Legacy silnik 2.0 benzyna czy warto?

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
ksz_sz
0 gwiazdek
Auto: Legacy MY10 2.0 petrol
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Legacy silnik 2.0 benzyna czy warto?

Post 25 kwie 2010, o 00:00

Witam wszystkich na forum ;-)
Chciałbym zakupić Subaru Legacy Kombi na Litwie (cena jest atrakcyjna ok 79000 Lt to wyjdzie po przeliczeniach ok 80000 zł czyli ponad 20 tys zł taniej niż w Polsce) z silnikiem 2.0 benzyna o mocy 150 KM i mam pytanie: oo sądzicie o tym silniku, wady, zalety, awarie?

lucza
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: babcie ra 95 i 96

Re: Legacy silnik 2.0 benzyna czy warto?

Post 25 kwie 2010, o 01:17

tutaj są sami subarocholicy więc jedyne co ci powiedzą to BRAĆ,KUPOWAĆ,CIESZYĆ SIĘ I ZAPIER....Ć ILE FABRYKA DAŁA,"POTO ONE SĄ,POTO SĄ ONE" :cofee:
JAZDA SUBARU-BEZCENNE!!! ZA BENZYNE ZAPŁACISZ KARTĄ MAESTRO!!

Tummi
2 gwiazdki
Auto: Legas MY07 & Pug 206

Post 25 kwie 2010, o 01:41

Mam MY07 2.0, ale wtedy byly sprzedawane jako 166KM ;) Zalety latwo znajdziesz, albo kolezanki i koledzy Ci napisza. A z wad - pojawiajaca sie czasami "wolnossaca dziura" w przedziale 2k-3.5k rpm. Podobno ASO naprawiaja to wrzucajac nowy soft do komputera silnika, ale czy to rozwiazuje sprawe na dobre? Czytalem rozne opinie.

Inna 'wada' to oczywiscie wysoki koszt robocizny przy silniku, ale to dopiero poznasz po 2-3 latach/100.000 przejechanych km. Przyklad... nie wiem, jak w MY09/MY10, ale w MY07 nie mam juz plytek do regulacji luzow zaworowych - zostaly zintegrowane ze szklankami. Roznica ~100zl na jednej sztuce.
Oczywiscie mozna patrzec na to z innej strony - robocizna i czesci przy H6 to kilka razy tyle ;) Ja odnosze sie do poprzedniego autka - 1.4l 8v :)

Silnik zajmuje sporo miejsca pod maska, przez co wymiana zarowek w reflektorach jest utrudniona. Ale to chyba juz standard w wiekszosci aut :/ Upierdliwe dopiero, gdy cos sie przepali.

Zuzycie paliwa u mnie 10,71l/100km w tym roku. W powolnej trasie (7-mka Gdansk-Elblag w dzien, rodzinka onboard) da sie zejsc ponizej 9l. Montaz LPG bez problemow, oczywiscie u ogarnietych ludzi.

Podsumowujac autko jako calosc - rewelka. Myslalem, ze Peugeot 206 sie dobrze prowadzi - maly, zwinny, trzyma sie niezle drogi. Teraz jak sie czasami przesiadam z powrotem do 206, to widze w jak duzym zylem bledzie. Nastepnym autkiem raczej tez bedzie subarynka (jesli tylko wroca do drzwi bez ramek w MY15 :D)

Jakby co, to sluze pomoca w temacie Legacy MY07 kombi 2.0 Pb N/A.

P.S. Daj jakies linki do tych cennikow z Litwy ;)

T.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 25 kwie 2010, o 07:02

Jeden minus poważny.
SIP nie honoruje gwarancji z Litwy. Naprawy w kraju zakupu.
Dolce far niente ;-)

ksz_sz
0 gwiazdek

Post 25 kwie 2010, o 10:01

Z tego co wiem gwarancja jest ogólnoeuropejska tylko diler musi auto zarejestrować w systemie, wg tego co jest tutaj napisane: http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=1&p=156278 ;-)
Dzięki za odpowiedzi

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 25 kwie 2010, o 10:08

ksz_sz pisze: diler musi auto zarejestrować w systemie
Aaaa. Sorki.
O tym wątku zapomniałem. Ale dla mnie to i tak miganie sie i wojna między dwoma wielkimi dealerami w Europie...
Dolce far niente ;-)

ksz_sz
0 gwiazdek

Post 25 kwie 2010, o 10:30

Cennik z Litwy: http://www.subaru.lt/index.php?id=852
Najlepsze jest to że wszystkie wersje mają ksenony :-)

tadeklodz
2 gwiazdki
Auto: forester my09

Post 25 kwie 2010, o 11:08

w moim przypadku zażyczyli sobie wysłania faxem książki gwarancyjnej i oświadczyli że wszystko w porządku. Ale do chwili obecnej na szczęście nie musiałem korzystać z gwarancji

gebolp
3 gwiazdki
Auto: OBK '07

Post 25 kwie 2010, o 18:43

Tummi pisze:Silnik zajmuje sporo miejsca pod maska, przez co wymiana zarowek w reflektorach jest utrudniona. Ale to chyba juz standard w wiekszosci aut :/ Upierdliwe dopiero, gdy cos sie przepali.
T.
Proponuję zajrzeć pod maskę i zobaczyć gdzie jest silnik a gdzie reflektory.
Jedyne co należy zrobić przy wymianie żarówek z prawej strony to wypiąć wlot powietrza.
To jest naprawdę nic
Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 25 kwie 2010, o 18:57

ksz_sz pisze: 2.0 benzyna o mocy 150 KM i mam pytanie: oo sądzicie o tym silniku, wady, zalety, awarie?
mam takie Legacy ino w lymuzynie i na ksenonie

fajnie sie prowadzi, pali ile pali moc wystarczająca do sprawnego przemieszczania sie, jak z awaryjnościa to nie wiem bo dopiero 7kkm stukneło

jeżeli faktycznie 80kpln ma kosztowac to nowego samochodu porównywalnego (wyposażenie, komfort, prowadzenie) sie nie znajdzie na rynku czyli brać

ksz_sz
0 gwiazdek

Post 25 kwie 2010, o 20:42

Mały błąd obliczeniowy z akcyzą i Vatem wychodzi ok 93 tys zł, porównując do wersji w Polsce, gdzie cena wynosi ok. 126 tys to i tak jest 33 tys na plus. ;-)

ksz_sz
0 gwiazdek

Post 25 kwie 2010, o 20:51

esilon pisze:
ksz_sz pisze: 2.0 benzyna o mocy 150 KM i mam pytanie: oo sądzicie o tym silniku, wady, zalety, awarie?
mam takie Legacy ino w lymuzynie i na ksenonie

fajnie sie prowadzi, pali ile pali moc wystarczająca do sprawnego przemieszczania sie, jak z awaryjnościa to nie wiem bo dopiero 7kkm stukneło

jeżeli faktycznie 80kpln ma kosztowac to nowego samochodu porównywalnego (wyposażenie, komfort, prowadzenie) sie nie znajdzie na rynku czyli brać

Mógłbyś mniej więcej napisać ile Ci spala w mieście i na trasie. Bo różnica między tym silnikiem a dieslem jest ok 10 tys i się zastanawiam choć odstraszają problemy ze sprzęgłem i te pseudo ekologiczne filtry DPF, którego wymiana kosztuje bagatela 10tys zł netto.

Tummi
2 gwiazdki
Auto: Legas MY07 & Pug 206

Post 26 kwie 2010, o 03:24

gebolp pisze:Proponuję zajrzeć pod maskę i zobaczyć gdzie jest silnik a gdzie reflektory.
Jedyne co należy zrobić przy wymianie żarówek z prawej strony to wypiąć wlot powietrza.
To jest naprawdę nic
Kazdy ma dlonie innej wielkosci ;) U mnie miejsca miedzy aku i lewym reflektorem jest za malo, zebym mogl na spokojnie wymienic np. pozycje. Z drugiej strony dostep do pozycji tez jest sredni - nawet z wyciagnietym silnikiem. A moze po prostu jestem zbyt wygodny :) Tak czy owak - w megance ph1 1.4 16v miejsca jest duuuuuzo wiecej.

T.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 26 kwie 2010, o 09:01

ksz_sz pisze: Mógłbyś mniej więcej napisać ile Ci spala w mieście i na trasie. Bo różnica między tym silnikiem a dieslem jest ok 10 tys

ale ja mam w "starej" budzie, ostatni z najlepszych :-)

średnia z przebiegu 7kkm od 14 stycznia 2010 to wg komputera to 11,2l/100

w trasie bez problemu 8 cos ale jak sie zacznie dobrze jechać to do 10 dochodzi (ale nie przekracza),
w dieslu odczucia subiektywne pokrywaja się z papierowymi, jest dynamiczniejszy i mniej żre

ODPOWIEDZ