zakup Forestera z USA

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
kosmos66
0 gwiazdek
Auto: forester
Polubił: 0
Polubione posty: 0

zakup Forestera z USA

Post 12 maja 2009, o 22:51

Witam forumowiczów

Szukam godnych zaufania serwisow subaru w Lublinie i Gdańsku poniewaz tam są samochody na które poluje Forester LL Bean.

Juz wiem,że muszę liczyc si z tym, że nie są to samochody bezwypadkowe - ponoć tylko po stłuczkach.
Problem w tym , że sprzedawcy naprawili je w Polsce i nie maja żadnych zdjęć, an papierów potwierdzających co i jak zostało naprawione.
Ponieważ tych modeli Forestera nie ma w kraju prawie wcale muszę sprawdzać każdą oferte. Szukałem bezwypadowych ale okazuje sie ,że teraz słowo Bezwypadkowy to tylko reklama bo na telefon mowią o stłuczkach itd. Na fakurach widnieja kwoty po pare tysięcy dolarow. Nie wiem co to znaczy skoro nie widziałem zdjeć itd. Czy to polska specjalność mataczenia?

Szukam więc dobrego fachowca aby rzetelnie zweryfikował stan techniczny całego samochodu , anie tylko zapis w komputerze. Wiem, że będę musiał pewnie wydać kawał grosza aby poprawić to co ktoś naprawił.

Ile moze kosztować w Polsce na prawde bezwypadkowy Forester z USA z 2007 roku?

Czy znacie jakośc serwisu ASO w Lublinie lub Gdańsku?

Będę wdzieczny za konkretne sugestie.Chyba że znacie uczciwych sprawdzonych importerów samochodów?

Dzieki z góry za info.
zdrówko

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: X.X

Re: zakup Forestera z USA

Post 13 maja 2009, o 10:03

w Gdańsku ponoć lipa, ale ja sam nie byłem.
jako jedną z opinii bym ich rozważył
do tego carfax i jeszcze jakiś warsztat, który naprawia blachy - oni zobaczą co było robione bo sami to robią
w 3mieście może Janisz tylko nie daj się olać/zbyć - tam nochale wysoko mają
a do tego jak ci powyżej nie zrobią (bo widać gołym okiem) pobadaj czujnikiem lakieru - taki elektroniczny polski sprawdziłem z Panem z Dekry i pokazywały to samo, fakt ~200zł ale odsprzedałem później.

A może rzeczoznawcę po prostu ...

Powodzenia i stalowych nerwów 8-)

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 13 maja 2009, o 10:40

A czemu akurat forka ze stanów :?: Nie lepiej coś poszukać u nas z EU :?:

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 13 maja 2009, o 12:00

Piter 35, bo ze stanów są lepsze.

... gdybyś nie zauważył, to ŻARTOWAŁEM :mrgreen:

kosmos66
0 gwiazdek

Post 13 maja 2009, o 13:50

Dzieki za kazda sugestie. Dlaczego z Forek z USA? Bo glownie takie sa dostepne, a wersja LL Bean tylko z USA.
Ale ostatecznie mogloby byc z EU ale malo kto sprzedaje samochody na prawde bezwypadkowe w sensownej cenie i rocznikach, a to oznacza znowu szukanie dobrego mechanika ktory zweryfikuje nie tylko blachy bo to moze nic nie znaczyc, ale sprawdzi tez rame, zawieszenie, elektronike, poduszki, abs, uklad napedowy i co tam jeszcze jest. Nie chce sie ograniczac do rynku mazowieckiego glownie Wa-wy bo wybor wbrew pozorom nie jest duzy.

Swoja droga jak dochodzi sie do ceny samochodu ponad 2-letniego, bez gwarancji, po "stluczkach" bez opisu napraw?
Sadzilem ze skoro model nowy Forester kosztuje okolo 120 000 - a jest porownywalny wyposazeniem (nie jakoscia i wymiarami) do poprzednika to wg mnie dzisiaj powinien kosztowac 30% mniej z tytulu wieku czyli 84 000 zl, oraz z powodu braku gwarancji kolejne 15% mniej czyli okolo 71 400 zl. Minus utrata wartosci z powodu "stluczki" nieudokumentowanej to kolejne 15% mniej czyli 60 690 zl.

Czy to ma sens?

Swoja droga czy w Warszawie wciaz dobry jest serwis na Jutrzenki?

hej

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: X.X

Post 13 maja 2009, o 13:59

ramę?

wiem, wiem czepiam się. Żeby dobrze sprawdzić samochód musieliby go rozebrać na części. Na drobne części. Albo nikt nie podpisze się pod tym, że za zakrętem coś jednak nie strzeli.

A co do % to jak sprzedający podziela Twoją opinię to czemu nie :mrgreen:
Szukaj takiego co przyzna się, żeby obniżać wartość wg. podobnego schematu i do tego łączyć promocje

gladius56
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: legas 2.5 ,04 ,165 kucy

Post 14 maja 2009, o 10:43

Może jednak trzeba zacząć (przy zakupie auta z USA) od carfaxu lub autocheck , na allegro jest trochę ofert,ja korzystałem z usług Elmroczko , za jedyne 15 zeta gość przesyła w 10 minut dokładny opis i historię auta plus zdjęcia (jak są dostepne) i tłumaczenie na polski. I naprawdę warto. Dwa razy mój zięciu się przymierzał do kupna outbacka i dwa razy okazało się że jeden to salvage (z odzysku) drugi to wreck (wrak,złom). U nas (otomoto) wystawiane są za 52-55 tys, rok 2005-6 przebieg 50-60k!!! Wyglądają rewelacyjnie. I to jest granda,że jacuś popaprani kolesie coś takiego sprowadzają i sprzedają jak niebite fury, igiełki!!! :x
Mi się udało kupiłem przyzwoitego legasia z 2004 , ale sprzedawca mówił ojednej stłuczce a były trzy, naszczęcie niegroźne, no i stan licznika się zgadzał - tylko 50k km. Tak więc gorąco polecam przed kupnem koniecznie skorzystać z carfaxu jest to rewelacyjna sprawa bo odnotowane tam są wszystkie wydarzenia dot. danego samochodu, nr aktu własności ,wypadki rejestracje,zastawy,zalania, itp itd.
Powodzenia i nie dajcie się zrobić w .... wiecie co :lol:

kosmos66
0 gwiazdek

Post 18 maja 2009, o 23:34

Super dzieki za ten pomysl aby kupowac raporty carfax itd na Allegro. w 30 minut juz sa dane za 15 zl.

Gdansk i Lublin z Foresterami ll bean odpadly bo oczywiscie oszukali tylko czemu to ja musze placic za carfax?
Ale caly czas pokazuja jako bezwypadkowe! jak scigac takich ludzi?
Na razie tylko w Krakowie wykreslili to slowo eklamowe ;-)

zdrowko

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 19 maja 2009, o 09:34

kosmos66 pisze: sprawdzi tez rame

Pomyliłeś fora. My też mamy gwiazdki, ale nie jest to forum Stara. :evilgrin:

W kwestii zakupu, spróbuj się skontaktować z forumowiczem Xbike, sprowadza samochody ze Stanów, więc pewnie coś Ci znajdzie :idea:

Tu masz namiary:

http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=4&t=697

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT Rally Car & STI GH

Post 19 maja 2009, o 09:35

No i trzeba pamiętać, że mając auto z USA można zapomnieć o udziale w Plejadach. :lol:
Obrazek

gladius56
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 19 maja 2009, o 10:13

bo?

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 19 maja 2009, o 10:19

gladius56 pisze:bo?
Bo te imperialistyczne amerykańskie Subaru są solą w oku dla jedynie słusznej politycznie linii SIP-u :!:

:giggle:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 19 maja 2009, o 11:00

Jaja sobie robicie :o

Czyli co, okazuje się, że Plejady to zwykła impreza marketingowa? Już SIP się z tym nie kryje?

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 310 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 19 maja 2009, o 11:03

Konto usunięte, z tego, co słyszałem pierwszeństwo mają właściciele samochodów kupionych w sieci SIP, które nie są niż 3 lata.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 19 maja 2009, o 11:04

Konto usunięte pisze:Jaja sobie robicie :o

Czyli co, okazuje się, że Plejady to zwykła impreza marketingowa? Już SIP się z tym nie kryje?
Nie rób sobie jaj, że nie słyszałeś... :giggle:
Dolce far niente ;-)

gladius56
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 19 maja 2009, o 16:47

no to bojkot SIP-u :x

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 19 maja 2009, o 20:18

FUX pisze: Nie rób sobie jaj, że nie słyszałeś...
Biedny Funky nie słyszał bo był zajęty umowami na użyczenie subaraków :giggle:

naLeśnik
4 gwiazdki
Auto: destrukcja

Post 20 maja 2009, o 11:30

Arti pisze:No i trzeba pamiętać, że mając auto z USA można zapomnieć o udziale w Plejadach. :lol:
zgadza się, ja planowałem pojechać ale jako użytkownik US Speca mogłem się zarejestrować dopiero w trzeciej turze zapisów (czytaj: został tylko bezsensownie drogi hotel dla frustratów). Pierwszeństwo mają VIN'y pochodzące z sieci SIP (nie starsze niż 3 lata), potem VIN'y z SIP starsze a na końcu frajerzy z US Specami :-p

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 20 maja 2009, o 11:47

naLeśnik pisze: zgadza się, ja planowałem pojechać ale jako użytkownik US Speca mogłem się zarejestrować dopiero w trzeciej turze zapisów (czytaj: został tylko bezsensownie drogi hotel dla frustratów)

No bo to jest właśnie kara hehe :razz:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 20 maja 2009, o 17:46

naLeśnik pisze: został tylko bezsensownie drogi hotel dla frustratów
Nieeee. Błąd w myśleniu!

SIP docenił użytkowników US i specjalnie dla nich zostawil najlepsze miejsca.... :razz:
Dolce far niente ;-)

ODPOWIEDZ