szczerze jak Boga kocham nie wiem o co chodzi..
Opony na zime:)jakie ??gdzie??
Re: Opony na zime:)jakie ??gdzie??
no więc oponki juz w bagazniku  
 , szybko działa ta firma, moge polecić  bo towar zgodny z zamówieniem 

esilon,  rzeczywiście w mgnieniu oka dostarczyli 

, jak już masz je w bagażniku, a za chwilę pewnie na kołach

- So What!
 - 6 gwiazdek
 - Auto: Giulia V Q4
 - Polubił: 313 razy
 - Polubione posty: 60 razy

Gratkiesilon pisze:no więc oponki juz w bagazniku, szybko działa ta firma, moge polecić bo towar zgodny z zamówieniem
Jedna z moich jest 2 tyg starsza od pozostałych. Co robić ? Wykupić lepsze ubezpieczenie ? Może zdrowaśki pomogą ?So What! pisze:... Kiedy oponki zostały wyprodukowaneCzy wszystkie cztery są z tego samego tygodnia produkcji
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
So What! pisze: Kiedy oponki zostały wyprodukowane
12tydzień 2009rok jest na oponkach
edyta: juz założone, 2 szt są z oznaczeniem 2009 a dwie 1209 no i dwie są ruskie
ale te po 411 były kompletnie ruskie a tu mam 2 z Finlandii
jakie ciche te oponki
					Ostatnio zmieniony 6 lis 2009, o 16:51 przez esilon, łącznie zmieniany 1 raz.

- 
								Tasior_Miedziak								
 - 4 gwiazdki
 - Auto: Czarny karawan na gnojówkę
 - Polubił: 0
 - Polubione posty: 0

No i lipaTasior_Miedziak pisze: Ja na ten rok zakupilem Bridgeston Blizzak LM25. W przyszlym tygodniu zaloze i zobaczymy jak sie beda sprawowaly. Model udany, znany, sprawdzony i od lat na rynku.
Chociaz tyle, ze zaoferowali mi drozsze opony (Nokian WR G2) w tej samej cenie.
- Witek
 - 6 gwiazdek
 - Auto: A500 @ Piotruś II
 - Polubił: 20 razy
 - Polubione posty: 15 razy

michal,  naprawdę, troszkę wysiłku i dałbyś się lubić. Prooooszę.
Co ja na to poradzę, że dla jednego opony w przedziale 700 są oponami w przedziale 400? Sam jestem zdziwiony, że między 16, a 17 jest aż taka różnica. W sumie jeśli koła są takiej samej wielkości, to na 17 idzie mniej gumy, więc powinny być tańsze.

Co ja na to poradzę, że dla jednego opony w przedziale 700 są oponami w przedziale 400? Sam jestem zdziwiony, że między 16, a 17 jest aż taka różnica. W sumie jeśli koła są takiej samej wielkości, to na 17 idzie mniej gumy, więc powinny być tańsze.
Witek,  musiałbyś włożyć 88 ton wysiłku, żebyś dał się lubić w formie elektrycznej - w formie żywej jakoś tam ujdziesz w tłumie raz do roku :P

- Grzesz
 - 0 gwiazdek
 - Auto: Subaru Forester 2.0 XT 03'

Właśnie kupiłem do swojego  Forka  Yokohamki 215/60/16  w b. dobrej cenie 
 sklep oraz obsługa super opony 22 tydzień 2009!! http://sklepopon.pl/opona/yokohama_v902 ... _6831.html

ja mam continental contiwinter TS 830 w rozmiarze 205/16/55 (letnie mam 215/17/45) według testów wielu continentale wypadają najlepiej potem dunlop, goodyear.....letnie mam bridgestone potenza 
pozdrawiam

pozdrawiam
- Arti
 - 6 gwiazdek
 - Auto: GT Rally Car & STI GH

Brawo...gpruszko pisze: widziałeś test w auto świecie?
Również polecam te opony. Kupiłem je w zeszłym roku po super cenie 415 zł sztuka, świeżutkie, jeszcze nie były "modne". W warunkach prawdziwie zimowych zdecydowanie dają radę.Konto usunięte pisze: a w przeciwieństwie do redaktorków z Auto Bilda, przepraszam, Świata (powinien chyba Auto Fakt być) przejeździłem na tych oponach dwie zimy, na śniegu, po lodzie, w deszczu, w górach, w warunkach ekstremalnych i ekstremalnie ekstremalnych i mogę powiedzieć, że sprawują się bardzo dobrze.

- Alan, Alan, Alan!
 - 6 gwiazdek
 - Auto: WiśniaNieWiśnia
 - Polubił: 130 razy
 - Polubione posty: 365 razy

trendsetterArti pisze: jeszcze nie były "modne"
a co polecasz niszowego na tę zimę, chciałbym zostawiać jakiś gustowny szlaczek za sobą?
- Arti
 - 6 gwiazdek

na zimę to tylko i wyłącznie:remek pisze: a co polecasz niszowego na tę zimę, chciałbym zostawiać jakiś gustowny szlaczek za sobą?

- 
								jarmaj								
 - 6 gwiazdek
 - Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
 - Polubił: 86 razy
 - Polubione posty: 443 razy

Plus takich kilkaset w każdej oponie:Arti pisze:na zimę to tylko i wyłącznie:remek pisze: a co polecasz niszowego na tę zimę, chciałbym zostawiać jakiś gustowny szlaczek za sobą?
- Alan, Alan, Alan!
 - 6 gwiazdek

no dobra. Rzeczy mają się tak. 
Potrzebuję opon, których nie szkoda mi będzie katować u Artiego wujka w szwarcwaldzie, ale muszą być całkiem dobre na suchym (droga do waw np).
Znalazłem Nokiany WR G2 nówki po jakieś 300pln nówki. Zastanawiam się nad Nokian Hakkapellita 2 z dziurkami pod kolce - czy ta guma bez kolców do czegoś się nadaje ?
Kolega (subarowicz), polecał mi do upalania nalewki. W sumie za cenę 150pln jest kupe bieżnika do zdzierania, ale były by to moje jedyne opony, bo nie mam zamiaru przekładać co wieczór kompletu - a warunek jest taki, że musi to cokolwiek trzymać na suchej drodze.
Jaki jest sensowny wiek opony (nowej). Zdarzają się jakieś okazje np. opon 2 letnich ze składu.
Indeks prędkości H nie jest zbyt mały? Zdaje się opony różnią się konstrukcyjne w zależności od indeksu, a ja chciałbym coś co się nie rozwali od byle kamyczka.
a może coś innego?
BTW różnice typu, na oponie X można pojechać o 1kmh szybciej od opony Y są nieistotne. Nie znam się na tym, nie czuję takich różnic w przeciwieństwie do auto bilda i jeżdżę swoim tempem, zwykle daleko od granicy
 Ma poprostu dobrze przekopywać śnieg i pozwalać na  hamowanie i skręcanie (ale nawet opony za 20k pln mogły by polec w zimę).

Potrzebuję opon, których nie szkoda mi będzie katować u Artiego wujka w szwarcwaldzie, ale muszą być całkiem dobre na suchym (droga do waw np).
Znalazłem Nokiany WR G2 nówki po jakieś 300pln nówki. Zastanawiam się nad Nokian Hakkapellita 2 z dziurkami pod kolce - czy ta guma bez kolców do czegoś się nadaje ?
Kolega (subarowicz), polecał mi do upalania nalewki. W sumie za cenę 150pln jest kupe bieżnika do zdzierania, ale były by to moje jedyne opony, bo nie mam zamiaru przekładać co wieczór kompletu - a warunek jest taki, że musi to cokolwiek trzymać na suchej drodze.
Jaki jest sensowny wiek opony (nowej). Zdarzają się jakieś okazje np. opon 2 letnich ze składu.
Indeks prędkości H nie jest zbyt mały? Zdaje się opony różnią się konstrukcyjne w zależności od indeksu, a ja chciałbym coś co się nie rozwali od byle kamyczka.
a może coś innego?
BTW różnice typu, na oponie X można pojechać o 1kmh szybciej od opony Y są nieistotne. Nie znam się na tym, nie czuję takich różnic w przeciwieństwie do auto bilda i jeżdżę swoim tempem, zwykle daleko od granicy
z tymi to bym zostawiał przepiękne szlaczki, tylko musiałbym się jeszcze nauczyć jeździć żeby siary nie byłoArti pisze: na zimę to tylko i wyłącznie:
- Arti
 - 6 gwiazdek

+Arti pisze: na zimę to tylko i wyłącznie:
=jarmaj pisze: takich kilkaset w każdej oponie:

jarmaj, a Ty planujesz przyjechać zimą do nas w tym sezonie?

- Arti
 - 6 gwiazdek

remek pisze: u Artiego wujka w szwarcwaldzie
Admin, No moje zdanie znasz: ja bym brał te z dziurami na kolce. Wiadomo, że w austriackich alpach warunki są jakie są, często jest dużo lodu, więc te kilka "elementów przeciwpoślizgowych stale przymocowanych do opony" na pewno Ci się przyda. A na asfalcie wszystko pewnie będzie zachowywać się podobnie czyli... gównianie, niestety.
No chyba, że chcesz żebym Ci zeskanował ostatni test w Auto Śmiecie żebyś sobie zobaczył, że jedna opona zatrzymala wóz o 0,00001cm szybciej i jest o 0,000012 dB cichsza...

- 
								Jeck								
 - 0 gwiazdek
 - Auto: Forester MY06 2.0

Heloł,
ja co prawda jeszcze nie kupiłem Forka, ale juz opony kupuję

W związku z tym zrobiłem rekonesans po "najlepszych" sprzedawcach opon z okolic Bramy Morawskiej, wnioski:
Pytałem o WR G2- zgnoili ją strzasznie (opinie na oponeo.pl czy na forum zupełnie inne!!!)
Sava- ... trochę lepiej.
Kolega, który handluje oponami na większą skalę powiedział, że najniższa do zaakceptowania półka to Continental ~500 pln/szt) ...najwyższa Michelin
Kolejny kolega - dystrybutor Michelin....polecał TYLKO Michelin.

Nie wiem jednak, czy jak będe kupował, nie oprę się jednak na sile http://www.forum-subaru.pl

ja co prawda jeszcze nie kupiłem Forka, ale juz opony kupuję
W związku z tym zrobiłem rekonesans po "najlepszych" sprzedawcach opon z okolic Bramy Morawskiej, wnioski:
Pytałem o WR G2- zgnoili ją strzasznie (opinie na oponeo.pl czy na forum zupełnie inne!!!)
Sava- ... trochę lepiej.
Kolega, który handluje oponami na większą skalę powiedział, że najniższa do zaakceptowania półka to Continental ~500 pln/szt) ...najwyższa Michelin
Kolejny kolega - dystrybutor Michelin....polecał TYLKO Michelin.
Nie wiem jednak, czy jak będe kupował, nie oprę się jednak na sile http://www.forum-subaru.pl
- 
								Konto usunięte								
 - 6 gwiazdek

Jeck pisze: Kolega, który handluje oponami na większą skalę powiedział, że najniższa do zaakceptowania półka to Continental ~500 pln/szt)
Buhahahaha
Jeck pisze: Kolejny kolega - dystrybutor Michelin....polecał TYLKO Michelin.
Tą Savą przyznam jestem lekko zdziwiony - firma znikąd a tu nagle robi chwalone opony - no ale jeśli są rzeczywiście dobre, to czemu nie kupić. Tylko że nic o nich nie wiem.
- 
								jarmaj								
 - 6 gwiazdek
 - Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
 - Polubił: 86 razy
 - Polubione posty: 443 razy

Nikt nie mówi, że wrg2 są najlepsze. Z moich doświadczeń na przykład najlepsze były jakieś Dunlopy (nie pamiętam oznaczenia, 3M?), tyle że wrg2 ma niezły stosunek ceny do jakości.Jeck pisze:Kolega, który handluje oponami na większą skalę powiedział, że najniższa do zaakceptowania półka to Continental ~500 pln/szt) ...najwyższa Michelin
No i zależy, co kto ocenia, bo ja przy zimówce tylko jak radzi sobie na śniegu, bo na asfalcie każda jest tak beznadziejna, że nie zwracam na to zbytniej uwagi.
remek pisze:
Zimówki im nowszem tym wyraźnie lepsze. 2-3 letnie można śmiało do śmieci ze względu na wiek.
- 
								Jeck								
 - 0 gwiazdek
 - Auto: Forester MY06 2.0

Ok, tylko zdziwiłem się, że tak niezależnie od siebie je zgnoili, a oceny na wspomnianym oponeo miały całkiem, całkiem wysokie- 4,5 (i było tych ocen bardzo dużo), na forum też przewija sie ta opona. A przecież różnica cenowa do wspomnianych Continentali nie jest aż taka duża...chyba, że poszła fama i kuniec.jarmaj pisze:
Nikt nie mówi, że wrg2 są najlepsze. Z moich doświadczeń na przykład najlepsze były jakieś Dunlopy (nie pamiętam oznaczenia, 3M?), tyle że wrg2 ma niezły stosunek ceny do jakości.
A w dobrej cenie WRG2 jest w Rybniku- Golejowie ~390PLN -dla ludzi ze Śląska i nie tylko. Ty Jarmal to masz nawet rzut beretem :)
- Alan, Alan, Alan!
 - 6 gwiazdek

hmm. Barbie ma ponad roczne blizzaki praktycznie z nietkniętym bieżnikiem. Czy to znaczy że w lutym na śmietnik?Azrael pisze:
Zimówki im nowszem tym wyraźnie lepsze. 2-3 letnie można śmiało do śmieci ze względu na wiek.
Bo właśnie tej kwestii nie kumam.