CB radio, albo opowieści o czarnej kobrze
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: CB radio, albo opowieści o czarnej kobrze
A nie masz możliwości pożyczenia tego radia na kilka godzin i sprawdzenia w Subaraku? JFK to jednak trochę inna klasa sprzętu (NB/ANL, hi-cut).
r.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
jarmaj, pokazywałem Ci na Chlejadach że u mnie nic nie szumi, nie sieje, nie hałasuje po prostu działa (nie ważne w jakim aucie). Kup po prostu porządne radio.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
ky pisze:A nie masz możliwości pożyczenia tego radia na kilka godzin i sprawdzenia w Subaraku? JFK to jednak trochę inna klasa sprzętu (NB/ANL, hi-cut).
r.
Czy radio można przełożyć tak se do innej anteny?
No, chyba nie ma innego wyjścia.Azrael pisze:jarmaj, pokazywałem Ci na Chlejadach że u mnie nic nie szumi, nie sieje, nie hałasuje po prostu działa (nie ważne w jakim aucie). Kup po prostu porządne radio.
Trochą szkoda kasy kolejne radio, ale widać nauka frajera musi kosztować....

jarmaj pisze: Czy radio można przełożyć tak se do innej anteny?
Antenę trzeba dostroić do radia.
99% tak.jarmaj pisze: Czy radio można przełożyć tak se do innej anteny?
Przed zakupem sprawdź; szkoda, że na Chlejadach się nie zgaliśmy. Mogleś przepiąć wszystko z Forka.jarmaj pisze: No, chyba nie ma innego wyjścia.
Dolce far niente 

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Azrael pisze:jarmaj pisze: Czy radio można przełożyć tak se do innej anteny?
Tak właśnie myślałem. To za bardzo nie mam jak sprawdzić tego JFK.
No szkoda....FUX pisze:Przed zakupem sprawdź; szkoda, że na Chlejadach się nie zgaliśmy. Mogleś przepiąć wszystko z Forka.
No nic, radio tak czy siak spróbuję sprzedać, bo używac się tego nie da.
Potem pomyślę dalej.
Nie trzeba. Teoretycznie jak zestrojona powinna działać już cały czas, zaleca się jedynie stroić ponownie przy przekładaniu z auta na auto.Azrael pisze:jarmaj pisze: Czy radio można przełożyć tak se do innej anteny?
"...Z dużymi rozmiarami kół jest jak z condomami w rozmiarze XL- Krótka chwila dobrej autoprezentacji nie jest warta późniejszych kłopotów."-Krzysztof Hołowczyc
Dłubię to, dłubię tam to. :)
Celem uskuteczniania nadawania, aby wypromieniowywać energię z anteny w postaci fal elekromagnetycznych, a nie ciepła. Ale samo zestrojenie anteny to tak naprawdę kilkanaście złotych lub kilka minut pod warunkiem posiadania reflektometru, który też specjalnie drogi nie jest. Wydatek niewielki, a taka SWR-miarka co jakiś czas się przydaje.Azrael pisze: Antenę trzeba dostroić
Jak to zrobić: http://www.saxon.waw.pl/cb_radio-20.html
r.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
No tak, tylko że nie bardzo mam jak tamte radio zabrać i z nim jeździć. Mogę je przełożyć.
Fuck, chociaż też chyba nie, bo zasilanie jest tam na stałe podłączone, a z tego co pamiętam to po stronie radia nie ma gniazdka, przewody wychodzą z niego....
Ehhh, no tak to jest, jak się człowiek na czymś nie zna
Fuck, chociaż też chyba nie, bo zasilanie jest tam na stałe podłączone, a z tego co pamiętam to po stronie radia nie ma gniazdka, przewody wychodzą z niego....
Ehhh, no tak to jest, jak się człowiek na czymś nie zna

Z tego co widzę na fotach, to JFK II ma ten rodzaj gniazda zasilającego, co inne prezie. Pamietaj też, że w tamtym przypadku antena była krótsza (a to już mniejsza czułość), jeśli była w dziurze, dobrze zmasowana, na drobrym kablu, to masz kolejną przewagę, a i auto mogło mniej siać, ale same trx-y wciążmożesz porównać.
r.
r.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Nie, krótka antena jest tam na magnesie na dachu.
Mi tu nie chodzi o same działanie anteny, tylko o wpływ zakłóceń z samochodu. Na niezapalonym aucie też mam gicior. Potem gorzej. Wentylator z nawiewu daje wycie w skali sygnału radia 2 (na 4), na klimie, kiedy chodzi cały czas dość mocno, w ogóle nie da się radia używać. Wycieraczki poziom 3, włączenie się wentylatora chłodnicy na postoju daje wycie radia które można wyeliminować tylko je wyłączając....
No nic, to w po weekendzie przełożę tego JFK (na razie auto nie jest dostępne) i zobaczę.
Dzięki za rady.
Mi tu nie chodzi o same działanie anteny, tylko o wpływ zakłóceń z samochodu. Na niezapalonym aucie też mam gicior. Potem gorzej. Wentylator z nawiewu daje wycie w skali sygnału radia 2 (na 4), na klimie, kiedy chodzi cały czas dość mocno, w ogóle nie da się radia używać. Wycieraczki poziom 3, włączenie się wentylatora chłodnicy na postoju daje wycie radia które można wyeliminować tylko je wyłączając....
No nic, to w po weekendzie przełożę tego JFK (na razie auto nie jest dostępne) i zobaczę.
Dzięki za rady.

jarmaj, Daj znać to Ci pożyczę swoje radio na jakiś czas jak będę na Sląsku i sobie zobaczysz.
Ale działanie samej anteny: jej długość, jakość kabla, ułożenie kabla, to wszystko też ma wpływ. Chociaż, jak mniemam, dużo daje noise blanker.
r.
r.
ky, ja mam dwie anteny i na obu nie ma problemów.Jedna malutka Mini Will, druga wielka długa to taka najbardziej znana nie pamiętam teraz nazwy. Ostatnio mi się pstryknęło przełacznik od tego filtra szumów i makabra wtedy jest.
A jak zasilanie podłączone jest? Jak miałem unidena to w OBK słyszałem nawet jak automat zmienia biegi, wycieraczki, nawiew i reszta elektryki powodowały konieczność wyłączenia radia. Po podłączeniu zasilania bezpośrednio do akumulatora, zestrojeniu i założeniu jakiegoś filtra zdecydowanie lepiej już było. A teraz to radio ma brat w patrolu i żadnych problemów nie ma.
jarmaj, jak będziesz jednak sprzedawał daj znać, kolega szuka małego radia więc mogę dać mu znać.
jarmaj, jak będziesz jednak sprzedawał daj znać, kolega szuka małego radia więc mogę dać mu znać.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
U mnie specjalnie nie ma różnicy, czy z gniazda zapalniczki, czy bezpośrednio z aku przez filtr. Poziom zakłóceń jest podobny - najbardziej słychać spryskiwaczw wycieraczek. Ale już podłączenie nawigacji i CB - razem, nie ważne, czy z gniazda zapalniczki, czy z aku dawało straszne zakłócenia. Jak się podłączy osobno - jedno pod zapalniczkę, jedno pod aku, to jest ok. Ale coś w tym jest, że Subaraki sieją. 

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
To już daję znać.inquiz pisze: jarmaj, jak będziesz jednak sprzedawał daj znać, kolega szuka małego radia więc mogę dać mu znać.

Sprzedaje tak czy siak. Albo znajdę takie, co będzie działać w Imprezie, albo zrezygnuję z pomysłu CB w aucie. Bo na teraz to nie ma sensu.
Uniden 520 nie daje rady?
"...Z dużymi rozmiarami kół jest jak z condomami w rozmiarze XL- Krótka chwila dobrej autoprezentacji nie jest warta późniejszych kłopotów."-Krzysztof Hołowczyc
Jarmaj już sprawdzał -- nie wchodzą zasilaniem.inquiz pisze: A jak zasilanie podłączone jest?
r.
podeślij PW ile i dlaczego tak drogojarmaj pisze: To już daję znać.![]()
miałem, do subaru nie polecam. za to w punto i patrolu działało bez problemów.gimof pisze: Uniden 520 nie daje rady?
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Dziwne. Jedno z lepszych RF agin jakie znaminquiz pisze: miałem, do subaru nie polecam. za to w punto i patrolu działało bez problemów.

RFGain tu niewiele pomoże, tu potrzeba dobrej instalacji, odkłócenia auta i filtrów.
r.
r.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Miałem wcześniej Unidena 520 i zakłócenia były tylko od silnika pow. 5tys. obr., aktualnie mam Alana 42 i nic go nie rusza.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Trzeba sporo roboty do odkłócenia klimy - niestetyky pisze:RFGain tu niewiele pomoże, tu potrzeba dobrej instalacji, odkłócenia auta i filtrów.
r.