jakim Foresterem holować

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
grzelu
0 gwiazdek
Auto: różne
Polubił: 0
Polubione posty: 0

jakim Foresterem holować

Post 1 cze 2009, o 22:40

M/T vs A/T ?
wiatrak vs N/A ?

temat wypłynął przy okazji moich poszukiwań Leśnika 2003-2005 w celu zakupu w wątku Kupie / Sprzedam (nota bene nadal poszukiwany)
samochodem będzie na co dzień jeździła płeć piękna a ja potrzebuje do holowania raz w miesiącu lawety z innym samochodem (do 1500kg) no i na wspólne weekendowe/wakacyjne wypady (ale nie w teren). Myślałem ze ideałem będzie turbo z automatem (MY03 2.0 XT A/T) ale pojawiły sie glosy
zwiastujące problemy ze sprzęgłem przy holowaniu, a w wersji wolnossącej niedobór mocy (no i całkowicie zrozumiały ogólny mniejszy fun z jazdy :) )
proszę doradźcie - 2.0 z turbo czy bez? a może import 2,5 wolnossącego ?

pzdr
grzelu

ps - holować chce na prawku kat.B... :roll: lawetę z innym samochodem do 1500kg

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Re: jakim Foresterem holować

Post 1 cze 2009, o 22:44

grzelu pisze: holować chce na prawku kat.B... lawetę z innym samochodem do 1500kg

W przypadku kategorii B masa własna samochodu musi być większa niż dmc przyczepy, więc z Forkiem ten numer nie przejdzie.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 1 cze 2009, o 22:44

grzelu pisze:Myślałem ze ideałem będzie turbo z automatem (MY03 2.0 XT A/T) ale pojawiły sie glosy
zwiastujące problemy ze sprzęgłem przy holowaniu,
i znowu czegoś nie rozumiem :o
problemy ze sprzęgłem w automacie :?:

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 1 cze 2009, o 22:47

grzelu pisze: Myślałem ze ideałem będzie turbo z automatem (MY03 2.0 XT A/T) ale pojawiły sie glosy
zwiastujące problemy ze sprzęgłem przy holowaniu
Problemy ze sprzęgłem w automacie? Bez chłodnicy to się raczej nie obejdzie, ale co innego może się stać?

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 1 cze 2009, o 22:53

Myślę ,że skrzynka może tematu nie dzwignąć :idea:

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 1 cze 2009, o 22:59

W mojej rodzinie z myślą o holowaniu przyczepy został kupiony Forek S-Turbo AT :evilgrin:

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 1 cze 2009, o 23:32

Z tym że na pewno nie da się na kategorii B. Na B można przyczepę lekką do 750kg. Automatem zdecydowanie łatwiej, raczej bym wolał turbo. Sprinterem który ma krótką jedynkę i dużo więcej momentu na dole ciężko ruszyć z lawetą pod górkę nie przypalając sprzęgła, a to auto zaprojektowane do takich operacji.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 cze 2009, o 23:40

Azrael pisze: Z tym że na pewno nie da się na kategorii B. Na B można przyczepę lekką do 750kg.

Lekką możesz holować autem ważącym nawet 3,5t. (masa zestawu może wynosić 4250kg). Jeśli dmc przyczepy jest pow. 750kg to wtedy liczy się masa zestawu i wówczas nie można przekroczyć 3,5t łącznie. art. 62 Prawa o ruchu drogowym
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 1 cze 2009, o 23:42

Azrael
6 gwiazdek

Post 2 cze 2009, o 00:07

OK, nadal jednak lawety z autem na kategorii B holować nie możesz. Nie chcę się spierać, niedawno zdawałem B+E i mi inna wykładnię przepisów pokazywali, ale to bez większego znaczenia.

A z ciekawości - czy ktoś zna jakieś auto które ma dopuszczalną masę przyczepy 2500kg i samo jest poniżej 3,5tony?

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 cze 2009, o 00:10

Azrael pisze: A z ciekawości - czy ktoś zna jakieś auto które ma dopuszczalną masę przyczepy 2500kg i samo jest poniżej 3,5tony?

Jeśli chodzi Ci o dokładanie 2500kg to nie wiem, ale np. powyżej 3000kg mogą wszelkie Patrole i Pajero.

Azrael
6 gwiazdek

Post 2 cze 2009, o 00:15

Nie, chodzi mi o DMC przyczepy 2500+, w sensie czym mogę sobie taką przyczepę pociągnąć.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 cze 2009, o 00:16

Azrael pisze:Nie, chodzi mi o DMC przyczepy 2500 , w sensie czym mogę sobie taką przyczepę pociągnąć.
No to Ci powyżej napisałem, generalnie większość dużych terenówek i SUV, ale oczywiście wtedy trzeba mieć już E.

Azrael
6 gwiazdek

Post 2 cze 2009, o 00:43

Ciekawe, rzeczywiście. Nawet Cayennem można.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 2 cze 2009, o 08:09

Jeszcze móglbyś na pick-upy spojrzeć; one także mialy spore masy holowanych przyczep.
Dolce far niente ;-)

Azrael
6 gwiazdek

Post 2 cze 2009, o 09:26

Hilux ma 2300kg

grzelu
0 gwiazdek

Post 2 cze 2009, o 10:27

cześć
oczywiście w wersji xt chodziło mi wcześniej o manual a nie automat :) i do takiego zestawu pojawiły sie uwagi/sugestie co do sprzęgła:)
wniosek na dzień dzisiejszy jest taki aby brać wersje XT ale w automacie

zmartwiliście mnie jednak z tym holowaniem - wygląda na to ze taki Leśnik jest o 70 kg za lekki :)
wszelkie dane o modelach europejskich znalazłem tu: http://www.4forester.pl/dane-techniczne-03.php
czy ktoś wie ile wazy wersja z importu - np.2,5 N/A A/T lub gdzie mogę to sprawdzić? pzdr!

ps na googlach znalazłem i przeliczyłem i wychodziłoby ze jest o prawie 50kg lżejszy od europejskiej i może holować az 600 kg mniej! w automacie...ciężko uwierzyć wiec proszę o głos kogoś kto ma wersje z importu i odczyta z dowodu :)

Azrael
6 gwiazdek

Post 2 cze 2009, o 10:33

Nie parz ile wazy leśnik tylko zobacz jaką ma DMC przyczepy hamowanej.

naLeśnik
4 gwiazdki
Auto: destrukcja

Post 2 cze 2009, o 12:26

grzelu pisze: czy ktoś wie ile wazy wersja z importu - np.2,5 N/A A/T lub gdzie mogę to sprawdzić
może to coś pomoże: http://www.cars101.com/subwarr.html#capacity

grzelu
0 gwiazdek

Post 2 cze 2009, o 13:16

..no wlasnie takie info tez znalazlem i wierzyc mi sie niechce ze tylko 2000-2400 lbs (czyli ok 900kg dla automatu i ok 1100kg dla manualnej skrzyni) podczas gdy wersje europejskie podaja 1500kg dla N/A i 1800 kg dla wiatraka...(bez wzgledu na skrzynie) :-/
na tej stronie wspominaja tez cos o koniecznej chlodnicy skrzyni - czy w wersji europejskiej jest on seryjnie zamontowana? czy ktos sam na tym forum dokładł?

pzdr

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 2 cze 2009, o 13:23

grzelu pisze: czy w wersji europejskiej jest on seryjnie zamontowana? czy ktos sam na tym forum dokładł?
Wydaje mi się, że jest seryjna.

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 2 cze 2009, o 13:26

Co to za forum?! Normalne myślałem, że zabłądziłem. Wszyscy tu o Subaru czy innych autach rozmawiają i w dodatku cały czas na temat. :? A feee....

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 cze 2009, o 13:30

Faktycznie dziwnie niskie te wartośći dla US spec, dla H6 jest 3000lbs czyli ok. 1350kg, podczas gdy w EU jest 2000kg :?

naLeśnik
4 gwiazdki
Auto: destrukcja

Post 2 cze 2009, o 14:11

Witek pisze:Co to za forum?! Normalne myślałem, że zabłądziłem. Wszyscy tu o Subaru czy innych autach rozmawiają i w dodatku cały czas na temat. :? A feee....
Obrazek

ODPOWIEDZ