Czujnik przepływu powietrza, czyścić czy nie?
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Czujnik przepływu powietrza, czyścić czy nie?
Pytam bo widziałem na internecie filmik z serwisu Forestera i gościu mówił że przy każdej wymianie filtra dokładnie oczyścić czujnik przepływu.
W serwisie SUBARU jak kupowałem filtr powietrza zapytałem czym czyszczą czujnik i powiedzieli mi że lepiej nie czyścić bo łatwo można go uszkodzić.
Więc czyścić go przy wymianie filtra czy lepiej nie dotykać jak działa?
Auto Subaru Forester 2.5 Turbo
W serwisie SUBARU jak kupowałem filtr powietrza zapytałem czym czyszczą czujnik i powiedzieli mi że lepiej nie czyścić bo łatwo można go uszkodzić.
Więc czyścić go przy wymianie filtra czy lepiej nie dotykać jak działa?
Auto Subaru Forester 2.5 Turbo
- Soltys
- 3 gwiazdki
- Auto: Legacy 2.5 GX MT / Turbodziadek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Czujnik przepływu powietrza, czyścić czy nie?
Lepiej nie czyścić. Ewentualnie delikatnie jakimś sprayem z alkoholem izopropylowym, żadną mocną chemią.
Czyścić, ale nie dotykając, bo łatwo uszkodzić drut oporowy co siedzi w środku.
Do czyszczenia nadaje się spray do gaźników.
Do czyszczenia nadaje się spray do gaźników.
Dzięki za odpowiedź.
Macie może jakieś sprawdzone środki? (producent chociaż)
Na filmiku o którym wspominałem facet używa do tego sprayu do czyszczenia styków elektrycznych.
link:
Macie może jakieś sprawdzone środki? (producent chociaż)
Na filmiku o którym wspominałem facet używa do tego sprayu do czyszczenia styków elektrycznych.
link:
Wydaje mi się, że oba środki (do czyszczenia styków/do gaźników) są podobne. Oba usuwają tlenki z metali i inne syfy, więc powinny się nadać. Żadnych specjalnych nie jestem w stanie polecić, biorę co dają 

- arkadius 73
- 1 gwiazdka
- Auto: sti prodrive
czyli benzyny ekstrakcyjnej. popsikać tym, sprężonym powietrzem, żeby wydmuchać i będzie działać. ale dopóki działa, to czyszczenie na zapas, przy wymianie filtra, mija się kompletnie z celem.
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl
A jakie są objawy jak nie działa lub działa nie poprawnie ?
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Np stopienie się tłoka.tomek12 pisze: A jakie są objawy jak nie działa lub działa nie poprawnie ?

To juz chyba nie jest objaw tylko skutek.jarmaj pisze:Np stopienie się tłoka.tomek12 pisze: A jakie są objawy jak nie działa lub działa nie poprawnie ?
Jako że pracuje w serwisie ( ale nie samochodowym) to mam takie zboczenie zawodowe żeby robić przeglądy i wymiany prewencyjne zgodnie z DTR.
Skoro takie są skutki źle działajacego czujnika to chyba jednak lepiej przeczyścić przy wymianie filtra dla własnego sumienia.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Oczywiście to ekstremalny przykład, chociaż z życia wzięty.tomek12 pisze: Skoro takie są skutki źle działajacego czujnika
Normalnie auto może trochę zmulić.
Jakbyś doczytał dokładnie, to zauważyłbyś że JA tak robię.Soltys pisze: Sprayem do gaźników po przepływce? Kto tak robi?
Powiem więcej, jakbym zechciał, mógłbym nawet jebnąć w tę "przepływkę" młotkiem i nic Ci do tego. Pozdrawiam.
- arkadius 73
- 1 gwiazdka
- Auto: sti prodrive
jeszcze jedno w przepływce znajduje się termistor zwany maf jest on w środku i powinno się go rownież spryskać srodkiem do czyszczenia maf ,
z czasów jak miałem mazdę
http://web.archive.org/web/200710290327 ... &Itemid=49
z czasów jak miałem mazdę
http://web.archive.org/web/200710290327 ... &Itemid=49
- Soltys
- 3 gwiazdki
Bergen, nie wiem czemu się unosisz, poza tym jesteś modem więc nie wypada Ci przeklinać.
To, że działa to jedno, a pokazuje prawidłowe parametry to drugie. Sam byłem świadkiem uwalonej tak przepływki, niekonieczni w Subaru, ale jednak. Po "czyszczeniu" nie chciała pokazywać prawdziwych parametrów.
Pozdrawiam
To, że działa to jedno, a pokazuje prawidłowe parametry to drugie. Sam byłem świadkiem uwalonej tak przepływki, niekonieczni w Subaru, ale jednak. Po "czyszczeniu" nie chciała pokazywać prawdziwych parametrów.
Pozdrawiam
to, że widziałeś jedną taką przepływkę to nie znaczy, że wszystkie tak będą działać. ja wiele wyczyściłem i za każdym razem wskazania były zgodne z prawdą.
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Ale pamiętaj, że wyczyszczenie nie zabezpiecza przed padnięciem przepływki. Chociaż samo wyczyszczenie zabrudzonej poprawiało parametry jej pracy.tomek12 pisze: Skoro takie są skutki źle działajacego czujnika to chyba jednak lepiej przeczyścić przy wymianie filtra dla własnego sumienia.
W 2.0T zdaje się objawem charakterystycznym było poszarpywanie w okolicach 4k rpm i gdzieś wyżej (6k?).
Tak jak Jarmaj pisał, ekstremalny przypadek to remont silnika. Ekstremalny nie znaczy 1 na milion, tylko spektakularny

- Soltys
- 3 gwiazdki
Nie zamierzam się z nikim kłócić, po prostu uważam, że spray do gaźników to zbyt agresywna chemia do tak delikatnego elementu jak przepływomierz.