"Ciężka dupa" w Foresterze po wymianie amortyzatorów
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
- Auto: SI
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: "Ciężka dupa" w Foresterze po wymianie amortyzatorów
deLux, no właśnie, słyszałem , że 'tam" tylko L.L. Bean miał samopoziom
-
cicin
- 0 gwiazdek
- Auto: Subaru Forester 2000 slow mammal :) oraz legacy 1999, jak wyżej, z wyjącą skrzynią, buuuuuu
Hm... ciekawostka - amorki bez samopoziomki KYB Excel-G kupione na ebay.co.uk kosztowały mnie w przeliczeniu 350 zł/sztuka, a w Polsce wołali 400 zł, natomiast sprężyny RA 5761 tutaj (Walia) wychodzą £107 czyli około 480 zł, a w Polsce na allegro 120 zł/sztuka + przesyłka. Nie rozumiem, panie, takiej polityki. Ale rozmawiałem z tutejszym technical advisor z Kayaba UK i potwierdził że jak się zestawi Excel-G (numer 334191 albo 334192) ze sprężyną RA 5761, to nie ma bata, dupka wróci do fabrycznej wysokości. Pozostaje tylko wozić kartofle na fotelach, a nie w bagażniku, wtedy cały Forek się obniży i nie będzie oświetlał nietoperzy 

Unlikely things to see on a motorway sign : "Time to junction fifteen: 28 minutes. See if you can do it in 20..."
samopoziomujące do forka oryginalne bo przy innych niestety zawsze du.. siada kosztują w granicy 1470 szt .miałem jeden przypadek że klient sam założył sobie amorki kyb i dał sprężyny do polibudy poz.na wydłużenie i usztywnienie.auto ładnie stało ale walory jezdne takie sobie.co dobre przy forku można wymieniać po jednym amorku jęzeli tył wisi na jedną str bo po tym od razu widać czy amor sprawny.
Zamontowany hak znacznie obniża tył...
Dolce far niente 

- tadaoando
- 3 gwiazdki
- Auto: SFXT MY14+SI RS MY10
...a mnie wmawialisie ze hak ani dodatkowy zbiornik na podtlenek
nie powoduje obnizenia dupki u mojego forka, to jaka jest wreszcie ostateczna diagnoza ???
tomasz

tomasz
(K) GRILL wersja STI/ CROSS/ SPORT ten w kratke, zderzak tez przytule !!!
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
- Auto: SI
Oj z tym sie nie zgodze. Sa juz sprawdzone sposoby na ogarniecie zawiechy samopoziom w forkach zarowno tych 98-02 jak i 02-08. Amory kyb + odpowiednie sprezyny.majster pisze:samopoziomujące do forka oryginalne bo przy innych niestety zawsze du.. siada kosztują w granicy 1470 szt .miałem jeden przypadek że klient sam założył sobie amorki kyb i dał sprężyny do polibudy poz.na wydłużenie i usztywnienie.auto ładnie stało ale walory jezdne takie sobie.co dobre przy forku można wymieniać po jednym amorku jęzeli tył wisi na jedną str bo po tym od razu widać czy amor sprawny.
- tadaoando
- 3 gwiazdki
- Auto: SFXT MY14+SI RS MY10
Niedźwiedź pisze: Oj z tym sie nie zgodze. Sa juz sprawdzone sposoby na ogarniecie zawiechy samopoziom w forkach zarowno tych 98-02 jak i 02-08. Amory kyb + odpowiednie sprezyny.
...niedzwiadku daj na PW. dokladniejsze dane jesli beda dla mojego forka.
tomasz
(K) GRILL wersja STI/ CROSS/ SPORT ten w kratke, zderzak tez przytule !!!
to może tu się podepne z moim problemem
Kupiłem Forka MY06, bez ksenonów z regulacją świateł i z niskim zawieszeniem z tyłu. Na stacji diagnostycznej przy zakupie wyszło że amorki są dobre. Mam oprócz książki serwisowej Subaru, książkę z nieaso gdzie w 2010 r widnieje wpis wymiana amortyzatorów tył.
- czy to oznacza że najprawdopodobniej poprzedni właściciel wymienił amortyzatory na zwykłe pozostawiając sprężyny od zawieszenia samopoziomującego?
- czy w takiej sytuacji wystarczy bym zmienił sprężyny by stał normalnie? Jeśli tak to na jakie? Czy można teraz sprawdzić jakie mam amorki i jakoś to dobrać?
- czy wszystkie forki model MY06 miały samopoziomujący tył? (mój jest produkcji 2005r.) Czy na przykład regulacja poziomu świateł może oznaczać że tył nie był samopoziomujący?
Tylko proszę jak krowie na rowie bo nie jestem zbyt techniczny :)
pozdr.
Morgan
Kupiłem Forka MY06, bez ksenonów z regulacją świateł i z niskim zawieszeniem z tyłu. Na stacji diagnostycznej przy zakupie wyszło że amorki są dobre. Mam oprócz książki serwisowej Subaru, książkę z nieaso gdzie w 2010 r widnieje wpis wymiana amortyzatorów tył.
- czy to oznacza że najprawdopodobniej poprzedni właściciel wymienił amortyzatory na zwykłe pozostawiając sprężyny od zawieszenia samopoziomującego?
- czy w takiej sytuacji wystarczy bym zmienił sprężyny by stał normalnie? Jeśli tak to na jakie? Czy można teraz sprawdzić jakie mam amorki i jakoś to dobrać?
- czy wszystkie forki model MY06 miały samopoziomujący tył? (mój jest produkcji 2005r.) Czy na przykład regulacja poziomu świateł może oznaczać że tył nie był samopoziomujący?
Tylko proszę jak krowie na rowie bo nie jestem zbyt techniczny :)
pozdr.
Morgan
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
morgan, najlepiej byłoby sprawdzić, jakie założyli amortyzatory. Samopoziomujące mają takie małe cylindryczne zbiorniczki z boku.
Przy wymianie amortyzatorów samopoziomujących na zwykłe konieczna jest też wymiana sprężyn.
Przy wymianie amortyzatorów samopoziomujących na zwykłe konieczna jest też wymiana sprężyn.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Ludzie robią różne głupie rzeczy. I różne są "nieaso", jedne bliżej subaru, drugie bliżej seata. Powiedz nam gdzie to było robione i skąd jesteś, to na pewno dostaniesz zwrotną informację o tym gdzie warto pojechać. Najprawdopodobniej masz za słabe sprężyny.morgan pisze: - czy to oznacza że najprawdopodobniej poprzedni właściciel wymienił amortyzatory na zwykłe pozostawiając sprężyny od zawieszenia samopoziomującego?
Wszystko zależy od tego co Ci tam wsadzili. Szkoda kasy na eksperymenty ze sprężynami, warto wsadzić rozwiązanie, które wiadomo, że działa. Raz to załatwisz i będziesz miał problem z głowy. Nic nie wygląda smutniej niż forek z opuszczoną dupką.morgan pisze: - czy w takiej sytuacji wystarczy bym zmienił sprężyny by stał normalnie? Jeśli tak to na jakie? Czy można teraz sprawdzić jakie mam amorki i jakoś to dobrać?
morgan pisze: - czy wszystkie forki model MY06 miały samopoziomujący tył? (mój jest produkcji 2005r.) Czy na przykład regulacja poziomu świateł może oznaczać że tył nie był samopoziomujący?
Automatyczna regulacja świateł (bo zakładam, że o takiej mówimy) związana jest z ksenonami. "Ręczną" regulację mają forki z normalnymi żarówkami. Z zawieszeniem nie ma to nic wspólnego. Nie widziałem forka, który by nie miał fabrycznie samopoziomowania. Jeśli to jest wersja EU to na 100% miał samopoziomowanie.
- cyqan
- 5 gwiazdek
- Auto: była Impreza, jest Evo, jest ok
- Polubione posty: 4 razy
morgan --> zadzwoń do aso, podaj rejestrację poprzedniego właściciela i niech wyśpiewają co dokładnie zrobili i jakie numery części.
Będzie zapewne szybciej, niż znalezienie na forum wróżki
Będzie zapewne szybciej, niż znalezienie na forum wróżki

- So What!
- 6 gwiazdek
cyqan, czytasz po łebkachcyqan pisze: morgan --> zadzwoń do aso,

morgan pisze: książkę z nieaso gdzie w 2010 r widnieje wpis wymiana amortyzatorów tył.
Dzięki bardzo wszystkim za porady,
Na równoległym forum właśnie się pokazał używany zestaw samopoziomujący. NIe widać na zdjęciach żadnych zbiorniczków? Gdzie ich szukać?
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 1c6447d7b0
Jutro wejdę pod auto i spisze jeśli jest co spisać z amorków.
- Czy to znaczy że mogę mieć np sprawne amorki samopoziomujące i mimo to nisko dupkę?!So What! pisze:morgan, najlepiej byłoby sprawdzić, jakie założyli amortyzatory. Samopoziomujące mają takie małe cylindryczne zbiorniczki z boku.
Na równoległym forum właśnie się pokazał używany zestaw samopoziomujący. NIe widać na zdjęciach żadnych zbiorniczków? Gdzie ich szukać?
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 1c6447d7b0
Jutro wejdę pod auto i spisze jeśli jest co spisać z amorków.
Toruń i okolice. W tej okolicy nie bardzo chyba jest co wybrać z nieaso więc tymbardziej będę wdzięczny za jakąś podpowiedź. Jak nie to gdzieś podjadę jakieś małe 200km do W-wy np. Tylko się odbije trochę po zakupieKonto usunięte pisze:Ludzie robią różne głupie rzeczy. I różne są "nieaso", jedne bliżej subaru, drugie bliżej seata. Powiedz nam gdzie to było robione i skąd jesteś, to na pewno dostaniesz zwrotną informację o tym gdzie warto pojechać. Najprawdopodobniej masz za słabe sprężyny.morgan pisze: - czy to oznacza że najprawdopodobniej poprzedni właściciel wymienił amortyzatory na zwykłe pozostawiając sprężyny od zawieszenia samopoziomującego?

Jutro zajrzę pod auto i spiszę jak jest co spisać, może dalej coś mi podpowieszKonto usunięte pisze:Wszystko zależy od tego co Ci tam wsadzili. Szkoda kasy na eksperymenty ze sprężynami, warto wsadzić rozwiązanie, które wiadomo, że działa. Raz to załatwisz i będziesz miał problem z głowy. Nic nie wygląda smutniej niż forek z opuszczoną dupką.morgan pisze: - czy w takiej sytuacji wystarczy bym zmienił sprężyny by stał normalnie? Jeśli tak to na jakie? Czy można teraz sprawdzić jakie mam amorki i jakoś to dobrać?
Mój jest EU i ma ręczną regulację pozomu świateł bo nie ma ksenonów.Konto usunięte pisze:morgan pisze: - czy wszystkie forki model MY06 miały samopoziomujący tył? (mój jest produkcji 2005r.) Czy na przykład regulacja poziomu świateł może oznaczać że tył nie był samopoziomujący?
Automatyczna regulacja świateł (bo zakładam, że o takiej mówimy) związana jest z ksenonami. "Ręczną" regulację mają forki z normalnymi żarówkami. Z zawieszeniem nie ma to nic wspólnego. Nie widziałem forka, który by nie miał fabrycznie samopoziomowania. Jeśli to jest wersja EU to na 100% miał samopoziomowanie.
Dzięki!
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
morgan pisze: Na równoległym forum właśnie się pokazał używany zestaw samopoziomujący.
Czy mi się wydaje, że lewy jest spocony?
- So What!
- 6 gwiazdek
Nie. Jeżeli tył siedzi przy amortyzatorach samopoziomujących to znaczy, że są niesprawne.morgan pisze:
- Czy to znaczy że mogę mieć np sprawne amorki samopoziomujące i mimo to nisko dupkę?!
Tym się nie sugeruj. Te badania są kompletnie nieprzydatne. Uszkodzone amortyzatory mogą się okazać sprawne na stacji diagnostycznej.morgan pisze: Na stacji diagnostycznej przy zakupie wyszło że amorki są dobre.
Nie wydaje CI się. Tak też napisał sprzedający.Konto usunięte pisze:morgan pisze: Na równoległym forum właśnie się pokazał używany zestaw samopoziomujący.
Czy mi się wydaje, że lewy jest spocony?
Ja to nawet nie wiem który lewy

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
morgan, to zostaw to w spokoju. Jak jest spocony to jest do wyrzucenia, kilka dni temu oddałem taki spocony złomiarzowi
ale ja nie chcę tego kupować! ja tylko szukam tego zbiorniczka którego nie widzę. Dla tego się ucieszyłem że są, że jest fotka to jak jutro sobie wejde pod auto to będę wiedział czy mam samopoziomujące czy zostały wymienione na zwykłe. No ale na razie nic na tym zdjęciu nie wypatrzyłem.
- So What!
- 6 gwiazdek
morgan, czasem warto się trochę wysilić i użyć wyszukiwarki 
http://www.forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=3&t=2983

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
So What!,
w moich nie było zbiorniczka, a były samopoziomujące i wyglądały jak te z fotki powyżej

- So What!
- 6 gwiazdek
Konto usunięte, myślałem, że we wszystkich są. U mnie były na 100 %.
Znalazłem fotkę z mojego Forka:

Znalazłem fotkę z mojego Forka:

No dzięki bardzo. Jednak z tego postu i zdjęcia z mojego linku wynika że samopoziomujący może nie mieć zbiorniczka.So What! pisze:morgan, czasem warto się trochę wysilić i użyć wyszukiwarki
http://www.forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=3&t=2983
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
So What!, znalazłem gdzieś w sieci. Szczerze mówiąc już sam nie wiem, co oni tam ostatecznie wkładają. Ja też miałem taki jak z prawej oryginalnie.

The left one is KYB 334344, non-sls. The one on the right is the OEM 20360SA220. It is 5mm thicker than the KYB non-sls. It is also impossible to fully compress with my body weight.
Conclusion: the OEM 20360SA220 (black without canister) found on SG MY08 is sls.
http://www.subaruforester.org/vbulletin ... ndex3.html

The left one is KYB 334344, non-sls. The one on the right is the OEM 20360SA220. It is 5mm thicker than the KYB non-sls. It is also impossible to fully compress with my body weight.
Conclusion: the OEM 20360SA220 (black without canister) found on SG MY08 is sls.
http://www.subaruforester.org/vbulletin ... ndex3.html
- So What!
- 6 gwiazdek
Konto usunięte, może w niektórych modelach zbiorniczek jest zintegrowany wewnątrz obudowy i dlatego go nie widać...
morgan, poczytaj jeszcze tutaj: http://forum.subaru.pl/viewtopic.php?f=22&t=115775
morgan, poczytaj jeszcze tutaj: http://forum.subaru.pl/viewtopic.php?f=22&t=115775
Ostatnio zmieniony 13 sty 2012, o 23:03 przez So What!, łącznie zmieniany 1 raz.