Kupno Forestera

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: outback, starex, crosstrek
Polubił: 187 razy
Polubione posty: 204 razy

Re: Kupno Forestera

Post 23 lut 2013, o 22:26

Śmietan pisze:
BiP pisze: śmietan, jeśli forek ma być do wszystkiego
Ma to być auto do wszystkiego. Jestem młody i... kasy na jedno auto tylko. Co do terenówek... przerobiłem wiele i Frontera czy Vitara wśród moich znajomych to raczej obiekt żartów.
U mnie na parkingu pod n-ctwem 50% frotki.

Śmietan
1 gwiazdka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 23 lut 2013, o 22:31

2006 to może w przyszłości, teraz coś bardziej 2000. Jeden i drugi jest fajny. Forek to rakieta, OBK to rodzinne auto. A to mnie przekonuje. Ale znów ciągnie mnie w stronę rakiety (młody jeszcze jestem)...

Śmietan
1 gwiazdka

Post 23 lut 2013, o 22:33

BiP pisze: U mnie na parkingu pod n-ctwem 50% frotki.
Mam złe zdanie o frotkach. Znam dwa przypadki, że się... złamały w pół w lesie.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 23 lut 2013, o 22:37

Śmietan pisze: Minimalny silnik 2.5 litra. OC mnie zje.
:o
O ile to będzie drożej? No bez jaj...
Śmietan pisze: OBK jest kuty na cztery łapy na stałe?
Dokładnie ta sama technika napędu co w Forku, stałe AWD.
Plus reduktor, a - i chyba szpera z tyłu (uwaga, wolnossące Forki nie we wszystkich generacjach miały, o ile pamiętam). Niezbyt mocna, ale zawszeć coś.
Śmietan pisze: sto razy ładniejszy od 'trupiarki'
Uroda rzecz względna, za to z cąłą pewnością większy bagaznik i znacznie większy komfort jazdy na trasie (aerodynamika, rozstaw osi...)
Śmietan pisze: Forek to rakieta,
Tylko z turbo.
Wolnossący 2.0 125 koni raczej mułowaty. Wolnossący OBK 2.5 wyraźnie szybszy.

Uwaga - OBK z lat 99-03 jest jeszcze w wersji 3.0, bokser 6-cyl. (OC pewnie po zbóju :giggle: ), niestety tylko z automatem i źle trawi gaz. Za to momentu i trakcji w terenie w cholerę, a na szosie dynamiką nie ustepuje Foresterowi turbo. W standardzie skóry, boazeria i inne bajery. Ceny zakupu starych egzemplarzy podobne do wersji 2.5.
Kolega (młody!) ma takiego od dłuższego czasu i bardzo sobie chwali.
Ostatnio zmieniony 23 lut 2013, o 22:44 przez WiS, łącznie zmieniany 1 raz.

Śmietan
1 gwiazdka

Post 23 lut 2013, o 22:39

Mam mętlik w głowie...

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: EVO 6 500 KM
Polubione posty: 1 raz

Post 23 lut 2013, o 22:50

Bierz Forka :x

Śmietan
1 gwiazdka

Post 23 lut 2013, o 22:55

darecki1981 pisze: Bierz Forka

Już nie jestem tak przekonany co do forka. Ale o OBK muszę jeszcze poczytać i poznać opinie.

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 23 lut 2013, o 23:03

Już nie jestem tak przekonany co do forka. Ale o OBK muszę jeszcze poczytać i poznać opinie.
Rób jak uważasz, pamiętaj że forek to odpowiednik imprezy :cofee:mam też bobaska i wożę wózek i inne przybory, mam rodzinne 3 osobową i jeżdzimy trasa Nowogard -Zamość i jest rewelacja.Żadna dziura na drogach czy nierówności nie są przeszkodą przy prędkościach.Dla mnie iżony rewalacja :!: Pamiętam jak kupywałem forka żona miała jechać go kupić była tak wkurzona jak go zobaczyła że chciała wracać(byłem na staku) :-) powiedziałem bierz dzisiaj powiedziała żę jak go zechce sprzedać się wyprowadza :-) poważnie piszę :!: i o co tu chodzi :?:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 lut 2013, o 23:09

Śmietan, może pomogę uporządkować myśli.

Jesli już różnica w OC między 2.0 i 2.5 jest problemem, to dobra rada - nie porywaj się na stare Subaru. Żadne.
To są generalnie solidne auta, ale czasami coś się jednak wykrzaczy, a wtedy koszty potrafią być znaczne, bo one bardzo nie lubią druciarstwa.
Nie wszystko jest dostępne na półce z zamiennikami... czasem trzeba jakąś duperelę kupić oryginalną, i parę stówek robi bzium.
Palą też sporo, zarówno turbo jak i wolnossące.
Gaz, owszem, wypada taniej - ale nie zaleca się zakładania najtańszej instalacji u pana Ziutka, tylko coś porządniejszego u fachowca, a to z 5 tysięcy, plus dodatkowy koszt przeglądów, z tego co wiem, więc też jakieś pieniądze.
Kupując stare Subaru trzeba mieć te kilka(naście?) tysięcy w zapasie plus wolne pare stówek pod ręką co miesiac. Wtedy nie ma stresu i oczywiście, zgodnie z prawami Parkinsona, wtedy się akurat nic nie psuje. Ale jesli nie masz... może się okazać, że zamieniłeś Rolkę na stacjonarnego krasnala ogrodowego.

Jesli się policzysz, i okaże się, że powyższe ostrzeżenie nie przeraża - szukaj po prostu dobrego egzemplarza. Ze znaną historią, nie topionego, nie zakatowanego, nie naprawianego po wypadku za stodołą przez pomocnika kowala ze szwagrem...
Brałbym pod uwagę, na Twoim miejscu, zarówno Forestery 2.0 i 2.0 turbo, jak i OBK 2.5.

I najbardziej bym się cieszył, gdyby jako pierwszy trafił mi się Forek turbo. Bo turbo to jest frajda (choć i pewien kłopot na co dzien - studzić trzeba...), jeden z powodów, dla którego warto znosić rożne niedoskonałości Subaru (np. w zimie rękawiczek nie mam gdzie odłożyć :whistle: ).
Na drugim miejscu OBK - nieco wolniejszy, ale wygodniejszy i teoretycznie trwalszy. Dopiero na trzecim Forester wolnossący. Acz tu, choć to naprawdę poczciwe auto, na nadmiar emocji i funu z jazdy nie licz. Ani na twardym, ani w (prawdziwym) terenie.

Powodzenia :cofee:

Śmietan
1 gwiazdka

Post 23 lut 2013, o 23:19

WiS, zdaję sobie sprawę z tego co piszesz. Mam świadomość, że 'coś może pójść nie tak' i raczej we Wrocławiu będę musiał pomocy szukać niźli w Oleśnicy jak to miało miejsce do tej pory. Subaru jest egzotyczne jeszcze. Kasa się znajdzie na ewentualne naprawy. Ale stawiam na niezawodność (dlatego nie chcę Frotki na ten przykład). Rolkę kupowałem właśnie ze względu na niezawodność. Trafiłem idealnie (odpukać!).

Turbo mnie przeraża. Za duża moc. Jeszcze nie teraz. Umysł nie do końca uporządkowany. Co może zaszkodzić mnie, rodzinie i otoczeniu. Nie. Waham się. Czuję, że OBK jest solidniejszy. Nie wiem czemu. No i jeszcze perełka (przynajmniej tak mi się wydaje) wpadła mi w oko (żonie też). http://otomoto.pl/subaru-outback-legacy ... 06932.html

BiP
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: outback, starex, crosstrek
Polubił: 187 razy
Polubione posty: 204 razy

Post 23 lut 2013, o 23:21

OBK 2,5 99-03 zazwyczaj jest bez nivomatów. Jedyna bolączka forka odpada. Dla mnie 2,5 atmosferyczny z lpg to kompromis pomiędzy osiągami, łatwością gazowania i ogólną niewrażliwością układu na jakość paliwa oleju i samopoczucie turbiny. Wiekowego turba nie ma co gazować, bo siodło będzie warte tyle co koń. A regulacja zaworów pociągnie więcej jak OC bez zniżek.

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 23 lut 2013, o 23:23

WIS
jako ułożony facet przedstawia Tobie sprawę w doświadczony przez życie sposób ;-)

ja natomiast z autopsii, i wiem że piszę prawde bo sam byłem rok temu w podobnej rozterce,swoją drogą żeby w życiu były tylko takie problemy... ;-) i postawiłem na forka s-turbo ze znaną przeszłością i NIE ŻAŁUJĘ :!:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 lut 2013, o 23:27

Śmietan pisze: Umysł nie do końca uporządkowany. (...). Waham się.
W miarę mozliwości, postaraj się wsiąść i pojechać każdym z branych pod uwagę modeli.
Bezpośrednie porównanie podpowie Ci, co dalej.
A to turbo, to nie żaden potwór. Sam nie przyspiesza ;-)
Żeby naprawdę szybko pojechał, to trzeba bardzo mocno depnąć - a to wcale nie tak łatwo zrobić nieświadomie.
Śmietan pisze: raczej we Wrocławiu będę musiał pomocy szukać niźli w Oleśnicy
Na Dolnym Śląsku masz jeden z najlepszych serwisów od Subaru w Polsce, i o dziwo nie we Wroclawiu, tylko w Dzierżoniowie. MTS się nazywa, i jest wśrod forumowiczów znany i lubiany od dawna.
Bajdełej, w Jeleniej Górze masz z kolei naszego zaufanego dostawcę subaraków z Zachodu - patrz Piter35 i http://www.22b.eu - wiele osób się zsubarzyło przy Piotrka pomocy, ja zresztą też, i mało kto narzeka.

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 23 lut 2013, o 23:27

Turbo mnie przeraża. Za duża moc. Jeszcze nie teraz. Umysł nie do końca uporządkowany. Co może zaszkodzić mnie, rodzinie i otoczeniu. Nie. Waham się. Czuję, że OBK jest solidniejszy. Nie wiem czemu. No i jeszcze perełka (przynajmniej tak mi się wydaje) wpadła mi w oko (żonie
Moc jest w głowie, a samochody są dla ludzi!Jeżeli masz "niepoukładane w głowie" to i wolnossący będzie niebezpieczny :cofee:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 lut 2013, o 23:36

Śmietan pisze: perełka (przynajmniej tak mi się wydaje) wpadła mi w oko
Z opisu i obrazków wygląda faktycznie dobrze, ale z opisu i obrazkow to dobrze wygląda masa złomu sprzedawanego przez oszustów. Wiem, bo sam parę razy probowałem kupować auta z otomoto i ani razu rzeczywistosć nie odpowiadała teorii :wall:
Uwaga - to nie jest "nasz" handlowiec z JG, zwany Piterem trzydziestympiątym. Natomiast w JG jest inny handlarz, wielokrotnie przyłapywany na forum na wciskaniu strasznego kitu. Nie wiem, czy to akurat ten, ale jeśli poszukasz (zwł. w watku o informacjach nt. ogłaszanych aut), to pewnie znajdziesz.
BiP pisze: Wiekowego turba nie ma co gazować
Tu się zgadzam.
Niewiekowego zresztą też :mrgreen:
Ale, jesli ktoś robi naprawdę duże przebiegi i koszty paliwa stają się istotne w budżecie, to rozumiem, że może mieć inne preferencje...

Śmietan
1 gwiazdka

Post 23 lut 2013, o 23:49

Mam na księżyc bliżej niż do Dzierżoniowa. :/ Panowie bardzo mi pomagacie. Ten Outback raczej jest z prywaty więc ani jeden ani drugi.

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 23 lut 2013, o 23:59

Nikt nie mówi ze samochód jet zły, poprostu chcemy pomóc z racji doświadczeń,i lubowaniu się marce Subaru ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 lut 2013, o 20:39

Śmietan pisze: Mam na księżyc bliżej niż do Dzierżoniowa. :/
Aż sprawdziłem, z ciekawości - faktycznie :mrgreen: Niestety, do kolejnego polecanego serwisu, dobrze ogarniającego Subaru (4turbo w Katowicach) masz jeszcze dalej :whistle:

Śmietan
1 gwiazdka

Post 24 lut 2013, o 20:43

Żona zakochana w Outbacku. Nie ma rady. ;) Swoją drogą moje zainteresowanie Foresterem zawdzięczam pobytem w Nowej Anglii. Co drugi samochód to Forester.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 lut 2013, o 20:49

Śmietan pisze: Żona zakochana w Outbacku. Nie ma rady. ;)
To jest rozstrzygający argument - coś o tym wiem :mrgreen:

Powodzenia w poszukiwaniach :thumb:

Śmietan
1 gwiazdka

Post 24 lut 2013, o 20:50

Sprawdziłem polecanego przez Was sprzedawcę. Ma perełki ale nowsze niż starsze. Niestety.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 lut 2013, o 20:56

Śmietan, jesli mówimy o Piotrku, to tam można zamawiać dania wedle uznania, a nie tylko brać gotowe zestawy z karty ;-)

Śmietan
1 gwiazdka

Post 24 lut 2013, o 21:00

Tak mowa o nim. Prawdopodobnie podjadę do Jeleniej oglądać perełkę to i do niego zawitam.

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 24 lut 2013, o 21:02

Dzisiaj z nim pisałem i jak sprzedam swoje dwa subaraki, to kupuję od niego Forka.Zamowię w kolorze czarnym :-)

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 24 lut 2013, o 21:05

Śmietan
a tak z ciekawości to auto kupujesz sobie czy żonie :?: ;-) bo jak żonie to rozumiem że wybieraz OBK 8-)

ODPOWIEDZ