Co sądzicie o takich dodatkach które żekomo poprawiają pracę skrzyń biegów. Mam na myśli manualne skrzynie. Czasem lekko haczą mi biegi i jest to mało komfortowe. Czy może to jakoś wpłynąć na poprawę takiej sytuacji?
Ps. ...bo ja jakoś sceptycznie do tego podchodzę ale może się mylę.
Dodatki do olejów przekładniowych.
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: Dodatki do olejów przekładniowych.
Mi ostatnio mechanik dolał jakiś ceramizer do skrzyni. Gość raczej konkretny a nie fantasta od magnetyzerów 
Twierdził, że ma pozytywne doświadczenia z tymi specyfikami. Różnicy podczas zmiany biegów nie czuć ale ponoć ma zwiększyć się przebieg do kolejnego remontu skrzyni.

Twierdził, że ma pozytywne doświadczenia z tymi specyfikami. Różnicy podczas zmiany biegów nie czuć ale ponoć ma zwiększyć się przebieg do kolejnego remontu skrzyni.
- ptk22
- 6 gwiazdek
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
- Polubił: 2268 razy
- Polubione posty: 137 razy
Są one potrzebne skrzyni tak jak umarłemu kadzidłoluki_man pisze: Co sądzicie o takich dodatkach które żekomo poprawiają pracę skrzyń biegów.

Nic nie zastąpi dobrego oleju, poprawnie dobranego do danej przekładni i warunków temperaturowych w jakich dana przekładnia pracuje. A jak już taki olej wlejemy to żaden dodatek nie jest potrzebny. Jedyne co można zrobić, to częściej wymieniać taki olej, aby zmniejszyć ilość pływających w przekładni bardzo drobnych opiłków.
Jest ryzyko, musi być wybór.
-
PajakWlochaty
- 0 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
2 skrzynie w ten sposob "naprawilem", jednak w Hondzie druga w Toyocie. W obu byly zgrzyty przy wlaczaniu odpowiednio 5 i 2 biegu, po zaaplikowaniu Xado EX120 problemy sie rozwiazaly. Nie wiem na jak dlugo gdyz w obu przypadkach zrobilem ok 5kkm i sprzedalem auto ale dopoki jezdzilem bylo super. A naprawde na cud nie liczylem
- ptk22
- 6 gwiazdek
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
- Polubił: 2268 razy
- Polubione posty: 137 razy
PajakWlochaty, dobrze, że słowo "naprawilem" dałeś w cudzysłów. A mówiłeś kupującym co było wlane i że w sprzedawanym aucie zaczynają się powoli kończyć synchronizatory?
Jest ryzyko, musi być wybór.
-
PajakWlochaty
- 0 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
nie pytali wiec nie powiedzialem. Nie odczuwam z tego powodu wyrzutow sumienia, na ile mam doswiadczenia w rynku aut uzywanych byly to bardzo dobre oferty cena/jakosc co w przypadku obu aut (Prelude i Celica, oba grubo kilkunastoletnie) jest powiedzmy niezbyt czeste. Z obydwoma wlascicielami aut po sprzedazy przeze mnie mialem zreszta kontakt jakis czas pozniej i nikt nie narzekal na cokolwiek, a wrecz przeciwnie chwalili stan.ptk22 pisze:PajakWlochaty, dobrze, że słowo "naprawilem" dałeś w cudzysłów. A mówiłeś kupującym co było wlane i że w sprzedawanym aucie zaczynają się powoli kończyć synchronizatory?
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
W Xsarze synchronizator 3 biegu "naprawił się" po wymianie tego co było w skrzyni na świeży olej (Motul 75W80).
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae