To do Ciebie podobne.Chloru pisze:vibowit, tylko na dole.

szczególnie jak powietrza na dole brakujeChloru pisze: Które niewiele dają bo od prawdziwego jeżdzeniacierpią boki opony
Gratulujemy...Mistral pisze: Ja po raz kolejny juz, kupię opony...bieznikowane.
Mistral, nie uważam się za osobę która ma najlepsze pojęcie, więc w wyborze zasugerowałem się wieloma opiniami uzytkowników i serwisów wulkanizacyjnych z pyrlandii (kilka mies na necie i odwiedzin w serwisach dla porównania cen i posłuchania co kto mówi o jakiej oponie). Opinia generalna o marce Nokian jest taka, iż jest to Mercedes wśród opon, po pierwsze jeśli chodzi o technologię produkcji, a po drugie zachowanie opon na drodze. Oczywiście są auta lepsze od Mercedesa, tak jak i pewnie znajdzie się parę lepszych opon od Nokiana. Zdarzaja się opinie o szybkim zużyciu bieżnika, jednak ja nigdy takiego wrażenia nie odniosłem, a troche już kkm na tych oponach zrobiłem i wrażenie mam odwrotne. Oznaczenie opozy Z - oznacza wzmocnioną oponę o wyczynowych parametrach (indeks prędkości do 270 km/h) i indeks nośności 99. Na asfalcie - dla mnie rewelacja (trochę głośniejsze przy prędkościach powyżej 160 km/h od Michelinów które miałem wcześniej - ale to może byc przyczyną głebszego bieżnika - MIcheliny miały już tylko 2-3mm jak zdejmowałem) auto stabilniejsze w prowadzeniu, a na mokrym - ABS i VDC się nie załącza jak kiedyś - czyt. lepiej; auto reaguje przewidywalnie nawet przy wjechaniu w kałużę z prędkością ponad 80 km/hMistral pisze:A generalnie dają radę te opony, czy nie za bardzo?
Czy ktoś, kto ma na prawdę o tym jakieś pojęcie może polecic coś sensownego do Forka?
Coś, co głównie na asfaltach będzie się sprawdzało na suchym i mokrym, ale też w polnej drodze nie padnie od razu...
Az - jak najbardziej masz rację - zimówki tracą szybko miękkość przy niskich temp. Tylko z czym nie możesz się zgodzić? z kupowaniem ich w lutym? Opony zimowe powinny zachowac swoje właściwości przez co najmniej 3 lata prawidłowej eksploatacji i przechowywania, więc zakup w lutym (oczywiście nowych opon - patrząc na ich datę produkcji a nie zakupu) powinien nam na 3 zimy wystarczyć - potem to już tylko zasobność portfela i decyzja właściciela co dalejAzrael pisze:OBK H6, problem w tym że tak jak w przypadku letnich opon moge się zgodzić, tak w przypadku zimowych nie z tego prostego powodu że one po prostu się starzeją bardzo szybko.
I to jest najlepsza "reklama" opon bieżnikowanych.Markus_SK pisze: Wujek fakt, sprzedaje bieżnikowane opony z TARGUMU, jednak w swoim ML-u na nich nie jeździ...
Ty decydujesz - Twój wóz, Twoje bezpieczeństwo, ale pamiętaj, że na drogach są jeszcze inniMistral pisze: Uważam, że opona to jedyny łącznik z asfaltem, więc nie ma raczej sensu inwestowania w auto, napęd na cztery koła, moc itp. jak potem zakłada się na koła coś takiego..
Czy Wujek daje gwarancję na ewentualną naprawę samochodu jak w kogoś przydzwonisz?Markus_SK pisze: Oczywiście gwarancja i montaz u Wujka gratis.
I pewnie dlatego miałes odczucia że na sniegu ta bieznikowana jest lepsza. Ogólnie zimowe nalewki sa wykonane z bardzo miękkiej mieszanki i sa fajne do upalania na śniegu, ale na asfalcie suchym i mokrym jest słabo, a nawet bardzo słabo (droga hamowania itp). Osobiscie gdybym szukał opony na snieg/lód to kupiłbym tzw. oponę "nordycką", która i tak na mokrym i suchym byłaby bezpieczniejsza od nalewki, a na sliskim prawie jak opona z cywilnym kolcem. Tylko cenowo to tez inna półka, ale ja na oponach nie oszczędzamMarkus_SK pisze: Co do bieżnikowanych opon, to składnik na oponę zimową jest miękki(miększy niż np. opona zimowa sava)
Weź Uniroyala Rain Expert. Z poprzednika czyli Rallye 550 Hogi był/jest zadowolony.FUX pisze: Opony do mojego Forka na lato potrzebne.... Cena lekko średnia; nie chińszczyzna, nie najwyższa połka.
Propozycje jakieś???
To pólka budżetowa. Jeżeli odnieść to do jakiegoś Kormorana czy Dębicy Passio (podobne ceny) to dobry wybór.JohnnyBGood pisze:Od ponad roku jezdze na oponach BARUM Brillantis. ( u mnie akurat 185/65R 14 86T)
Jesli dobrze pamietam to dalem 600zl.
Moze ktos powiedziec czy dobre czy zle?
A Firestone SZ?lukass pisze: Weź Uniroyala Rain Expert. Z poprzednika czyli Rallye 550 Hogi był/jest zadowolony.