Pompa paliwa

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Olleo
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester 2.5XT
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Pompa paliwa

Post 31 lip 2008, o 11:00

Hej. Chyba wlasnie poszla mi pompa - od paru dni dluzej musialem czasem krecic rozrusznikiem, a dzis zglaslo auto podczas jazdy i ani rusz zapalic nie chce.

Musi pompa, albo cewka - sa jeszcze jakies inne typy?

Cewke sprawdze wieczorem - zdejme fajke i sprawdze, czy iskra idzie przy rozruchu. Pompe przypuszczam mozna czesciowo sprawdzic - czy w ogole jest napiecie na kostce (ale czy jest zawsze, czy tylko przy rozruchu i to do tego tylko jak jest zbyt niskie cisnienie paliwa w listwie?) oraz podajac 12V na styki pompy (ktore styki?) i sprawdzajac, czy chodzi?

No i pytanie wlasciwe:

Po ile pompa seryjna, a po ile zamiennik (i jaki?) - do S-turbo My'99?

Pytanie pomocnicze:

Gdzie mozna zanabyc szybko to ustrojstwo?

Największą przyjemność w życiu sprawia robienie tego, co zdaniem innych jest niewykonalne.

AMI
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Re: Pompa paliwa

Post 31 lip 2008, o 12:05

Nie wiem jak seryjna - Walbro mozna kupic np. za 450zl w 4turbo, byc moze mozna tez gdzies taniej.
Ale powtorze to co juz gdzies niedawno napisalem, tylko nie pamietam na ktorym forum ;), niektorzy twierdza, ze pompa Walbro podaje za duzo jak na mozliwosci seryjnego regulatora cisnienia paliwa i podobno paradoksalnie moze to spowodowac niedostatek paliwa, zwlaszcza na ostatnim zaopatrywanym wtrysku... konsekwencje moga byc przykre...
Ale w tym temacie najlepiej jakby sie wypowiedzieli spece od dlubania w samochodach w praktyce, a nie w teorii jak ja to robie :)

Pozdrawiam
Jacek
Jacek "AMI" Rudowski

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 31 lip 2008, o 15:06

Olleo, ja mam na zbyciu pompe z mojego F 2.0 Xt , uzywaną oczywiście :cofee:

Olleo
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 31 lip 2008, o 15:13

A ile uzywana i po wiela? Bo juz mi Szczur75 nowke zamiennik zaproponowal.
Największą przyjemność w życiu sprawia robienie tego, co zdaniem innych jest niewykonalne.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 31 lip 2008, o 15:48

Pompę sprawdź po prostu odłączając przewód paliwowy od filtra. Tylko nie wysadź wszystkiego w powietrze.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 31 lip 2008, o 16:01

Adamus ma chyba Walbro w dobrej cenie.

...z demobilu X-Wingow :mrgreen:

esilon
6 gwiazdek

Post 31 lip 2008, o 20:57

Olleo pisze: A ile uzywana i po wiela?

a ze 100 tysięcy uzywana , ale kupuj nówke jeżeli masz pewne źródło

Olleo
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 31 lip 2008, o 22:15

Z tego, co widzialem, to Adamus ma po ok. 450zl?

Jutro jade z pompka (wymontowalem, podlaczylem pod 12V i nie kreci) do Szczurka i zobaczymy, co tam ma do zaoferowania. Mam tylko nadzieje, ze zamiennik nie uraczy mnie zbyt niskim cisnieniem i plynacymi tlokami.

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 31 lip 2008, o 22:59

Bergen pisze: Pompę sprawdź po prostu odłączając przewód paliwowy od filtra. Tylko nie wysadź wszystkiego w powietrze.
Olleo pisze: dzisiaj, o 22:15

Uff. Olleo, dobrze, że się odezwałeś, bo już myślałem, że stałeś się nagłaą przyczyną spadku ciśnienia w całym mieście. :mrgreen:

LORD VADER
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: 3TURBO

Post 31 lip 2008, o 23:17

Olleo pisze:Z tego, co widzialem, to Adamus ma po ok. 450zl?

Jutro jade z pompka (wymontowalem, podlaczylem pod 12V i nie kreci) do Szczurka i zobaczymy, co tam ma do zaoferowania. Mam tylko nadzieje, ze zamiennik nie uraczy mnie zbyt niskim cisnieniem i plynacymi tlokami.
zle widziales :-p

LORD VADER
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 31 lip 2008, o 23:19

poza tym po przekreceniu kluczyka slychac zalaczajaca sie pompe

esilon
6 gwiazdek

Post 31 lip 2008, o 23:48

LORD VADER pisze: po przekreceniu kluczyka slychac zalaczajaca sie pompe

cały czas slychac pompę :-|

LORD VADER
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 1 sie 2008, o 13:45

esilon pisze:
LORD VADER pisze: po przekreceniu kluczyka slychac zalaczajaca sie pompe

cały czas slychac pompę :-|
w czasie jazdy raczej jej nie slyszysz chyba ze jezdzisz z uchem przy zbiorniku :giggle:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 1 sie 2008, o 14:26

LORD VADER, widać, że masz zaległości.
esilon, pisał, że słyszy pompę non stop.

U Ciebie pompę zakłucają piski i łomotanie z innych części samochodu. Zresztą jak w garażu, bez silnika ma niby ta pompa hałasować? :-p :-)
czarne jest piękne...

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 1 sie 2008, o 14:27

LORD VADER pisze:
w czasie jazdy raczej jej nie slyszysz chyba ze jezdzisz z uchem przy zbiorniku :giggle:

Znaczy, że przyznajesz się do sprzedania esilonowi jakiejś wadliwej podróby? :whistle:

esilon
6 gwiazdek

Post 1 sie 2008, o 15:01

LORD VADER pisze: w czasie jazdy raczej jej nie slyszysz chyba ze jezdzisz z uchem przy zbiorniku

na wolnych obrotach słysze jednostajny pisk :wall: niby cichy ale słuch mam cholernie dobry niestety

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 1 sie 2008, o 15:02

esilon, ale słyszałem, że każda pompa w forku piszczy jak dzika. W moich obydwu piszczą. W MY2007 wymienili mi na gwarancji jedną i też piszczy. Się przyzwyczaić trzeba

esilon
6 gwiazdek

Post 1 sie 2008, o 15:05

Konto usunięte pisze: że każda pompa w forku piszczy jak dzika

seryjna była cicha jak myszka , ale OK troche mnie uspokoiłeś,
radyjo działa, wydech się drze, pompa piszczy, niezła jazda

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 1 sie 2008, o 15:16

Konto usunięte pisze: esilon, ale słyszałem, że każda pompa w forku piszczy jak dzika.
Ja tam w moim Forku nic nie słyszę. Gdzie konkretnie mam nasłuchiwać :roll: :giggle:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 1 sie 2008, o 15:19

So What! pisze:
Konto usunięte pisze: esilon, ale słyszałem, że każda pompa w forku piszczy jak dzika.
Ja tam w moim Forku nic nie słyszę. Gdzie konkretnie mam nasłuchiwać :roll: :giggle:
Konkretnie, to gdzieś z przodu. :-)
czarne jest piękne...

LORD VADER
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 1 sie 2008, o 17:32

vibowit pisze:LORD VADER, widać, że masz zaległości.
esilon, pisał, że słyszy pompę non stop.

U Ciebie pompę zakłucają piski i łomotanie z innych części samochodu. Zresztą jak w garażu, bez silnika ma niby ta pompa hałasować? :-p :-)
u mnie wydech zaglusza, ale na wolnych walbro slychac jak cholera - byc moze dlatego ze ma duzo wyzsze obroty niz seria

tak a'propos walbro - wlasnie mialem swoja pierwsza reklamacje ;) pompa po roku i przejechaniu ok 10000 km stanela. No to jak Pan Bog przykazal wyslalem ja do importera i ja rozebrali a w srodku kawalek folii i piasek :mrgreen: okazalo sie ze mechanikowi nie chcialo sie meczyc z walbrowskim filtrem i zalozyl stary seryjny ktory byl troche za luzny i pompa z baku zassala folie (swiadczy o jakosci naszego paliwa :mrgreen: ) ale co ciekawe dzwoni do mnie importer i mowi ze wlasnie ta folia itp itd i sie pyta to co klient zalozyl i od razu padla ? to mo mowie ze nie przejechala ok 10000 km a on ze nie mozliwe - w srodku zero sladow uzywania. szczotki, kolka zebate itp nie nosza sladow zuzycia wogole to tak gwoli jakosci walbro

sprzedalem ich ok 200 sztuk przez ostatnie 2 lata i byla to pierwsza reklamacja i to nieuznana :mrgreen: uszkodzenie mechaniczne :giggle:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 sie 2008, o 17:46

LORD VADER pisze: u mnie wydech zaglusza, ale na wolnych walbro slychac jak cholera - byc moze dlatego ze ma duzo wyzsze obroty niz seria

tak a'propos walbro - wlasnie mialem swoja pierwsza reklamacje ;) pompa po roku i przejechaniu ok 10000 km stanela. No to jak Pan Bog przykazal wyslalem ja do importera i ja rozebrali a w srodku kawalek folii i piasek okazalo sie ze mechanikowi nie chcialo sie meczyc z walbrowskim filtrem i zalozyl stary seryjny ktory byl troche za luzny i pompa z baku zassala folie (swiadczy o jakosci naszego paliwa ) ale co ciekawe dzwoni do mnie importer i mowi ze wlasnie ta folia itp itd i sie pyta to co klient zalozyl i od razu padla ? to mo mowie ze nie przejechala ok 10000 km a on ze nie mozliwe - w srodku zero sladow uzywania. szczotki, kolka zebate itp nie nosza sladow zuzycia wogole to tak gwoli jakosci walbro

sprzedalem ich ok 200 sztuk przez ostatnie 2 lata i byla to pierwsza reklamacja i to nieuznana uszkodzenie mechaniczne
Jeżeli komuś nie chce się czytać powyższej wypowiedzi, to napiszę streszczenie:
W przypadku Walbro nieuwzględnione reklamacje stanowią 100 % wszystkich reklamacji :giggle:

LORD VADER
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 1 sie 2008, o 17:47

So What! pisze:
LORD VADER pisze: u mnie wydech zaglusza, ale na wolnych walbro slychac jak cholera - byc moze dlatego ze ma duzo wyzsze obroty niz seria

tak a'propos walbro - wlasnie mialem swoja pierwsza reklamacje ;) pompa po roku i przejechaniu ok 10000 km stanela. No to jak Pan Bog przykazal wyslalem ja do importera i ja rozebrali a w srodku kawalek folii i piasek okazalo sie ze mechanikowi nie chcialo sie meczyc z walbrowskim filtrem i zalozyl stary seryjny ktory byl troche za luzny i pompa z baku zassala folie (swiadczy o jakosci naszego paliwa ) ale co ciekawe dzwoni do mnie importer i mowi ze wlasnie ta folia itp itd i sie pyta to co klient zalozyl i od razu padla ? to mo mowie ze nie przejechala ok 10000 km a on ze nie mozliwe - w srodku zero sladow uzywania. szczotki, kolka zebate itp nie nosza sladow zuzycia wogole to tak gwoli jakosci walbro

sprzedalem ich ok 200 sztuk przez ostatnie 2 lata i byla to pierwsza reklamacja i to nieuznana uszkodzenie mechaniczne
Jeżeli komuś nie chce się czytać powyższej wypowiedzi, to napiszę streszczenie:
W przypadku Walbro nieuwzględnione reklamacje stanowią 100 % wszystkich reklamacji :giggle:
o widzisz jednak mozna krotko :mrgreen:

ale i tak w ucho dostaniesz :-p

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 1 sie 2008, o 17:51

So What! pisze: Jeżeli komuś nie chce się czytać powyższej wypowiedzi, to napiszę streszczenie:

I do tego takie uszkodzenie Walbro niszczy silnik, bo sama pompa nie działa, dlatego trzeba montować tak, aby trochę paliwa przedostało się obok pompy, która nic nie przepuszcza. Dzięki temu jest szansa na przejechanie 10000 km. :mrgreen:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 sie 2008, o 17:59

EterycznyŻołądź pisze: I do tego takie uszkodzenie Walbro niszczy silnik, bo sama pompa nie działa, dlatego trzeba montować tak, aby trochę paliwa przedostało się obok pompy, która nic nie przepuszcza. Dzięki temu jest szansa na przejechanie 10000 km. :mrgreen:
Sugerujesz, że słynna pompka Adasia w rzeczywistości dostarczała paliwo do silnika :-d

ODPOWIEDZ