Automat - nie zmienia biegów
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- Soltys
- 3 gwiazdki
- Auto: Legacy 2.5 GX MT / Turbodziadek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Automat - nie zmienia biegów
Witam !
Kupiłem niedawno Legacy 2.2 z 92 roku w automacie. Otóż autko jeździ do tyłu i do przodu lecz nie zmienia biegów. Jest silny i zrywny - czyli tarczki raczej są ok, olej w skrzyni brązowy. Zauważyłem, że gdy wyciągnę mu bezpiecznik pod nazwą AT UNIT to nic to nie zmienia, zero reakcji. Czy może być jakiś problem z elektroniką ? Słyszałem też że po prostu się zastał...Co o tym myślicie ? Pozdrawiam.
Kupiłem niedawno Legacy 2.2 z 92 roku w automacie. Otóż autko jeździ do tyłu i do przodu lecz nie zmienia biegów. Jest silny i zrywny - czyli tarczki raczej są ok, olej w skrzyni brązowy. Zauważyłem, że gdy wyciągnę mu bezpiecznik pod nazwą AT UNIT to nic to nie zmienia, zero reakcji. Czy może być jakiś problem z elektroniką ? Słyszałem też że po prostu się zastał...Co o tym myślicie ? Pozdrawiam.
Re: Automat - nie zmienia biegów
Zastał.....
ciekawa koncepcja.
Czyli że działa tylko zmiana przełożeń mechaniczna w rozdzielaczu.
1. zmusić sterownik do zdiagnozowania się.
2. potem czas na wnioski co i dlaczego nie działa.
3. ostatnie, na razie, ale ważne OLEJ zmienić

Czyli że działa tylko zmiana przełożeń mechaniczna w rozdzielaczu.
1. zmusić sterownik do zdiagnozowania się.
2. potem czas na wnioski co i dlaczego nie działa.
3. ostatnie, na razie, ale ważne OLEJ zmienić
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)
- Soltys
- 3 gwiazdki
Stwierdzili tak bo autko długo stało, ale dla mnie też wydało się to dziwne...gebolp pisze: Zastał.....ciekawa koncepcja.
1. Jak zmusić go do działania ? Gdzie to jest i z czym się je.
2. Jak coś się zmieni, napiszę.
3. Wiem i od tego miałem zacząć. Co do oleju to trzeba coś specjalnego ? Np. wiem, że mercedes nie trawi innego oleju jak swojej produkcji.
Pozdrawiam
Najpierw należy sprawdzić czy działa sterownik, czy dochodzi do niego zasilanie, czy ma dobrą masę, czy działa obwód kontrolki, sama kontrolka. Warto obejrzeć wiązki, wnętrze w okolicy sterownika, czy nie ma śladów zalania, może samochód stał bez szyby jakiś czas, a deszcz padał.......
Jeśli wszystko jest O'K, a sterownik nic nie robi, to należy go wydłubać z obudowy i poszukać zasilacza, stabilizatora +5V i sprawdzić czy jest tam poprawne zasilanie, potem szukamy kwarcu (2 końcówki), ew. rezonatora piezo (3 końcówki), powinno tam być ok. 2.5V stałego. Idealnie byłoby podpiąć oscyloskop i sprawdzić czy działa oscylator procka.
To jest grzebanie, najprościej jest mieć drugi sterownik na podmianę, wsadzić i zobaczyć czy coś robi.
Dalej można gdybać czy uszk. elektrozawory, wiązki, złącza itd.
Jeśli wszystko jest O'K, a sterownik nic nie robi, to należy go wydłubać z obudowy i poszukać zasilacza, stabilizatora +5V i sprawdzić czy jest tam poprawne zasilanie, potem szukamy kwarcu (2 końcówki), ew. rezonatora piezo (3 końcówki), powinno tam być ok. 2.5V stałego. Idealnie byłoby podpiąć oscyloskop i sprawdzić czy działa oscylator procka.
To jest grzebanie, najprościej jest mieć drugi sterownik na podmianę, wsadzić i zobaczyć czy coś robi.
Dalej można gdybać czy uszk. elektrozawory, wiązki, złącza itd.
- Soltys
- 3 gwiazdki
W którym miejscu znajduję się ten sterownik ? Na początek pobawię się, studiuje na polibudzie to i oscyloskop się znajdzie.
Twoim zdaniem uszkodzona jest elektronika ? Skrzynia mechanicznie powinna być ok ?
Edit: Po wciśnięciu przycisku CRUISE i próbie zmiany/ustawienia prędkości też nic się nie dzieje. Jest tak dlatego że auto ma tylko 1 bieg ? Czy mówi nam to, że na pewno elektronika padła ?
Twoim zdaniem uszkodzona jest elektronika ? Skrzynia mechanicznie powinna być ok ?
Edit: Po wciśnięciu przycisku CRUISE i próbie zmiany/ustawienia prędkości też nic się nie dzieje. Jest tak dlatego że auto ma tylko 1 bieg ? Czy mówi nam to, że na pewno elektronika padła ?
Hm, czy elektronika? Najpierw niech się odezwie i pomruga lampkami
A gdzie jest sterownik- sprawdzę

A gdzie jest sterownik- sprawdzę
Mnie kiedyś automat nawalił po używaniu OBK jako przeprawówki. Troszkę za głęboko w wodzie i przestał działac ale po wyschnięciu wszystko wróciło do normy.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
- Soltys
- 3 gwiazdki
Ściągnąłem z forum instrukcje do Legacy z 1995r. - tam jest opisane gdzie znajduję się sterownik, myślę że za dużo się nie zmieniło od mojego modelu. Jak już go wyciągne i sprawdzę dam znać co i jak. inquiz, u Ciebie objawy były takie same ? Moje też widać uczestniczyło w niezłym offroadzie bo spód troche pognieciony, nieznaczne rysy na bokach od krzaków i troche igieł z choinek pod maską :)
Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.
Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.
u mnie po prostu pozostawiłem w cieple i odpuściło po wyschnięciu. objawy takie że machanie wajchą nie zmieniało biegów, dopóki jechał to jeszcze coś zmieniał ale po wyłączeniu kaplica na jakiś czas.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
- Soltys
- 3 gwiazdki
Witam ponownie!
Dopiero dziś miałem okazję trochę się pobawić i nie mogę znaleźć tego sterownika. Mam instrukcje od Legacy II i widocznie sterowniki są w innym miejscu. ECU nie ma żadnych błędów. Po spięciu czarnych złączek CHECK ENGINE miga cały czas tak samo. Od skrzyni idą dwie spore kostki: jedna od tego mechanizmu do którego spięta jest wajcha, domyślam się, że druga do sterowania skrzynią, tak ? Idąc tym tropem - czyli po wiązce, sterownika chyba szukać trzeba po prawej stronie. Zdejmując schowek znalazłem coś z naklejką CRUISE, ten sam sterownik steruje skrzynią?
W instrukcji SHIFT SOLENOID to przewody żółty i zielony, teraz po tych kolorach będę szukał. Szczerze to błądze jak we mgle, nie wiem czego szukać czy to skrzynia, czy elektronika. Ojciec pod moją nieobecność był u elektryków, ale żaden nie chciał sie podjąć zadania...
Dopiero dziś miałem okazję trochę się pobawić i nie mogę znaleźć tego sterownika. Mam instrukcje od Legacy II i widocznie sterowniki są w innym miejscu. ECU nie ma żadnych błędów. Po spięciu czarnych złączek CHECK ENGINE miga cały czas tak samo. Od skrzyni idą dwie spore kostki: jedna od tego mechanizmu do którego spięta jest wajcha, domyślam się, że druga do sterowania skrzynią, tak ? Idąc tym tropem - czyli po wiązce, sterownika chyba szukać trzeba po prawej stronie. Zdejmując schowek znalazłem coś z naklejką CRUISE, ten sam sterownik steruje skrzynią?
W instrukcji SHIFT SOLENOID to przewody żółty i zielony, teraz po tych kolorach będę szukał. Szczerze to błądze jak we mgle, nie wiem czego szukać czy to skrzynia, czy elektronika. Ojciec pod moją nieobecność był u elektryków, ale żaden nie chciał sie podjąć zadania...
- Soltys
- 3 gwiazdki
Witam ponownie !
Teraz mam 3 komputery od skrzyni i wiem, że są ok :) Skrzynia jednak będzie do wymiany / naprawy. Mam pytanie czy skrzynia ( chodzi o mocowania do budy ) pasować będzie od Imprezki pierwszej generacji ? Z tego co się orientuje przełożenia w automatach były takie same ?
Teraz mam 3 komputery od skrzyni i wiem, że są ok :) Skrzynia jednak będzie do wymiany / naprawy. Mam pytanie czy skrzynia ( chodzi o mocowania do budy ) pasować będzie od Imprezki pierwszej generacji ? Z tego co się orientuje przełożenia w automatach były takie same ?