dolot - druciarstwo

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
kons6
1 gwiazdka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

dolot - druciarstwo

Post 21 kwie 2011, o 18:08

przy demontażu silnika został urwany króciec na plastikowej rurze (dolot na zdjęciu, urwany króciec u dołu po prawej stronie)
ruraUrwanyKrociec.jpg
po podliczeniu kosztów części potrzebnych do naprawy silnika bardzo chciałbym uniknąć kolejnego wydatku
macie jakieś pomysły jak poradzić sobie z tym złamanym króćcem?

w sumie ciśnienie poniżej 2 bar i temperatura gazów wydechowych nie powinny być jakimiś skrajnymi warunkami
pierwszym moim pomysłem było równe wycięcie otworu i zamontowanie w nim kominka z felgi

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Re: dolot - druciarstwo

Post 21 kwie 2011, o 22:38

kons6,
nowa część kosztuje w ASO ok.500 PLN. Nie rób żadnych druciarskich wydumek bo skończy się łapaniem lewego powietrza i tyle będzie chwały.

Lekko na boku tematu ale ... od jakiegoś czasu (generalnie i tu i na kropce) da się zauważyć zdecydowany przyrost tzw. frakcji druciarskiej. Kochani, jeździcie Subarakami, trzymajcie fason. Nie dla fasonu samego w sobie ale po to aby autu krzywdy nie robić.

Przecież nie trzeba jeździć Subaru, jest cała gromada fajnych aut o nieco mniejszych kosztach eksploatacji. Po cholerę się frustrować na każdym kroku, przy kupnie każdej najdrobniejszej pierdoły, jak można fajnie i przyjemniej jeździć, czymś co nie niesie ze sobą kosztów na które najzwyczajniej w świecie mnie/ciebie nie stać ? Ja sensu w tym nie widzę. Inaczej - każde Subaru jest na tyle Subaru ile Subaru w nim siedzi :mrgreen:

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 21 kwie 2011, o 22:43

Grzesiek_67 pisze:Lekko na boku tematu ale ... [...]
Normalnie, gdybym Cię nie znał to pomyślałbym "dzi, co za rozsądny facet". :razz:
czarne jest piękne...

mzy
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Polubione posty: 1 raz

Post 27 kwie 2011, o 14:04

kons6, niestety to częsta sytuacja. Jak się chce wyciągnąć/włożyć tą rurkę bez zdejmowania kolektora ssącego (sporo roboty...), to tak się to właśnie kończy. Też miałem ułamany i podklejony ten króciec, ale to słabe rozwiązanie i nie na długo. Skończyło się, jak Grzesiek pisze, na kupnie w ASO za wspomnianą kwotę. Wcześniej próbowałem szczęścia w kilku miejscach, ale bez efektu. Kilku "rozbieraczy" z allegro oferowało za jakieś 200-300 cały kolektor ssący z tą rurką, ale po dokładniejszym podrążeniu tematu okazywało się, że wszystkie mają tenże króciec klejony :/ Możesz też poszukać jakiegoś silikonowego odpowiednika (Samco czy coś takiego), może będzie ciut taniej, ale nie wiem czy kupisz jako pojedynczy element.

Zwibel
2 gwiazdki
Auto: Impreska GL Sport

Post 2 maja 2011, o 21:05

Spróbuj podjechać gdzieś gdzie spawają plastiki, jeżeli jest to jakiś w miarę normalny materiał bez wypełniaczy lub bez włókna powinno się to bez problemu ogarnąć. Trochę sam spawam, ale w tym temacie jeszcze nic nie robiłem. Poszukaj może jakiegoś symbolu materiału z jakiego jest zrobiona plastikowa część to może coś Ci pomogę.

lucza
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: babcie ra 95 i 96

Post 2 maja 2011, o 22:55

Możesz także rozwiercić otwór i dopasować np.miedzianą rurkę o odpowiedniej średnicy,tylko pamiętaj żeby ciasno siedziała,pozdro.
JAZDA SUBARU-BEZCENNE!!! ZA BENZYNE ZAPŁACISZ KARTĄ MAESTRO!!

kons6
1 gwiazdka

Post 27 cze 2011, o 21:43

Grzesiek_67 pisze: Lekko na boku tematu ale ... od jakiegoś czasu (generalnie i tu i na kropce) da się zauważyć zdecydowany przyrost tzw. frakcji druciarskiej. Kochani, jeździcie Subarakami, trzymajcie fason. Nie dla fasonu samego w sobie ale po to aby autu krzywdy nie robić.

Przecież nie trzeba jeździć Subaru, jest cała gromada fajnych aut o nieco mniejszych kosztach eksploatacji. Po cholerę się frustrować na każdym kroku, przy kupnie każdej najdrobniejszej pierdoły, jak można fajnie i przyjemniej jeździć, czymś co nie niesie ze sobą kosztów na które najzwyczajniej w świecie mnie/ciebie nie stać ? Ja sensu w tym nie widzę. Inaczej - każde Subaru jest na tyle Subaru ile Subaru w nim siedzi

pomimo kompletnego braku zgody z tymi stwierdzeniami, odżałowłem i kupiłem nową rurę dolotową, więc dalej % subaru w subaru jest bez zmian ;-)
za to wymieniłem korbowody na chińskie EAGLE (żeby wszystkie były równe i nowe, i nie trzeba było na nie czekać tygodniami), więc tutaj ten % spadł...

AMI
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 27 cze 2011, o 21:45

kons6 pisze: za to wymieniłem korbowody na chińskie EAGLE (żeby wszystkie były równe i nowe, i nie trzeba było na nie czekać tygodniami), więc tutaj ten % spadł...

szczerze wyrazy wspolczucia
Jacek "AMI" Rudowski

ODPOWIEDZ