Barbie, dowiedz sie jakie masz te ksenony. Pewnie jakies standardowe żarniki typu D2R, D2S lub D1S. Jezeli te, to markowe Philipsa lub inne Osram mozna juz kupic za cene 100 PLN. Takze tragedii nie ma. Ta aukcja co podalac wyglada na naciagactwo. Pewnie ktos pomyslal, ze jak juz sie jezdzi Impreza to mozna wydac na zarowke 250 PLN. Pewnie z tego powodu nie jest napisane jakiego typu jest to zarnik. Poza tym część argumentów przemawiajacych za wymiana obu żarnikóww w opisie tej aukcji to zwykle klamstwo.barbie pisze: Kruszyn, jeśli na allegro kosztuje 250zł, to w ASO... http://www.allegro.pl/item643163719_zar ... _nowa.html![]()
Forester - wymiana żarówek - CZARNA ROZPACZ
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
Tasior_Miedziak
- 4 gwiazdki
- Auto: Czarny karawan na gnojówkę
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Forester - wymiana żarówek - CZARNA ROZPACZ
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
a dokladniej 5 tygodni od zgloszenia w ASO i sie zastanawiajabarbie pisze: bo oczekiwanie na wiadomość o reflektorze pozwoli mi przejść na emeryturę...![]()

Padniety Xenon Zenon to auto zdaje sie niedopuszczone do ruchu i co teraz? Ja pojde zabic uszczelki na wszelki (2.5T)

Tasior_Miedziak, tu nie chodzi o te zarowy, tylko o to, ze w reflektorze kaluża jest i mimo gwarancji sie zastanawiaja. Ponoc dziwne i nieslychane zdarzenie to jest. Kurde w SIPie to wszystko dziwne jest. Dobrze, ze bidule nie slyszeli o tym, ze mozna do Forestera zalozyc silnik od WRXa, bo by tam 2 lata debatowali. Nad homologacja oczywiscieTasior_Miedziak pisze: Jezeli te, to markowe Philipsa lub inne Osram mozna juz kupic za cene 100 PLN. Takze tragedii nie ma.

- eddie_gt4
- 4 gwiazdki
- Auto: zono-woz FXT MY'16 & daily WRX MY'15 & fun-car Celica GT-Four MY'96
- Polubił: 1 raz
paradoks jest taki, ze ci ludzie, ktorzy projektuja auta, (pewnie) ich nigdy wlasnorecznie nie naprawiaja...Tasior_Miedziak pisze:Tak sie zastanawiam, co kierowalo autorami takich rozwiazan? Nie wiem, czy oni chcieli zrobic na zlosc przyszlym uzytkownikom? Rece opadaja (...)

gdyby bylo odwrotnie, mielibysmy o WIELE latwiejsze zycie
jak tak pojdzie dalej (t.j. auta beda coraz bardziej skomplikowane), to niedlugo trzeba bedzie jechac do ASO/serwisu na dolanie plynu do spryskiwaczy...

Jezdzic nie umiem, ale bardzo lubie 

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Nie wiem, czy bez przerwy, ale ostatnio zauważyłem że jedna nie świeci. Co za pech....EterycznyŻołądź pisze:Czy wam też bez przerwy padają tylne żarówki podświetlające tablicę rejestracyjną?

Może druga też w końcu padnie...?

Mnie tam one do niczego potrzebne nie są. Więc jak ktoś chce, żyby się świeciły, to może nich przyjdzie i wymieni?

albo ja jestem mega szpec albo US spece maja inne rozwiazania
w forku 2.5 N/A 2008 wymiana dwoch przednich zarowek H1 zajela mi 10min (robilem to pierwszy raz)
w forku 2.5 N/A 2008 wymiana dwoch przednich zarowek H1 zajela mi 10min (robilem to pierwszy raz)

były niemcy, teraz dam szansę japońcowi
Spotkal ktos jakas opcja LEDowa dla W5W ktore siedza jako pozycyjne z przodu by to wymienic raz na zawsze?
Pytam o cos najbardziej przypominajacego zwykla zarowke kolorem i katem swiecenia...
Troche sie pozmienialo w temacie i widze roziazania ktore wygladaja obiecujaco..
np to:

lub to:

a juz szczegolnie to:

w wersji o temp swiatla 3300 K.
Ktos sie bawil? Czy bede krolikiem doswiadczalnym
?
Pytam o cos najbardziej przypominajacego zwykla zarowke kolorem i katem swiecenia...
Troche sie pozmienialo w temacie i widze roziazania ktore wygladaja obiecujaco..
np to:

lub to:

a juz szczegolnie to:

w wersji o temp swiatla 3300 K.
Ktos sie bawil? Czy bede krolikiem doswiadczalnym

Czy spotkał się ktoś z problemem zdjęcia wtyczki z żarówki H4 w Foresterze?
Na złączu jest napis PUSH i dwie strzałeczki wskazujące kierunek, ale mimo dosyć mocnego "pushania" wtyczka nie chce zejść.
Przypuszczam, że są tam jakieś dźwigienki, które zaciskają się na złączach żarówki.
Czy możliwe jest że dźwigienki się złamały?
Na złączu jest napis PUSH i dwie strzałeczki wskazujące kierunek, ale mimo dosyć mocnego "pushania" wtyczka nie chce zejść.
Przypuszczam, że są tam jakieś dźwigienki, które zaciskają się na złączach żarówki.
Czy możliwe jest że dźwigienki się złamały?
Urlop jest oderwaniem się od rzeczywistości..... obłęd także.
WodnySsak, ja się spotkałem z problemem zdjęcia wtyczki z żarówki w Imprezie '00. Z tym, że tam przyczyna jest znana. Po prostu kostki po pewnym czasie topią się. 

czarne jest piękne...
To jest szansa, że u mnie jest to samo. Wiem od czego zacząć.
Wielkie dzięki za podpowiedź.
Wielkie dzięki za podpowiedź.
Urlop jest oderwaniem się od rzeczywistości..... obłęd także.
vibowit, to dotyczyło wszystkich Subaraków z zarówkami H4
Azrael, no to wszystko jasne.
WodnySsak, nic z tym nie wykombinujesz. Musisz wymienić kostki na nowe.
WodnySsak, nic z tym nie wykombinujesz. Musisz wymienić kostki na nowe.
czarne jest piękne...
Kostki od H7 także miewały problemy ze swą jakością wykonania...
Dolce far niente 

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
To musiało być dla tych kostek potwornie dołująceFUX pisze: Kostki od H7 także miewały problemy ze swą jakością wykonania...

Wykopaliska poczynię
Czy Ktoś z Szacownego Grona własnoręcznie wymieniał lewego ksenona i chciałby się podzielić doświadczeniem?

Tasior_Miedziak pisze: Moze na TheForum jest jakis ginekolog amator ze sprawnymi palcami? Wpadlby jutro do mnie, to moze bysmy dali rade? Kupie piwo, muzyke sie skombinuje. Kto wie co z tego wyjdzie? He he he

Czy Ktoś z Szacownego Grona własnoręcznie wymieniał lewego ksenona i chciałby się podzielić doświadczeniem?

U mnie lewy ksenon raz świecił raz nie chciał - tzn. że się kończy (żywotność ok 100tyś. km). Wymienione zostały oba aby świeciły tak samo. Tak jest zalecane. Ale sam się obawiałem wymienić, więc zrobione w serwisie ku obopólnemu zadowoleniu. Natomiast pozycję (też po str lewej) wymieniłem sam czerpiąc wiedzę z drugiego forum. Nie było potrzeby większego rozbierania i demontażu elementów (zdjęcie dwóch spinek, delikatne podhaczenie plastiku i nawet dość duża dłoń sobie poradzi!).
-
Boombastic
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany
- Polubił: 0
Dido pisze: Czy Ktoś z Szacownego Grona własnoręcznie wymieniał lewego ksenona i chciałby się podzielić doświadczeniem?
Ja mam tylko taką małą uwagę: jeśłi padł jeden palnik to pewnie zaraz padnie i drugi i robota od początku. Tak miałem przynajmniej z żarówkami żarnikowymi halogenowymi. Padała jedna, a druga po tygodniu, czyli trwałość jest bardzo powtarzalna. Podejrzewam że w przypadku ksenonów może być podobnie.
Jak się wymienia ksenony, to już wiem, przy pomocy kolegów
Mógłbyś napisać damską instrukcję wymiany (jasno i wyraźnie)
, bo również padła? 

A to ciekawe, bo z wcześniejszych uwag w tym wątku i doświadczeń kolegów, wynika, że wymiana postojowego, to jeszcze większa rzeźba.mark pisze: Natomiast pozycję (też po str lewej) wymieniłem sam czerpiąc wiedzę z drugiego forum. Nie było potrzeby większego rozbierania i demontażu elementów (zdjęcie dwóch spinek, delikatne podhaczenie plastiku i nawet dość duża dłoń sobie poradzi!).
Mógłbyś napisać damską instrukcję wymiany (jasno i wyraźnie)

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Boombastic pisze: Ja mam tylko taką małą uwagę: jeśłi padł jeden palnik to pewnie zaraz padnie i drugi i robota od początku. Tak miałem przynajmniej z żarówkami żarnikowymi halogenowymi. Padała jedna, a druga po tygodniu, czyli trwałość jest bardzo powtarzalna. Podejrzewam że w przypadku ksenonów może być podobnie.
Prawy padł z pół roku temu, albo jeszcze wcześniej. Lewy dopiero teraz. Więc wszystko w normie. Różnica w barwie była minimalna (jaka jest teraz - nie wiem, bo kolega wymieniał

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Dido pisze:Mógłbyś napisać damską instrukcję wymiany (jasno i wyraźnie),
1. Zawołać męża (chłopaka, kolegę, itp.)
2. Pokazać która nie świeci
3. Poczekać aż będzie gotowe

- piotruś
- 5 gwiazdek
- Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
- Polubił: 320 razy
- Polubione posty: 202 razy
Dido,
Wyjmujesz takie okrągłe czarne guziczki (zapinki) z atrapy, po to aby w okolicy żarówki odsunąć ją nieco do przodu.
Pożycz od kogoś długie wąskie szczypce (takie do robienia oczek na przewodach elektrycznych) albo solidną, dużą pincetę chirurgiczną i po odsunięciu plastiku od atrapy, chwyć tym narzędziem za oprawę żarówki (będą z niej wystawały 2 przewody) i przekręć w lewo o ok 45°, a następnie pociągnij do siebie i już masz żarówkę w oprawce na wierzchu. Żarówkę z oprawki wkłada się i wyjmuje bardzo prosto. Te żarówki mają oznaczenie W5W. Kup od razu 2 aby tak samo świeciły. Poza tym, druga i tak padnie wkrótce. Druga wymiana żaróweczki zajęła mi 5 minut.
Powodzenia
Wyjmujesz takie okrągłe czarne guziczki (zapinki) z atrapy, po to aby w okolicy żarówki odsunąć ją nieco do przodu.
Pożycz od kogoś długie wąskie szczypce (takie do robienia oczek na przewodach elektrycznych) albo solidną, dużą pincetę chirurgiczną i po odsunięciu plastiku od atrapy, chwyć tym narzędziem za oprawę żarówki (będą z niej wystawały 2 przewody) i przekręć w lewo o ok 45°, a następnie pociągnij do siebie i już masz żarówkę w oprawce na wierzchu. Żarówkę z oprawki wkłada się i wyjmuje bardzo prosto. Te żarówki mają oznaczenie W5W. Kup od razu 2 aby tak samo świeciły. Poza tym, druga i tak padnie wkrótce. Druga wymiana żaróweczki zajęła mi 5 minut.
Powodzenia

- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Od siebie dodam tylko taką małą informację praktyczną dla estetów
Jeżeli chcecie aby postojówki świeciły na biało a nie żółto, świetnie sprawdzają się philips blue vision.

Warto wiedzieć i zapamiętaćjarmaj pisze:Dido pisze:Mógłbyś napisać damską instrukcję wymiany (jasno i wyraźnie),
1. Zawołać męża (chłopaka, kolegę, itp.)
![]()

Czarownica prawdę Ci powie :D
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
W instrukcji zapomniałeś o zimnym piwiejarmaj pisze: 1. Zawołać męża (chłopaka, kolegę, itp.)
![]()

- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Cholera, nie zmienię orientacji seksualnej z tak błahego powodu - więc zamiast sprawić sobie męża/chłopaka wolę podjechać do serwisuSo What! pisze:W instrukcji zapomniałeś o zimnym piwiejarmaj pisze: 1. Zawołać męża (chłopaka, kolegę, itp.)
![]()

A zimne piwo - po powrocie