hanysy w subarakach!

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Re: hanysy w subarakach!

Post 6 maja 2009, o 17:59

WRC fan pisze:
jarmaj pisze: "nasz? .... nie... to Polski..."

Nasz ? Czyli co - tam jest jakieś "Sztygar Air" ? :-d
:mrgreen:

Obawiam się że chodzi o Lufthansa... (no chyba że Luftwaffe ;-) )

Tak jak Fanki pisze, gdyby nie smutne, to byłoby zabawne. Za dużo w tym "żarcie" było na serio... :evil:

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Post 6 maja 2009, o 18:24

Miałam się nie odzywać, ale normalnie nie zniese :evilgrin:
jarmaj pisze: Bo wkurza mnie ta niechęć Ślązaków do tego całego Zagłębia.
Bo nie masz pojęcia o historii Śląska, co już zademonstrowałeś światu w poprzednich postach :roll: .
jarmaj pisze: Kompletnie niczym się jedno od drugiego nie różni,
Na pierwszy rzut oka faktycznie, nie różni się wcale. Znowu historia się kłania, czasy zaborów, lata powojenne. Stąd wzięła się większość niuansów pomiędzy regionami. Zresztą, to Zagłębie ostrzej reaguje, jak się ich nazywa Śląskiem :mrgreen: . Poczytaj, choćby w Wikipedii :mrgreen: , co to było Czerwone Zagłębie.
Poniżej masz krótki filmik historyczny :lol: (przynajmniej w pierwszej minucie :giggle: )

Link: http://www.youtube.com/watch?v=tDpgogAd338

Jezu, jak tu wpadnie Ywonne z Vikingiem, to oni mi już dadzą popalić :giggle: .
jarmaj pisze: nawet jadąc nie sposób zauważyć granicy,
Jak to? A Przemsza? :lol:
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

jarmaj
6 gwiazdek

Post 6 maja 2009, o 18:33

Doxa pisze:Bo nie masz pojęcia o historii Śląska, co już zademonstrowałeś światu w poprzednich postach :roll: .
Mam wystarczającą.

Ale bardziej interesuje mnie chwila obecna, a nie jakies tam zaszłości. Od takich zaległych antagonizmów to w skrajnych przypadkach się potem tylko takie Jugosławie z lat '90 robią... Ale pewnie, można je kultywować. Na pewno nie będzie nudno. A ten filmik doskonale temu służy. Brawo, jestem pod wrażeniem. Szkoda że negatywnym...

Edit
Tak dla przykładu to co, że mi Ruskie rodzinę ze Lwowa 65 lat temu wygonili, to mam dalej pałać do nich za to nienawiścią, po upływie paru pokoleń? No bez jaj... Historię trzeba znać, ale nie może być ona podstawą do tak ostrych antagonizmów czy wręcz nacjonalizmów.

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 6 maja 2009, o 19:03

jarmaj pisze: Mam wystarczającą.
Powiedziałabym raczej niedostateczną.
jarmaj pisze: Od takich zaległych antagonizmów to w skrajnych przypadkach się potem tylko takie Jugosławie z lat '90 robią...
Przecież świat cały na antagonizmach stoi, w mniejszej i większej skali. Coś się dziać musi, inaczej byłoby jak w niebie ;-)
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"

jarmaj
6 gwiazdek

Post 6 maja 2009, o 19:14

Doxa pisze:
jarmaj pisze: Mam wystarczającą.
Powiedziałabym raczej niedostateczną.
Wiesz, nie jestem historykiem, a historia tego regionu też jakoś szczególnie (bardziej niż ogólna) mnie nie interesowała. Więc nie twierdzę, że moja wiedza jest pełną, twierdzę że jest wystarczająca, żeby wiedzieć co skąd się co wzięło i co leży u podstaw.

Tyle że bez względu na to, mi głównie chodzi o to, by nie przesadzać z życiem teraz tym, co było 40, 80 czy 120 lat temu i pielęgnowaniu wszytkich zadr i urazów. Teraz jest TERAZ.

No ale mniejsza o to. ;-)

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 6 maja 2009, o 19:34

jarmaj pisze: że mi Ruskie rodzinę ze Lwowa 65 lat temu wygonili, to mam dalej pałać do nich za to nienawiścią, po upływie paru pokoleń?
Mi też, ale odkąd przyznali odszkodowanie, to nie żywię do nich urazy ;-) . Mam nawet serdeczną koleżankę, Ukrainkę. W sumie, powinnam ją nienawidzić, bandy UPA i cała reszta zła, ale jakoś daję radę :giggle:

A coś Ty taki pacyfista? :-d
jarmaj pisze:jest wystarczająca, żeby wiedzieć co skąd się co wzięło i co leży u podstaw.
No nie jest :-( . Gdyby była, wiedziałbyś skąd wywodzi się niechęć do Zagłębia, tęsknota za faterladem, opowiedzenie się Ślązaków w plebiscycie za przyłączeniem do Niemiec, że o Powstańcach nie wspomnę .

jarmaj
6 gwiazdek

Post 6 maja 2009, o 19:39

Cały czas mówimy innymi językami. :-(
Ja wiem skąd się wywodzi.

Tyle że jej nie powinno być w tym momencie. Bo to przeszłośc już. Ona sobie powinna leżeć na półce z podręcznikami do historii.
Mnie właśnie wkurza, że tym się dalej żyje.

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 6 maja 2009, o 19:51

jarmaj pisze: Ja wiem skąd się wywodzi.
Skoro wiesz, to czy rzeczywiście zasługuje to na taki cynizm z jakim się w tym temacie wypowiadasz?
jarmaj pisze: Tyle że jej nie powinno być w tym momencie. Bo to przeszłośc już. Ona sobie powinna leżeć na półce z podręcznikami do historii.
Mnie właśnie wkurza, że tym się dalej żyje.
Oj przestań. Przecież te śląsko-zagłębiowskie antagonizmy na dzień dzisiejszy w większości traktowane są z przymrużeniem oka. Ot, tak dla podtrzymania tradycji ;-) . Choć nie przeczę, są stare, tradycyjne śląskie rodziny, dla których ten temat jest śmiertelnie poważny. Ale to jednostki, można by je w sumie zamknąć w skansenie.

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 6 maja 2009, o 20:35

WRC fan pisze: Sztygar Air

:lol: :thumb: Udało Ci się. :mrgreen:

jarmaj
6 gwiazdek

Post 6 maja 2009, o 20:45

Doxa pisze:
jarmaj pisze: Ja wiem skąd się wywodzi.
Skoro wiesz, to czy rzeczywiście zasługuje to na taki cynizm z jakim się w tym temacie wypowiadasz?
Dobra, już poddaję się. :-)
Bo jeszcze potem na Chlejadach mi się oberwie, a starczy że tydzień temu ze schodów spadłem i już i tak cały poobijany jestem ;-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 6 maja 2009, o 20:51

jarmaj, twardym trzeba być nie mientkim ...Walcz :giggle:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

jarmaj
6 gwiazdek

Post 6 maja 2009, o 20:57

Kobietom się ustępuje. ;-)

(Ponoć ten zwyczaj narodził się jeszcze w czasach jaskiniowych, kiedy trzeba było je puszczać na wszelki wypadek jako pierwsze do jaskini – nigdy nie było wiadomo, czy nie czai się tam lew albo niedźwiedź) :giggle:

Gump
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
Polubił: 29 razy
Polubione posty: 85 razy

Post 6 maja 2009, o 20:58

Chyba w tramwaju :giggle:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 6 maja 2009, o 21:14

Gump, :thumb:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 7 maja 2009, o 00:53

To tak apropos z basha :mrgreen:

<kaczek> ostatnio siedze sobie w autobusie pełnym
<kaczek> i wsiada jakaś laska, tak około trzydziestki
<kaczek> nawet niezla byla
<kaczek> widzi ze nie ma miejsc i sie pyta "czy nie ma tu zadnych gentlemanow?"
<kaczek> i na to odpowiada głos z samego konca "gentlemani są, ale miejsc wolnych nie"

Marko Rally
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Impreza WRC (w planach)

Post 7 maja 2009, o 08:44

Doxa pisze: Jezu, jak tu wpadnie Ywonne z Vikingiem, to oni mi już dadzą popalić :giggle:
Ależ skąd, to bardzo mili i sympatyczni ludzie są :mrgreen: , pomimo iż mieszkają po niesłusznej stronie rzeki ;-) Jak widać nie ma między nami jakiejś nienawiści, agresji itp.
Ale niestety takie zachowania da się zauważyć u innych, nie związanych z ziemią zagłębiowską ani śląską. Wszystko zależy od tego, jakim się jest człowiekiem.

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 13 maja 2009, o 01:10

No i przez ten parszywy temat jarmaj zapomniał o udzielaniu się w wątku kuchenek niemieckich. Pewnie poszedł zakładać LPG w IMPREZIE. :whistle:

jarmaj
6 gwiazdek

Post 13 maja 2009, o 16:54

Przestałem, bo gazownicy zupełnie bezwiednie spełnili moją dawną prośbę i trzymają się jednego wątku. A dopóki nie powstaje dziennie po parę tematów "chcę zagazować..." to ja się w ten specjalistyczny nie wtrącam.
Ja gaz się rozprzestrzeni, to co innego ;-)

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 13 maja 2009, o 17:06

jarmaj, ale ja Ci tam znalazłem slunzaków gazowników. To insza inszość! :mrgreen:

P.S. LPG w Imprezie zawsze działa, niczym reflektor z nietoperkiem w Gotham. :-)

ODPOWIEDZ