Zmiana piast z 5x100 na 5x114

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
misiek00781
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru Impreza GT
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Zmiana piast z 5x100 na 5x114

Post 25 kwie 2015, o 20:29

Witam. Chciałem zapytać tych, którzy przeprowadzali taka modyfikacje o kilka rzeczy. Na początku powiem, że cała operacje chce wykonać ponieważ chciałbym uniknąć dystansów przy zrobieniu bodykitu 22B/ WRC. Słyszałem ze niestety trzeba liczyć się z dwoma problemami. Pierwszy to Inna wysokość amortyzatorów (wyższe) przez to trzeba podnosić kielichy. Ale ile dokładnie wyższe są amortyzatory w GD względem GC ? Druga to geometria, ponoć przy przełożeniu piast nie obejdzie się bez reg. wahaczy bo wychodzi duży pozytyw. Mógłby sie ktoś mądrzejszy wypowiedzieć ? :mrgreen: Bo słyszałem także opinie że to nie ma sensu, że dystans do 2cm to nic złego itd itd. ( Coż... nie ukrywam, że ta druga wersja jest dla mnie lepsza bo mniej roboty :-p ) Pozdrawiam wszystkich serdecznie Michał.

Pozdrowienia dla wszystkich miłośników marki SUBARU ;-)

komin
4 gwiazdki
Auto: Legacy 2.5 A/T

Re: Zmiana piast z 5x100 na 5x114

Post 25 kwie 2015, o 22:05

A przejściówki / adaptery z 5x100 na 5x114.3
Regeneracja felg ;
Malowanie proszkowe
Prostowanie felg
Spawanie felg
Świętokrzyskie 507304269

cybel
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: forek

Post 26 kwie 2015, o 14:38

komin pisze:A przejściówki / adaptery z 5x100 na 5x114.3
A w czym ma to pomóc? ;-) Przecież nie to jest tutaj problemem.
Zmiana piast to spore koszty,dużo większe niż dystanse.
Zmiana piast pociąga za sobą zmianę zwrotnic,półosi i jeszcze paru innych rzeczy,w tym felg.Policz koszty,to chęci takich zmian przeminą. :mrgreen:
Dobrze dobrane dystanse i dobre długie szpilki załatwiają sprawę a budżet kilkanaście razy mniejszy.
Zakres prac przy tego typu zmianach jest spory,choć kielichów podnosić nie ma potrzeby.Było już takie GC na rozstawie 5x114,3 i zawieszeniem do tego odpowiednim,praktycznie z GC została tylko buda,reszta była szczepiona z GD,łącznie z zawieszeniem,napędami i środkiem. ;-)

misiek00781
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 26 kwie 2015, o 15:23

Ja właściwie także buduje wszystko od początku na nowo ;-) Chciałbym coś sprostowac bo źle sie wyraziłem. Plan jest by zmienić całe zwrotnice wraz z piastami. Co do półosi będzie nawet łatwiej bo wchodzi 6mt. Najchętniej własnie zostawiłbym rozstaw standartowy dla GC jednak słyszałem opinie mądrzejszych od siebie że przy upalaniu łożyska przeżyją max kilkaset KM wiec chciałbym poznać opinie innych na ten temat ;)

cybel
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 26 kwie 2015, o 15:57

Przy budowaniu auta wygląda to inaczej,taniej. :giggle:
Sprawa łożysk piast jest znana,przy rozstawie 5x114,3 problemu z nimi nie ma,to spory plus w "upalarce". ;-)
Jeśli masz tylko okazję i możliwości idź w 5x114,3,to poprawienie kielichów budy trochę przeraża,ale w końcowym efekcie auto będzie dużo chętniej skręcać,patrz Yeti Bębna czy auta Grizusa albo Seby,mają "poczarowane" kielichy i skręcają lepiej niż Evki.
Półosie do rozstawu i zwrotnic 5x114,3 też są bardziej dostępne niż do rozstawu 5x100,mowa o półosiach przynajmniej z STi.
misiek00781 pisze: przy zrobieniu bodykitu 22B/ WRC
Ale czy przy rozstawie 5x114,3 unikniesz całkiem dystansów,to pewien nie jestem,prawda że rozstaw kół jest większy niż przy 5x100,ale z tego co widziałem,to Yeti ma dystanse,choć może tylko w konkretnym zestawie felg. ;-)
Gdzie budujesz potworka? :-)

brahu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 26 kwie 2015, o 17:19

Łożyska to raz, dwa że trzeba przerabiać półosie, z później z tymi hybrydami jest różnie więc jak masz możliwość swapować wszystko, to jak najbardziej :thumb:
cybel pisze: Yeti Bębna czy auta Grizusa albo Seby,mają "poczarowane" kielichy
zapoznałem się z wątkami ów Panów ale jakąś przeoczyłem te czarowanie :o możesz cybel coś bardziej przybliżyć, bo wydawało mi się że zawias 114,3 różni się tylko mocowaniem do zwrotnicy, no i tylnymi, górnymi poduchami więc co jest nie tak z temi kielychami? :mrgreen:

cybel
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 26 kwie 2015, o 17:57

brahu pisze: bo wydawało mi się że zawias 114,3 różni się tylko mocowaniem do zwrotnicy, no i tylnymi, górnymi poduchami więc co jest nie tak z temi kielychami?
Bo tak jest jak piszesz.
Yeti ma przerobione kielichy przednich amorów żeby trochę namieszać z kątem wyprzedzenia osi zwrotnicy.
Szczegółów technicznych nie znam,ale wszystkie te auta wymienione wyżej,mają to porobione i skręcają jak gupie. ;-)

brahu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 26 kwie 2015, o 18:04

cybel pisze: z kątem wyprzedzenia osi zwrotnicy
Aha, muszę zgłębić temat.. dzięki za odp.

misiek00781
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 30 kwie 2015, o 23:45

Przepraszam za brak zainteresowania tematem, ale miałem pracowity tydzień :wall: W takim razie mam jeszcze jedno pytanie, skoro warto to pewne sie pokuszę ;-) Kwestia jest tylko kto robi takie rzeczy (przeróbki kielichów) i czy rzeczywiście trzeba koniecznie podnosić kielichy z tyłu, czy wystarczy poprostu regulacja gwintem lub przeróbka mocowania amorka do zwrotnicy z 5X100 ? ;-)

misiek00781
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 4 maja 2015, o 23:40

Pomoże ktoś ? I jeszcze konkretne pytanie, co trzeba zmieniać oprócz oczywiscie zwrotnic i wczesniej wspomnianego podnoszenia kielichów ? wahacze, itd pasują ?

qbutek
1 gwiazdka
Auto: Legacy I 2.0, Forester s/tb, Celica Supra Mk2

Post 5 maja 2015, o 00:10

misiek00781 pisze:Pomoże ktoś ? I jeszcze konkretne pytanie, co trzeba zmieniać oprócz oczywiscie zwrotnic i wczesniej wspomnianego podnoszenia kielichów ? wahacze, itd pasują ?
cybel pisze: Zakres prac przy tego typu zmianach jest spory,choć kielichów podnosić nie ma potrzeby.Było już takie GC na rozstawie 5x114,3 i zawieszeniem do tego odpowiednim,praktycznie z GC została tylko buda,reszta była szczepiona z GD,łącznie z zawieszeniem,napędami i środkiem

rallybat
0 gwiazdek
Auto: GC8

Post 15 wrz 2015, o 16:13

Odświeże temat bo sam mam dylemat.

Obecnie siedzi w moim GC 6MT z Bloba US - czyli na zwrotnicach 5x114.

Mam zgryz z zawiechą. Obecnie mam serie z ww. i auto jest tak z 3cm wyżej.
Kupiłem HSD do GC. Przerabiać dolne mocowania amorów czy jednak pchać się w kombinowanie z montażem zwrotnic 5x100 z STI EU (już je mam).
Problem będzie z półosiami. Podobno pasują jakieś forkowe - cieńsze niż STI ale na przód to nieduży problem.
Proszę o opinie.

Chętnie wróciłbym do 5x100. Felgi łatwiej dostępne i chyba łatwiej założyć czterotłoczka, który mi został, felgi 15" na szuter/śnieg. I wydaje mi się, że z tylu obecnie faktycznie jest pozytyw. Bardzo zżera zew. krawędzie opon

misiek00781
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 17 wrz 2015, o 00:54

Na poczatek powiedz czy te zwrotnice ktore masz obecnie tj. 5x114 zakladales do oryginalnej belki, wahaczy itp Gtkowych ? ;-)
Jesli tak to z tego co wiem bedziesz mial wlasnie pozytyw wiec czeka Cie kupno reg. Wahaczy.
Mysle ze skoro zalezy Ci na zastosowaniu tego zawiasu i wolalbys rozstaw 5x100 to nalezy do tego wrocic. Jesli masz dyfer R180 jak rozumiem to tylko pytanie czy nie lepiej poszukac zwrotnic na tyl z Type R / Ra i polosi z tych modeli. Z tego co wiem powinny pasowac (jesli nie to niech ktos mnie poprawi ). I od razu dokupisz sruby reg. Whiteline. Ja na takim zestawie zrobilem negatyw 1.5 stopnia na kazda strone.
Powodzenia ;-)
P.S jesli bd sprzedawal te zwrotnice 5x114 to daj znac. :-)

rallybat
0 gwiazdek

Post 18 wrz 2015, o 18:26

Wydaje mi się, że mocowanie do seryjnej belki GT bo za inną nie płaciłem.
Ile tego pozytywu może być - na gwincie jest przy górnym mocowaniu regulacja kąta - może wystarczy tym skorygować?

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 18 wrz 2015, o 19:35

rallybat pisze:Chętnie wróciłbym do 5x100.
Jak już masz 5x114 to powrót do 5x100 to taki downgrade. Masz lepsze, a chcesz iśc w gorsze.

Na Twoim miejscu ja bym resztę dostosował do tych zwrotnic, nie odwrotnie.

Ja też mam 5x100 i bardzo żałuję, że jak budowałem auto nie poszedłem od razu w 114. Mimo początkowo zapewne znacznie wyższych kosztów.

rallybat
0 gwiazdek

Post 21 wrz 2015, o 14:58

jarmaj pisze:
rallybat pisze:Chętnie wróciłbym do 5x100.
Jak już masz 5x114 to powrót do 5x100 to taki downgrade. Masz lepsze, a chcesz iśc w gorsze.

Na Twoim miejscu ja bym resztę dostosował do tych zwrotnic, nie odwrotnie.

Ja też mam 5x100 i bardzo żałuję, że jak budowałem auto nie poszedłem od razu w 114. Mimo początkowo zapewne znacznie wyższych kosztów.
A w czym 5x114 są lepsze? W sumie to nie wiedziałem, że jest między nimi znacząca różnica oprócz piast i mocowania amorów.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 21 wrz 2015, o 15:12

Są mocniejsze łożyska. To jest powód dla którego Subaru zmieniło piasty i co za tym idzie rozstaw śrub w STI.

ODPOWIEDZ