Przegląd rejestracyjny - rolki w stacji diag. raz jeszcze
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Re: Przegląd rejestracyjny - rolki w stacji diag. raz jeszcze
No i zrobione. Ostatecznie pojechałem na Kłobucką 10A do MOTOSu. Hogi polecał na kropce. Szybko i przyjemnie. GTek przeszedł całą ścieżkę diagnostyczną. Chyba OK, bo diagnosta był małomówny, a ja się nie znam na badaniu spalin i siły hamowania, więc nie wiem co oznaczały te wszystkie cyferki. Był też chyba trochę przygłuchy, bo w ogóle nie zwracał uwagi na piękny dźwięk H&SaGodlik pisze:To ja się podepnę...
Gdzie w Warszawie zrobić badanie techniczne GTka? Tak, żeby nie trafić na czepliwego diagnostę...![]()

Nie podobały mu się tylko przyciemnione szyby, podobno nie można mieć lustrzanych. A moje są niestety w połowie właśnie takie. Ale wytłumaczyłem mu, że to nie ja tylko jakiś rolnik w Szwajcarii, i że też mi się nie podobają, ale jakoś nie mogę się zebrać żeby zerwać.
Miałem też chyba nie do końca dobrze ustawione światła, ale tu po prostu wziął śrubokręt i momentalnie poprawił.
witam, Czy ktoś wie gdzie w Poznaniu można dokonac badania technicznego by nie uszkodzic wiskozy??
wrx 2002
pozdro i czekam na info
picjaa
wrx 2002
pozdro i czekam na info
picjaa

Odgrzeję starego kotleta... a co tam
W związku z małą awanturą na stacji diagnostycznej chciałbym abyście napisali jak się mają rolki które kręcą w odwrotnych kierunkach względem siebie (te sprytne do 4x4) na tylny napęd sti. Na logikę auta zeszperowane mniej chyba dostaną w dupsko na zwykłych rolkach niż tych 4x4. W moim konkretnym przypadku tj. STI 2002 powinienem badać na zwykłych czy tych "sprytniejszych"? Jak to jest z badaniem aut z DCCD i na jakich ustawieniach wjeżdżać? Najlepiej chyba na otwartym? Przepraszam za laickie pytania ale dam głowę, że wiele osób również tego nie wie.
Tak w ogóle to bug STI jest zeszperowany czy nie bo zgłupiałem już kompletnie
?

Tak w ogóle to bug STI jest zeszperowany czy nie bo zgłupiałem już kompletnie

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Wszystko już było, ale niech będzie jeszcze raz.
1. STi ma szpery na wszystkich 3 dyfrach. W zależności od rocznika różne, ale zawsze są.
2. Rolki kręcące się w przeciwną stronę są dobrym rozwiązaniem, jeżeli na osi jest otwarty dyfer. Jeżeli jest poszperowany (jak w STi), to będzie on w ten sposób mocno obciążany i w żadnym przypadku na takie badanie nie powinieneś się godzić.
3. Na rolkach kręcących się w tą samą stronę nie cierpi szpra na osi, tylko w centralnym dyfrze.
4. Badanie hamulców może być tu przeprowadzone tylko na dwa sposoby:
- druga oś (ta niebadana aktualnie) umieszczona jest również na rolkach, które mogą się swobodnie obracać
- badanie odbywa się na drodze przy pomocy urządzenia do sprawdzania opóźnienia podczas hamowania
Innej możliwości nie ma.

1. STi ma szpery na wszystkich 3 dyfrach. W zależności od rocznika różne, ale zawsze są.
2. Rolki kręcące się w przeciwną stronę są dobrym rozwiązaniem, jeżeli na osi jest otwarty dyfer. Jeżeli jest poszperowany (jak w STi), to będzie on w ten sposób mocno obciążany i w żadnym przypadku na takie badanie nie powinieneś się godzić.
3. Na rolkach kręcących się w tą samą stronę nie cierpi szpra na osi, tylko w centralnym dyfrze.
- druga oś (ta niebadana aktualnie) umieszczona jest również na rolkach, które mogą się swobodnie obracać
- badanie odbywa się na drodze przy pomocy urządzenia do sprawdzania opóźnienia podczas hamowania
Innej możliwości nie ma.
Dzięki jarmaj', na badanie nie zgodziłem się ze względu właśnie na środkowy dyfer, który według mnie bez dodatkowych rolek będzie zawsze mocno obciążony. Wywołało to wielkie oburzenie diagnosty itd,itp i skończyło się na tym, że nie wytrzymałem i również przekazałem mu pewne informacje dotyczące jego zakresu kompetencji. Tak czy inaczej przeglądu nadal nie mam... Konkluzją tego co napisałeś, w przypadku STi zwykłe rolki bez bajerów oraz rolki luźno obracające się pod nie badaną oś. Jeszcze raz dzięki
-
kacy
- 1 gwiazdka
- Auto: WRX MY03 Wagon ( mniejszych kombi chyba nie produkują :)
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Jest jeszcze 3 mozliwosc :)jarmaj pisze:Wszystko już było, ale niech będzie jeszcze raz.![]()
Innej możliwości nie ma.
Trzeba znalesc stacje z takim urzadzeniem http://www.maha.pl/cps/rde/xchg/SID-263 ... sl/199.htm
Jak mnie pamiec nie myli maja taka w miejscowosci Leoncin kolo Warszawy

Szpera w przednim dyfrze w STI? Jaka?jarmaj pisze: 1. STi ma szpery na wszystkich 3 dyfrach. W zależności od rocznika różne, ale zawsze są.
Szpery z przodu to chyba tylko w RA?
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
booSTI, helikalna.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
Chloru pisze: helikalna.
Chlorian, przestań bluzgać !

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
Leoncin, czy Zaborów?kacy pisze:w miejscowosci Leoncin kolo Warszawy
-
drift_king
- 0 gwiazdek
- Auto: Impreza GT
Panowie a jak jest z napędem w starym GT ?
Zauważylem,że gdy auto jest na podnośniku i kręcę jednym tylnym kołem to wszystkie kółka kręcą się do przodu.Takie zachowanie choćby tylnego dyfra wskazuje,że nie jest otwartym mechanizmem.Prawda to?Możliwe,że w GT jest z tyłu jakaś szpera ?
pzdr
d_k
Zauważylem,że gdy auto jest na podnośniku i kręcę jednym tylnym kołem to wszystkie kółka kręcą się do przodu.Takie zachowanie choćby tylnego dyfra wskazuje,że nie jest otwartym mechanizmem.Prawda to?Możliwe,że w GT jest z tyłu jakaś szpera ?
pzdr
d_k
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
drift_king, jest wiskoza.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
-
kacy
- 1 gwiazdka
- Auto: WRX MY03 Wagon ( mniejszych kombi chyba nie produkują :)
moim zdaniem Leoncindamaz pisze:Leoncin, czy Zaborów?kacy pisze:w miejscowosci Leoncin kolo Warszawy

Ale.... bylo pozno , samochod spakowany na urlop , wszytko jest tylko sie przeglad konczyl w tym dniu

tak z googla to jest chyba to 52.397745,20.537653
-
drift_king
- 0 gwiazdek
- Auto: Impreza GT
Wszystko jasne jeśli chodzi o tył.A jak jest z przodem?Bo tam też koła kręciły się w jedną stronę.Ogółem obracając jednym do przodu kręcą się wszystkie 4 w tym samym kierunku...Chloru pisze:drift_king, jest wiskoza.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Przedni otwarty.
Kręciło się prawidłowo. Jeżeli obracałeś tylnym kołem, to napęd na przednie szedł przecież od strony skrzyni biegów, a wtedy koła zdecydowanie powinny kręcić się w tą samą stronę. Inaczej znacznie utrudniłoby to jazdę
Kręciło się prawidłowo. Jeżeli obracałeś tylnym kołem, to napęd na przednie szedł przecież od strony skrzyni biegów, a wtedy koła zdecydowanie powinny kręcić się w tą samą stronę. Inaczej znacznie utrudniłoby to jazdę

Ja jestem już po przeglądzie w małej mieścinie więc o rolkach specjalnie dla 4x4 nie ma mowy. Pan diagnosta wjechał na rolki bez zastanowienia i o dziwo nic się nie stało znaczy się auto zachowywało się jak normalna ośka.
Czy powinno wyskoczyć z rolek?
Auto: Subaru Legacy MY06 2.0R manual
Do tego diagnosta się śmiał że dziś same subaru przyjeżdżają bo był forester w dieslu z 2008 i też nie wypadł z rolek była też nowa tribeca 3.6 US i to samo.
To jak to jest z tym moim autem? Jak podniosę tylko jedno koło to dam radę nim pokręcić ale z lekkim oporem.
Czy powinno wyskoczyć z rolek?
Auto: Subaru Legacy MY06 2.0R manual
Do tego diagnosta się śmiał że dziś same subaru przyjeżdżają bo był forester w dieslu z 2008 i też nie wypadł z rolek była też nowa tribeca 3.6 US i to samo.
To jak to jest z tym moim autem? Jak podniosę tylko jedno koło to dam radę nim pokręcić ale z lekkim oporem.
Pozdrawiam. Bzikus7.
- Codders
- 0 gwiazdek
- Auto: MY99 SI WRX STI Type-R ver6
Wiem tylko, ze za nic nie pozwoliłbym wjechać komuś na rolki moim Subaru. Niezależnie czy miałby wyskoczyć z rolek lub nie ;)
Ale przecież przy takim badaniu raczej nic się nie stanie w legacy, w STI chyba to trochę inaczej wygląda.Codders pisze: Wiem tylko, ze za nic nie pozwoliłbym wjechać komuś na rolki moim Subaru. Niezależnie czy miałby wyskoczyć z rolek lub nie ;)
Chyba więcej szkody niż takie badanie zrobi jazda z kołem dojazdowym.
Podpowie ktoś jak to jest z tym moim legusiem?
Pozdrawiam. Bzikus7.
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Raczej nie. Jeżeli jednak coś się stanie, to ciekawe kto poniesie koszty naprawybzikus7 pisze:
Ale przecież przy takim badaniu raczej nic się nie stanie w legacy.

bzikus7,
jeśli koło dojazdowe ma taką sama średnicę jak normalne koło (a tak zwykle jest), to nic się złego stać nie może.
A jeśli chodzi o te rolki, to są podzielone zdania na temat tego, czy to może doprowadzić do uszkodzenia wiskozy w centalnym mechanizmie różnicowym. Moim zdaniem, przy standardowym, krótkim badaniu raczej nie. W kazdym razie mi Forastera 2.0 XT M/T ani Outbacka 2.5 M/T w ten sposób nigdy nie popsuli, czoć badania te auta przechodziły.
Może prędzej w Sti jakieś DCCD mogłoby ucierpieć, ale nie jestem pewny.
jeśli koło dojazdowe ma taką sama średnicę jak normalne koło (a tak zwykle jest), to nic się złego stać nie może.
A jeśli chodzi o te rolki, to są podzielone zdania na temat tego, czy to może doprowadzić do uszkodzenia wiskozy w centalnym mechanizmie różnicowym. Moim zdaniem, przy standardowym, krótkim badaniu raczej nie. W kazdym razie mi Forastera 2.0 XT M/T ani Outbacka 2.5 M/T w ten sposób nigdy nie popsuli, czoć badania te auta przechodziły.
Może prędzej w Sti jakieś DCCD mogłoby ucierpieć, ale nie jestem pewny.
- Codders
- 0 gwiazdek
- Auto: MY99 SI WRX STI Type-R ver6
Gdy biorę auto na przegląd w Irlandii to większość gości już wie co robić, choć zawsze im mówię ze to 4wd i rolki odpadają. Sprawdzają hamulce jeżdżąc i hamujac na placu 

- maup
- 2 gwiazdki
- Auto: Osiołek II - Subaru Outback MY05 2,5 A/T
nie wiem czy to faktycznie jest aż taki problem dla diagnosty kupić/zrobić dwie ramki z luźno obracającymi się wałkami (dużo cienkich) - przy badaniu tech niebadana oś stoi na tych podkładkach i nic się złego nie dzieje. o takie coś: http://motofocus.pl/nowosci/4710/nowe-m ... olnobiezne
=== czym lepsze auto terenowe ===========
=== tym dalej trzeba iść po ciągnik ========
=== tym dalej trzeba iść po ciągnik ========
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Proste, do zrobienia w chwilę w byle warsztacie i załatwia sprawę. Też się dziwię, że kombinują jak koń pod górę, zamiast coś takiego sobie zafundować.
U mnie w "mieście innowacji" też nie ma stacji do badania 4x4. Przed badaniem informuję diagnostę jaki napęd ma auto. Diagnosta trochę blednie, potem marudzi że ma w szafie opóźnieniomierz ale musieli byśmy pojechać na lotnisko... przejeżdża przez rolki bez kręcenia i to wszystko. I to wszystko odbywa się w stacji która reklamuje się jako największa i najnowocześniejsza w województwie
.