Pompa paliwa
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Pompa paliwa
Hej. Chyba wlasnie poszla mi pompa - od paru dni dluzej musialem czasem krecic rozrusznikiem, a dzis zglaslo auto podczas jazdy i ani rusz zapalic nie chce.
Musi pompa, albo cewka - sa jeszcze jakies inne typy?
Cewke sprawdze wieczorem - zdejme fajke i sprawdze, czy iskra idzie przy rozruchu. Pompe przypuszczam mozna czesciowo sprawdzic - czy w ogole jest napiecie na kostce (ale czy jest zawsze, czy tylko przy rozruchu i to do tego tylko jak jest zbyt niskie cisnienie paliwa w listwie?) oraz podajac 12V na styki pompy (ktore styki?) i sprawdzajac, czy chodzi?
No i pytanie wlasciwe:
Po ile pompa seryjna, a po ile zamiennik (i jaki?) - do S-turbo My'99?
Pytanie pomocnicze:
Gdzie mozna zanabyc szybko to ustrojstwo?
Musi pompa, albo cewka - sa jeszcze jakies inne typy?
Cewke sprawdze wieczorem - zdejme fajke i sprawdze, czy iskra idzie przy rozruchu. Pompe przypuszczam mozna czesciowo sprawdzic - czy w ogole jest napiecie na kostce (ale czy jest zawsze, czy tylko przy rozruchu i to do tego tylko jak jest zbyt niskie cisnienie paliwa w listwie?) oraz podajac 12V na styki pompy (ktore styki?) i sprawdzajac, czy chodzi?
No i pytanie wlasciwe:
Po ile pompa seryjna, a po ile zamiennik (i jaki?) - do S-turbo My'99?
Pytanie pomocnicze:
Gdzie mozna zanabyc szybko to ustrojstwo?
Największą przyjemność w życiu sprawia robienie tego, co zdaniem innych jest niewykonalne.
Re: Pompa paliwa
Nie wiem jak seryjna - Walbro mozna kupic np. za 450zl w 4turbo, byc moze mozna tez gdzies taniej.
Ale powtorze to co juz gdzies niedawno napisalem, tylko nie pamietam na ktorym forum ;), niektorzy twierdza, ze pompa Walbro podaje za duzo jak na mozliwosci seryjnego regulatora cisnienia paliwa i podobno paradoksalnie moze to spowodowac niedostatek paliwa, zwlaszcza na ostatnim zaopatrywanym wtrysku... konsekwencje moga byc przykre...
Ale w tym temacie najlepiej jakby sie wypowiedzieli spece od dlubania w samochodach w praktyce, a nie w teorii jak ja to robie :)
Pozdrawiam
Jacek
Ale powtorze to co juz gdzies niedawno napisalem, tylko nie pamietam na ktorym forum ;), niektorzy twierdza, ze pompa Walbro podaje za duzo jak na mozliwosci seryjnego regulatora cisnienia paliwa i podobno paradoksalnie moze to spowodowac niedostatek paliwa, zwlaszcza na ostatnim zaopatrywanym wtrysku... konsekwencje moga byc przykre...
Ale w tym temacie najlepiej jakby sie wypowiedzieli spece od dlubania w samochodach w praktyce, a nie w teorii jak ja to robie :)
Pozdrawiam
Jacek
Jacek "AMI" Rudowski
A ile uzywana i po wiela? Bo juz mi Szczur75 nowke zamiennik zaproponowal.
Największą przyjemność w życiu sprawia robienie tego, co zdaniem innych jest niewykonalne.
Pompę sprawdź po prostu odłączając przewód paliwowy od filtra. Tylko nie wysadź wszystkiego w powietrze.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Olleo pisze: A ile uzywana i po wiela?
a ze 100 tysięcy uzywana , ale kupuj nówke jeżeli masz pewne źródło
Z tego, co widzialem, to Adamus ma po ok. 450zl?
Jutro jade z pompka (wymontowalem, podlaczylem pod 12V i nie kreci) do Szczurka i zobaczymy, co tam ma do zaoferowania. Mam tylko nadzieje, ze zamiennik nie uraczy mnie zbyt niskim cisnieniem i plynacymi tlokami.
Jutro jade z pompka (wymontowalem, podlaczylem pod 12V i nie kreci) do Szczurka i zobaczymy, co tam ma do zaoferowania. Mam tylko nadzieje, ze zamiennik nie uraczy mnie zbyt niskim cisnieniem i plynacymi tlokami.
-
EterycznyŻołądź
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Bergen pisze: Pompę sprawdź po prostu odłączając przewód paliwowy od filtra. Tylko nie wysadź wszystkiego w powietrze.
Olleo pisze: dzisiaj, o 22:15
Uff. Olleo, dobrze, że się odezwałeś, bo już myślałem, że stałeś się nagłaą przyczyną spadku ciśnienia w całym mieście.

- LORD VADER
- 4 gwiazdki
- Auto: 3TURBO
zle widzialesOlleo pisze:Z tego, co widzialem, to Adamus ma po ok. 450zl?

- LORD VADER
- 4 gwiazdki
LORD VADER pisze: po przekreceniu kluczyka slychac zalaczajaca sie pompe
cały czas slychac pompę

- LORD VADER
- 4 gwiazdki
w czasie jazdy raczej jej nie slyszysz chyba ze jezdzisz z uchem przy zbiornikuesilon pisze:LORD VADER pisze: po przekreceniu kluczyka slychac zalaczajaca sie pompe
cały czas slychac pompę

LORD VADER, widać, że masz zaległości.
esilon, pisał, że słyszy pompę non stop.
U Ciebie pompę zakłucają piski i łomotanie z innych części samochodu. Zresztą jak w garażu, bez silnika ma niby ta pompa hałasować?

U Ciebie pompę zakłucają piski i łomotanie z innych części samochodu. Zresztą jak w garażu, bez silnika ma niby ta pompa hałasować?

czarne jest piękne...
-
EterycznyŻołądź
- 6 gwiazdek
LORD VADER pisze:
w czasie jazdy raczej jej nie slyszysz chyba ze jezdzisz z uchem przy zbiorniku![]()
Znaczy, że przyznajesz się do sprzedania esilonowi jakiejś wadliwej podróby?

LORD VADER pisze: w czasie jazdy raczej jej nie slyszysz chyba ze jezdzisz z uchem przy zbiorniku
na wolnych obrotach słysze jednostajny pisk

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
esilon, ale słyszałem, że każda pompa w forku piszczy jak dzika. W moich obydwu piszczą. W MY2007 wymienili mi na gwarancji jedną i też piszczy. Się przyzwyczaić trzeba
Konto usunięte pisze: że każda pompa w forku piszczy jak dzika
seryjna była cicha jak myszka , ale OK troche mnie uspokoiłeś,
radyjo działa, wydech się drze, pompa piszczy, niezła jazda
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Ja tam w moim Forku nic nie słyszę. Gdzie konkretnie mam nasłuchiwaćKonto usunięte pisze: esilon, ale słyszałem, że każda pompa w forku piszczy jak dzika.

Konkretnie, to gdzieś z przodu.So What! pisze:Ja tam w moim Forku nic nie słyszę. Gdzie konkretnie mam nasłuchiwaćKonto usunięte pisze: esilon, ale słyszałem, że każda pompa w forku piszczy jak dzika.![]()

czarne jest piękne...
- LORD VADER
- 4 gwiazdki
u mnie wydech zaglusza, ale na wolnych walbro slychac jak cholera - byc moze dlatego ze ma duzo wyzsze obroty niz seriavibowit pisze:LORD VADER, widać, że masz zaległości.
U Ciebie pompę zakłucają piski i łomotanie z innych części samochodu. Zresztą jak w garażu, bez silnika ma niby ta pompa hałasować?![]()
tak a'propos walbro - wlasnie mialem swoja pierwsza reklamacje ;) pompa po roku i przejechaniu ok 10000 km stanela. No to jak Pan Bog przykazal wyslalem ja do importera i ja rozebrali a w srodku kawalek folii i piasek

sprzedalem ich ok 200 sztuk przez ostatnie 2 lata i byla to pierwsza reklamacja i to nieuznana

- So What!
- 6 gwiazdek
Jeżeli komuś nie chce się czytać powyższej wypowiedzi, to napiszę streszczenie:LORD VADER pisze: u mnie wydech zaglusza, ale na wolnych walbro slychac jak cholera - byc moze dlatego ze ma duzo wyzsze obroty niz seria
tak a'propos walbro - wlasnie mialem swoja pierwsza reklamacje ;) pompa po roku i przejechaniu ok 10000 km stanela. No to jak Pan Bog przykazal wyslalem ja do importera i ja rozebrali a w srodku kawalek folii i piasek okazalo sie ze mechanikowi nie chcialo sie meczyc z walbrowskim filtrem i zalozyl stary seryjny ktory byl troche za luzny i pompa z baku zassala folie (swiadczy o jakosci naszego paliwa ) ale co ciekawe dzwoni do mnie importer i mowi ze wlasnie ta folia itp itd i sie pyta to co klient zalozyl i od razu padla ? to mo mowie ze nie przejechala ok 10000 km a on ze nie mozliwe - w srodku zero sladow uzywania. szczotki, kolka zebate itp nie nosza sladow zuzycia wogole to tak gwoli jakosci walbro
sprzedalem ich ok 200 sztuk przez ostatnie 2 lata i byla to pierwsza reklamacja i to nieuznana uszkodzenie mechaniczne
W przypadku Walbro nieuwzględnione reklamacje stanowią 100 % wszystkich reklamacji

- LORD VADER
- 4 gwiazdki
o widzisz jednak mozna krotkoSo What! pisze:Jeżeli komuś nie chce się czytać powyższej wypowiedzi, to napiszę streszczenie:LORD VADER pisze: u mnie wydech zaglusza, ale na wolnych walbro slychac jak cholera - byc moze dlatego ze ma duzo wyzsze obroty niz seria
tak a'propos walbro - wlasnie mialem swoja pierwsza reklamacje ;) pompa po roku i przejechaniu ok 10000 km stanela. No to jak Pan Bog przykazal wyslalem ja do importera i ja rozebrali a w srodku kawalek folii i piasek okazalo sie ze mechanikowi nie chcialo sie meczyc z walbrowskim filtrem i zalozyl stary seryjny ktory byl troche za luzny i pompa z baku zassala folie (swiadczy o jakosci naszego paliwa ) ale co ciekawe dzwoni do mnie importer i mowi ze wlasnie ta folia itp itd i sie pyta to co klient zalozyl i od razu padla ? to mo mowie ze nie przejechala ok 10000 km a on ze nie mozliwe - w srodku zero sladow uzywania. szczotki, kolka zebate itp nie nosza sladow zuzycia wogole to tak gwoli jakosci walbro
sprzedalem ich ok 200 sztuk przez ostatnie 2 lata i byla to pierwsza reklamacja i to nieuznana uszkodzenie mechaniczne
W przypadku Walbro nieuwzględnione reklamacje stanowią 100 % wszystkich reklamacji

ale i tak w ucho dostaniesz

-
EterycznyŻołądź
- 6 gwiazdek
So What! pisze: Jeżeli komuś nie chce się czytać powyższej wypowiedzi, to napiszę streszczenie:
W przypadku Walbro nieuwzględnione reklamacje stanowią 100 % wszystkich reklamacji![]()
I do tego takie uszkodzenie Walbro niszczy silnik, bo sama pompa nie działa, dlatego trzeba montować tak, aby trochę paliwa przedostało się obok pompy, która nic nie przepuszcza. Dzięki temu jest szansa na przejechanie 10000 km.

- So What!
- 6 gwiazdek
Sugerujesz, że słynna pompka Adasia w rzeczywistości dostarczała paliwo do silnikaEterycznyŻołądź pisze: I do tego takie uszkodzenie Walbro niszczy silnik, bo sama pompa nie działa, dlatego trzeba montować tak, aby trochę paliwa przedostało się obok pompy, która nic nie przepuszcza. Dzięki temu jest szansa na przejechanie 10000 km.![]()