Najnowyszy Forester? Szukam opinii o trwałości..

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
areka9
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re:

Post 14 wrz 2012, o 19:44

j33mbo pisze:Buja strasznie. Jak na razie przez 100kkm zaszwankowal czujnik samopoziomowania świateł . Miałem felerne amory z tyłu, więc wymienili. Nie kupuj automatu. Po górskich lasach i wysokim śniegu idzie jak złoto. Są tacy (nawet na tym forum) ,którzy docenili miękkie zawieszenie z tyłu po zjeździe z ubitej drogi.
Bujał przód - tył, to samopoziomowanie się zagotowało :D

Dzięki wszystkim za informacje. Pojeżdżę, zwrócę uwagę na wertepy, ale poszaleję też na autostradzie.
Na pewno wezmę benzynę z mechaniczną skrzynię, żadnego automatu.
I przepraszam FUXa za krawaciarstwo :)

areka9
0 gwiazdek

Re: Najnowyszy Forester? Szukam opinii o trwałości..

Post 14 wrz 2012, o 19:47

Boombastic pisze:
W moim modelu na naprawy wydałem 0,00 zł bo nic sie nie zepsuło (akurat mija 5 lat). Na usprawnienia trochę wydałem bo wsadziłem płytę alu pod silnik, rozpórki kielichów przód i tył, nowy wydech przelotowy i remap.
Jedyna awaria jako awaria zdiagnozowana w moim aucie to uszkodzenie termometru który nie chciał pokazywać temperatury wyższej niż 16 stopni. Wymieniono na gwarancji.
A możesz jeszcze raz w dużym skrócie wyjaśnić laikowi co zrobiłeś i dlaczego? Z góry dziękuję.
No i pozazdrościć braku awarii..

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 14 wrz 2012, o 20:11

Ale Boombastic ma jeszcze poprzednią generację Forka, w starej budzie. To chyba zupełnie inna konstrukcja.

Remap = przeprogramowanie w celu podniesienia mocy, poprawienia osiągów (i jak mówią niektórzy, często lekkiego zmniejszenia spalania)
Reszta to chyba wiadomo?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 14 wrz 2012, o 20:41

areka9 pisze: I przepraszam FUXa za krawaciarstwo :)
No daj na luz; mnie ciężko obrazić... :mrgreen:

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 14 wrz 2012, o 20:46

areka9 pisze:ile mam odłożyć na naprawy, przez pierwsze, powiedzmy, 5 lat. Przy jeździe jak podałem wyżej. :)
areka9,
jeśli ciągu tych 5 lat przejedziesz tylko około 75.000km to musiałbyś być pechowcem, żeby wydać jakieś większe pieniądze na naprawy. Jeśli twój egzemplarz będzie miał jakiś feler fabryczny, to najprawdopodobniej wyjdzie to jeszcze w okresie gwarancji.
Przy takich przebiegach i jakimś tam szanowaniu sprzętu nie spodziewałbym się kosztownych napraw.

Sławek
3 gwiazdki
Auto: Forester 2.0XT,Justy G3,Outback H6
Polubił: 2 razy

Post 14 wrz 2012, o 22:04

Osobiście to zamiast nowego kupiłbym dobrą używkę 2.5 XT - dużo większa przyjemność z jazdy a koszty zbliżone (poza paliwem no ale różnica niewielka i zależna od użytkownika).

Gootek
6 gwiazdek

Post 14 wrz 2012, o 23:19

Sławek,
z jednej strony trudno odmówić Ci racji,
ale patrząc na to z innej strony, to gdyby wszyscy ludzie zrezygnowali z kupowania nowych samochodów, to za jakiś czas zaczęłoby również brakować używanych.
;-)

Boombastic
4 gwiazdki
Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany

Post 15 wrz 2012, o 10:00

areka9 pisze: A możesz jeszcze raz w dużym skrócie wyjaśnić laikowi co zrobiłeś i dlaczego? Z góry dziękuję.
No i pozazdrościć braku awarii..

W pierwszej kolejności chciałbym wyjaśnić że ja mam poprzednią generację z 2007 r. która była oznaczana jako MY2008. Auto było kupione jako nowe u dilera w Wilnie (polecam, znaczna różnica w cenie zdaje się dalej występuje). Jako pierwsze wywaliłem tą plastikową osłonę silnika, bo nie zapewnia żadnej ochrony przed ukrytymi w trawie kamieniami i na dodatek zbierał się na niej piach przez co odstawała od komory silnika. Mam zamontowaną płytę aluminiową. Nastepnie zamontowałem rozpórki kielichów zawieszenia przód i tył w celu usztywnienia nadwozia. To auto tak mi się podoba, że chciałbym jeździć nim jak najdłużej, więc taka inwestycja. Nastepnie wymieniłem układ wydechowy na przelotowy, ale dosyć cichy by małe dziecko na tylnym siedzeniu nie dostawało zawału po dodadniu gazu. Ostatni krok to zmiana oprogramowania komputera i teraz mam 270 KM i 425 Nm. Po remapie osiągi auta to kosmos, masz wrażenie że świat się zatrzymał w miejscu a tylko ty jedziesz. Ale nie polecam dla młodych nierozsądnych kierowców bo można sobie i innym zrobić krzywdę, szczególnie jak auto na suchym asfalcie i na dobrych oponach zaczyna tracić przyczepność (ale seria jest bezpieczna).
Co do wyboru wersji silnikowej to szczerze namawiam na 2,5 turbo osiągi miażdżą 2,0 a zużycie paliwa jest tylko ciut większe. W krajach resrykcyjnych predkościowo (to właściwie już cała Europa oprócz Polski) schodziłem ze spalaniem w trasie poniżej 9 litrów. Jednak autostrada i prędkość 150 km/h to nie jest oszczędne rozwiązanie dla tego auta ze względu na brak szóstego biegu oraz aerodynamikę lodówki.
Zbliża mi się właśnie koniec 5 roku eksploatacji i na razie mam 71 000 km przebiegu. Ostatnio nie jeżdżę specjalnie dużo zarówno autem jak i motocyklem. Zaczynam obserwować tylne zawieszenie które jakby już minimalnie przysiadło.
A co do wyboru wspólczesnych aut to raczej nie wybrałbym nowego Forestera ale być może doładowaną Mazdę CX7. Ciężko by mi było znowu jeździć taczką.

Sławek
3 gwiazdki
Auto: Forester 2.0XT,Justy G3,Outback H6
Polubił: 2 razy

Post 15 wrz 2012, o 10:13

Лукашэнка pisze:Sławek,
z jednej strony trudno odmówić Ci racji,
ale patrząc na to z innej strony, to gdyby wszyscy ludzie zrezygnowali z kupowania nowych samochodów, to za jakiś czas zaczęłoby również brakować używanych.
;-)
Niestety ale nowe auta są bardziej ekologiczne , bardziej komfortowe, bardziej nafaszerowane elektroniką (z którą nawet ASO sobie nie dają rady) ale są zupełnie bez jaj :mrgreen: i co dla mnie ważne dużo bardziej awaryjne a mi auto jest potrzebne do jazdy a nie do stania w serwisie. :mrgreen:

areka9
0 gwiazdek

Post 15 wrz 2012, o 13:23

Godlik pisze: Remap = przeprogramowanie w celu podniesienia mocy, poprawienia osiągów (i jak mówią niektórzy, często lekkiego zmniejszenia spalania)
Reszta to chyba wiadomo?
Akurat remap, to jedyne, czego sie domyslilem :)
Ale dzieki

areka9
0 gwiazdek

Post 15 wrz 2012, o 13:24

Лукашэнка pisze:
areka9 pisze:ile mam odłożyć na naprawy, przez pierwsze, powiedzmy, 5 lat. Przy jeździe jak podałem wyżej. :)
areka9,
jeśli ciągu tych 5 lat przejedziesz tylko około 75.000km to musiałbyś być pechowcem, żeby wydać jakieś większe pieniądze na naprawy. Jeśli twój egzemplarz będzie miał jakiś feler fabryczny, to najprawdopodobniej wyjdzie to jeszcze w okresie gwarancji.
Przy takich przebiegach i jakimś tam szanowaniu sprzętu nie spodziewałbym się kosztownych napraw.
Trzymam Cie za slowo..

areka9
0 gwiazdek

Post 15 wrz 2012, o 13:35

Boombastic pisze: Jako pierwsze wywaliłem tą plastikową osłonę silnika, bo nie zapewnia żadnej ochrony przed ukrytymi w trawie kamieniami i na dodatek zbierał się na niej piach przez co odstawała od komory silnika. Mam zamontowaną płytę aluminiową.
Zbierała piasek niczym spychacz?? Tandeta..
Boombastic pisze: Nastepnie zamontowałem rozpórki kielichów zawieszenia przód i tył w celu usztywnienia nadwozia. To auto tak mi się podoba, że chciałbym jeździć nim jak najdłużej, więc taka inwestycja.
Usztywnienie przedłuża trwałość? Czy to kwestia indywidualnego wyczucia komfortu?

Boombastic
4 gwiazdki
Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany

Post 15 wrz 2012, o 13:50

areka9 pisze:Zbierała piasek niczym spychacz?? Tandeta..
Usztywnienie przedłuża trwałość? Czy to kwestia indywidualnego wyczucia komfortu?
Nie niczym spychacz tylko piasek i błoto spod kół osadzał się na tym plastiku i nie spływał. Ten plastik nie jest gładki, posiada dogłuszenia i to powodowało zbieranie się syfu i obciążanie całego elementu. No i zupełny brak ochrony przez kamieniami.
A rozpórki mają usztywnić nadwozie a nie zawieszenie by po kilku latach zalej było w miarę sztywne szczególnie jak się jeździ nieco w terenie.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 15 wrz 2012, o 14:27

Musze głowe popiołem posypać i Kolegę za krawaciarstwo przeprosić... :oops:

http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... 25#p321225

:razz:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 19 wrz 2012, o 00:28

FUX pisze: Koleżanka ok

Oceniając po tym jak na nią łypałeś kiedy wychodziła z salonu, to bardziej niż ok :giggle:
FUX pisze: OOOO A6.
Koleżanki. Zgroza...

Iii tam. Od razu zgroza. Na autostrady OK, w zakrętach to jednak wolę Forka.
areka9 pisze: Chcę nowego, z salonu, 2.0 benzyna. Coś mi się kojarzy, że mówili o możliwości przedłużenia gwarancji, ale jeszcze sprawdzę.
Rocznie robię mało - ok 15.k km więc bardziej zależy mi na latach, niż tysiącach km w gwarancji.

Nie powinno się nic psuć.

areka9
0 gwiazdek

Post 20 wrz 2012, o 10:01

Pojeździłem. Na początku było fajnie.

Ale po jakimś czasie hałas zaczął przeszkadzać. Wydaje mi się, że napęd dosyć głośno pracuje, bo to nie szum opon, ani powietrze - zależy od wysokości obrotów. To była najniższa wersja, może wyższa jest trochę lepiej wyciszona.

A przy 130km/h na autostradzie samochód wpada w wibracje. Przy 140 - 150 wibracje znikają. Jak schodzę w dół, to przy 120 też znikają. Masakra.. Sprawdzę jeszcze ciśnienie w oponach i znowu skoczę na highway i dam znać.

Gootek
6 gwiazdek

Post 20 wrz 2012, o 13:39

areka9 pisze:A przy 130km/h na autostradzie samochód wpada w wibracje. Przy 140 - 150 wibracje znikają. Jak schodzę w dół, to przy 120 też znikają. Masakra.. Sprawdzę jeszcze ciśnienie w oponach i znowu skoczę na highway i dam znać.
W Japonii czy w USA nie jeździ się z prędkościami rzędu 130km/h czy więcej.
Proponuję, jeśli chcesz tak jeździć to zmień opony na inny model, dobrze wyważ koła i wtedy sprawdzaj głośność.

areka9
0 gwiazdek

Post 20 wrz 2012, o 16:25

Oj tam, oj tam :) Jeździłem po USA 200kph przez 2 tygodnie i nie zapłaciłem mandatu. Raz mnie policja namierzyła, ale się wyłgałem :) To było 15 lat temu. Teraz jest trudniej..

A wracając: ciśnienie w kołach było OK. Mogło to być złe wyważenie, a może i słabe opony. Dalej się zastanawiam, co z tym zrobić - muszę z salonem pogadać o kasie :)

Gootek
6 gwiazdek

Post 20 wrz 2012, o 16:38

areka9 pisze:A wracając: ciśnienie w kołach było OK. Mogło to być złe wyważenie, a może i słabe opony. Dalej się zastanawiam, co z tym zrobić - muszę z salonem pogadać o kasie :)
Fabrycznie zakładana opona Yokohama Geolandar jest oponą szosowo-(lekko)terenową. To nie jest typowa opona szosowa do dużych prędkości. Może być głośna przy dużej prędkości. Może piszczeć w skręcie.
Ludzie, którzy jeżdżą agresywnie Foresterami zakładają inne opony.

areka9
0 gwiazdek

Post 20 wrz 2012, o 16:42

Ta nie piszczała. Kierownica i cały samochód zaczynał drżeć. Ale przy wyższych o 10 kph prędkościach drgania ustawały. Za to przy 160 kph zaczynało dudnić powietrze z tyłu karoserii - tak jakby było otwarte okno. Pewnie jakaś wada projektancka.

A opony były, zdaje się, Goodyera. Na Yokohamach kiedyś jeździłem i byłem zadowolony.

ujar
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Impreza GT

Post 21 wrz 2012, o 10:55

Лукашэнка pisze:
areka9 pisze:A przy 130km/h na autostradzie samochód wpada w wibracje. Przy 140 - 150 wibracje znikają. Jak schodzę w dół, to przy 120 też znikają. Masakra.. Sprawdzę jeszcze ciśnienie w oponach i znowu skoczę na highway i dam znać.
W Japonii czy w USA nie jeździ się z prędkościami rzędu 130km/h czy więcej.
Proponuję, jeśli chcesz tak jeździć to zmień opony na inny model, dobrze wyważ koła i wtedy sprawdzaj głośność.
Faktycznie - wibracje mogły mieć miejsce - wrzuciliśmy koła na wyważarkę i brakowało ciężarka (odpadł). Aktualnie problem rozwiązany. Zresztą jeździliśmy dieslem i było ok ;-)

areka9
0 gwiazdek

Post 21 wrz 2012, o 11:49

Wszystko OK, poza tym, że to diesel :P

ODPOWIEDZ