OUTBACK

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
sherif
2 gwiazdki
Auto: Outback 3.0 MY08
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: OUTBACK

Post 12 lis 2009, o 17:47

gregski pisze:juz 95 kkm na budziku wraz z przegladem rejestracyjnym, badaniem spalin oraz sprawdzeniem instalacji zafundowalem OBKowi regulacje zaworow.
przeglad przeszedl pierwszorzednie (choc profilaktycznie zdemontowalem zenony i wsadzilem normalne zarowy.
do plyty pod silnikiem nikt sie nie doczepil.

przy okazji, dowiedzialem sie, ze 2,5 ma inny rodzaj regulacji zaworow i (cytuje) nie trzeba jak w 2,0 wyjmowac silnika do tej regulacji.
a w niemczech wlasnie glownie 2.0 smigaja na fabrycznym gazie - forek i legas.

ciekawe, moze mnie ktos olsnic jaka jest roznica?
i przy okazji podpowiedziec ile taka regulacja zaworo kosztuje w Polsce?

Za 10 kkm duzy przeglad - rozrzad, plyny, swieczki. ciekaw jesem kosztow w Polsce.
Gdzie to najlepiej robic? Lodzkie ASO?
ciekaw jestem czy by sie jednak przyczepili do tych zenonw :mrgreen:
silnika wyjmowac moze i nie trzeba, ale na pewno jest wygodniej na wyjetym.
Ostatnio robilem przeglad po 150kkmu u Jarka, czyli duzy (wg instrukcji, czyli: olej skrzynia, olej dyfer tylni, wszystkie filtry, olej silnikowy + standardowy przeglad), zaplacilem cos kolo 750zl, wliczajac przetoczenie bebnow tylnich (reczny nierowno bral) +1l oleju na dolewki.
BTW. czemu niby mieli by sie do plyty doczepic ?

Pozdrawiam
Marcin

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 12 lis 2009, o 21:10

sherif pisze: BTW. czemu niby mieli by sie do plyty doczepic ?

ze nieoryginalna? kto wie co sie z nia dzieje przy wypadku..
raczej by sie przyczepili, niemiecki przeglad ogolnie jest bardzo dokladny..
bylem osobiscie miniakiem i widzialem jak trzepal auto..

gregski
6 gwiazdek

Post 5 kwie 2010, o 09:57

sie pochwale, bo auto mniud malyna jak nowe:
107 kkm, poza rozrzadem i swieczkami w aso zrobilem mu w piatek dobrze: tarcze klocki przod - otto zimmermann i ferrodo, klocki tyl - ferrodo, filtry pow i odchwaszczenie klimy chemia (bo ozoznowe nie daje rady vs. chemia), lekko stukalo w zawiasie przod wiec podjechalem do subaru po laczniki drazka i gumy drazka (350pln za set), wrzucilem i teraz cisza totalna i satysfakcja z dobrze zrobionej samemu roboty.
poza tym podjechalem na myjnie i panowie w 2 h zamienili auto w nowke sztuke, po zimie nie byl za pikny ;)

teraz pora na zakup bagaznika rowerowego na hak..
w zeszlym roku mi sie jakos udalo, ale teraz juz musze..

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 5 kwie 2010, o 10:02

Po co Ci bagażnik??
W Berlinie jest więcej tras rowerowych, niż w RP autostrad... :giggle:
Dolce far niente ;-)

gregski
6 gwiazdek

Post 5 kwie 2010, o 10:12

FUX, na wyjazdy weekendowe bez przyczepy (za ktora tez zaczynam sie rozgladac :-p )..

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 5 kwie 2010, o 10:36

gregski pisze: przyczepy
A jakiej szukasz?
Trochę późno, Sezon tuż, tuż...
Fajna jest Knauss Sun Wind 400
Dolce far niente ;-)

moses
0 gwiazdek
Auto: brak

Post 2 maja 2010, o 20:44

Wracając do tego passata to ten model ma już Torsena i być może jeszcze model wcześniej ale nie wiem od którego roku, reszta czyli wcześniejsze ma haldexy.. :cofee:

A ja mam pytanie o OBK z lat '98-'03 i wcześniejsze. Jakie tam jest zawieszenie, tzn. czy tył jest regulowany pneumatycznie czy są tam poprostu zwykłe amorki i zwykłe sprężyny i z przodu i z tyłu? Pytałem ostatnio w miejscowym sklepie o tylny amortyzator do OBK '00 i usłyszałem cenę 289zł (firmy KYB). Co wy na to? Czy to realna cena czy facet mnie wprowadził w błąd? Jakoś "tanio"... :roll:

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: SI

Post 2 maja 2010, o 21:39

moses pisze: A ja mam pytanie o OBK z lat '98-'03 i wcześniejsze. Jakie tam jest zawieszenie, tzn. czy tył jest regulowany pneumatycznie czy są tam poprostu zwykłe amorki i zwykłe sprężyny i z przodu i z tyłu? Pytałem ostatnio w miejscowym sklepie o tylny amortyzator do OBK '00 i usłyszałem cenę 289zł (firmy KYB). Co wy na to? Czy to realna cena czy facet mnie wprowadził w błąd? Jakoś "tanio"...
tył nie jest regulowany pneumatycznie, tylko ma amortyzatory samopoziomujące (bez żadnej regulacji).
Obrazek
Obrazek

moses
0 gwiazdek

Post 3 maja 2010, o 14:07

Samopoziomujące czyli one same wiedzą jaki jest poziom czy mają do tego jakiegoś "pomocnika" elektronicznego :? . Czy to jest tak samo jak w foresterze? Tam podobno jeden amortyzator kosztuje 1tys.. A może sprężyny są jakieś niestandardowe? Mogę liczyć na jakiś szerszy i dokładniejszy opis? No a co z tymi cenami amorków, bo narazie coraz bardziej się nakręcam na tego OBK.

moses
0 gwiazdek

Post 3 maja 2010, o 21:19

mam schemat tylnego zawieszenia w .pdf w OBK ale nie wiem jak to wkleić na forum. pomóżcie

gregski
6 gwiazdek

Post 3 maja 2010, o 21:54

moses, same wiedza na jaka wysokosc sie podpompowac, nie ma nic poza nimi samymi.
poszukaj sobie w necie info pod haslem 'nivomat' to ta sama zastada dzialania..
imho genialny, prosty patent, wart wydania pieniedzy.
pdfu zdaje sie nie powiesisz.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 4 maja 2010, o 15:04

gregski pisze: moses, same wiedza na jaka wysokosc sie podpompowac, nie ma nic poza nimi samymi.
Się pozwolę nie zgodzić. Ja dla przykładu mam je w zestawie z Forkiem :mrgreen:

gregski
6 gwiazdek

Post 4 maja 2010, o 18:14

So What! trzymaj poziom! :giggle:

moses
0 gwiazdek

Post 5 maja 2010, o 21:07

No dobra z tego co zakumałem, to do amorka nie ma żadnych wężyków ani nic takiego.. Amortyzator ma poprostu taką budowę. W jego wnętrzu są jakieś bebechy które po załadowaniu auta w trakcie jazdy (kołysanie) podpompowują amortyzator.. Wszysko odbywa się we wnętrzu amortyzatora bez żadnych zewnętzrnych "udziwnień" jak np. w niektórych legacy "air suspension".. Ale czy ktoś mi wreszcie powie ile to kosztuje??? :x

moses
0 gwiazdek

Post 5 maja 2010, o 21:08

A tu jest coś na ten temat :
http://www.cadillacfaq.com/faq/answers/pdf/nivomat.pdf
co prawda to nie o subaru ale zawsze coś :thumb:

moses
0 gwiazdek

Post 5 maja 2010, o 21:22

Nie no wymiękam... Znalazłem Tylny amortyzator gazowy kayaba za 280 zł brutto.. ale czy on ma ten cały nivomat?? :?

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 5 maja 2010, o 22:29

moses pisze: Nie no wymiękam... Znalazłem Tylny amortyzator gazowy kayaba za 280 zł brutto.. ale czy on ma ten cały nivomat??
Nie. samopoziom tylko OEM. Koszt to forka to jakieś 1300PLN/szt. Nie wiem jak w OBK ale podejrzewam, że taniej nie będzie...
Obrazek
Obrazek

moses
0 gwiazdek

Post 7 maja 2010, o 19:23

No cóż z tego co widzę OBK mają regulację świateł więc założenie zwykłych amortyzatorów poskutkuje conajwyżej przy obciążeniu siadniętą dupcią i tyle... Jest sens bulić 3x więcej?? Dla mnie nie ma :-/

moses
0 gwiazdek

Post 7 maja 2010, o 20:12

Tego oczekuję od subaru w zimie :thumb: ... Mam podobne podjazdy, raz łagodniejsze raz ostrzejsze

gregski
6 gwiazdek

Post 7 maja 2010, o 20:25

moses pisze: Tego oczekuję od subaru w zimie :thumb: ... Mam podobne podjazdy, raz łagodniejsze raz ostrzejsze

dobra opona i nie ma problemu. testowane wielokrotnie ;-)
przyjedz w maju na pojezdzawke w blocie to zobaczysz jak te autka daja rade..

moses
0 gwiazdek

Post 7 maja 2010, o 20:45

A teraz z innej beczki.. Czy mi się wydaje czy silnik 2.5 w OBK ma 2 wałki rozrządu a silnik 2.0 w imprezie ma 4? To pewnie nieobiektywne odczucie ale mam wrażenie jakby ten 2.5 był jakiś taki prostrzy w budowie.. Ktoś tam jeszcze kiedyś pisał że przy regulacji zaworów silniki 2.0 trzeba wyjmować z auta a 2.5 nie, prawda to?? :?

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 7 maja 2010, o 21:28

moses pisze: Ktoś tam jeszcze kiedyś pisał że przy regulacji zaworów silniki 2.0 trzeba wyjmować z auta a 2.5 nie, prawda to?? :?
2.0 nie musisz wyciągać na stół, ale w wyciągniętym łatwiej się dłubie :)
Obrazek
Obrazek

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 7 maja 2010, o 21:55

moses pisze:No cóż z tego co widzę OBK mają regulację świateł więc założenie zwykłych amortyzatorów poskutkuje conajwyżej przy obciążeniu siadniętą dupcią i tyle... Jest sens bulić 3x więcej?? Dla mnie nie ma :-/
Samo założenie amortyzatorów chyba nie załatwi Ci sprawy. Przy "zwykłych" amorkach musisz wymienić też sprężyny.

Gdyby to było takie proste, to nikt nie wydawałby tych kilku tysiów na samopoziomujące...

moses
0 gwiazdek

Post 9 maja 2010, o 20:03

gregski a gdzie to w maju macie jaki zlot? Kurde, fajnie macie, że macie subaru ;-(

A z tymi sprężynami macie chyba rację, zwracam honor :roll:

mlody1163
0 gwiazdek
Auto: alfa156 SW -citroen c4 GP

Post 10 sie 2010, o 21:14

witam
koleżanki i koledzy akurat chciałbym kupić subaru outback
mam pytanie jaki silniczek mam wybrać ??

disel rózne opinie słysze
2,5
3,6

sam nie wiem

ODPOWIEDZ