Witam,
mam następujący problem. Gdy jadę to czasem słychać dziwny szmer, który ustaje po wciśnięciu sprzęgła. Myślałem, że to skrzynia, ale jak stoję i auto jest na luzie i wkręcam go na obroty to występuje ten sam szum, może trochę cichszy. Jak na luzie dodaję gazu, ale z wciśniętym sprzęgłem to szumu nie ma.
Przy dodawaniu gazu na luzie chyba skrzynia nie pracuje więc czy może to być ona?
A może to wydech o coś uderza, ale wtedy chyba by był ten szum zarówno z wciśniętym sprzęgłem jak i bez sprzęgła.
Help.
pozdro
szum- sprzęgło czy skrzynia?
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- lucza
- 4 gwiazdki
- Auto: babcie ra 95 i 96
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: szum- sprzęgło czy skrzynia?
tak na bank łożyskokuzi4 pisze: Łożysko oporowe?
JAZDA SUBARU-BEZCENNE!!! ZA BENZYNE ZAPŁACISZ KARTĄ MAESTRO!!
Sprawdź czy cichnie jak tylko naciśniesz lekko pedał sprzęgła ale nie wysprzęglając.
Azrael, sprawdzę dziś po 16 jak będę z pracy wracał. Aha szum występuje tylko jak silnik jest na obrotach, na biegu jałowym i wolnych obrotach(bez gazu) szumu nie ma.
Trzeba wcisnąć pedał około 1/4 wysokości czyli do podłogi zostaje jakieś 3/4 i wtedy szmer ustaje. Nie wiem czy ma to znaczenie, ale moje sprzęgło bierze dość wysoko.Azrael pisze:Sprawdź czy cichnie jak tylko naciśniesz lekko pedał sprzęgła ale nie wysprzęglając.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
- kuzi4
- 4 gwiazdki
- Auto: STi TypeR "22B", GT GF 98, Outback 2,5 '00
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Toć gadam od początkuremek pisze:waka, łożysko sprzęgła

U mnie a raczej w moim subarku przy identycznych objawach to byla skrzynia. Łozysko sprzegla zostalo wymienione po tym jak pewien znany warsztat z ul. "Pierrotowej" nie raczyl tego zrobic i w trasie padlo.kuzi4 pisze:Toć gadam od początkuremek pisze:waka, łożysko sprzęgłaPoczekajmy jeszcze na diagnozę Aza. Bo swojej pewien nie jestem... Jakm Az powie łożysko to będzie łożysko, jak powie wałek atakujący to będzie wałek....... atakujący