Rozrząd i lekki smrodek :-)

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
helmuti
0 gwiazdek
Auto: Forester XT '03
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Rozrząd i lekki smrodek :-)

Post 11 paź 2013, o 23:57

Witam, od miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem Forestera 2.0XT 2003. Dzięki Piotrkowi z 22B trafiło mi się dość nietypowe autko, skończyło właśnie 10 lat a ma najechane ok.90.000tyś. Wiem wiem powiecie niemożliwe, ja też patrzyłem na ten przebieg z przymrużeniem oka. Ale ponieważ autko wygląda bombowo nie zawracałem sobie tym głowy. Do wczoraj, kiedy odwiedziłem mojego mechanika. Powiedział mi, że autko jest w tak dobrym stanie (dzięki Piotrek :-) ), że wg niego przebieg jest prawdziwy, ale powinienem natychmiast wymienić rozrząd ponieważ mimo, że nie ma 105tyś to ma skończone 7 lat a to graniczna data dla rozrządu. W książce serwisowej jest rzeczywiście napisane 105tyś km lub 84 miesiące. Czy mam się spieszyć z tą operacją??? W sumie się już umówiłem u mechanika ale chciałbym usłyszeć Waszą opinię.

Druga sprawa drobna ale może mi pomożecie, jak trochę pocisnę to raz na jakiś czas ( ostatnio w trasie 600 km tak z 5 razy) pojawił się w kabinie nieprzyjemny zapaszek (nie jakiś spalony olej czy benzyna - tylko bardziej organiczny ;-) ), początkowo myślałem, że coś z klimą bo miałem ją wtedy cały czas włączoną. Ale dzisiaj jeździłem bez ogrzewania i też poczułem ten zapach. W jakimś poście przeczytałem, że może być to wina katalizatora i jakiś siarczanów czy coś... Pytanie brzmi czy coś z tym robić czy olać ?!!?
Z góry dziękuję za pomoc

cyqan
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: była Impreza, jest Evo, jest ok
Polubione posty: 4 razy

Re: Rozrząd i lekki smrodek :-)

Post 12 paź 2013, o 00:17

Pakiet startowy albo ruletka jak masz kartę bez limitu :razz:

Boombastic
4 gwiazdki
Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany

Post 12 paź 2013, o 08:31

To ja się podepnę do wątku, bo moje auto ma na razie 6 lat i niecałe 90 tysięcy przebiegu. Do tej pory myslałem że rozrząd (jak u innych producnetów) należy zmieniac co 6 lat, a tutaj kolega wyskoczył z tymi 7 latami i mnie tkneło. Sprawdziłem w swojej litewskiej książeczce i ma rację - rozrząd do wymiany po 105 tysiącach lub 84 miesiacach. I teraz pytanie: czy rozrzad Subaru jest jakoś bardziej wytrzymały niż u innych producentów? Czy można spokojnie jeździc jeszcze przez rok?

Soltys
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Legacy 2.5 GX MT / Turbodziadek

Post 12 paź 2013, o 11:49

Pasek jest porządny i gruby, ale za to długi więc ryzyko większe. Zależy jakie roczne przebiegi się robi, ale lepiej za długo z tym nie zwlekać. Ja bym zmienił i miał spokój na 100 tys...

helmuti
0 gwiazdek

Post 12 paź 2013, o 12:27

Tak zrobię, umówiłem się na czwartek. A co z tym smrodem, coś wam przychodzi do głowy?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 12 paź 2013, o 14:09

Najprawdopodobniej smród z rury wydechowej Twojego auta.
Ew. otwórz maskę, jak się powtórzy i poniuchaj okolice silnika.

helmuti
0 gwiazdek

Post 12 paź 2013, o 14:55

Ok, dobra rada, przynajmniej zlokalizuję źródło ;-)

Swierzy
2 gwiazdki

Post 14 paź 2013, o 13:37

Mi śmierdziało w podobny sposób - ze względu na olej kapiący na wydech. Jak dałem autu do pieca to pluło olejem - wymieniłem uszczelki dekli zaworów i uszczelki świec i jak ręką odjął ;)

ODPOWIEDZ