Różnica między komputerem a prawdą-w spalaniu.

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
altanin
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Outback 2.5
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Różnica między komputerem a prawdą-w spalaniu.

Post 18 sty 2014, o 20:43

Witam.
Subaru Outback AT z 2004,tak sobie jeżdżę i razu jednego zwróciłem uwagę na pewną niezgodność na stacji benzynowej.
Zbiornik do pełna,czyli 64l.
Przejechane 500km,
Średnia spalania wg komputera to 9.6l.
Zadowolony tankuję na stacji,wiem że powinno wejść z tym spalaniem 48l,tymczasem tankowanie kończy się na 56l.
Tzn że średnie spalanie z ostatnich 500km-REALNE-to 11,2 a nie 9.6 !
Skąd ta różnica?
Wymyśliłem że komputer nie uwzględnia postojów auta z włączonym silnikiem,a tylko jazdę.Nawet by się zgadzało bo uzbierało by się akurat w tych 500km około 2,5 h postojów.
Myślałem też o przekłamaniu licznika,ten jednak zawsze przekłamuje w górę,czyli przy 100km/h mamy w rzeczywistości około 96km/h,czyli na przejechane 500km z średnią prędkością np 60km/h,tak naprawdę przejechałem około 480-490km.

Co powiecie? Gdyby sprawdziła się teoria że postój nie jest liczony,to ok,gorzej gdy diabeł czai się gdzie indziej.

To raz,a dwa-mam taką przypadłość z klimatyzacją;
-przy podnoszeniu pokrętłem żądanej temperatury,dmuchawa automatycznie wchodzi też na większe obroty żeby jak najszybciej uzyskać żądaną temperaturę.Tak samo jest z włączoną klimą jak i bez,a właściwie było,od jakiegoś czasu zauważyłem że ten swoisty automat zwiększenia obrotów nawiewu nie zawsze działa,a szkoda bo to ciekawe rozwiązanie,czy też może ja coś nieświadomie wcisnąłem i klops-dmuchawa tylko na żądanie?
:roll:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Różnica między komputerem a prawdą-w spalaniu.

Post 18 sty 2014, o 20:49

Miałem/mam auta z kompem podróżnym.
Wszystkie zaniżają spalanie.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 18 sty 2014, o 22:48

Producent w ten sposob poprawia humor wlascicielowi ;)
Serio: w autach VAG mozna to skorygowac przez OBD2 odpowiednim softem.

altanin
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 19 sty 2014, o 00:09

Poprawa humoru właścicielowi,ok. ;-)
Tylko że właściciel 2.5 litrówki wie że to musi swoje wypić,i bardziej by go interesowało właśnie rzetelne podanie spalania,żeby np wiedzieć jak sobie ustawić tracka.Tymczasem poprzez takie przekłamania wychodzi np takie cudo;
-komputer pokazuje w momencie zapalenia rezerwy że można jeszcze przejechać z TĄ średnią 130km,tymczasem średnia jest zaniżona i faktycznie można przejechać 110km,nie żebym miał wycyckać bak,ale dwa razy w życiu może się zdarzyć sytuacja kiedy będzie to kluczowo istotne.
Tak mi się też wydaje że przynajmniej kontrolka rezerwy zaświeca się dokładnie przy 10l w baku,a nie kieruje się wyliczeniami komputera-i chwała Bogu.

Dalej więc sądzę że komputer nie uwzględnia postojów z włączonym silnikiem,o ile pamiętam to przy włączonej funkcji wskazywania chwilowego zużycia paliwa-na postoju nic się nie wyświetla,znaczy wtedy nie mierzy,nie jestem jednak pewny,a nie mam pod ręką auta.

jimiasty
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Polubił: 166 razy
Polubione posty: 102 razy

Post 19 sty 2014, o 01:00

altanin pisze:Dalej więc sądzę że komputer nie uwzględnia postojów z włączonym silnikiem,o ile pamiętam to przy włączonej funkcji wskazywania chwilowego zużycia paliwa-na postoju nic się nie wyświetla
Uwzglednia uwzglednia. Odpal silnik, wyzeruj licznik, postoj sobie przez kilka-kilkanascie minut a potem zacznij jechac i po przejechaniu 1km wyswietli sie srednie spalanie.

altanin
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 19 sty 2014, o 18:04

jimiasty pisze:
altanin pisze:Dalej więc sądzę że komputer nie uwzględnia postojów z włączonym silnikiem,o ile pamiętam to przy włączonej funkcji wskazywania chwilowego zużycia paliwa-na postoju nic się nie wyświetla
Uwzglednia uwzglednia. Odpal silnik, wyzeruj licznik, postoj sobie przez kilka-kilkanascie minut a potem zacznij jechac i po przejechaniu 1km wyswietli sie srednie spalanie.
Nie bardzo rozumiem?

Średnia spalania jest wyświetlana od 1km,i wyliczana przez komputer właśnie z tego 1km,czyli najmniejsza jednostka przyjęta w wyliczeniu średniej spalania to 1km.
Co ma z tym wspólnego wcześniejszy postój?
Chyba że np uruchomić silnik,postać 10min,przejechać 1km i spojrzeć na średnie spalanie,
i druga część experymentu to uruchomić silnik i od razu przejechać taki sam testowy 1km.
Jeśli by się znacznie spalanie różniło to znaczy że postój liczy się do średniej.

jimiasty
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Polubił: 166 razy
Polubione posty: 102 razy

Post 19 sty 2014, o 18:13

jimiasty pisze:Odpal silnik, wyzeruj licznik, postoj sobie przez kilka-kilkanascie minut a potem zacznij jechac i po przejechaniu 1km wyswietli sie srednie spalanie.
altanin pisze:Chyba że np uruchomić silnik,postać 10min,przejechać 1km i spojrzeć na średnie spalanie
Znajdz roznice w zdaniach powyzej... :cofee:

pszumiec
0 gwiazdek
Auto: Legacy MY 06

Post 19 sty 2014, o 18:19

Mój pokazuje dobrze, max 0,2 litra różnicy.

altanin
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 19 sty 2014, o 18:28

Ok,po testuję.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 20 sty 2014, o 23:59

Ja zauważyłem, że u mnie raczej trzyma się tego, co sobie uśrednił na początku pomiaru.

Postoje uwzględnia. W średniej. Chwilowego spalania rzeczywiście nie pokazuje z prostej przyczyny - mierzy l/100 km. VW na postoju przechodzi w jednostki l/h. I też kłamie w pomiarach ;-)

Dla poprawy humoru dodam, że parę razy komputer zawyżył mi spalanie, niedużo ale jednak :->

Z czego komputer liczy średnie spalanie nie wie nikt, na pewno nie mierzy całej wtryśniętej do silnika dawki paliwa i dzieli przez przejechany dystans. Siłą rzeczy, są przekłamania.

altanin
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 21 sty 2014, o 21:29

Ja zauważyłem, że u mnie raczej trzyma się tego, co sobie uśrednił na początku pomiaru.
Jednak cy się dobrze rozumiemy?
Średnia spalania zmienia się co jest przez komputer aktualizowana co ileś kilometrów ,i tak po np pierwszych 10km będzie to 12l, a już po 100km 9,8l a po 500km 8,2l.
Jednocześnie jeśli pierwsze 10km będzie bardzo ostro to i średnia po tym dystansie wyjdzie np 19l-to jak może komputer się tego "trzymać".

Zauważyłem w czasie jazdy co jakiś czas zmianę wskazań średniej spalania.
Trudno mi jednak powiedzieć czy aktualizacje te pojawiają się co określoną ilość km,czy np tylko po zmianie średniej spalania w określonej jednostce czasu ,kilometrażu czy cholera wie czym.

Powoli dochodzę do wniosku , po części wnioskując z wypowiedzi kolegów, że 8l różnicy między kompem a kalkulatorem to trochę dużo,i problem może faktycznie jakiś istnieć.
Trzeba to będzie wyjaśnić przy następnym serwisie.
:->

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 21 sty 2014, o 21:38

Nie patrz Anonymous na Kolegów; oni ściemniają.....

kuzi4
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: STi TypeR "22B", GT GF 98, Outback 2,5 '00

Post 22 sty 2014, o 13:44

FUX, nie zaczynaj... :razz:

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 22 sty 2014, o 14:02

Ueeehehe fux stracil haslo do konta :)

ODPOWIEDZ