Sieć domowa

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubił: 0
Polubione posty: 5 razy

Re: Sieć domowa

Post 10 maja 2009, o 19:23

Chloru, juz wyjasniam:

w gabinecie mam serwer plikow z dyskami po raidzie w postaci stacjonarnego peceta, do niego podlaczona drukarka kombajn, zawsze wlaczony, wpiety do routera z AP linksysa. dodatkowo na biurku stoi lap zony, tez po kablu podpiety do tego routera. ja biegam z makiem po domu i lacze sie po wlanie.
teraz w innym miejscu w domu pojawi sie modem_router_AP i musze to jakos podlaczyc z kompami w gabinecie.. pytanie jak?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 10 maja 2009, o 19:32

A) kablem
B) kupić AP, ustawić jako klient podłączyć do nowego AP i wpiąć w gniazdko WAN w gabinecie - IMHO straszna rzeźba
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

gregski
6 gwiazdek

Post 10 maja 2009, o 19:43

Chloru pisze: B) kupić AP, ustawić jako klient podłączyć do nowego AP i wpiąć w gniazdko WAN w gabinecie - IMHO straszna rzeźba

wytlumacz mi o co tu chodzi?
skoro w gabinecie jest juz router z AP?
co to WAN?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 10 maja 2009, o 20:27

gregski, ten sam AP nie może działać jako klient i jako AP. WAN to interfejs w routerze którym przyjmuje on internet (tak najprościej mówiąc).

gregski
6 gwiazdek

Post 10 maja 2009, o 20:33

chili pasuje? jeden przy gniezdzie telekomu bedzie AP i wyjsciem na swiat, drugi jako klient z podlaczonymi po kablu kompami.. tak sie da?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 maja 2009, o 20:38

gregski, dobrze byłoby to gdzieś narysować itp. Obawiam się, że Twoja metoda nie będzie dobra. Osobiście nie znam żadnego z tanich domowych pudełek które pozwalają ustawić swoje WIFI jako WAN. Rozumiem, że zależy Ci na dostępie do sieci z komputera w gabinecie.

Walnij na priv to pogadamy jakoś bardziej interaktywnie ;-)

gregski
6 gwiazdek

Post 10 maja 2009, o 20:58

nie chce z toba gadac na priv bo mnie przegadasz :giggle: ;-)

moze ktos inny cos slyszal/wie? :-p

serio: dzieki za info Chloru.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 maja 2009, o 21:02

gregski, nie ma za co goloneczko :giggle: ;-)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubione posty: 0

Post 10 maja 2009, o 22:06

gregski pisze:moze ktos inny cos slyszal/wie? :-p
Ale Chloru już Ci wszystko powiedział. Zepnij te routery kablem i nie marudź. Kurcze, co za czasy! Wszystkim kable przeszkadzają. Wszystko chcieliby WiFi mieć.
Nie baw w się z żadne repeatery bo to zawracanie głowy. W każdym innym rozwiązaniu będziesz musiał nastawiać więcej sprzętu.

PS. Wszystkie moje wywody są prawdziwe o ile dobrze zrozumiałem co chcesz osiągnąć. :mrgreen:
czarne jest piękne...

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 11 maja 2009, o 07:46

Chloru pisze:gregski, dobrze byłoby to gdzieś narysować itp. Obawiam się, że Twoja metoda nie będzie dobra. Osobiście nie znam żadnego z tanich domowych pudełek które pozwalają ustawić swoje WIFI jako WAN. Rozumiem, że zależy Ci na dostępie do sieci z komputera w gabinecie.

Walnij na priv to pogadamy jakoś bardziej interaktywnie ;-)
Są takie pudełka. Wystarczy dowolny AP który może pracować jako bridge. Podłącza się go kablem do portu WAN routera na biurku i logicznie na tym porcie znajduje się interfejs nowego routera z modemem u grega. Kiedyś robiłem coś podobnego na Dlinku DWL-2100AP. Jako, że greg ma linksysa to pewnie wziąć lepiej jakiegoś linksysa z funkcją bridge. Będzie banglać.
Załączniki
gregski.jpg

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 maja 2009, o 09:41

Konto usunięte, właśnie napisałeś to samo co ja :mrgreen: Napisałem gregskiemu, że czeka go kabel albo kolejny AP (z dokładnością do trybu bridge - tutaj się zgadzam).

gregski
6 gwiazdek

Post 11 maja 2009, o 11:44

vibowit pisze: Kurcze, co za czasy! Wszystkim kable przeszkadzają.

vibowit, przeprowadz sie 8 razy w ciagu 8 lat to zrozumiesz czemu mi kable przeszkadzaja..
:roll:

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 maja 2009, o 14:54

Zacznij płacić rachunki, to będziesz mógł pójść w kable... ;-)
http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 maja 2009, o 15:01

gregski pisze:vibowit, przeprowadz sie 8 razy w ciagu 8 lat to zrozumiesz czemu mi kable przeszkadzaja..
:roll:
Ale skrętka się łatwo skręca i mało miejsca w kartonie zajmuje przy przeprowadzkach. :-)
czarne jest piękne...

gregski
6 gwiazdek

Post 11 maja 2009, o 15:17

devlin pisze: Zacznij płacić rachunki, to będziesz mógł pójść w kable...

uj.. cos Ci dowcip siadl kolego..
:-/

vibowit, wrr... :x

w dodatku telekom dalej nie podlaczyl netu ...
sa tak niezdarni i beznadziejni, ze slow brak..

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 11 maja 2009, o 17:20

gregski pisze: sa tak niezdarni i beznadziejni, ze slow brak..
To jest na nowoczesna niemiecka solidność?
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 11 maja 2009, o 17:24

mały 5150 pisze: Jaki fajny temat widzę tylko Wasze avatary i emotikony reszta mogłaby równie dobrze być napisana w języku mandaryńskim :whistle:
Rzeczywiście rewelka. Jak będę chciał sobie coś poczytać bez zrozumienia, to będzie gdzie zaglądać :-)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 maja 2009, o 17:43

Się jednak podepnę pod temat.
W domu mam to jako Router: http://www.airlive.com/product/product_ ... 7407898724
i to ustrojstwo jako przekaźnik (bridge?): http://www.airlive.com/product/product_ ... 7474145063
Już dwóch specjalistów to konfigurowało. Twierdzą, że wszystkie ustawienia są ok i nie wiedzą, dlaczego ten zestaw nie działa poprawnie. Objawy są takie: router działa super, ale "przekaźnik" po wylogowaniu komputera z routera (przez WiFi) traci dostęp do internetu :wall:
Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem? Jak go rozwiązać? Czy połączenie routera z "przekaźnikiem" kablem sieciowym rozwiąże problem?

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 maja 2009, o 17:50

So What! pisze:Się jednak podepnę pod temat.
W domu mam to jako Router: http://www.airlive.com/product/product_ ... 7407898724
i to ustrojstwo jako przekaźnik (bridge?): http://www.airlive.com/product/product_ ... 7474145063
Już dwóch specjalistów to konfigurowało. Twierdzą, że wszystkie ustawienia są ok i nie wiedzą, dlaczego ten zestaw nie działa poprawnie. Objawy są takie: router działa super, ale "przekaźnik" po wylogowaniu komputera z routera (przez WiFi) traci dostęp do internetu :wall:
Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem? Jak go rozwiązać? Czy połączenie routera z "przekaźnikiem" kablem sieciowym rozwiąże problem?
Szymon, ten przekaźnik to nie przekaźnik tylko Access Point, czyli zwykły punkt dostępowy. Jak masz to skonfigurowane, bo nie bardzo rozumiem co Ci nie działa. Podłączasz komputer kablem do AP i nie działa? Czy masz ustawiony AP w trybie repeater?
czarne jest piękne...

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 maja 2009, o 17:57

vibowit pisze: Czy masz ustawiony AP w trybie repeater?
Chyba tak właśnie. Mam pewien problem, żeby to sprawdzić bo nie udało mi się dostać wi Viscie do jego ustawień.
vibowit pisze: nie bardzo rozumiem co Ci nie działa.
Problem w tym, że wszystko działa elegancko do czasu wylogowania jakiegokolwiek komputera z routera. "Przekaźnik" traci wtedy dostęp do netu i trzeba go zresetować, co jest dość upierdliwe :wall: Więcej niestety Ci nie powiem, bo się nie znam.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 maja 2009, o 18:03

Tryb repeater jest dość kulawy niestety. Próbowałem tak u siebie, bo nie wierzyłem, że się nie da tego ustawić, ale skończyło się na spięciu punktów kablem. :giggle:
Czasami działało, ale właśnie podobnie jak u Ciebie zrywało mi połączenia.
czarne jest piękne...

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 maja 2009, o 18:45

vibowit, dzięki. Spróbuję przeprowadzić kabel sieciowy pomiędzy piętrami.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 11 maja 2009, o 18:55

So What! pisze: Spróbuję przeprowadzić kabel sieciowy pomiędzy piętrami.
Możesz powiesić za oknem...
Jakaś pajęczynka... :giggle:
Dolce far niente ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 11 maja 2009, o 19:08

FUX pisze: Możesz powiesić za oknem...

To wcale nie jest takie głupie. A już na pewno, żeby przetestować czy będzie działać zanim Szymon zacznie pruć stropy ;-)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 maja 2009, o 19:11

Konto usunięte pisze: To wcale nie jest takie głupie. A już na pewno, żeby przetestować czy będzie działać zanim Szymon zacznie pruć stropy ;-)
Mam inny plan. Bez demolki ;-)

ODPOWIEDZ