Eurowybory 2009

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Eurowybory 2009

Post 29 kwie 2009, o 15:07

damaz pisze: inaczej wygląda "frekwencja była 15%" a inaczej "frekwencja 70%, ale 55% oddało rozmyślnie nie ważny głos".
Damaź, ale wszystko jeszcze zależy od ordynacji. Jeśli takowa nie przewiduje odpowiedniego udziału głosów ważnych w ogólnej masie głosów, to możesz załatwić wybory nawet 15% ważnych głosów. I dla świn przy korycie jest to mało ważne, nastał właśnie czas chapania (nie mylić z chapaniem dzidy ;))).

r.

Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 29 kwie 2009, o 15:35

ky, ja tu nie mówię o bojkotach, oporach i unieważnianiu wyników.
chodzi mi tylko o to, że wiele osób (tutaj też) mówi (parafrazując klasykę) "pierdolę, nie idę" (czyli chce zrobić taką małą (bo jednoosobową) manifestację tego, co myśli o politykach), a w takim wypadku znacznie lepszą formą manifestacji jest pójść na wybory i napisać na nie ważnym głosie "ten głos jest nie ważny z rozmysłem".

wtedy, na przykład, nikt nie będzie mógł Ci powiedzieć "nie podoba się? to trzeba było głosować"

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 8 maja 2009, o 21:54

Coś dla tych, którzy z dolnośląsko-opolskiego - i zamierzają głosować raczej lewicowo:

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... nger_.html

Wcześniej chwaliłem Geringerową, ale ten Najar faktycznie robi niezłe wrażenie 8-)

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik

Post 8 maja 2009, o 22:17

WiS pisze:
gruby pisze: Ja bym jednak oczekiwal od kogos z ambicjami czegos na wyzszym poziomie.
Ja i ambicje? Stary, przeceniasz mnie. :-) A poziom? Cóż, chcesz poczytać coś na wyższym poziomie, możesz wpaść np. na blog Rysia Czarneckiego... :idea:
Fajnie potraktowales forumowiczow, ktorzy pomysleli, ze ktos naprawde chce im pomoc.
WiS pisze:
gruby pisze: Chyba nie masz bladego pojecia jak te sluzby dzialaja/dzialaly.
Powinieneś napisac wprost - "nie czytałeś raportu Macierewicza" :giggle: Otóż czytałem, i nadal twierdzę, co twierdzę ;-)
Tani chwyt.
WiS pisze:Mówiąc powazniej - dostrzegam w różnych konkretnych działaniach polskich służb błędy i wypaczenia. Ale nie ma zgody na na traktowanie tych struktur - hurtem - jako synonimu wszelkiego zła, co uczyniłeś w swoim poprzednim poście.
Lepiej mieć służby wypaczone tu i ówdzie, niż rozwalone.

Ale o czym Ty piszesz??? Przeciez te niby sluzby byly caly czas pod scisla kontrola innego panstwa!!!
I dobrze wiesz, ze nie mam na mysli tego, o ktorym pomysli kazdy kto "czytal raport Macierewicza".

g.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 maja 2009, o 22:34

gruby pisze: Fajnie potraktowales forumowiczow, ktorzy pomysleli, ze ktos naprawde chce im pomoc.
No jaja sobie czasem robię, fakt - ale wcale nie z "forumowiczów" jako takich. Tylko z niektórych, jak się sami proszą :cofee:
gruby pisze: te niby sluzby byly caly czas pod scisla kontrola innego panstwa!!!
I dobrze wiesz, ze nie mam na mysli tego, o ktorym pomysli kazdy kto "czytal raport Macierewicza".
Jako jednostka nietrzymająca poziomu (a czasem też pionu) niestety nie nadążam za aluzją. Izrael? Kuba? USA? Niemcy? Chiny? Iran? Rosja? Naprawdę nie wiem, kto Twoim zdaniem zadaniował Miodowicza, kto Naimskiego, kto Bartka Sienkiewicza, a kto Marka Dukaczewskiego - no i o czym myślą czytelnicy antkowej twórczości...

Bajdełej, dotarłem do nagrania tej wypowiedzi mojego szefa, o ktorą mnie kiedyś męczyłeś. W oryginale to idzie tak, że on mówi, że "spał z tasakiem pod poduszką" - ale podaje to jako przykład atmosfery panującej "w szeregach" i sam się temu, z perspektywy dzisiejszej, dziwi.
Nic specjalnie szokującego, IMO - przynajmniej dla ludzi, którzy trochę pamiętają tamte czasy. Ot, świadectwo ludzkiej podatności na manipulację.
K.K. przynajmniej ma odwagę szczerze o tym mówić.

Prośba. Możemy dalej dyskutować (przynajmniej- tutaj) nie o moich ambicjach i poziomie pisania na forum - tylko np. o programach i strategiach partii, walczących o miejsca PE? O kandydatach, ich wadach i zaletach? O kompetencjach PE na tle innych organów Unii, względnie nawet o sensie Unii jako takiej?
Podejrzewam, że to ważniejsze...

gruby
5 gwiazdek

Post 8 maja 2009, o 22:58

WiS pisze:Jako jednostka nietrzymająca poziomu (a czasem też pionu) niestety nie nadążam za aluzją. Izrael? Kuba? USA? Niemcy? Chiny? Iran? Rosja? Naprawdę nie wiem, kto Twoim zdaniem zadaniował Miodowicza, kto Naimskiego, kto Bartka Sienkiewicza, a kto Marka Dukaczewskiego - no i o czym myślą czytelnicy antkowej twórczości...
Podobno sie na tym znasz... Nie pisze o samym Miodowiczu, ale o calym dziedzictwie... Ktore zostalo pcheniete dalej.

Co do kraju - przeciez tam zadnej aluzji nie ma. Byl sobie taki jeden, co wszystkich za mordy tu trzymal...
WiS pisze:Bajdełej, dotarłem do nagrania tej wypowiedzi mojego szefa, o ktorą mnie kiedyś męczyłeś. W oryginale to idzie tak, że on mówi, że "spał z tasakiem pod poduszką" - ale podaje to jako przykład atmosfery panującej "w szeregach" i sam się temu, z perspektywy dzisiejszej, dziwi.
Ok. Ja tego sluchalem na zywo, wiec moze zle odebralem - ale nie tylko ja taki wniosek wyciagnalem... Jak masz w formie cyfrowej, to poprosze - bo jakos jego zdziwienia tam nie bylo...
WiS pisze:Prośba. Możemy dalej dyskutować (przynajmniej- tutaj) nie o moich ambicjach i poziomie pisania na forum - tylko np. o programach i strategiach partii, walczących o miejsca PE? O kandydatach, ich wadach i zaletach? O kompetencjach PE na tle innych organów Unii, względnie nawet o sensie Unii jako takiej?
Podejrzewam, że to ważniejsze...
Wazniejsze w kontekscie wyborow, ktore olewa cala europa? :>

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 8 maja 2009, o 23:06

gruby pisze: Podobno sie na tym znasz... Nie pisze o samym Miodowiczu, ale o calym dziedzictwie... Ktore zostalo pcheniete dalej.
sie mi podobał Kiszczak z ostatnich newsów, powiedział że bez służb i tego że spacyfikowały twardogłowych żadnych przemian by nie było.
Nie ma to jak sobie czasami pozwolić na chwilkę szczerości :-d
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 maja 2009, o 23:53

gruby pisze: Wazniejsze w kontekscie wyborow, ktore olewa cala europa? :>
Znów uznasz to za tani chwyt pewnie, ale cóż poradzę...
"Miliony much nie mogą się mylić", więc miliony Europejczyków olewających te wybory - zapewne też ;-)
gruby pisze: Nie pisze o samym Miodowiczu, ale o calym dziedzictwie... Ktore zostalo pcheniete dalej.
Z tym dziedzictwem - to uwaga. Bo owszem, przemycono wielu dziadów przez weryfikację, nie przeczę. Ale... jest i druga strona, nie wiem, na ile częsta, ale jest.
Słyszałem ( 8-) ) taką historyjkę, że np. pewien facet, który wybijał zęby studentom jako ubek - w parę lat później wyróżnił się w ważnej, a cholernie trudnej i niebezpiecznej misji za granicą, zresztą wyszedł z niej jako półinwalida. Przy okazji, za cenę własnych paru organów, uratował życie dwóch "młodych", z nowego naboru. W tym jednego, który pamiętał go z przesłuchań na Mogilskiej, z drugiej strony lampy.
Materiał na niezły film, nie? A zresztą, może to i był film... :cofee: Diabli wiedzą.
No i co zrobisz z takim "dziedzictwem" - potrafisz nadal szufladkować? Bo ja nie.

A nagranie KK jak znajdę ponownie, to podrzucę.
inquiz pisze: Kiszczak (...) powiedział że bez służb i tego że spacyfikowały twardogłowych żadnych przemian by nie było.
Nie ma to jak sobie czasami pozwolić na chwilkę szczerości
Na szczerość - to mi to akurat nie wygląda... :whistle: Na prawdę - zresztą też jakby nie do końca. Acz przyznaję, służby (zwłaszcza "zagraniczne") w KDL-ach często lepiej rozumiały, że się system wali, niż reszta. Po prostu, było tam proporcjonalnie więcej ludzi wykształconych, kumatych, i przede wszystkim mających porównanie Wschodu z Zachodem - niż w jakiejś tam milicji drogowej albo w powiatowych strukturach kompartii.
Ale z tym "pacyfikowaniem twardogłowych", to Krwawy Czesio przesadził. Mocno.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 maja 2009, o 18:45

Chcesz sprawdzić z czyimi poglądami na Europę najbardziej Ci po drodze? I na jaki komitet powinieneś w związku z tym głosować?
Prossssz:
http://www.latarnikwyborczy.pl
8-)
Mnie wyszło, że jednak na PO (68%), ale w drugiej kolejności na Samoobronę i SLD :-d (po 58). Najmniej zbiezny jestem z Libertasem (26%), co mnie nieszczególnie dziwi :evilgrin:
Uwaga: nie patrzcie tylko na wyniki, czytajcie szczegóły głosowania i komentarze poszczególnych komitetów. Odnoszę wrażenie, że np. moja "zbieżność" z PO jest rzeczywistości większa (bo np. ja odpowiadałem na jakieś pytanie "nie", a oni "tak", ale z komentarzem: "pod warunkiem, że..." - czyli w rzeczywistości myślimy tak samo, a odpowiedzi zerojedynkowe były różne), zaś z Samoobroną mniejsza (bo oni... hmm... chyba nie zrozumieli niektórych pytań :mrgreen: ).
Fajne - choć oczywiście to zabawa i znaczne uproszczenie niuansów programowych.
I warto pamiętać, że decydujące dla realizacji danej kwestii nie będzie to, co nasi mężowie stanu sobie tu myślą i wypisują, a to, co będzie forsować frakcja, do której przystąpią. I o ile np. PO jest zasadniczo zbieżne w swych odpowiedziach z programem EPP, SLD z PES-em też, jak widzę - to reszta gaworzy sobie w znacznym oderwaniu od europejskich realiów "frakcyjnych".

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 21 maja 2009, o 22:30

WiS, nie, no super. Mi prawie wszędzie wyszło po 50% poza lewicą i czymś tam jeszcze. :mrgreen:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 21 maja 2009, o 23:36

właśnie się dowiedziałem, że jestem zwolennikiem PSL-u :o A moje przywiązanie ideologiczne do PiS jest większe niż do PO. Ciekawe czy Waldek przyjmie mnie do straży ;-)

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 22 maja 2009, o 00:01

Mi wyszło:

Twoje poglądy są najbardziej zbliżone do programu wyborczego komitetu: Komitet Wyborczy Unia Polityki Realnej
- 73%

Na drugim końcu Koalicyjny Komitet Wyborczy Sojusz Lewicy Demokratycznej - Unia Pracy i Koalicyjny Komitet Wyborczy Porozumienie dla Przyszłości - CentroLewica (PD SDPL Zieloni2004) po 19% i 21%

Hmmm, jakoś mnie to aż tak bardzo nie dziwi.... :mrgreen:

barton
6 gwiazdek

Post 22 maja 2009, o 00:07

PSL i SLD-UP po 60%,
Koalicyjny Komitet Wyborczy Porozumienie dla Przyszłości - CentroLewica (PD+SDPL+Zieloni2004) 55%,
PiS 54%

i co ja biedny mam wybrać :wall:
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 22 maja 2009, o 00:43

U mnie 64% dla UPR :whistle:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 22 maja 2009, o 09:22

A u mnie 68% dla UPR :mrgreen:

UPR! Przejmie ster! :->

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 22 maja 2009, o 10:05

Zadziwiające jest to, że moje poglądy są zblizone do programów kilku partii :o Tzn. róznica w % poparcia dla skrajnie różnych partii jest nienaturalnie mała :razz: Albo, inaczej mówiąc :arrow: jakim cudem moje poglądy są zgodne w prawie 30% z programem jednej partii, której absolutnie nie toleruję :oops: :wall: :x

wniosek :arrow: wszystkie programy są pisane tak aby "pasowały" jak największej liczbie potencjalnych wyborców, podobnie, na tej samej zasadzie są projektowane nowe samochody - tak aby zwiększyć prawdopodobieństwo zakupu, zagłosowania, zauroczenia, zarobku, sukcesu, etc, etc, etc
:arrow: bo dobry towar to towar sprzedany :mrgreen:

P.S. Ciekawe, dlaczego politycy (szczególnie partii skrajnie prawicowych), nie kierują się słowami z biblii:
"... ponieważ niczym jesteście i czyny wasze są niczym, przeto wybierać was byłoby potwornością..." :roll:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 22 maja 2009, o 10:58

PYTANIA SĄ TENDENCYJNE :!:

:mrgreen:

edit: no dobra. pochwalę się:
móje kręgosłupy moralny i ideowy są w jak najlepszym porządku. 8-)
siedemdziesiąt coś SLD
sześćdziesiąt coś PO
dziewiętnaście PIS.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 maja 2009, o 11:18

Aj waj, 94% UPR, dalej Jurek, Libertas, PIS :o , Samoobrona :o :o ,
Pytania są tendencyjne - PPP 57% - to już jakaś ściema.

Ale ja za przyjęciem Turcji do EWG jestem, i w ogóle wszystkich chętnych i to pewno miesza w wynikach.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 maja 2009, o 11:38

To teraz Wam powiem, że przetestowali się na moją prośbę trzej kandydaci z trzech różnych list, dość prominentni zresztą, a nie jacyś-tam przypadkowi ogoniarze.
Tylko jeden miał więcej, niż 50% zgodności ze swoją partią :mrgreen:
Uzyskał 55% :whistle: - ale za to wyszło mu 61% na rzecz innego komitetu... :giggle:
inquiz pisze: ja za przyjęciem Turcji do EWG jestem,
A, do EWG, to ja też!

gruby
5 gwiazdek

Post 22 maja 2009, o 12:12

WiS pisze: "Miliony much nie mogą się mylić", więc miliony Europejczyków olewających te wybory - zapewne też ;-)
W tej chwili znaczenie eurosla, jest znikome. Jezeli wymysla jakies nowe spec uchwaly, to moze cos sie zmieni...
WiS pisze:No i co zrobisz z takim "dziedzictwem" - potrafisz nadal szufladkować? Bo ja nie.
Sie przypomina Stalin i cukierki...

g.

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 22 maja 2009, o 13:13

PSL 80% :? ... myślałem, że wyjdzie Samoobrona. :mrgreen:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 maja 2009, o 15:16

WiS pisze: A, do EWG, to ja też!
Traktat konstytucyjny czy jak go teraz zwał mówiący o ustanowieniu podmiotu o nazwie Unia Europejska szczęśliwie jeszcze nie wszedł w życie, a jak przyjmiemy Turcję, kraje bałkańskie i coś na dokładkę ze wschodu to cały ten eurosojuz szybciej się rozleci :evilgrin:
Živela Jugoslavija!

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 22 maja 2009, o 15:33

inquiz pisze: a jak przyjmiemy Turcję, kraje bałkańskie i coś na dokładkę ze wschodu to cały ten eurosojuz szybciej się rozleci

No i właśnie dlatego nie przyjmą :-/

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 maja 2009, o 18:07

inquiz pisze: Traktat konstytucyjny czy jak go teraz zwał mówiący o ustanowieniu podmiotu o nazwie Unia Europejska szczęśliwie jeszcze nie wszedł w życie,
Ale ten z Maastricht kiedyś wszedł, pomimo wysiłków towarzyszy z Łubianki i ich tutejszej agentury :evilgrin: (ciekawostka - ówczesny lider duńskich komunistów, walczących przeciwko traktatowi w Danii, Jens-Peter Bonde, jest dziś prawą ręką Ganleya).
Dlatego do EWG chętnie bym Turcję przyjął (jak ten baca, co to łowiecki by Partii nie oddoł....) - ale do UE, bez entuzjazmu.
inquiz pisze: to cały ten eurosojuz szybciej się rozleci
Pewnie, i wreszcie będzie można złożyć wniosek akcesyjny do WNP i ZBiRa... :cofee:
Albo zaproponować ścisły Sojusz Hindusom lub Chińczykom - zawszeć lepsze to, niż ta żydomasońskoliberalnomurzyńskogejowska Ameryka :evilgrin:
gruby pisze: W tej chwili znaczenie eurosla, jest znikome.
Eeeee... tak, faktycznie, Gruby - masz rację. Wobec powyższego, rzeczywiście lepiej nie głosuj - szkoda zachodu... :idea: ;-)

gruby
5 gwiazdek

Post 22 maja 2009, o 20:52

WiS pisze:Ale ten z Maastricht kiedyś wszedł, pomimo wysiłków towarzyszy z Łubianki i ich tutejszej agentury :evilgrin:
Pamietaj za czym ostatnio ich agentura lobbowala!
WiS pisze:Pewnie, i wreszcie będzie można złożyć wniosek akcesyjny do WNP i ZBiRa... :cofee:
LOL
WiS pisze:Eeeee... tak, faktycznie, Gruby - masz rację. Wobec powyższego, rzeczywiście lepiej nie głosuj - szkoda zachodu... :idea: ;-)
No rety... Moze przekonaj mnie, ze jednak taki eurosel ma jakies wplywy...

A glosowac bede, bo kuzyn kandyduje. Trza za rodzina jak mur, co nie?

g.

ODPOWIEDZ