodukowane :?: Czy wszystkie cztery są z tego samego tygodnia produkcji :?:
Jedna z moich jest 2 tyg starsza od pozostałych. Co robić ? Wykupić lepsze ubezpieczenie ? Może zdrowaśki pomogą ?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 6 lis 2009, o 14:21

So What! pisze: Kiedy oponki zostały wyprodukowane

12tydzień 2009rok jest na oponkach 8-) a śmierdzą jak nowe :mrgreen:

edyta: juz założone, 2 szt są z oznaczeniem 2009 a dwie 1209 no i dwie są ruskie :mrgreen:

ale te po 411 były kompletnie ruskie a tu mam 2 z Finlandii

jakie ciche te oponki :->
Ostatnio zmieniony 6 lis 2009, o 16:51 przez esilon, łącznie zmieniany 1 raz.

Tasior_Miedziak
4 gwiazdki
Auto: Czarny karawan na gnojówkę

Post 6 lis 2009, o 15:16

Tasior_Miedziak pisze: Ja na ten rok zakupilem Bridgeston Blizzak LM25. W przyszlym tygodniu zaloze i zobaczymy jak sie beda sprawowaly. Model udany, znany, sprawdzony i od lat na rynku.
No i lipa :-( Przyjechal dzisiaj kurier z oponami i okazalo sie ze zamiast 96H XL przywiozl 92H. Wrocily do magazynu (netcar.pl). Po godzinie zadzwonili, ze w tym roku w indeksie 96H oraz XL nie ma nawet u samego producenta. To juz trzecia firma, ktora mowi to samo. Bridgestone w tym roku podobno wypuscil na rynek duzo mniej opon niz w zeszlym sezonie. Konsultant z motostrada.pl powiedzial ze jak goscie z netcar.pl nie dadza rady to w Polsce ja tych opon nie kupie. No i nie dali rady ;-(

Chociaz tyle, ze zaoferowali mi drozsze opony (Nokian WR G2) w tej samej cenie.

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 6 lis 2009, o 17:27

michal, naprawdę, troszkę wysiłku i dałbyś się lubić. Prooooszę.

Co ja na to poradzę, że dla jednego opony w przedziale 700 są oponami w przedziale 400? Sam jestem zdziwiony, że między 16, a 17 jest aż taka różnica. W sumie jeśli koła są takiej samej wielkości, to na 17 idzie mniej gumy, więc powinny być tańsze. ;-)

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 6 lis 2009, o 20:07

Witek, musiałbyś włożyć 88 ton wysiłku, żebyś dał się lubić w formie elektrycznej - w formie żywej jakoś tam ujdziesz w tłumie raz do roku :P

Grzesz
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Subaru Forester 2.0 XT 03'

Post 7 lis 2009, o 14:24

Właśnie kupiłem do swojego Forka Yokohamki 215/60/16 w b. dobrej cenie :thumb: sklep oraz obsługa super opony 22 tydzień 2009!! http://sklepopon.pl/opona/yokohama_v902 ... _6831.html

Toni
0 gwiazdek

Post 7 lis 2009, o 15:33

ja mam continental contiwinter TS 830 w rozmiarze 205/16/55 (letnie mam 215/17/45) według testów wielu continentale wypadają najlepiej potem dunlop, goodyear.....letnie mam bridgestone potenza
pozdrawiam

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT Rally Car & STI GH

Post 7 lis 2009, o 16:31

gpruszko pisze: widziałeś test w auto świecie?
Brawo... :roll:
Konto usunięte pisze: a w przeciwieństwie do redaktorków z Auto Bilda, przepraszam, Świata (powinien chyba Auto Fakt być) przejeździłem na tych oponach dwie zimy, na śniegu, po lodzie, w deszczu, w górach, w warunkach ekstremalnych i ekstremalnie ekstremalnych i mogę powiedzieć, że sprawują się bardzo dobrze.
Również polecam te opony. Kupiłem je w zeszłym roku po super cenie 415 zł sztuka, świeżutkie, jeszcze nie były "modne". W warunkach prawdziwie zimowych zdecydowanie dają radę.
Obrazek

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 7 lis 2009, o 17:31

Arti pisze: jeszcze nie były "modne"
trendsetter :mrgreen:

a co polecasz niszowego na tę zimę, chciałbym zostawiać jakiś gustowny szlaczek za sobą? :mrgreen:

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 lis 2009, o 21:39

remek pisze: a co polecasz niszowego na tę zimę, chciałbym zostawiać jakiś gustowny szlaczek za sobą?
na zimę to tylko i wyłącznie:
Obrazek
:-)
Obrazek

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 7 lis 2009, o 21:50

Arti pisze:
remek pisze: a co polecasz niszowego na tę zimę, chciałbym zostawiać jakiś gustowny szlaczek za sobą?
na zimę to tylko i wyłącznie:
Plus takich kilkaset w każdej oponie:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 lis 2009, o 22:08

no dobra. Rzeczy mają się tak.

Potrzebuję opon, których nie szkoda mi będzie katować u Artiego wujka w szwarcwaldzie, ale muszą być całkiem dobre na suchym (droga do waw np).

Znalazłem Nokiany WR G2 nówki po jakieś 300pln nówki. Zastanawiam się nad Nokian Hakkapellita 2 z dziurkami pod kolce - czy ta guma bez kolców do czegoś się nadaje ?

Kolega (subarowicz), polecał mi do upalania nalewki. W sumie za cenę 150pln jest kupe bieżnika do zdzierania, ale były by to moje jedyne opony, bo nie mam zamiaru przekładać co wieczór kompletu - a warunek jest taki, że musi to cokolwiek trzymać na suchej drodze.

Jaki jest sensowny wiek opony (nowej). Zdarzają się jakieś okazje np. opon 2 letnich ze składu.

Indeks prędkości H nie jest zbyt mały? Zdaje się opony różnią się konstrukcyjne w zależności od indeksu, a ja chciałbym coś co się nie rozwali od byle kamyczka.

a może coś innego?

BTW różnice typu, na oponie X można pojechać o 1kmh szybciej od opony Y są nieistotne. Nie znam się na tym, nie czuję takich różnic w przeciwieństwie do auto bilda i jeżdżę swoim tempem, zwykle daleko od granicy ;-) Ma poprostu dobrze przekopywać śnieg i pozwalać na hamowanie i skręcanie (ale nawet opony za 20k pln mogły by polec w zimę).
Arti pisze: na zimę to tylko i wyłącznie:
z tymi to bym zostawiał przepiękne szlaczki, tylko musiałbym się jeszcze nauczyć jeździć żeby siary nie było ;-)

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 lis 2009, o 22:10

Arti pisze: na zimę to tylko i wyłącznie:
+
jarmaj pisze: takich kilkaset w każdej oponie:
=
Obrazek

jarmaj, a Ty planujesz przyjechać zimą do nas w tym sezonie?
Obrazek

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 lis 2009, o 22:21

remek pisze: u Artiego wujka w szwarcwaldzie
:lol: :mrgreen:

Admin, No moje zdanie znasz: ja bym brał te z dziurami na kolce. Wiadomo, że w austriackich alpach warunki są jakie są, często jest dużo lodu, więc te kilka "elementów przeciwpoślizgowych stale przymocowanych do opony" na pewno Ci się przyda. A na asfalcie wszystko pewnie będzie zachowywać się podobnie czyli... gównianie, niestety.

No chyba, że chcesz żebym Ci zeskanował ostatni test w Auto Śmiecie żebyś sobie zobaczył, że jedna opona zatrzymala wóz o 0,00001cm szybciej i jest o 0,000012 dB cichsza... :lol:
Obrazek

Jeck
0 gwiazdek
Auto: Forester MY06 2.0

Post 8 lis 2009, o 12:33

Heloł,
ja co prawda jeszcze nie kupiłem Forka, ale juz opony kupuję :giggle:
W związku z tym zrobiłem rekonesans po "najlepszych" sprzedawcach opon z okolic Bramy Morawskiej, wnioski:
Pytałem o WR G2- zgnoili ją strzasznie (opinie na oponeo.pl czy na forum zupełnie inne!!!)
Sava- ... trochę lepiej.
Kolega, który handluje oponami na większą skalę powiedział, że najniższa do zaakceptowania półka to Continental ~500 pln/szt) ...najwyższa Michelin
Kolejny kolega - dystrybutor Michelin....polecał TYLKO Michelin. :razz:

Nie wiem jednak, czy jak będe kupował, nie oprę się jednak na sile http://www.forum-subaru.pl :thumb:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 8 lis 2009, o 12:49

Jeck pisze: Kolega, który handluje oponami na większą skalę powiedział, że najniższa do zaakceptowania półka to Continental ~500 pln/szt)

Buhahahaha :lol: No i masz odpowiedź dlaczego...
Jeck pisze: Kolejny kolega - dystrybutor Michelin....polecał TYLKO Michelin.

:giggle: A to niespodzianka...

Tą Savą przyznam jestem lekko zdziwiony - firma znikąd a tu nagle robi chwalone opony - no ale jeśli są rzeczywiście dobre, to czemu nie kupić. Tylko że nic o nich nie wiem.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 8 lis 2009, o 15:31

Jeck pisze:Kolega, który handluje oponami na większą skalę powiedział, że najniższa do zaakceptowania półka to Continental ~500 pln/szt) ...najwyższa Michelin
Nikt nie mówi, że wrg2 są najlepsze. Z moich doświadczeń na przykład najlepsze były jakieś Dunlopy (nie pamiętam oznaczenia, 3M?), tyle że wrg2 ma niezły stosunek ceny do jakości.

No i zależy, co kto ocenia, bo ja przy zimówce tylko jak radzi sobie na śniegu, bo na asfalcie każda jest tak beznadziejna, że nie zwracam na to zbytniej uwagi.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 8 lis 2009, o 15:48

remek pisze:
Jaki jest sensowny wiek opony (nowej). Zdarzają się jakieś okazje np. opon 2 letnich ze składu.

Zimówki im nowszem tym wyraźnie lepsze. 2-3 letnie można śmiało do śmieci ze względu na wiek.

Jeck
0 gwiazdek
Auto: Forester MY06 2.0

Post 8 lis 2009, o 16:39

jarmaj pisze:
Nikt nie mówi, że wrg2 są najlepsze. Z moich doświadczeń na przykład najlepsze były jakieś Dunlopy (nie pamiętam oznaczenia, 3M?), tyle że wrg2 ma niezły stosunek ceny do jakości.
Ok, tylko zdziwiłem się, że tak niezależnie od siebie je zgnoili, a oceny na wspomnianym oponeo miały całkiem, całkiem wysokie- 4,5 (i było tych ocen bardzo dużo), na forum też przewija sie ta opona. A przecież różnica cenowa do wspomnianych Continentali nie jest aż taka duża...chyba, że poszła fama i kuniec.

A w dobrej cenie WRG2 jest w Rybniku- Golejowie ~390PLN -dla ludzi ze Śląska i nie tylko. Ty Jarmal to masz nawet rzut beretem :)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 lis 2009, o 17:11

Azrael pisze:
Zimówki im nowszem tym wyraźnie lepsze. 2-3 letnie można śmiało do śmieci ze względu na wiek.
hmm. Barbie ma ponad roczne blizzaki praktycznie z nietkniętym bieżnikiem. Czy to znaczy że w lutym na śmietnik? :whistle:

Bo właśnie tej kwestii nie kumam.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 8 lis 2009, o 17:13

remek, w 3 sezonie będą wyraźnie gorsze, ale lepsze niż letnie.

Zablokowany