OBK 2001 H6 stukot od napinacza paska klinowego

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
wil3
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Pustynna Burza
Polubił: 0
Polubione posty: 0

OBK 2001 H6 stukot od napinacza paska klinowego

Post 26 lip 2015, o 12:35

Panowie, zamiast jechać nad naszą polską riwierę musiałem zawrócić do portu macierzystego zaraz po wyruszeniu w drogę. Do wczoraj żadnych problemów z autem, a dzisiaj jak na złość się coś zrąbało i to cholera w niedzielę, kiedy wszystko pozamykane.

Problem: Z okolic paska klinowego wydobywa się stukot, przypuszczam, że z napinacza. Na biegu jałowym wolno, na podwyższonych obrotach szybciej. Po powrocie do domu, ostygnięciu emocji i silnika, zdjąłem pokrywę, aby rzucić okiem na pasek i rolki i moją obawę wzbudziło to, że na środkowej rolce pasek jest przesunięty i wystaje jakieś 7mm poza rolkę. Na rzeczonej rolce prowadnica jest tylko od strony silnika, natomiast od przodu jest "gładko". Z drugiej strony, na wszystkich pozostałych rolkach pasek jest "na miejscu" i nawet u sąsiada wychodzi na to, że idzie prosto, czyli tak, jakby ta problematyczna(?) rolka była cofnięta w stronę silnika.

Fotki są tutaj: https://www.dropbox.com/sh/wpbfxfdd8pt0 ... AFXVa?dl=0

Jutro z samego rana jadę na warsztat, ale chętnie wcześniej usłyszę jakieś słowa pocieszenia - jak sądzicie to coś poważnego, czy raczej drobiazg? Mogę dojechać do warsztatu 10km, czy nie ryzykować "spadnięcia" paska i wołać lawetę? Niby od granic miasta do domu wróciłem bez problemu, ale może to po prostu fart.

Szymon Wilczyński
Obrazek

wil3
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Pustynna Burza

Re: OBK 2001 H6 stukot od napinacza paska klinowego

Post 27 lip 2015, o 09:16

Miałem rację, rolka zsunęła się z łożyska w kierunku bloku silnika i ocierała o blok. Naprawione, mogę spadać na urlop ;-)
Szymon Wilczyński
Obrazek

komin
4 gwiazdki
Auto: Legacy 2.5 A/T

Re: OBK 2001 H6 stukot od napinacza paska klinowego

Post 28 lip 2015, o 21:54

miłego wypoczynku :-)
Regeneracja felg ;
Malowanie proszkowe