Uszczelki przednich drzwi
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- Grzesz
- 0 gwiazdek
- Auto: Subaru Forester 2.0 XT 03'
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Uszczelki przednich drzwi
Od niedawna mam przyjemność ujeżdżać 2.0 XT z 03
' auto super sie sprawuję poza małymi detalami które muszę usunąc jak najszybciej czyli co mnie najbardziej wkurza to głośne przedmuchiwanie przez uszczelki przednich drzwi. Na razie próbuje ustalić czy faktycznie są to gumy czy reling na dachu jeśli już ktoś miał doświadczenie w tym temacie chętnie prosił bym o pomoc jak to usunąć.

-
Mistral
- 2 gwiazdki
- Auto: FORESTER 2,5 XT US spec. i Auris Padaczka...
Re: Uszczelki przednich drzwi
Hej,
mam podobny problem. Od dwóch tygodni jeżdżę Forkiem '04 2,5 XT i w drzwiach kierowcy tak jakby okno nie do końca się domykało. Niby wszystko jest szczelne, ale podczas jazdy wyraźnie jest odczuwalny szum wiatru. Nie wiem, co z tym zrobic. Może jest jakaś regulacja okna?
Jeśli rozwiązałeś u siebie ten problem wdzięczny będę z poradę...
mam podobny problem. Od dwóch tygodni jeżdżę Forkiem '04 2,5 XT i w drzwiach kierowcy tak jakby okno nie do końca się domykało. Niby wszystko jest szczelne, ale podczas jazdy wyraźnie jest odczuwalny szum wiatru. Nie wiem, co z tym zrobic. Może jest jakaś regulacja okna?
Jest regulacja, bardzo skomplikowana z resztą. Spróbuj czy uchylenie szyby i zamknięcie podczas jazdy pomaga.
-
Mistral
- 2 gwiazdki
Jeśli zrobię szybkim ruchem palca delikatne otwarcie i szybkie zamknięie, to troszkę pomaga, ale z jednej strony wkurza mnie to, że muszę to robic po każdym otwarciu i zamknięciu drzwi, a po drugie efekt i tak nie jest zadowalający, bo nadal słychac szum, którego z drugiej strony nie ma zupełnie.
Ma ktoś może jakiś opis, jak podnieśc tą szybę?
Ma ktoś może jakiś opis, jak podnieśc tą szybę?
- Grzesz
- 0 gwiazdek
Jeszcze się za to nie zabrałem zastanawiam się tylko czy regulacja szyb pomoże jeśli wieje tak samo z dwóch stron, czy już wymieniał ktoś uszczelki i czy pomogło?Mistral pisze: Jeśli rozwiązałeś u siebie ten problem wdzięczny będę z poradę...
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Spróbujcie może zamknąć szybę przy otwartych drzwiach, a potem dopiero zamknąć drzwi.
tez nie pomaga... :)
z tego co na szybo przejazalem w service manuals to prawa szybe mam wlasnie minimalnie opuszcona w st. do idealu, chodzi konkretnie o to ze ten kaw3alek gumy przy lusterku ma sie delikatnie wygiac do gory...
z tego co pamietam z mysia samochodu to z lewe jest wlasnie odrobine wygieta a z prawej nie... no i z prawej szumi :) w wolnej chwili postaram sie to podregulowac i dam znac...
z tego co na szybo przejazalem w service manuals to prawa szybe mam wlasnie minimalnie opuszcona w st. do idealu, chodzi konkretnie o to ze ten kaw3alek gumy przy lusterku ma sie delikatnie wygiac do gory...
z tego co pamietam z mysia samochodu to z lewe jest wlasnie odrobine wygieta a z prawej nie... no i z prawej szumi :) w wolnej chwili postaram sie to podregulowac i dam znac...
Z tego co pamiętam Lucja jakoś walczył z tym problemem i to skutecznie . Trzeba go przywołać
LuuuuuuuuuuucCeeeeeeeeeeeeeKKKKKKKKKK
Mógłbys tu wpaść na momencik chłopaki maja sprawę

LuuuuuuuuuuucCeeeeeeeeeeeeeKKKKKKKKKK

Mógłbys tu wpaść na momencik chłopaki maja sprawę

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
- mario kartoflez
- 1 gwiazdka
- Auto: potForek 2.0X
Z tego, co kojarzę, to przywołanie Lucka z czeluści piekielnych wymagało nieco bardziej skomplikowanych zabiegów. Może zorganizujemy wspólnie jakąś czarną mszę? Bo mam podobny problem ze świszczącymi drzwiami...Piter 35 pisze: Trzeba go przywołać
LuuuuuuuuuuucCeeeeeeeeeeeeeKKKKKKKKKK![]()

A ja rozwiązałem problem nieco na chama - pod uszczelkę drzwi kierowcy włożyłem rozcięty duży o-ring który usztywnia uszczelkę - problem zniknął. Niektórzy doginają element z lusterkiem ale dla mnie to jeszcze większa rzeźba.
Polecam o-ring o średnicy około 3-4 mm.
Polecam o-ring o średnicy około 3-4 mm.
Pisałem do Lucjana ale coś milczy 

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
- Grzesz
- 0 gwiazdek
Ja już zlokalizowałem swój gwizd dzięki ASO w Szczecinie
mocowanie przedniej częśći relingu czyli klips jest wyłamany oraz częściowy brak uszczelki która znajduje się pod relingiem został wydmuchany.

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
najprostsza regulacja (z reszta z biuletynu serwisowego) to dogięcie trójkąta na ktorym trzyma się lusterko. w Zabie działało.Azrael pisze: Jest regulacja, bardzo skomplikowana z resztą. Spróbuj czy uchylenie szyby i zamknięcie podczas jazdy pomaga.
remek, wierz mi że jak przeczytasz instrukcję kompletnej regulacji szyby to Cie głowa rozboli. Ja czytałem ze 20 razy i nic z niej nie rozumiem.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Azrael, dlatego nie zabierałem się za studiowanie tylko zaparłem się kolanem o drzwi 

-
Mistral
- 2 gwiazdki
Dogięcie nieco na chama trójkąta lusterka działa!
Otworzyłem szybę i dogiąłem do wewnątrz trójkąt i szum prawie calkiem ucichł (prawie całkiem, bo bałem się nieco mocniej dogiąc... teraz, gdy już widzę, że jest to praktykowane, to pozbędę się szumu całkowicie).
Zostaie mi już tylko do wyeliminowania gwizd uszczelki przedniej szyby przy prędkościach powyżej 140 km/h, ale to już zupełnie inny wątek...
Otworzyłem szybę i dogiąłem do wewnątrz trójkąt i szum prawie calkiem ucichł (prawie całkiem, bo bałem się nieco mocniej dogiąc... teraz, gdy już widzę, że jest to praktykowane, to pozbędę się szumu całkowicie).
Zostaie mi już tylko do wyeliminowania gwizd uszczelki przedniej szyby przy prędkościach powyżej 140 km/h, ale to już zupełnie inny wątek...
Miałem to samo i pomogło wygłuszenie drzwi w SztukaWyciszania.pl :D Trochę kaski pożarło, ale efekt rewelacja i jestem very happyMistral pisze:Hej,

Dla potomnych regulacja banalna jedną śrubką pod lusterkiem 15 cm jest nakrętka m10 z nacięiem na śrubokręt popuszcza się nakrętkę i kręcimy w lewo a trujkąt idzie w stronę uszczelki
Jeślibędzie problem z ruszeniem to najlepiej wyjąć cały trujkąt jest on przykręcony 3 śrubami plus ta do regulacji i kombinerki by ją ruszyć bo jest na kikleju . Poskładać ustawić i po sprawie. 

- zinc
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
- Polubił: 1 raz
a jest patent dla starszych z regulacja juz padnieta, tzn wklejenie uszczelki z obi super cienkiej w uszczelke drzwi... tzn miedzy to co trzyma sie auta a to co dotyka szyby(jakos tak to tluymacze:)
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow
To na jakiś czas momaga a jak uszczelka całkiem wygnieciona to kupic nową.
- Ermenegildo
- 0 gwiazdek
- Auto: Subaru Forester 2.0 92kW 125KM
Tu jest piknie pokazane, jak rozwiązać ten problem:
Link: https://www.youtube.com/watch?v=WHKLN0JAvUg U mnie sprawdziło się doskonale.
Link: https://www.youtube.com/watch?v=WHKLN0JAvUg U mnie sprawdziło się doskonale.
- zgrocca
- 3 gwiazdki
- Auto: forester black, wolny ssak
- Polubił: 25 razy
- Polubione posty: 8 razy
szumi też bardziej jak uszczelka jest "sucha" - chropowata wymyziałem całą sztyftem wurth'a woskowy (wygląda jak lipsik) i jakby nieco ciszej
2. wkleiłem kawałek uszczelki 3M pianka tam gdzie nie ma uszczelki tam gdzie drzwi są wizawi nadkola u góry (na prawo od palca na kadrze filmu powyżej)
3. zdjąłem osłonę tweetera i ją również wykleiłem piankową uszczelką 3M dookoła - to dużo o dziwo dało
tyle jeśli chodzi o trójkąt bermudzki uszczelek forka jak narazie ...poprawa jest znaczna
nie upychałem nic pod uszczelkę jak najednym z filmów ani nie regulowałem trójkąta
jak co mogę zdjęcia dać
2. wkleiłem kawałek uszczelki 3M pianka tam gdzie nie ma uszczelki tam gdzie drzwi są wizawi nadkola u góry (na prawo od palca na kadrze filmu powyżej)
3. zdjąłem osłonę tweetera i ją również wykleiłem piankową uszczelką 3M dookoła - to dużo o dziwo dało
tyle jeśli chodzi o trójkąt bermudzki uszczelek forka jak narazie ...poprawa jest znaczna
nie upychałem nic pod uszczelkę jak najednym z filmów ani nie regulowałem trójkąta
jak co mogę zdjęcia dać

Pracy szukam praca mnie szuka
- Ermenegildo
- 0 gwiazdek
- Auto: Subaru Forester 2.0 92kW 125KM
Tutaj jest ładnie zobrazowane, jak wyciszyć okolice trójkąta: http://www.subaruforester.org/vbulletin ... ets-59527/ Z trójkątem można też nieco po chamsku postąpić, czy może bardziej po...rusku: http://translate.googleusercontent.com/ ... VdW_o-hUcw