Terkotanie przy skręcaniu

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
wade
2 gwiazdki
Auto: Impreza
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Terkotanie przy skręcaniu

Post 6 lis 2015, o 17:48

Witam, panowie. Mam taki problem mianowicie w trakcie mocnego skręcania i w lewo i w prawo przy wysokich obrotach coś zaczyna mi terkotać tak jak zużyty przegub z tym ze odgłos dobiega bardziej z centrum pojazdu. Podejrzewam dwie rzeczy. Wewnętrzne przeguby albo wiskoza. Przeguby niby wyglądają OK. Co do wiskozy to nie jestem pewien czy taki objaw pod nią pasuje. Poza terkotaniem nic się nie dzieje. Może wymienicie jakie mogą być objawy zużytej wiskozy i sobie sprawdzę. Jak coś to chwilowo nie dysponuje podciśnieniem więc autka nie podniosę.

A może jakieś inne propozycje?

Jak coś autko to Impreza GC 1995, 2.0 N/A i skrzynia z reduktorem.

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
Polubił: 1 raz

Re: Terkotanie przy skręcaniu

Post 8 lis 2015, o 11:33

Na zimno np po całej nocy stania jest to samo 5 czy tylko po jakiejś jeździe? Wisko albo przeguby dwaj główni podejrzani. Wisko jak coś regenerujemy wiec nie problemu. Pozdrawiam
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Post 10 lis 2015, o 23:30

Podniesienie auta chyba nic nie da przy diagnozowaniu wiskozy...

Najprościej poczytaj wątki dotyczące wiskozy na forum. W Twoim aucie niestety jest wiskoza I-typu więc regeneracja może być nieco bardziej upierdliwa (ich jest już mało na rynku i nie wiadomo, czy wyślą Tobie zregenerowaną, czy po prostu będziesz musiał poczekać aż naprawią Twoją).

Terkotanie nie jest od samej wiskozy, bo w niej nie ma za bardzo co terkotać. Jeśli padła wiskoza, to terkocze coś innego pod wpływem nadmiernych naprężeń spowodowanych jej awarią.

Jak to dopiero początek jej padania, to poczekaj do wiosny, oddasz do regeneracji, jak stopnieją śniegi. Z nadmiernie spiętą wizkozą auto prowadzi się w zimie -(...) brak mi odpowiedniego słowa :-p
Jest ryzyko, musi być wybór.

RadziejS
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: S-turbo MY99
Polubił: 0

Post 12 lis 2015, o 17:03

Zużyta wiskoza objawia się w przeważającej mierze utrudnionymi manewrami na parkingu, przy minimalnych prędkościach. Zbyt mocno spina przód z tyłem i samochód sprawia wrażenie jakby przeskakiwał przy maksymalnie skręconych kołach. Ja bym tego terkotaniem nie nazwał. Objaw nasila się tym bardziej im bardziej rozgrzany olej w skrzyni. Zimą w początkowej fazie jazdy tego nie czułem. Latem od razu już było zauważalne.
Obrazek - chcesz świnkę, pisz PW i klikaj tutaj

ODPOWIEDZ