Opony letnie

Opony letnie, zimowe, szutrowe, rajdowe. Felgi, koła, dojazdówki. Wszystko to, na czym Subaru się toczy.
Zablokowany
Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 243 razy
Polubione posty: 522 razy

Re: Opony letnie

Post 28 mar 2010, o 12:50

huzar105 pisze: Na zimę powinno się ubierać węższe buty.

Pod warunkiem, ze faktycznie jeździ się po śniegu przez 90% tej zimy.

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Boombastic
4 gwiazdki
Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 28 mar 2010, o 12:59

dareq pisze: to gdzie Ty pracujesz jesli mozna wiedziec ?

Powiedzmy, że zajmuję się zawodowo nieruchomościami (nie pośrednik) i muszę czasem dojechać na plac budowy drogą po której jeździ tylko ciężki sprzęt lub czasem podjechać do jakiejś kopalni odkrywkowej po której lata również tylko ciężki sprzęt. A auto terenowe do takiego użytkowania to masakra, bo jak w ubiegłym roku jechałem z Warszawy za Kielce do kopalni wapienia to jazda typowo terenowym sprzętem byłaby męczarnią, bo najpierw trzeba przejechac kilkaset km bo to by zrobić 3 km w terenie. A właściciel kopalni był bardzo, bardzo zdziwiony jak spokojnie przejechaliśmy po jego terenie Forkiem, bo on wjeżdża tam tylko terenówką. Za to lubię ten wóz :-)

dareq
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forester sturbo01 & Legacy 93

Post 28 mar 2010, o 13:17

Boombastic :thumb:

Mam pytanie odnosnie indeksow predkosci ?? Jakie sa roznice miedzy np indeksem V i W ? Inny sklad mieszanki,dodatkowe wzocnienia ??

Mistral
2 gwiazdki
Auto: FORESTER 2,5 XT US spec. i Auris Padaczka...

Post 28 mar 2010, o 13:24

Jak kupiłem go w październiku, to stał już na zimowych 225/60/16 (Michelin Pilot), ale w połowie zimy tamte opony były już łyse, więc kupiłem Conti WinterContact 2. Trudno mi powiedziec, czy powinny byc na zimę węższe gumki, Conti w każdym razie się sprawdzły bardzo fajnie. Ciężko mi je porównywac z Michelinkami, bo tamte miały nieporównywalnie mniejszy bieżnik.

A co do P7 i szybkiej jazdy po obwodnicy, to nie będzie mnie jakaś dresiarska beemmka 5 po kątach rozstawiac... nie wie, gdzie jej miejsce.
A tak poważnie, to chciałem delikatnie przetestowac te oponki i moim zdaniem zdały egzamin. Wcześniej w wielu testach były bardzo wysoko oceniane na mokrej nawierzchni i wydaje mi się, że nie bez powodu.

Mistral

Mistral
2 gwiazdki
Auto: FORESTER 2,5 XT US spec. i Auris Padaczka...

Post 28 mar 2010, o 13:30

Odnośnie indeksów opon, może się przydac...

http://www.netcar.pl/Opony+-+skr%F3ty+w ... 714,s.html

(podziękowania dla autorów strony, mam nadzieję, że nikt się nie pogniewa)

to także może się przydac...

http://www.miata.net/garage/tirecalc.html

Mistral

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 442 razy

Post 28 mar 2010, o 19:15

huzar105 pisze:
Mistral pisze: Przy 160 km/h na totalnie zmasakrowanej ulewnym deszczem obwodnicy Trójmiasta autko prowadzilo się rewelacyjnie, w mokrych zakrętach też było ok.
160 po kałużach? Jesteś chwilowo moim idolem. :thumb:
A co w tym dziwnego? :o

huzar105
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Subaru

Post 28 mar 2010, o 19:29

jarmaj pisze:
huzar105 pisze:
Mistral pisze: Przy 160 km/h na totalnie zmasakrowanej ulewnym deszczem obwodnicy Trójmiasta autko prowadzilo się rewelacyjnie, w mokrych zakrętach też było ok.
160 po kałużach? Jesteś chwilowo moim idolem. :thumb:
A co w tym dziwnego? :o
Aquaplaning potrafi się pojawić przy 5 km różnicy w prędkości. W Polsce nie ma znaków z jaką maksymalną prędkością można przejechać przez daną kałuże. Wolałbym jechać 120 i mieć pewność, że dojadę, a nie odpłynę w zakręcie w pole. Oczywiście dyskusja czysto teoretyczna.
Akuro Kazuyoshi
Obrazek

jarmaj
6 gwiazdek

Post 28 mar 2010, o 19:34

huzar105 pisze:Aquaplaning potrafi się pojawić przy 5 km różnicy w prędkości.
I co z tego że jest aquaplaning? To przecież normalne w jeździe w deszczu (jak jedzie się trochę szybciej), co chwilę auto płynie bez kontaktu z drogą. Trzeba moment przeczekać i tyle.

Na znacznie mniej nadających się do jazdy w deszczy oponach da się jechać znacznie szybciej w takich warunkach. Na normalnej oponie to żadna ekstremalna prędkość w czasie ulewy.

huzar105
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 28 mar 2010, o 19:41

jarmaj pisze: I co z tego że jest aquaplaning? To przecież normalne w jeździe w deszczu (jak jedzie się trochę szybciej), co chwilę auto płynie bez kontaktu z drogą. Trzeba chwilę przeczekać i tyle.
Tracisz przyczepność i nie skręcisz prosta zależność. Jest zasadnicza różnica pomiędzy mokrym asfaltem, a aquaplaningiem.
Widocznie jestem za miękki bo ja w deszczu po cywilnych drogach nie jeżdżę po 160.
Akuro Kazuyoshi
Obrazek

jarmaj
6 gwiazdek

Post 28 mar 2010, o 19:45

huzar105 pisze: Jest zasadnicza różnica pomiędzy mokrym asfaltem, a aquaplaningiem.
Widocznie jestem za miękki bo ja w deszczu po cywilnych drogach nie jeżdżę po 160.
Niech pomyślę.... Tak, chyba wiem, jaka jest różnica między jazdą po mokrym kiedy opona daje radę odprowadzić, a aquaplaningiem.

Czyli jak pisałem o tym drugim, to można założyć, że to miałem na myśli. Ale dzięki za przypomnienie o abecadle. :evilgrin:

huzar105
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 28 mar 2010, o 20:00

jarmaj pisze:
huzar105 pisze: Jest zasadnicza różnica pomiędzy mokrym asfaltem, a aquaplaningiem.
Niech pomyślę.... Tak, chyba wiem, jaka jest różnica między jazdą po mokrym kiedy opona daje radę odprowadzić, a aquaplaningiem.

Czyli jak pisałem o tym drugim, to można założyć, że to miałem na myśli. Ale dzięki za przypomnienie o abecadle. :evilgrin:
Osobiście nigdy bym nie napisał tego co TY. Nie wiem, czy jest to powód do dumy, że ogarniasz auto. Ale każdy może to przeczytać i stwierdzić, że jak Jarmaj leciał 160 to ja też mogę i się rozwali. Ja wiem, że masz to głęboko nie Twoje auto nie Twoje zdrowie. Jednak każdy się kiedyś uczył, czasy są takie, a nie inne. Ja sam kiedyś korzystałem z rad forum co do stylu jazdy. A poziom pytań czasem w tym wątku jest na wysokości kursanta nauki jazdy. Więc chyba warto się zastanowić i nie pisać co ślina na język przyniesie...
Oczywiście nie chce nikogo urazić, ani obrazić. Wypowiedziałem tylko swoje zdanie.
Akuro Kazuyoshi
Obrazek

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 28 mar 2010, o 20:05

huzar105 pisze: każdy może to przeczytać i (...) się rozwali.
Jarmaj, morderco :x

Nie wiem, czy to będzie dla cię pocieszenie w piekle, ale taki Kubica ma więcej niewinnych ofiar na sumieniu, niż Ty. Ludziska oglądają jak zasuwa, myślą, że też tak mogą, i...

Powinni tego zakazać. :idea:

jarmaj
6 gwiazdek

Post 28 mar 2010, o 20:12

huzar105 pisze:Nie wiem, czy jest to powód do dumy, że ogarniasz auto.
Oczywiście że jest. Na co miałbym inaczej małolaty wyrywać....? :mrgreen:

Dobra, teraz serio.
Nie wiem, co ktoś zrobi z informacją, że napisałem że tyle i tyle nie widzę problemu jechać w tych warunkach. Pewnie jak tu wejdzie ktoś lepiej ogarniający, to podniesie tę poprzeczkę jeszcze bardziej. I co, czy jak pod wpływem jego tekstów spróbuję tak pojechać i wydzwonię, to będzie jego wina, czy mojej bezdennej wtedy głupoty?

Każdy jedzie tak jak uważa i jak potrafi. Jak się przeceni, to plener.
Ale jak wiedzę o tym, jak i z jaką prędkością należy jeździć czerpie ze źródeł w rodzaju tego wątku.... to długo nie pojeździ. ;-)

jarmaj
6 gwiazdek

Post 28 mar 2010, o 20:19

WiS pisze:Powinni tego zakazać. :idea:

Tak, zakazać, wykląć i zniszczyć dowody, że w ogóle to miało miejsce. Safety nową religią! :mrgreen:

tzd
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Lokalizacja: Gdańsk Sopot Gdynia, tu wszystko się kończy i zaczyna
Auto: SF5 2.0T + GC8 STi

Post 28 mar 2010, o 20:25

Mistral pisze:Odnośnie indeksów opon, może się przydac...

Mistral
To też jest fajne:
http://www.rimsntires.com/rt_specs.jsp

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 28 mar 2010, o 20:29

jarmaj pisze: zakazać,
Zmieniłem zdanie (po konsultacji ze sponsorami).

Niech jeżdżą. Ale niech nie przekraczają dozwolonych prędkości i niech wygra ten, kto wyemituje najmniej CO2. A dodatkowo, sędziowie mogą przyznawać punkty za styl i za płeć.

O!
jarmaj pisze: jak pod wpływem jego tekstów spróbuję tak pojechać i wydzwonię, to będzie jego wina, czy mojej bezdennej wtedy głupoty?

Społeczeństwa, że cię źle wychowało i nie ustrzegło przed niebezpieczeństwem. Poprawność polityczna zakazuje uznawania głupoty (czyjejkolwiek) za przyczynę jakichkolwiek kłopotów, bo a nuż jakiś idiota poczułby się tym dyskryminowany.

:evilgrin:

dareq
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forester sturbo01 & Legacy 93

Post 28 mar 2010, o 22:06

tzd pisze:
Mistral pisze:Odnośnie indeksów opon, może się przydac...

Mistral
To też jest fajne:
http://www.rimsntires.com/rt_specs.jsp

tabelki znam,chodzi mi jakie sa roznice w skladzie mieszanki,wzmocnieniach...bo cos musi byc w nich innego jesli maja okreslone predkosci w indeksie.Czy opona o indeksie W bedzie twardsza niz ta o indeksie V, H etc etc ...

lukass
5 gwiazdek
Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 146 razy

Post 28 mar 2010, o 22:35

dareq pisze: Czy opona o indeksie W bedzie twardsza niz ta o indeksie V, H etc etc ...
Zazwyczaj i w największym skrócie tak, ale dochodzi jeszcze kwestia opasania (choć między np. T i H moze nie być różnicy) i różnice w mieszance gumowej(niekoniecznie bieżnika, a np. tylko warstwy bazowej czy boków opony). Warto tez zwrócić uwagę że w danym rozmiarze dany model opony występuje w 2 maksymalnie 3 indeksach (np. taka 195/65R15 występuje w T, H i V juz rzadziej) więc różnice w ich budowie bedą bardzo małe wręcz niezauważalne. Szybciej mozna odczuć różnicę w wersji normalnej i XL ze zwiekszoną nosnością.
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 29 mar 2010, o 04:05

jarmaj, a słyszałeś o tym, że subaraki ryją przodem? :mrgreen:

Ostatnio najechałem zakręt, nie żeby szybko, tak se poprostu nie zwolniłem. Zaryyyyło. Jak już się wybroniłem, ostre postanowienie, jak mam jeździć jak ostatnia ciapa to pod domem stoi Nubirra :mrgreen: Jeżdżę dalej jak ciapa, ale na uwadze mam. ;-)

BTW huzar, oczywiście w deszczu można wydzwonić i przy 20kmh, zupełnie jak na suchym. Dynamika jazdy to trochę bardziej złożone zagadnienie niż "pada, jadę 50kmh". I Jarmaj nikogo nie namawia do masakrycznych prędkości, on się dziwi, że Ty się dziwisz. Na marginesie powiem Ci, że jak starasz się wiedzieć co się z autem dzieje, to w niektórych przypadkach szybciej = bezpieczniej, np. śnieg. Jak wiesz co się dzieje, to szybkość bardzo pomaga.

To pisałem ja,
upalaczus pospolitus kanapiakus

Boombastic
4 gwiazdki
Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany

Post 29 mar 2010, o 10:38

dareq pisze: Mam pytanie odnosnie indeksow predkosci ?? Jakie sa roznice miedzy np indeksem V i W ? Inny sklad mieszanki,dodatkowe wzocnienia ??

Ciężko mi powiedzieć. Najciekawsze jest to, że w moim rozmiarze jest tylko indeks W, a spokojnie wystarczyłby indeks V. Ale za to są dwa rodzaje obciążenia: 94 i 98. Pewnie to 98 ma wzmocnione ścianki, bo ma przyjąć 750 km co jest aż nadto do lekkiego Forestera.

cyqan
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: była Impreza, jest Evo, jest ok
Polubione posty: 4 razy

Post 31 mar 2010, o 09:37

Im wyższy indeks nośności tym mniejszy kąt bocznego znoszenia ogumienia, proste... Jak lubisz z...lać po zakrętach, to kupuj asymetryka o jak najwyższym indeksie... Miększa-cichsza opona teoretycznie będzie miała mniejszy indeks, ale trzeba jeszcze patrzeć czy ma wzmacniane kordy, czy nie.

cyqan
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 31 mar 2010, o 17:47

z innej beczki:

czekają mnie jakieś niespodzianki (w stylu, że wulkanizator na swojej niezbyt wypasionej maszynce ich nie założy) przy zakładaniu RE070-tek?

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2010, o 18:39

cyqan, ponoć się zdarza, że marudzą/lub nie chcą założyć.

cyqan
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 31 mar 2010, o 18:53

No to ładnie... To jak mi u Bogusza "zamarudzą", to gdzie na naszych kwadratach mi to wrzucą? Orientujesz się?

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 mar 2010, o 18:59

nie mam pojęcia, będziemy kombinować. Marek albo Sidor pewno mają tajne miejsca w razie W.

Zablokowany